Επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι μύθος η θρυλική ακουστική των αρχαιοελληνικών θεάτρων
Τech & Science

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι μύθος η θρυλική ακουστική των αρχαιοελληνικών θεάτρων

Τα πειράματα που καταρρίπτουν το μύθο που θέλει το θέατρο της Επιδαύρου να έχει θαυμάσια ακουστική

Θεωρείται ένα εκπληκτικό παράδειγμα ακουστικής μηχανικής της αρχαίας Ελλάδας, αλλά οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα στο θέατρο στην Επίδαυρο δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο λέγεται. Αυτό ισχυρίζεται ένας καθηγητής και το δημοσίευμα του Guardian που περιγράφει την έρευνά του για την ακουστική των αρχαιοελληνικών θεάτρων.

 

Μπορεί οι ξεναγοί να σας πουν πως αν μια καρφίτσα πέσει στο κέντρο της σκηνής το θεάτρου θα την ακούσει ακόμη και ο θεατής στην τελευταία θέση, αλλά μια νέα έρευνα υποδηλώνει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι κάτι παραπάνω από ελληνικός μύθος, γράφει το δημοσίευμα.

 

Σύμφωνα με τον Constant Hak, βοηθό καθηγητή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν και συν-συγγραφέα της έρευνας, η μελέτη του ήταν εμπνευσμένη από την εμπειρία του στην Επίδαυρο πριν από πολλά χρόνια, όπου απέτυχε να διακρίνει την πολύ ξεχωριστή ακουστική για την οποία είχε ακούσει.«Ήμουν πολύ περίεργος για το τι συμβαίνει πραγματικά», είπε.


Σε μια σειρά εγγράφων που περιελάμβαναν και πειράματα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και στο θέατρο του Άργους, ο Hak και οι συνάδελφοί του περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι δοκιμές.

 

Χρησιμοποίησαν 20 μικρόφωνα, τοποθετώντας το καθένα σε 12 διαφορετικές θέσεις γύρω από το θέατρο της Επιδαύρου, μαζί με δύο μεγάφωνα, ένα στο κέντρο της σκηνής και ένα στο πλάι.

 

Και τα δύο ηχεία έπαιξαν, με μια μικρή καθυστέρηση μεταξύ τους, έναν ήχο από χαμηλή σε υψηλή συχνότητα, με τα ηχεία να βλέπουν σε πέντε διαφορετικούς προσανατολισμούς. Συνολικά, έκαναν περίπου 2.400 εγγραφές. Στη συνέχεια η ομάδα χρησιμοποίησε τα δεδομένα για να υπολογίσει την ένταση του ήχου σε διάφορα σημεία του θεάτρου.

 

Έπειτα, έκαναν μια σειρά εργαστηριακών ηχογραφήσεων οι οποίες συμπεριελάμβαναν ένα νόμισμα που έπεφτε, το σκίσιμο ενός χαρτιού και τον ψίθυρο ενός ανθρώπου.

 

Οι ηχογραφήσεις μεταδόθηκαν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ρύθμισαν την ένταση των ήχων μέχρι να τους ακούσουν πάνω από το θόρυβο του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα υπολογίστηκαν για να αποκαλύψουν πόσο μακριά θα έπρεπε να ήταν η ορχήστρα ώστε  να ακουστούν οι διαφορετικοί ήχοι.

 

Ενώ ο ήχος ενός νομίσματος που πέφτει ή του χαρτιού που σκίζεται ήταν αισθητός σε όλο το θέατρο, θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως ήχος από κέρμα ή χαρτί μόνο μέχρι τα μισά των θέσεων. Το άναμμα ενός σπίρτου και ο ψίθυρος ήταν ήχοι κατανοητοί μόνο σε εκείνους στα εμπρός καθίσματα.

 

Περαιτέρω έρευνα, με βάση τα μεγάφωνα, αποκάλυψε ότι μόνο όταν οι ηθοποιοί μιλούσαν δυνατά τα λόγια τους ήταν κατανοητά στις θέσεις που ήταν πιο μακριά από την ορχήστρα.

 

 

 

Ο Δρ. Bruno Fazenda του Κέντρου Έρευνας Ακουστικής του Πανεπιστημίου του Salford, ο οποίος πραγματοποίησε εργασίες για την ακουστική του Στόουνχεντζ στην Αγγλία υποδέχθηκε τη μελέτη λέγοντας ότι τελικά κατέρριψε ένα μύθο - με τα αποτελέσματα να συμπίπτουν με τη δική του εμπειρία επίσκεψης στην Επίδαυρο.

 

«Μπορείτε σίγουρα να ακούσετε τα πράγματα, αλλά τα αποτελέσματα είναι σωστά: εάν θέλετε να έχετε καλή κατανόηση της ομιλίας, καλή αντίληψη από τις τελευταίες σειρές, τότε χρειάζεστε κάποιον που μπορεί να μεταδώσει τη φωνή», είπε.

 

Ο Armand D'Angour, αναπληρωτής καθηγητής κλασικών τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ωστόσο  ότι, ενώ η έρευνα αποκαλύπτει την τωρινή κατάσταση της ακουστικής, δεν αντικατοπτρίζει αναγκαστικά τι ακριβώς συνέβαινε στο παρελθόν.

 

«Η έρευνα βασίζεται σε θέατρο που έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των αιώνων και ενώ φαίνεται εξαιρετικά ακριβές και μαθηματικό το συμπέρασμα, τελικά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο τρόπος που ακούγεται σήμερα αντιγράφει ακριβώς τον τρόπο που θα ακουγόταν τότε» είπε.  Επίσης πρόσθεσε ότι έρευνες έχουν δείξει πως οι Έλληνες ίσως έχουν χρησιμοποιήσει άλλες συσκευές για την ενίσχυση του ήχου, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης κοίλων αγγείων σε στρατηγικές τοποθεσίες στα θέατρα.

 

Ο Damian Murphy, καθηγητής ήχου και μουσικής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ δήλωσε ότι, ενώ η έρευνα ήταν ίσως η πιο λεπτομερής που έχει γίνει για την ακουστική τέτοιων χώρων, ήταν δύσκολο για τα σύγχρονα μυαλά να κατανοήσουν πώς ακριβώς θα ήταν η εμπειρία σε ένα αρχαίο θέατρο. «Οποιοσδήποτε τόπος διεξαγωγής τέχνης, δεν είναι μόνο αυτό που μοιάζει, αλλά είναι η εμπειρία της μετάβασης εκεί», είπε.

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η βιταμίνη D βοηθά στον κορωνοϊό»: Καθηγητές του ΕΚΠΑ εξηγούν τη σχέση με την θνησιμότητα

Τech & Science «Η βιταμίνη D βοηθά στον κορωνοϊό»: Καθηγητές του ΕΚΠΑ εξηγούν τη σχέση με την θνησιμότητα

27.5.2020
Το Google Chrome σου επιτρέπει να ομαδοποιήσεις σε κατηγορίες τις πολλές ανοιχτές καρτέλες

Τech & Science Το Google Chrome σου επιτρέπει να ομαδοποιήσεις σε κατηγορίες τις πολλές ανοιχτές καρτέλες

27.5.2020
Έρευνα: Αναγκαίος ο αερισμός σε εσωτερικούς χώρους - Πιο βασικός από την απολύμανση

Τech & Science Έρευνα: Αναγκαίος ο αερισμός σε εσωτερικούς χώρους - Πιο βασικός από την απολύμανση

27.5.2020
Όχι, δεν είναι sci-fi: Κάποιοι σχεδίασαν ειδική στολή για πάρτι σε καιρό πανδημίας

Τech & Science Όχι, δεν είναι sci-fi: Κάποιοι σχεδίασαν ειδική στολή για πάρτι σε καιρό πανδημίας

26.5.2020
Κλιματική Αλλαγή: Έως και επτά φορές ταχύτερη στα βάθη των ωκεανών μέχρι το 2050

Τech & Science Κλιματική Αλλαγή: Έως και επτά φορές ταχύτερη στα βάθη των ωκεανών μέχρι το 2050

26.5.2020
ΠΟΥ: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η επανεξέταση για την ασφάλεια της υδροξυχλωροκίνης

Τech & Science ΠΟΥ: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η επανεξέταση για την ασφάλεια της υδροξυχλωροκίνης

26.5.2020
Έρευνα: Άγνωστο γονίδιο συνδέει άνοια και κορωνοϊό - Διπλάσιος κίνδυνος λοίμωξης

Τech & Science Έρευνα: Άγνωστο γονίδιο συνδέει άνοια και κορωνοϊό - Διπλάσιος κίνδυνος λοίμωξης

26.5.2020
Ρουάντα: Πέντε υπερσύγχρονα ρομπότ στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Τech & Science Ρουάντα: Πέντε υπερσύγχρονα ρομπότ στη μάχη κατά του κορωνοϊού

25.5.2020
Τα πιο κερδοφόρα video games – Πρώτο το Fortnite με 3.000 ευρώ το λεπτό

Τech & Science Τα πιο κερδοφόρα video games – Πρώτο το Fortnite με 3.000 ευρώ το λεπτό

25.5.2020
Η Google εμπλουτίζει τους Χάρτες, προσθέτοντας προσβάσιμους χώρους για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες

Τech & Science Η Google εμπλουτίζει τους Χάρτες, προσθέτοντας προσβάσιμους χώρους για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες

25.5.2020
5 Σχόλια
zaketa 17.10.2017 | 10:56
"Ο Armand D'Angour, αναπληρωτής καθηγητής κλασικών τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ωστόσο ότι, ενώ η έρευνα αποκαλύπτει την τωρινή κατάσταση της ακουστικής, δεν αντικατοπτρίζει αναγκαστικά τι ακριβώς συνέβαινε στο παρελθόν".

Η δική μου παρατήρηση είναι ότι στις μεγαλουπόλεις του σήμερα όπως η Αθήνα υπάρχει μία διαρκής ηχορύπανση, ο ήχος του λεγόμενου αστικού θορύβου, που σίγουρα επηρέασε τα αποτελέσματα σε κάποιο βαθμό. Χιλιάδες αυτοκίνητα, κλιματιστικά και μηχανήματα παντός τύπου συνθέτουν μία διαρκή βοή. Σε αυτή προστίθενται κόρνες, σειρήνες, μουσική, ήχοι που το ανθρώπινο μυαλό έχει μάθει αυτόματα να απομονώνει και να επικεντρώνεται σε αυτό που το απασχολεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η ηχορύπανση αυτή δεν βρίσκεται εκεί. Και κρίνοντας από την εικόνα του άρθρου τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν ημέρα. Τις νυχτερινές ώρες η ηχορύπανση είναι μικρότερη αλλά και πάλι είναι εκεί. Αν κάνει κανείς μία ηχογράφηση έξω, σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης όπως είναι αυτό, και στη συνέχεια μία ηχογράφηση μέσα σε στούντιο και συγκρίνει τις δύο ηχογραφήσεις θα δει τη διαφορά.

Στην αρχαιότητα όλα αυτά δεν υπήρχαν. Επιπρόσθετα, και αν δεν κάνω λάθος, τότε το θέατρο ήταν πιθανώς κλειστό. Με στέγη δηλαδή.
avatar
Vorrior 17.10.2017 | 10:59
Συγγνώμη, αλλά ποιοι είναι αυτοί οι επιστήμονες, και γιατί μελετούν πράγματα που έχουν μελετηθεί εκατό φορές χωρίς να υπάρχει αμφιβολία ξανά και ξανά; Έχουμε πήξει στους ψευτο-επιστήμονες της δεκάρας που τρώνε τα κονδύλια των πανεπιστημίων τους για να κάνουν ταξιδάκια ανά τον κόσμο. Εγώ έχω σημαντικού βαθμού βαρηκοΐα. Δεν ακούω τους ψιθύρους, ενώ για να καταλάβω την ομιλία από την τηλεόραση έχω τον ήχο στο 40 όταν οι άλλοι τον έχουν στο 15. Δεν πηγαίνω στο θέατρο συχνά γιατί χάνω πολύ μεγάλο κομμάτι των όσων λέγονται, ακόμη κι αν κάθομαι στην πρώτη σειρά. Το 2003, όμως, παρακολούθησα τη Μήδεια με την Ταμίλα Κουλίεβα στην Επίδαυρο και άκουσα ΜΙΑ ΧΑΡΑ όλους τους διαλόγους, χωρίς κανένα πρόβλημα. Τι έγινε; Πώς άκουσα; Έγινε κάποιο... "εθνικιστικό" θαύμα; Για να μελετήσουν αυτό που λένε οι επιστήμονες δεν αρκεί να συλλέξεις τον ήχο. Ο ήχος είναι κύματα. Με ένα ευαίσθητο μικρόφωνο μπορείς να τα πιάσεις και από 50 χλμ μακριά. Θα έπρεπε να μετρούσαν την ΑΝΤΙΛΗΨΗ του ανθρώπου που ακούει και να δουν κατά πόσο τα κέντρα της ακοής στον εγκέφαλο αντιλαμβάνονται τον ήχο, όχι τον ήχο αυτόν-καθ'αυτόν.
avatar
Βεβαιως 21.11.2017 | 03:26
Δεν ειναι εθνικιστικο θαυμα αλλα η τεχνικη χτισηματος αμφιθεατρου με πετρα. Υπαρχουν ερευνες πανου σ αυτα αλλα θα πρεπει να θελει να μαθει κανεις. Και για να μαθει πρεπει να αμφισβητησει πρωτα.
avatar
Βεβαιως 17.10.2017 | 11:51
Ενδιαφαιρον αθρο. Υπαρχουν θεωριες που ερμηνευουν γιατι ο ηχος ακουγεται καλα σε συγχρονες σκηνες που εχουν φτιαχτει σε νταμαρια και αλλους παρομοιους χωρους. Οι θεωριες αυτες εξηγουν την καλη ακουστικη των αρχαιων θεατρων επισης.
Γιατι ομως η ακουστικη των αρχαιων θεατρων επιβαρυνεται ως "θρυλικη";
avatar
Βεβαιως 17.10.2017 | 17:24
Ειναι ευκολο να μηδενιζει κανεις, ιδιαιτερα σαν δεν γνωριζει. Οι θεωριες/ερευνες περι ηχου σε ελευθερο χωρο δινουν απαντηση σε πολλους μυθους. Σχετικα με το "θρυλικο": Δε μεγαλωνει ποτε η αξια οταν αναβαθμιστει σε "θρυλικη". Με μετρο η γλωσσα, κατα πως ελεγαν καποιοι...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια