Γιατί οι χιμπατζήδες προτιμούν να ξεκινούν το γεύμα τους με τα μυαλά των μωρών πιθήκων
Τech & Science

Γιατί οι χιμπατζήδες προτιμούν να ξεκινούν το γεύμα τους με τα μυαλά των μωρών πιθήκων

Οι διατροφικές συνήθειες των χιμπατζήδων στην Τανζανία και η προτίμησή τους για συγκεκριμένα κομμάτια των θηραμάτων τους, ρίχνουν φως στην εξέλιξη των ειδών που οδήγησαν στους Homo Sapiens

Οι διατροφικές συνήθειες των χιμπατζήδων στην Τανζανία και η προτίμησή τους για συγκεκριμένα κομμάτια των θηραμάτων τους, ρίχνουν φως στην εξέλιξη των ειδών που οδήγησαν στους Homo Sapiens. 

 

Μία ομάδα χιμπατζήδων περπατά μέσα στα πυκνά δάση του εθνικού πάρκου Γκόμπε, στην Τανζανία. Ξαφνικά, συναντούν μία ομάδα πιθήκων.

 

Οι χιμπατζήδες εξετάζουν προσεκτικά τα θηράματα τους και ξεκινούν το κυνήγι.

 

Αμέσως, επικρατεί χάος, με τους πιθήκους να κραυγάζουν και να πέφτουν από τα δέντρα ενώ οι χιμπατζήδες σκοτώνουν τους πιο αδύναμους και άτυχους από αυτούς.

 

Ο ανθρωπολόγος Ιάν Γκίμπλι, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και επικεφαλής μιας νέας έρευνας , μαγνητοσκοπεί μία κοινότητα χιμπατζήδων για να μάθει περισσότερα για το πως μοιράζονται το κρέας τους μετά τα ομαδικά κυνήγια.

 

Ξαναβλέποντας τα βίντεο αργότερα, ο Γκίμπλι παρατήρησε πως οι χιμπατζήδες προτιμούν το κρέας μικρών ηλικιακά ζώων - μωρών, νεογνών και «εφήβων». Επίσης εντοπίζει ότι, τις περισσότερες φορές, ξεκινούν να τρώνε τα θηράματά τους από το κεφάλι.

 

Αντίθετα, όταν το θύμα τους είναι «ενήλικο», οι χιμπατζήδες δεν φαίνονται τόσο σταθεροί στην «εμμονή» τους να ξεκινούν από το κεφάλι. 

 

Ο Κίμπλι αναρωτήθηκε για ποιον λόγο οι χιμπατζήδες φαίνεται να προτιμούν ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος των μικρών θηραμάτων τους.

 

 

Η απάντηση θα μπορούσε να φωτίσει στοιχεία και της ανθρώπινης εξέλιξης και των διατροφικών συνηθειών του είδους μας, από τις απαρχές του έως σήμερα. Ο Γκίμπλι θεωρεί ότι έχει να κάνει με την διατροφική αξία.

 

«Συχνά λέμε πως το "κρέας είναι κρέας" αλλά γνωρίζουμε ότι η διατροφική αξία ποικίλει από κομμάτι σε κομμάτι», σχολιάζει ο Γκίμπλι, του οποίου η έρευνα δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Primatology.

 

Μπορεί όλο το κουφάρι να έχει την αξία του αλλά ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα πολύτιμος καθώς παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και είναι πηγή λιπαρών οξέων που βοηθούν την νευρολογική ανάπτυξη.

 

Όμως δεν είναι εξίσου εύκολο να σπάσει κανείς το κρανίο ενός μικρού πιθήκου με το να δοκιμάσει να φάει το μυαλό ενός ενήλικα.

 

Η ευκολία πρόσβασης στο εσωτερικό του κεφαλιού είναι κρίσιμη καθώς ένας χιμπατζής μπορεί να χάσει το θήραμά του από κάποιον ανταγωνιστή, ενώ προσπαθεί να το ανοίξει.

 

Έτσι, όταν οι χιμπατζήδες έχουν σκοτώσει έναν ενήλικο πίθηκο, προτιμούν άλλα όργανα υψηλής θρεπτικής αξίας, όπως τα συκώτια, αντί να χάσουν χρόνο με τον εγκέφαλο.

 

Ίσως είναι μία από τις πρώτες έρευνες που καταγράφουν τις προτεραιότητες των χιμπατζήδων όταν τρώνε τα θηράματά τους, σχολιάζει η ανθρωπολόγος του πανεπιστημίου του Τέξας, Τζιλ Προύετζ.

 

Η Προύετζ έχει παρατηρήσει παρόμοια συμπεριφορά σε χιμπατζήδες της Σενεγάλης, που επίσης έδειχναν μία προτίμηση για τα κεφάλια των νεογνών.

 

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, η μελέτη των διατροφικών επιλογών των χιμπατζήδων με τους οποίους μοιραζόμαστε έναν κοινό πρόγονο, θα μπορούσε μελλοντικά να εξηγήσει πολλά κρίσιμα στοιχεία της ανθρώπινης εξέλιξης.

 

Τα είδη που μετεξελίχθηκαν σε ανθρωποειδή, έτρωγαν πιθανότατα περισσότερο κρέας, εξηγεί ο Γκίμπλι, που θεωρεί ότι πίσω από την διατροφική στροφή, ήταν η επιθυμία για περισσότερο ωφέλιμο για την ανάπτυξη λίπος.

 

Με πληροφορίες από National Geographic

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λαχτάρα της αφής - Τα κατοικίδια ζώα ως «όπλα» κατά της μοναξιάς και «σωτήρες» της ψυχικής υγείας στην εποχή του Covid

Τech & Science Η λαχτάρα της αφής - Τα κατοικίδια ζώα ως «όπλα» κατά της μοναξιάς και «σωτήρες» της ψυχικής υγείας στην εποχή του Covid

5.12.2020
Η SpaceX θα στείλει τηλεκατευθυνόμενα οχήματα στη Σελήνη για αγώνες αυτοκινήτων

Τech & Science Η SpaceX θα στείλει τηλεκατευθυνόμενα οχήματα στη Σελήνη για αγώνες αυτοκινήτων

4.12.2020
Μόσιαλος: Οι έγκυες δεν θα κάνουν το εμβόλιο για Covid ακόμα - Δεν περιλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές

Τech & Science Μόσιαλος: Οι έγκυες δεν θα κάνουν το εμβόλιο για Covid ακόμα - Δεν περιλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές

4.12.2020
Make Amazon Pay: Περισσότεροι από 400 βουλευτές από 34 χώρες συνυπογράφουν την καμπάνια

Τech & Science Make Amazon Pay: Περισσότεροι από 400 βουλευτές από 34 χώρες συνυπογράφουν την καμπάνια

4.12.2020
Τα top 10 GIFs του 2020 είναι 100% αντιπροσωπευτικά της χρονιάς που τελειώνει

Τech & Science Τα top 10 GIFs του 2020 είναι 100% αντιπροσωπευτικά της χρονιάς που τελειώνει

4.12.2020
Η NASA πληρώνει 1 δολάριο σε ιδιωτικές εταιρίες για να συλλέξουν πετρώματα από τη Σελήνη

Τech & Science Η NASA πληρώνει 1 δολάριο σε ιδιωτικές εταιρίες για να συλλέξουν πετρώματα από τη Σελήνη

4.12.2020
Το Facebook αφαιρεί ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια του κορωνοϊού

Τech & Science Το Facebook αφαιρεί ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια του κορωνοϊού

4.12.2020
Μια 15χρονη είναι το πρώτο «παιδί της χρονιάς» του περιοδικού TIME

Τech & Science Μια 15χρονη είναι το πρώτο «παιδί της χρονιάς» του περιοδικού TIME

4.12.2020
Apple: Ομαδικές αγωγές από Ευρωπαίους καταναλωτές - Για «επιβράδυνση» παλιών iPhone

Τech & Science Apple: Ομαδικές αγωγές από Ευρωπαίους καταναλωτές - Για «επιβράδυνση» παλιών iPhone

3.12.2020
Εμβόλιο Moderna: Εντοπίστηκαν αντισώματα 90 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση

Τech & Science Εμβόλιο Moderna: Εντοπίστηκαν αντισώματα 90 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση

3.12.2020
3 Σχόλια
avatar
σταδαίος 11.4.2018 | 20:02
Που είναι η "βήγκαν" κοινωνία,να ξεσηκωθεί και να καταδικάσει αυτό το αισχρό φαινόμενο ?????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
avatar
Ανώνυμος/η 11.4.2018 | 20:38
Νομίζω αναφέρεστε σε μαϊμουδες (που είναι πρωτεύοντα αλλά όχι πίθηκοι) και όχι σε πιθήκους , γενικά . Οι πίθηκοι είναι πρωτεύοντα που ανήκουν στα ανθρωποειδή . Στις οικογένειες των ανθρωποειδών περιλαμβάνονται οι γίββωνες (κατωτεροι πίθηκοι) και οι ανθρωπίδες (ανωτεροι πίθηκοι , δηλαδή ουρακοτάγκοι , χιμπατζήδες , γορίλες , μπονόμπο και άνθρωποι)
avatar
Βεβαιως 12.4.2018 | 18:42
Στα μερη μου τρωνε πολλα κεφαλακια με το μυαλο αλλα μυαλο δε βλεπω να βαζουν, παραμενουν αρτιριοσκληρωτικοι και αγροικοι. Τι φταει;
Μηπως πρεπει να τρωει ο ενας τον αλλον για να δουμε καποια εξελιξη;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια