Συναγερμός στην Ανταρκτική - Οι πάγοι λιώνουν σε ρυθμό ρεκόρ με ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη
Τech & Science

Συναγερμός στην Ανταρκτική - Οι πάγοι λιώνουν σε ρυθμό ρεκόρ με ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη

Αποκαλυπτικά ανησυχητικά τα στοιχεία από δύο νέες μελέτες

Ο πάγος στην Ανταρκτική λιώνει με ρυθμούς που σημειώνουν νέο ρεκόρ και οι επακόλουθες αυξήσεις στη στάθμη της θάλασσας θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για πόλεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

 

Μια μελέτη από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι ο ρυθμός τήξης των πάγων της Ανταρκτικής έχει επιταχυνθεί στο τριπλάσιο τα τελευταία πέντε χρόνια και τώρα εξαφανίζεται ταχύτερα σε σχέση με οποιαδήποτε παρελθοντική καταγραφή.

 

Μια ξεχωριστή μελέτη προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα κατά την επόμενη δεκαετία, ο πάγος που λιώνει μπορεί να αυξήσει ακόμη και 25 εκατοστά τη στάθμη της θάλασσας ενώ υπάρχουν φόβοι πως μέχρι το 2070 μπορεί η άνοδος της στάθμης να φτάσει ακόμη και τα ένα μέτρο.

 

Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρου του δυτικού Ανταρκτικού πάγου με αποτέλεσμα να προστεθούν περίπου 3,5 μέτρα στης στάθμης της θάλασσας. Αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες πόλεις θα πνιγούν και πως θα αλλάξει όλος ο παγκόσμιος χάρτης στη γη, με δραματικές συνέπειες.

 

Ο καθηγητής Andrew Shepherd, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς και κύριος συγγραφέας της μελέτης για την επιτάχυνση της απώλειας πάγου, δήλωσε: «Έχουμε υποψιαστεί εδώ και πολύ καιρό ότι οι αλλαγές στο κλίμα της Γης επηρεάζουν τα πολικά στρώματα πάγου. Χάρη στους δορυφόρους μας μπορούμε τώρα να παρακολουθήσουμε με απόλυτη ακρίβεια τις απώλειες πάγου και την παγκόσμια συμβολή του φαινομένου στη στάθμη της θάλασσας».

 

Είπε ότι το ποσοστό τήξης ήταν «εκπληκτικό». «Αυτό πρέπει να είναι ένας λόγος ανησυχίας για τις κυβερνήσεις που εμπιστευόμαστε για την προστασία των παράκτιων πόλεων και κοινοτήτων μας», πρόσθεσε ο Shepherd.

 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, περιελάμβανε συμπεράσματα από 84 επιστήμονες από 44 διεθνείς οργανισμούς και ισχυρίζεται ότι αποτελεί τον πληρέστερο απολογισμό του πάγου της Ανταρκτικής μέχρι σήμερα.

 

Δείχνει ότι μετά το 2012 σημειώθηκε μια απότομη αύξηση στο ρυθμό λιωσίματος των πάγων.

 

Τα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 219 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου χάθηκαν ετησίως, συμβάλλοντας κατά 0,6 χιλιοστά το χρόνο στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

 

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πριν το 2012 η Ανταρκτική έχανε πάγους με σταθερό ετήσιο ρυθμό 76 δισεκατομμυρίων τόνων, συνεισφέροντας 0,2 χιλιοστά ετησίως στην άνοδο της στάθμης των υδάτων. Όμως μετά το 2012 σημειώθηκε τριπλασιασμός στις ετήσιες απώλειες.

 

Η ήπειρος είναι καλυμένη από περίπου 15,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, που έχουν συσσωρευθεί στη διάρκεια χιλιάδων ετών. Στο Νότιο Ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική οι θαλάσσιοι πάγοι καλύπτουν μια πρόσθετη έκταση 18,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων το χειμώνα, με πάχος περίπου ένα μέτρο. Η Ανταρκτική διαθέτει αρκετό νερό σε μορφή πάγου για να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη των θαλασσών κατά 58 μέτρα, αν ποτέ οι πάγοι της λιώσουν.

 

Η δεύτερη μελέτη, η οποία επίσης δημοσιεύεται στο Nature, προειδοποιεί ότι έληξε ο χρόνος για να σωθεί η Ανταρκτική και το μοναδικό οικοσύστημα της, με ενδεχομένως ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο.

 

Ο συν-συγγραφέας καθηγήτής Martin Siegert, από το Ινστιτούτο Grantham, δήλωσε: «Ορισμένες από τις αλλαγές που αντιμετωπίζει η Ανταρκτική είναι ήδη μη αναστρέψιμες, όπως η απώλεια ορισμένων στρωμάτων πάγου, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούμε να αποτρέψουμε ή να αντιστρέψουμε».

 

Εκτός από την μεγάλη αύξηση της στάθμης της θάλασσας, οι επιστήμονες λένε ότι οι ωκεανοί γύρω από την Ανταρκτική αποτελούν τον βασικό "απορροφητήρα άνθρακα" του πλανήτη, απορροφώντας τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

 

Η Greenpeace, η οποία μάχεται να προστατεύσει μια μεγάλη περιοχή του ωκεανού που περιβάλλει την Ανταρκτική, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει άμεσα να αντιληφθούν τον κίνδυνο από τα νέα στοιχεία.

 

 «Οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν ένα ιστορικό βήμα προόδου τον Οκτώβριο αν αποφασίσουν να δημιουργήσουν ένα "ιερό" στην Ανταρκτική, προστατεύοντας 1,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα», λέει εκπρόσωπος της εκστρατείας «Προστασία της Ανταρκτικής» της Greenpeace.

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Αυξήθηκαν οι κυβερνοεπιθέσεις κατά εργαζομένων σε τηλεργασία - Εν μέσω lockdown

Τech & Science Αυξήθηκαν οι κυβερνοεπιθέσεις κατά εργαζομένων σε τηλεργασία - Εν μέσω lockdown

24.5.2020
Αυστρία: Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με κορωνοϊό

Τech & Science Αυστρία: Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με κορωνοϊό

24.5.2020
Πρόβλεψη MIT για Ελλαδα: Χαμηλά τα κρούσματα το καλοκαίρι, ακόμα και χωρίς μέτρα

Τech & Science Πρόβλεψη MIT για Ελλαδα: Χαμηλά τα κρούσματα το καλοκαίρι, ακόμα και χωρίς μέτρα

24.5.2020
Κορωνοϊός: 50% πιθανότητα επιτυχίας στη δοκιμή του εμβολίου της Οξφόρδης, λέει ο επικεφαλής

Τech & Science Κορωνοϊός: 50% πιθανότητα επιτυχίας στη δοκιμή του εμβολίου της Οξφόρδης, λέει ο επικεφαλής

24.5.2020
Wolfe Disk: Ο γαλαξιακός δίσκος που ίσως αλλάξει την αντίληψη των αστρονόμων για τη γέννηση των γαλαξιών

Τech & Science Wolfe Disk: Ο γαλαξιακός δίσκος που ίσως αλλάξει την αντίληψη των αστρονόμων για τη γέννηση των γαλαξιών

23.5.2020
Νέος κώδικας δεοντολογίας από τη Wikipedia - «Κατά της τοξικότητας» προς ΛΟΑΤΚΙ και μειονότητες

Τech & Science Νέος κώδικας δεοντολογίας από τη Wikipedia - «Κατά της τοξικότητας» προς ΛΟΑΤΚΙ και μειονότητες

23.5.2020
Κορωνοϊός: Θετικές ενδείξεις για τη θεραπεία με πλάσμα αίματος

Τech & Science Κορωνοϊός: Θετικές ενδείξεις για τη θεραπεία με πλάσμα αίματος

23.5.2020
Το μυστηριώδες σύνδρομο τύπου Καβασάκι πλήττει και νεαρούς ενήλικες

Τech & Science Το μυστηριώδες σύνδρομο τύπου Καβασάκι πλήττει και νεαρούς ενήλικες

22.5.2020
Πέρα από τον κορωνοϊό, το lockdown «φρέναρε» και τη γρίπη

Τech & Science Πέρα από τον κορωνοϊό, το lockdown «φρέναρε» και τη γρίπη

22.5.2020
Στην τηλεργασία στρέφεται το Facebook - «Από το σπίτι οι μισοί υπάλληλοι έως το 2030»

Τech & Science Στην τηλεργασία στρέφεται το Facebook - «Από το σπίτι οι μισοί υπάλληλοι έως το 2030»

21.5.2020
2 Σχόλια
λukum (το) 14.6.2018 | 11:30
Ναι, ε;

Τι γνωμοδότησε το ΣΤΕ πρόσφατα για την «επένδυση» υπερπολυτελών ξενοδοχείων 8.872 κλινών και 3 γηπέδων γκολφ στην Αταλάντη που θα καλύψουν 1.703.465 τ.μ. δασικής και μη δασικής έκτασης (μόνο των γηπέδων);

Η επένδυση έχει ζωτική σημασία για την εθνική οικονομία, που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό γίνεται παντού στον κόσμο... και το να λιώσουν οι πάγοι είναι μάλλον σωτήριο για τον, ακόμα, γαλάζιο μας πλανήτη...
avatar
apdm 14.6.2018 | 12:00
Είχα την τύχη να πάω στις Μαλδίβες το 1991. Ο ξεναγός, μόλις πατήσαμε το πόδι μας στα νησάκια μας είπε ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να να τα επισκεφθούμε. Σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις, οι επιστήμονες υπολογίζανε ότι θα καλυφθούν από τον ωκεανό μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.
Περάσανε 27 χρόνια από τότε. Τίποτε καταστροφικό δεν συνέβη. Αντίθετα, τα νησάκια αναπτύχθηκαν ακόμη περισσότερο (μεγάλα ξενοδοχεία κτλ).
Επίσης δεν κατάλαβα γιατί θα ήταν καταστροφή για την Ανταρκτική αν φαινόταν λίγο έδαφος κάτω από τους πάγους. Θα δώσει ευκαιρία για λίγη πρασινάδα και ίσως κάποιο δέντρο.
Θα πρέπει να καταλάβουν όσοι δεν έχουν επαφή με έρευνα, ότι οι βαρύγδουποι και δραματικοί τόνοι σ' αυτές τις δημοσιεύσεις στοχεύουν στην επόμενη χρηματοδότηση. Όταν απορροφάς μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για έρευνα περιβάλλοντος, δεν γίνεται στο τέλος να πεις ότι δεν συμβαίνει και κάτι δραματικό. Αν το κάνεις τότε στέλνεις την επόμενη χρηματοδότηση σε άλλους τομείς έρευνας.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια