University of Edinburgh/Professor David Albertini
Τech & Science

Πλήρως ανεπτυγμένα ανθρώπινα ωάρια δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο για πρώτη φορά

Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για βελτιωμένες θεραπείες γονιμότητας.

Πλήρως ανεπτυγμένα ανθρώπινα ωάρια δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο για πρώτη φορά, σύμφωνα με επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

 

Η ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι η τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους διατήρησης της γονιμότητας των παιδιών που υποβάλλονται σε θεραπείες για τον καρκίνο.

 

Αποτελεί επίσης ευκαιρία να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται τα ανθρώπινα ωάρια, το οποίο παραμένει ένα μυστήριο για την επιστήμη.

 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αποτελεί μια συναρπαστική ανακάλυψη, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί κλινικά.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έβελιν Τέλφερ της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής «Molecular Human Reproduction», πήραν από ιστό ωοθήκης ωοκύτταρα στο πιο πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους. Στη συνέχεια, τα καλλιέργησαν περαιτέρω στο εργαστήριο, ώστε να είναι ώριμα για γονιμοποίηση.

 

Οι γυναίκες γεννιούνται με ωάρια που δεν έχουν ωριμάσει στις ωοθήκες τους και μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως μόνο μετά την εφηβεία.

 

Χρειάστηκαν δεκαετίες έρευνας, όμως οι επιστήμονες πλέον μπορούν να καλλιεργήσουν ωάρια στο εργαστήριο, ώστε να είναι ώριμα για γονιμοποίηση.

 

Απαιτείται προσεκτικός έλεγχος των εργαστηριακών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων οξυγόνου, των ορμονών, των πρωτεϊνών που προσομοιώνουν την ανάπτυξη και το μέσο στο οποίο τα ωάρια καλλιεργούνται.

 

Παρόλα αυτά, ενώ οι επιστήμονες απέδειξαν ότι αυτό είναι δυνατόν, χρειάζονται ακόμη να γίνουν πολλές βελτιώσεις.

 

Είναι ακόμη πολύ αναποτελεσματική, με μόλις το 10% των ωαρίων να ολοκληρώνουν το ταξίδι τους μέχρι την ωριμότητα. Επιπλέον τα ωάρια δεν έχουν γονιμοποιηθεί, έτσι είναι αβέβαιο το κατά πόσο είναι βιώσιμα.

 

Η καθηγήτρια Έβελιν Τέλφερ, μία από τους ερευνητές, ανέφερε στο BBC: «Είναι συναρπαστικό που αποδείξαμε ότι είναι δυνατόν να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο στον ανθρώπινο ιστό».

 

«Αλλά αυτό πρέπει να μετριαστεί από το σύνολο των εργασιών που απαιτούνται ακόμη για τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας και τον έλεγχο της ποιότητας των ωαρίων», συνεχίζει.

 

«Εκτός όμως από οποιεσδήποτε κλινικές εφαρμογές, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για τη βελτίωση της κατανόησης της ανάπτυξης των ανθρώπινων ωαρίων» κατέληξε.

 

Η διαδικασία είναι αυστηρά ελεγχόμενη και χρονολογημένη στο ανθρώπινο σώμα. Κάποια ωάρια ωριμάζουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας ενώ άλλα περισσότερο από δύο δεκαετίες αργότερα.

 

Σε προηγούμενες μελέτες οι επιστήμονες είχαν κάνει κάτι ανάλογο με εργαστηριακά ωάρια ποντικιών, που τελικά απέκτησαν υγιείς απογόνους. Είχαν επίσης δημιουργήσει ανθρώπινα εργαστηριακά ωάρια, αλλά ξεκινώντας από ωάρια που δεν βρίσκονταν στο πιο πρώιμο στάδιό τους.

 

Με τον τρόπο αυτό, μεταξύ άλλων, μπορεί να διασφαλισθεί έγκαιρα στο μέλλον η γονιμότητα κοριτσιών με καρκίνο, τα οποία αργότερα θα υποβληθούν σε δυνητικά επιβλαβείς θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία, που μπορεί να έχουν συνέπειες για τη γονιμότητά τους.

 

Τα ανώριμα ωάρια θα είναι δυνατό, αφού συλλεχθούν από τη νεαρή ασθενή, να ωριμάσουν στο εργαστήριο και να αποθηκευθούν για μελλοντική χρήση, ώστε αυτή να μπορέσει να αποκτήσει παιδί.

 

Συνήθως σήμερα, σε αυτές τις περιπτώσεις, αφαιρείται ένα τμήμα της ωοθήκης από τις καρκινοπαθείς και επανεμφυτεύεται αργότερα μετά τη χημειοθεραπεία, αλλά υπάρχει κίνδυνος αυτή η διαδικασία να πυροδοτήσει εκ νέου καρκίνο.

 

Η δρ Τέλφερ δήλωσε ότι η ομάδα της εργάζεται τώρα για βελτιώσει περαιτέρω την όλη διαδικασία στο εργαστήριο, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο τα ανθρώπινα εργαστηριακά ωάρια μπορούν να γονιμοποιηθούν.

 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Facebook Pay: Η νέα υπηρεσία της πλατφόρμας θα επιτρέπει πληρωμές μέσω Facebook, Messenger, WhatsApp και Instagram

Τech & Science Facebook Pay: Η νέα υπηρεσία της πλατφόρμας θα επιτρέπει πληρωμές μέσω Facebook, Messenger, WhatsApp και Instagram

18.11.2019
Σπάνια γονίδια προδιαθέτουν για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σύμφωνα με πολυετή έρευνα

Τech & Science Σπάνια γονίδια προδιαθέτουν για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σύμφωνα με πολυετή έρευνα

18.11.2019
Εμμονή με τις online αγορές: Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ψυχική διαταραχή

Τech & Science Εμμονή με τις online αγορές: Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ψυχική διαταραχή

15.11.2019
Apple: Τον Δεκέμβριο η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου Mac Pro

Τech & Science Apple: Τον Δεκέμβριο η κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου Mac Pro

15.11.2019
Το Twitter «μάχεται» κατά των deepfakes

Τech & Science Το Twitter «μάχεται» κατά των deepfakes

15.11.2019
Λεοντίδες: Η φθινοπωρινή «βροχή των αστεριών» κορυφώνεται την Κυριακή - Ορατή από την Ελλάδα

Τech & Science Λεοντίδες: Η φθινοπωρινή «βροχή των αστεριών» κορυφώνεται την Κυριακή - Ορατή από την Ελλάδα

15.11.2019
Google Maps: Πώς να μιλάτε εύκολα ενώ ταξιδεύετε - Νέα υπηρεσία

Τech & Science Google Maps: Πώς να μιλάτε εύκολα ενώ ταξιδεύετε - Νέα υπηρεσία

14.11.2019
Το Facebook αφαίρεσε 11.6 εκ. αναρτήσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Τech & Science Το Facebook αφαίρεσε 11.6 εκ. αναρτήσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

14.11.2019
Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία των παιδιών που γεννιούνται σήμερα

Τech & Science Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία των παιδιών που γεννιούνται σήμερα

14.11.2019
Τα μυστικά του μεγαλύτερου πιθήκου που έζησε ποτέ στη Γη

Τech & Science Τα μυστικά του μεγαλύτερου πιθήκου που έζησε ποτέ στη Γη

14.11.2019