Συναγερμός στην Ανταρκτική - Οι πάγοι λιώνουν σε ρυθμό ρεκόρ με ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη
Τech & Science

Συναγερμός στην Ανταρκτική - Οι πάγοι λιώνουν σε ρυθμό ρεκόρ με ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη

Αποκαλυπτικά ανησυχητικά τα στοιχεία από δύο νέες μελέτες

Ο πάγος στην Ανταρκτική λιώνει με ρυθμούς που σημειώνουν νέο ρεκόρ και οι επακόλουθες αυξήσεις στη στάθμη της θάλασσας θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για πόλεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

 

Μια μελέτη από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι ο ρυθμός τήξης των πάγων της Ανταρκτικής έχει επιταχυνθεί στο τριπλάσιο τα τελευταία πέντε χρόνια και τώρα εξαφανίζεται ταχύτερα σε σχέση με οποιαδήποτε παρελθοντική καταγραφή.

 

Μια ξεχωριστή μελέτη προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα κατά την επόμενη δεκαετία, ο πάγος που λιώνει μπορεί να αυξήσει ακόμη και 25 εκατοστά τη στάθμη της θάλασσας ενώ υπάρχουν φόβοι πως μέχρι το 2070 μπορεί η άνοδος της στάθμης να φτάσει ακόμη και τα ένα μέτρο.

 

Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρου του δυτικού Ανταρκτικού πάγου με αποτέλεσμα να προστεθούν περίπου 3,5 μέτρα στης στάθμης της θάλασσας. Αυτό σημαίνει πως εκατοντάδες πόλεις θα πνιγούν και πως θα αλλάξει όλος ο παγκόσμιος χάρτης στη γη, με δραματικές συνέπειες.

 

Ο καθηγητής Andrew Shepherd, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς και κύριος συγγραφέας της μελέτης για την επιτάχυνση της απώλειας πάγου, δήλωσε: «Έχουμε υποψιαστεί εδώ και πολύ καιρό ότι οι αλλαγές στο κλίμα της Γης επηρεάζουν τα πολικά στρώματα πάγου. Χάρη στους δορυφόρους μας μπορούμε τώρα να παρακολουθήσουμε με απόλυτη ακρίβεια τις απώλειες πάγου και την παγκόσμια συμβολή του φαινομένου στη στάθμη της θάλασσας».

 

Είπε ότι το ποσοστό τήξης ήταν «εκπληκτικό». «Αυτό πρέπει να είναι ένας λόγος ανησυχίας για τις κυβερνήσεις που εμπιστευόμαστε για την προστασία των παράκτιων πόλεων και κοινοτήτων μας», πρόσθεσε ο Shepherd.

 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, περιελάμβανε συμπεράσματα από 84 επιστήμονες από 44 διεθνείς οργανισμούς και ισχυρίζεται ότι αποτελεί τον πληρέστερο απολογισμό του πάγου της Ανταρκτικής μέχρι σήμερα.

 

Δείχνει ότι μετά το 2012 σημειώθηκε μια απότομη αύξηση στο ρυθμό λιωσίματος των πάγων.

 

Τα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 219 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου χάθηκαν ετησίως, συμβάλλοντας κατά 0,6 χιλιοστά το χρόνο στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

 

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πριν το 2012 η Ανταρκτική έχανε πάγους με σταθερό ετήσιο ρυθμό 76 δισεκατομμυρίων τόνων, συνεισφέροντας 0,2 χιλιοστά ετησίως στην άνοδο της στάθμης των υδάτων. Όμως μετά το 2012 σημειώθηκε τριπλασιασμός στις ετήσιες απώλειες.

 

Η ήπειρος είναι καλυμένη από περίπου 15,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, που έχουν συσσωρευθεί στη διάρκεια χιλιάδων ετών. Στο Νότιο Ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική οι θαλάσσιοι πάγοι καλύπτουν μια πρόσθετη έκταση 18,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων το χειμώνα, με πάχος περίπου ένα μέτρο. Η Ανταρκτική διαθέτει αρκετό νερό σε μορφή πάγου για να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη των θαλασσών κατά 58 μέτρα, αν ποτέ οι πάγοι της λιώσουν.

 

Η δεύτερη μελέτη, η οποία επίσης δημοσιεύεται στο Nature, προειδοποιεί ότι έληξε ο χρόνος για να σωθεί η Ανταρκτική και το μοναδικό οικοσύστημα της, με ενδεχομένως ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο.

 

Ο συν-συγγραφέας καθηγήτής Martin Siegert, από το Ινστιτούτο Grantham, δήλωσε: «Ορισμένες από τις αλλαγές που αντιμετωπίζει η Ανταρκτική είναι ήδη μη αναστρέψιμες, όπως η απώλεια ορισμένων στρωμάτων πάγου, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούμε να αποτρέψουμε ή να αντιστρέψουμε».

 

Εκτός από την μεγάλη αύξηση της στάθμης της θάλασσας, οι επιστήμονες λένε ότι οι ωκεανοί γύρω από την Ανταρκτική αποτελούν τον βασικό "απορροφητήρα άνθρακα" του πλανήτη, απορροφώντας τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

 

Η Greenpeace, η οποία μάχεται να προστατεύσει μια μεγάλη περιοχή του ωκεανού που περιβάλλει την Ανταρκτική, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει άμεσα να αντιληφθούν τον κίνδυνο από τα νέα στοιχεία.

 

 «Οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν ένα ιστορικό βήμα προόδου τον Οκτώβριο αν αποφασίσουν να δημιουργήσουν ένα "ιερό" στην Ανταρκτική, προστατεύοντας 1,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα», λέει εκπρόσωπος της εκστρατείας «Προστασία της Ανταρκτικής» της Greenpeace.

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Spotify Kids: Η νέα εφαρμογή της streaming πλατφόρμας έχει αποκλειστικό κοινό τα παιδιά

Τech & Science Spotify Kids: Η νέα εφαρμογή της streaming πλατφόρμας έχει αποκλειστικό κοινό τα παιδιά

11.11.2019
Αυτά είναι τα 74 νέα emojis του Whatsapp

Τech & Science Αυτά είναι τα 74 νέα emojis του Whatsapp

11.11.2019
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει πού και πότε θα πέσει κεραυνός

Τech & Science Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει πού και πότε θα πέσει κεραυνός

11.11.2019
Το ρομπότ «Σοφία» δήλωσε ότι δεν έχει κάνει ποτέ σεξ

Τech & Science Το ρομπότ «Σοφία» δήλωσε ότι δεν έχει κάνει ποτέ σεξ

10.11.2019
Οι νέοι δορυφόροι θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα που έχουμε για το Ίντερνετ

Τech & Science Οι νέοι δορυφόροι θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα που έχουμε για το Ίντερνετ

10.11.2019
Η NASA παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό αεροπλάνο που θα πετάξει το 2020

Τech & Science Η NASA παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό αεροπλάνο που θα πετάξει το 2020

9.11.2019
Το Instagram ανακοίνωσε την απόκρυψη των like σε δοκιμή στις ΗΠΑ

Τech & Science Το Instagram ανακοίνωσε την απόκρυψη των like σε δοκιμή στις ΗΠΑ

9.11.2019
Με το νέο layout του Youtube, ο χρήστης θα βλέπει λιγότερα βίντεο

Τech & Science Με το νέο layout του Youtube, ο χρήστης θα βλέπει λιγότερα βίντεο

8.11.2019
Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο ορατό και από την Ελλάδα - Δεν θα ξανασυμβεί έως το 2032

Τech & Science Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο ορατό και από την Ελλάδα - Δεν θα ξανασυμβεί έως το 2032

8.11.2019
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: «Δεν είναι αβλαβής καπνός» - Μεγάλη έρευνα για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Τech & Science Ηλεκτρονικό τσιγάρο: «Δεν είναι αβλαβής καπνός» - Μεγάλη έρευνα για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

7.11.2019
2 Σχόλια
λukum (το) 14.6.2018 | 11:30
Ναι, ε;

Τι γνωμοδότησε το ΣΤΕ πρόσφατα για την «επένδυση» υπερπολυτελών ξενοδοχείων 8.872 κλινών και 3 γηπέδων γκολφ στην Αταλάντη που θα καλύψουν 1.703.465 τ.μ. δασικής και μη δασικής έκτασης (μόνο των γηπέδων);

Η επένδυση έχει ζωτική σημασία για την εθνική οικονομία, που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό γίνεται παντού στον κόσμο... και το να λιώσουν οι πάγοι είναι μάλλον σωτήριο για τον, ακόμα, γαλάζιο μας πλανήτη...
avatar
apdm 14.6.2018 | 12:00
Είχα την τύχη να πάω στις Μαλδίβες το 1991. Ο ξεναγός, μόλις πατήσαμε το πόδι μας στα νησάκια μας είπε ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να να τα επισκεφθούμε. Σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις, οι επιστήμονες υπολογίζανε ότι θα καλυφθούν από τον ωκεανό μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.
Περάσανε 27 χρόνια από τότε. Τίποτε καταστροφικό δεν συνέβη. Αντίθετα, τα νησάκια αναπτύχθηκαν ακόμη περισσότερο (μεγάλα ξενοδοχεία κτλ).
Επίσης δεν κατάλαβα γιατί θα ήταν καταστροφή για την Ανταρκτική αν φαινόταν λίγο έδαφος κάτω από τους πάγους. Θα δώσει ευκαιρία για λίγη πρασινάδα και ίσως κάποιο δέντρο.
Θα πρέπει να καταλάβουν όσοι δεν έχουν επαφή με έρευνα, ότι οι βαρύγδουποι και δραματικοί τόνοι σ' αυτές τις δημοσιεύσεις στοχεύουν στην επόμενη χρηματοδότηση. Όταν απορροφάς μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για έρευνα περιβάλλοντος, δεν γίνεται στο τέλος να πεις ότι δεν συμβαίνει και κάτι δραματικό. Αν το κάνεις τότε στέλνεις την επόμενη χρηματοδότηση σε άλλους τομείς έρευνας.