Fuchsia OS: To μυστηριώδες ενιαίο λειτουργικό της Google τρέχει σε Pixelbook
Τech & Science

Fuchsia OS: To μυστηριώδες ενιαίο λειτουργικό της Google τρέχει σε Pixelbook

H Google δεν έχει αποκαλύψει για ποιον λόγο ετοιμάζει το Fuchsia OS, αλλά φήμες λένε ότι το προορίζει για ενιαίο λειτουργικό σε laptops, smartphones, tablets, συσκευές IoT και VR / AR κάσκες.

Το Fucshia OS, μοιάζει σαν το Άγιο Δισκοπότηρο των προγραμματιστών: ένα μυστηριώδες ενιαίο λειτουργικό σύστημα που θα αντικαταστήσει τα Android OS και Chrome OS και θα τοποθετήσει όλες τις συσκευές σε ένα κοινό λειτουργικό οικοσύστημα.

 

Η Google πειραματίζεται με ένα νέο λειτουργικό σύστημα, το Fuchsia, από το καλοκαίρι του 2016. Φτιαγμένο από την Google σε ανοιχτό κώδικα για να μπορεί να επεξεργαστεί από μια ευρύτερη κοινότητα προγραμματιστών, το Fuchsia εξακολουθεί να αποτελεί ένα μυστηριώδες project που ο τεχνολογικός γίγαντας δεν έχει διευκρινίσει για που το προορίζει. Ωστόσο, όλες οι φήμες το θέλουν να αποτελεί την ενιαία πλατφόρμα για κάθε είδους συσκευή στο μέλλον, από laptop μέχρι smartphones και συσκευές Internet of Things. Μέχρι στιγμής, όμως, αποτελούσε ένα μυστικό, πειραματικό project που δεν είχε κανένα σκοπό (ούτε λόγο) να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα Chrome OS και Android OS. Κάποιες πρόσφατες αναφορές, όμως, από το Chrome Unboxed τεκμηριώνουν το γεγονός ότι η Google επιτρέπει πλέον ελεύθετα σε προγραμματιστές να φορτώσουν το μυστηριώδες Fuchsia σε δικά της Pixelbook και να δουλέψουν πάνω σ΄αυτό.

 

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα τυπικό λειτουργικό σύστημα και για την ώρα απαιτεί δύο μηχανήματα (ένα για να φιλοξενήσει και να στοχεύσει το Pixelbook που θα φορτώσει το νέο λειτουργικό). Πρόκειται, όμως, για ένα πολύ σπουδαίο έργο (σε εξέλιξη ακόμα), με ένα κοινό περιβάλλον και λειτουργίες για όσους developers θέλουν να πειραματιστούν, αφού υποστηρίζει και τη γλώσσα προγραμματισμού Swift της Apple. Και αυτό που κάνει όλο το παιχνίδι ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι η Google επέλεξε το δικό της Pixelbook για να πειραματιστεί.

 

Tο νέο open-source λειτουργικό σύστημα που ετοιμάζει αργά και μυστικά η Google δεν βασίζεται στο Linux kernel των Android OS και Chrome OS αλλά σε ένα microkernel που ονομάζεται Zircon και έχει κατασκευάσει η ίδια. Ακόμη δεν είναι σαφές γιατί η Google «πειραματίζεται» με ένα νέο λειτουργικό σύστημα, ούτε σε ποιες συσκευές θέλει να το λειτουργήσει (άσχετα αν στο παρελθόν το είχε δοκιμάσει και σε φορητές και σε IoT συσκευές). Ενώ, όμως, η ιδέα ενός ενιαίου συστήματος μπορεί να μην ενδιαφέρει καθόλου τον τελικό χρήστη, αποτελεί πηγή δημιουργίας και έμπνευσης για τους προγραμματιστές, οι οποίοι είναι και οι βασικοί υπεύθυνοι για όλες τις εφαρμογές που τρέχουμε σήμερα στις έξυπνες συσκευές μας. 

 

Καθώς οι δοκιμές θα εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερα Pixelbook είναι πολύ πιθανό να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα των προγραμματιστών να καθορίζουν το μέλλον του Fuchsia στο επόμενο συνέδριο Google I/O τον επόμενο Μάιο.

 

 

 

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος: Μια ανακάλυψη για το ανοσοποιητικό σύστημα «ίσως βοηθήσει στην αντιμετώπιση όλων των μορφών»

Τech & Science Καρκίνος: Μια ανακάλυψη για το ανοσοποιητικό σύστημα «ίσως βοηθήσει στην αντιμετώπιση όλων των μορφών»

20.1.2020
Η Bjork συνεργάστηκε με τη Microsoft για τη δημιουργία μουσικής με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science Η Bjork συνεργάστηκε με τη Microsoft για τη δημιουργία μουσικής με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

20.1.2020
Γαλαξιακές φυσαλίδες, κβάζαρ και μαύρες τρύπες: Τα 12 μεγαλύτερα πράγματα που έχουν ανακαλυφθεί στο σύμπαν

Τech & Science Γαλαξιακές φυσαλίδες, κβάζαρ και μαύρες τρύπες: Τα 12 μεγαλύτερα πράγματα που έχουν ανακαλυφθεί στο σύμπαν

19.1.2020
Φουκουσίμα: Η δειλή επιστροφή των κατοίκων σε πόλεις «φαντάσματα» - Θερμικά πορτρέτα μιας πυρηνικής καταστροφής

Τech & Science Φουκουσίμα: Η δειλή επιστροφή των κατοίκων σε πόλεις «φαντάσματα» - Θερμικά πορτρέτα μιας πυρηνικής καταστροφής

17.1.2020
H Alphabet, μητρική της Google, έγινε εταιρία τρισεκατομμυρίων

Τech & Science H Alphabet, μητρική της Google, έγινε εταιρία τρισεκατομμυρίων

17.1.2020
Ηράκλειο: Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο, παγωμένο πλανήτη

Τech & Science Ηράκλειο: Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο, παγωμένο πλανήτη

17.1.2020
Πανάρχαιοι σκορπιοί ίσως έζησαν πρώτοι από όλα τα ζώα στην ξηρά - Ανακαλύφθηκε απολίθωμα 437 εκατ. ετών

Τech & Science Πανάρχαιοι σκορπιοί ίσως έζησαν πρώτοι από όλα τα ζώα στην ξηρά - Ανακαλύφθηκε απολίθωμα 437 εκατ. ετών

16.1.2020
Δύο Έλληνες μαθητές λυκείου θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για το Space Camp της NASA

Τech & Science Δύο Έλληνες μαθητές λυκείου θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για το Space Camp της NASA

16.1.2020
Τα cookies «θρυμματίζονται» καθώς η Google τα καταργεί

Τech & Science Τα cookies «θρυμματίζονται» καθώς η Google τα καταργεί

16.1.2020
Gameathlon Winter 2020: Επιστρέφει για ένατη χρονιά το μεγαλύτερο gaming event στην Ελλάδα

Τech & Science Gameathlon Winter 2020: Επιστρέφει για ένατη χρονιά το μεγαλύτερο gaming event στην Ελλάδα

15.1.2020