Fuchsia OS: To μυστηριώδες ενιαίο λειτουργικό της Google τρέχει σε Pixelbook
Τech & Science

Fuchsia OS: To μυστηριώδες ενιαίο λειτουργικό της Google τρέχει σε Pixelbook

H Google δεν έχει αποκαλύψει για ποιον λόγο ετοιμάζει το Fuchsia OS, αλλά φήμες λένε ότι το προορίζει για ενιαίο λειτουργικό σε laptops, smartphones, tablets, συσκευές IoT και VR / AR κάσκες.

Το Fucshia OS, μοιάζει σαν το Άγιο Δισκοπότηρο των προγραμματιστών: ένα μυστηριώδες ενιαίο λειτουργικό σύστημα που θα αντικαταστήσει τα Android OS και Chrome OS και θα τοποθετήσει όλες τις συσκευές σε ένα κοινό λειτουργικό οικοσύστημα.

 

Η Google πειραματίζεται με ένα νέο λειτουργικό σύστημα, το Fuchsia, από το καλοκαίρι του 2016. Φτιαγμένο από την Google σε ανοιχτό κώδικα για να μπορεί να επεξεργαστεί από μια ευρύτερη κοινότητα προγραμματιστών, το Fuchsia εξακολουθεί να αποτελεί ένα μυστηριώδες project που ο τεχνολογικός γίγαντας δεν έχει διευκρινίσει για που το προορίζει. Ωστόσο, όλες οι φήμες το θέλουν να αποτελεί την ενιαία πλατφόρμα για κάθε είδους συσκευή στο μέλλον, από laptop μέχρι smartphones και συσκευές Internet of Things. Μέχρι στιγμής, όμως, αποτελούσε ένα μυστικό, πειραματικό project που δεν είχε κανένα σκοπό (ούτε λόγο) να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα Chrome OS και Android OS. Κάποιες πρόσφατες αναφορές, όμως, από το Chrome Unboxed τεκμηριώνουν το γεγονός ότι η Google επιτρέπει πλέον ελεύθετα σε προγραμματιστές να φορτώσουν το μυστηριώδες Fuchsia σε δικά της Pixelbook και να δουλέψουν πάνω σ΄αυτό.

 

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα τυπικό λειτουργικό σύστημα και για την ώρα απαιτεί δύο μηχανήματα (ένα για να φιλοξενήσει και να στοχεύσει το Pixelbook που θα φορτώσει το νέο λειτουργικό). Πρόκειται, όμως, για ένα πολύ σπουδαίο έργο (σε εξέλιξη ακόμα), με ένα κοινό περιβάλλον και λειτουργίες για όσους developers θέλουν να πειραματιστούν, αφού υποστηρίζει και τη γλώσσα προγραμματισμού Swift της Apple. Και αυτό που κάνει όλο το παιχνίδι ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι η Google επέλεξε το δικό της Pixelbook για να πειραματιστεί.

 

Tο νέο open-source λειτουργικό σύστημα που ετοιμάζει αργά και μυστικά η Google δεν βασίζεται στο Linux kernel των Android OS και Chrome OS αλλά σε ένα microkernel που ονομάζεται Zircon και έχει κατασκευάσει η ίδια. Ακόμη δεν είναι σαφές γιατί η Google «πειραματίζεται» με ένα νέο λειτουργικό σύστημα, ούτε σε ποιες συσκευές θέλει να το λειτουργήσει (άσχετα αν στο παρελθόν το είχε δοκιμάσει και σε φορητές και σε IoT συσκευές). Ενώ, όμως, η ιδέα ενός ενιαίου συστήματος μπορεί να μην ενδιαφέρει καθόλου τον τελικό χρήστη, αποτελεί πηγή δημιουργίας και έμπνευσης για τους προγραμματιστές, οι οποίοι είναι και οι βασικοί υπεύθυνοι για όλες τις εφαρμογές που τρέχουμε σήμερα στις έξυπνες συσκευές μας. 

 

Καθώς οι δοκιμές θα εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερα Pixelbook είναι πολύ πιθανό να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα των προγραμματιστών να καθορίζουν το μέλλον του Fuchsia στο επόμενο συνέδριο Google I/O τον επόμενο Μάιο.

 

 

 

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη εταιρική αγορά ανανεώσιμης ενέργειας στην ιστορία

Τech & Science Η Google ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη εταιρική αγορά ανανεώσιμης ενέργειας στην ιστορία

20.9.2019
Έτοιμη να κατακτήσει και το διάστημα η Suzuki

Τech & Science Έτοιμη να κατακτήσει και το διάστημα η Suzuki

20.9.2019
Διαβήτης κύησης: Αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες που κάνουν εξωσωματική

Τech & Science Διαβήτης κύησης: Αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες που κάνουν εξωσωματική

20.9.2019
O «πόλεμος» στις dick picks ξεκίνησε από μια 28χρονη web developer

Τech & Science O «πόλεμος» στις dick picks ξεκίνησε από μια 28χρονη web developer

20.9.2019
Η καρέκλα που φοριέται - Καταπληκτική ή απλά ντροπιαστική πατέντα;

Τech & Science Η καρέκλα που φοριέται - Καταπληκτική ή απλά ντροπιαστική πατέντα;

19.9.2019
Το στοίχημα των νέων Huawei Mate 30 - Παντοδύναμη κάμερα, αλλά δεν διαθέτουν Google apps

Τech & Science Το στοίχημα των νέων Huawei Mate 30 - Παντοδύναμη κάμερα, αλλά δεν διαθέτουν Google apps

19.9.2019
Πώς μελετούσαν οι Αρχαίοι τη Σελήνη - Τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τech & Science Πώς μελετούσαν οι Αρχαίοι τη Σελήνη - Τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

19.9.2019
Instagram και Facebook «κήρυξαν πόλεμο» σε αναρτήσεις με προϊόντα αδυνατίσματος και αισθητική χειρουργική

Τech & Science Instagram και Facebook «κήρυξαν πόλεμο» σε αναρτήσεις με προϊόντα αδυνατίσματος και αισθητική χειρουργική

19.9.2019
Τα κινητά «καταστρέφουν» τη λίμπιντο

Τech & Science Τα κινητά «καταστρέφουν» τη λίμπιντο

18.9.2019
Το ρομπότ "Σοφία" δηλώνει φαν των dating apps

Τech & Science Το ρομπότ "Σοφία" δηλώνει φαν των dating apps

17.9.2019