Μάλλον είναι πολύ λάθος ο χρυσός δίσκος που στείλαμε για να βρουν οι εξωγήινοι
Τech & Science

Μάλλον είναι πολύ λάθος ο χρυσός δίσκος που στείλαμε για να βρουν οι εξωγήινοι

Ποια είναι η εικόνα που θέλαμε να δώσουμε και τι μπορεί να συμβεί

Ξεκίνησε το ταξίδι του στα αστέρια με σκοπό να βρεθεί από εξωγήινους και να αποτελέσει ένα όσο πιο πλήρες γίνεται  πορτρέτο της ανθρωπότητας.

 

Ο χρυσός δίσκος της NASA εκτοξεύτηκε στο διάστημα το 1977 και είναι γεμάτος πληροφορίες για την κουλτούρα και τη ζωή του κυρίαρχου είδους στον πλανήτη. 

 

Ωστόσο κάποιοι ερευνητές έρχονται τώρα να αμφισβητήσουν το πόσο σωστά σχεδιάστηκε το πρότζεκτ αυτό και ισχυρίζονται ότι το μήνυμα που στέλνει είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που εμείς θα θέλαμε.

 

Αντί για τα ειρηνικά, νοήμονα όντα, που η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ήλπιζε να απεικονίσει, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανιστούν ως ένα είδος που αγαπά να τσακώνεται, μιλάει ακατανόητα και βλέπει την ομορφιά σε περίεργα αντικείμενα.

 

Ο περίφημος Golden Record, τα αντίγραφα του οποίου είναι στα Voyager 1 και 2 της NASA αναμένεται να αναλυθεί από ερευνητές στη συνάντηση της Εθνικής Διαστημικής Εταιρείας στο Λος Άντζελες το Σάββατο.

 

Η Rebecca Orchard και η Sheri Wells-Jensen από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Bowling Green στο Οχάιο λένε ότι οι 117 φωτογραφίες, οι ήχοι φαλαινών, οι χαιρετισμοί σε 54 γλώσσες, το 20ο λεπτό «ηχητικό δοκίμιο» της ζωής στη Γη και το 90λεπτό αρχείο της μουσικής που περιλαμβάνονται στο δίσκο είναι σαφώς ένα ανθρωποκεντρικό σύνολο.

 

«Είναι ένα όμορφο τεχνούργημα και αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους, αλλά αυτό μόνο αν πρόκειται να ληφθεί και να ερμηνευτεί από κάτι που έχει τις αισθητικές ικανότητες του μέσου ανθρώπου», δήλωσε η Orchard.

 

Ωστόσο σημειώνουν πως αν κάποια από τις ανθρώπινες αισθήσεις απουσιάζει ή προστεθεί μια εντελώς διαφορετική αίσθηση, τότε όλα γίνονται συγκεχυμένα.

 

Οι Orchard και ο Wells-Jensen εξέτασαν το υλικό στο αρχείο και τι μπορεί να συμπεράνει από αυτό ένας εξωγήινος πολιτισμός με διαφορετική γκάμα αισθήσεων.

 

Το φράγμα των χαιρετισμών συσσωρεύεται με τρόπο που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως λογομαχία, δήλωσε η Orchard κάνοντας λόγο για γλώσσα που δεν έχει «γραμματική συμμόρφωση». 

 

Αυτό βέβαια ισχύει αν οι εξωγήινοι μπορούν να ακούσουν.

 

Ο επιχρυσωμένος χρυσός δίσκος 12 ιντσών έχει αρχεία με ήχο από τη μία πλευρά και εικόνες από την άλλη και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω παρανοήσεις, πιστεύουν οι ερευνητές.

 

Αν ένας εξωγήινος πολιτισμός προσπάθησε να ταιριάξει τους ήχους στα αντικείμενα, η ζωή στη Γη μπορεί να φανεί πολύ περίεργη.

 

Ίσως το πιο αινιγματικό από όλα θα είναι η μουσική που περιλαμβάνει από Μπαχ και Στραβίνσκι μέχρι βουλγαρική παραδοσιακή μουσική. «Προφανώς δεν μπορούμε να πούμε πώς αυτές οι διαφορές και οι μεταβάσεις θα ερμηνευτούν, αλλά αυτό που μάλλον είναι σίγουρο είναι ότι δημιουργούν σίγουρα ένα γρίφο για έναν ακροατή ο οποίος θα αγνοούσε εντελώς τι θορύβους παράγουν και δημιουργούν οι άνθρωποι», λένε οι ερευνητές.

 

Αυτό που θέλει να δείξει η νέα μελέτη είναι πως στην πραγματικότητα η ανθρωπότητα αδυνατεί να ελέγξει την εικόνα που θα δώσει. Παράλληλα η Οrchad σημειώνει πως ίσως τελικά οι εξωγήινοι δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον δορυφόρο που μεταφέρει τον δίσκο. 

 

Τα καλά νέα; Οποιαδήποτε σύγχυση μπορεί να προκαλέσει ο δίσκος, αυτή είναι απίθανο να συμβεί σύντομα. Ενώ το Voyager 1 απέχει 12 δις χιλιόμετρα και το πιο μακρινό ανθρώπινο αντικείμενο από τη Γη, χρειάζεται 40.000 χρόνια πριν πλησιάσει ένα άλλο σύστημα αστέρων.

 

Mε πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Umami Land: Το διαδικτυακό θεματικό πάρκο της Google για τους λάτρεις της ιαπωνικής κουζίνας

Τech & Science Umami Land: Το διαδικτυακό θεματικό πάρκο της Google για τους λάτρεις της ιαπωνικής κουζίνας

16.1.2021
Σκάφος του Τζεφ Μπέζος εκτόξευσε ανδρείκελο στο Διάστημα (Εικόνες - Βίντεο)

Τech & Science Σκάφος του Τζεφ Μπέζος εκτόξευσε ανδρείκελο στο Διάστημα (Εικόνες - Βίντεο)

16.1.2021
Business Insider: Αυτά είναι τα πέντε επαγγέλματα που θα «εξαφανίσει» η τεχνολογία μέχρι το 2026

Τech & Science Business Insider: Αυτά είναι τα πέντε επαγγέλματα που θα «εξαφανίσει» η τεχνολογία μέχρι το 2026

15.1.2021
Γαλλία: Ανακαλύφθηκαν λείψανα μωρού και οικόσιτου ζώου ηλικίας 2.000 ετών

Τech & Science Γαλλία: Ανακαλύφθηκαν λείψανα μωρού και οικόσιτου ζώου ηλικίας 2.000 ετών

15.1.2021
NASA: Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από το «Γκραντ Κάνυον» του Άρη

Τech & Science NASA: Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες από το «Γκραντ Κάνυον» του Άρη

15.1.2021
Γραφείο στην Ελλάδα ανοίγει η Amazon Web Services

Τech & Science Γραφείο στην Ελλάδα ανοίγει η Amazon Web Services

15.1.2021
Η Razer σχεδίασε μάσκα - γκάτζετ για την πανδημία, με φωτισμό, μικρόφωνο και ενισχυτή ήχου

Τech & Science Η Razer σχεδίασε μάσκα - γκάτζετ για την πανδημία, με φωτισμό, μικρόφωνο και ενισχυτή ήχου

15.1.2021
Η NASA κήρυξε «νεκρό» το τρυπάνι του InSight στον Άρη - Έσκαψε «μόλις» 50 εκατοστά από το 2019

Τech & Science Η NASA κήρυξε «νεκρό» το τρυπάνι του InSight στον Άρη - Έσκαψε «μόλις» 50 εκατοστά από το 2019

15.1.2021
EUandU: Το digital συνέδριο της Ευρ. Επιτροπής επιστρέφει με επίκεντρο την επιστήμη και την καινοτομία στην καθημερινή μας ζωή

Τech & Science EUandU: Το digital συνέδριο της Ευρ. Επιτροπής επιστρέφει με επίκεντρο την επιστήμη και την καινοτομία στην καθημερινή μας ζωή

14.1.2021
Το Βόρειο Σέλας πάνω από το Μούρμανσκ της Ρωσίας - Μαγικές εικόνες στον ουρανό

Τech & Science Το Βόρειο Σέλας πάνω από το Μούρμανσκ της Ρωσίας - Μαγικές εικόνες στον ουρανό

13.1.2021
3 Σχόλια
avatar
nego 26.5.2018 | 12:31
Πάλι καλά,προς στιγμήν σκέφτηκα ότι θα υπάρχουν αντιρρησεις για τo ,με πόσα gender περιγράφεται το ανθρώπινο είδος.
ms12 27.5.2018 | 10:22
Αντί για τα ειρηνικά, νοήμονα όντα, που η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ήλπιζε να απεικονίσει, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανιστούν ως ένα είδος που αγαπά να τσακώνεται, μιλάει ακατανόητα και βλέπει την ομορφιά σε περίεργα αντικείμενα. Πηγή: www.lifo.gr
Μια χαρα ακριβής περιγραφή του είδους μας δηλαδή.

Οταν στέλνεις ένα μυνημα σε μπουκάλι, αν έχεις επιλογή το γράφεις στην γλώσσα που ελπίζεις ότι θα γίνει κατανοητό, αλλιώς στην μόνη που γνωρίζεις. Βάζεις τις πληροφορίες που κρινεις πως θα έξυπηρετησουν τον λόγο της αποστολής του. Και όλα αυτά σε ένα μικρό κομματι χαρτί.
Σύμφωνα με το άρθρο ενα μυνημα σε μπουκάλι θα έπρεπε να είναι γραμμένο σε 6000 διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της Braille σε περίπτωση που ο παραληπτης στερείται της αίσθησης της όρασης.

Οι συγγραφείς του «επιστημονικού» άρθρου είναι μια γλωσσολόγος βοηθητικό διδακτικό προσωπικό πανεπιστημίου και μια φοιτήτρια με σπουδές στο γαλλικό κόρνο και επαγγελματίας ζαχαροπλάστης.
avatar
Προσωρινώς ο Ποκοπίκος 29.5.2018 | 09:57
Πρωτον μας αρεσει να τσακωνόμαστε ως είδος
Δευτερον μιλάμε ακατανόητα ως είδος (χιλιάδες διαφορετικες γλώσσες-ενα ειδος)
Τριτον βλέπουμε ομορφια σε περίεργα αντικειμενα

Τι ακριβως είναι λαθος ως απεικόνηση του είδους μας; Ψεματα να λέγαμε;
Συν ότι αυτο το μηνυμα σε μπουκαλι σταλθηκε με την προοπτικη ότι οι εξωγίηνοι εχουν την αισθηση της περιεργειας, δηλαδη ότι εχουν την διαθεση (και την νοημοσυνη) να περιεργάζονται και να αναλυσουν...οπως οι άνθρωποι.

Τι μας λεει η μελετη; κι αν οι εξωγηινοι δεν εχουν την περιεργεια τοτε πως θα μας καταλάβουν;

Τελος μη γελιώμαστε τοσο η αποστολη οσο και η ¨"μελετη" εχουν αποδεκτη τους ανθρωπους και όχι τους εξωγηινους. Ηταν μια συμβολικη πραξη και η κριτικη γινεται πανω στον συμβολισμο και ο συμβολισμος αυτου; Η Ελπίδα.

Παντως σε καθε πρωτη επαφη λαων (ποσο μαλλον ειδων) η χαιρετουρα είναι παντα αβολη...ο καθενας ξεκιναει με τον τρόπο του μεχρι να βρουν κοινο.

Αν δεν επρεπε να στηλουμε μουσικη, προφορικη ομιλια αφου υπάρχει η περιπτωση να μην εχουν ακοη, αν δεν επρεπε να στηλουμε εικονες, γραπτο λογο αφου υπάρχει η περιπτωση να μην εχουν οραση, αν δεν επρεπε να στηλουμε υλικα αντικειμενα αφου υπάρχει η περιπτωση να μην εχουν αφη, αφου δεν θελουμε να κριθουμε ως ableists (αγαπητε nego σε επιασα αδιαβαστο) τοτε τι επρεπε να στηλουμε; Αντιπροτεινουν τιποτις ή απλα αλλη μια "ακαδημαικη" μιρλα; Μαλλον τοσο η βοηθος όσο και η φοιτητρια θα πρεπει να κανουν μαθηματα συμβολισμου, προβολης και κυριως εμπιστοσυνης ότι τα οντα που θα τα παραλαβουν (εαν παραλαβουν) εχουν στοιχειωδη περιεργεια και ικανοτητες.

Ας στελναμε εναν μοκατσινο κρεμ μπουλε γουιθ κρουασαν αλα μπραντς αλλα κι αν δεν έχουν γευση; ωωω θεοι τι να καναμε στο παρελθον!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια