To φιάσκο με τα Ω-3 λιπαρά ― Τι έδειξαν νέες μελέτες για τα συμπληρώματα
Τech & Science

To φιάσκο με τα Ω-3 λιπαρά ― Τι έδειξαν νέες μελέτες για τα συμπληρώματα

Χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν τέτοια συμπληρώματα τακτικά και για χρόνια - Τι πετυχαίνουν

Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ω-3 λιπαρά προστατεύει από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή πρόωρο θάνατο είναι λάθος, σύμφωνα με μεγάλη και περιεκτική επισκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων.

 

Χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν τέτοια συμπληρώματα τακτικά και για χρόνια. Η πεποίθηση ότι προστατεύει την καρδιά έχει εξαπλωθεί και προωθείται στην εμπορία των συμπληρωμάτων επειδή τα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές είχαν δείξει ότι οι κάψουλες είχαν καρδιαγγειακά οφέλη.

 

Μικρές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, είναι απαραίτητες για την υγεία μας. Τα λιπαρά ωμέγα-3 βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα με πιο δημοφιλή τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, αλλά και τροφές όπως τα καρύδια και οι σπόροι.

 

Αλλά μια σημαντική επισκόπηση όλων των δοκιμών από το έγκριτο εργαστήρι Cochrane που διεξήχθη σε διεθνές επίπεδο για να δοκιμαστεί η επίδραση του ωμέγα-3 σε περισσότερους από 112.000 ανθρώπους, λέει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα συμπληρώματα είχαν προσφέρει κάτι.

 

«Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα συμπεράσματα αυτής της ανασκόπησης που έρχονται σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι τα ωμέγα-3 συμπληρώματα προστατεύουν την καρδιά», δήλωσε η επικεφαλής συντάκτρια της Cochrane, Δρ. Lee Hooper από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

 

«Αυτή η μεγάλη συστηματική ανασκόπηση περιελάμβανε πληροφορίες από πολλές χιλιάδες ανθρώπους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παρά όλες αυτές τις πληροφορίες, δεν βλέπουμε αποτελέσματα προστασίας», ανέφερε.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν 79 δοκιμές ωμέγα-3, από τις οποίες 25 θεωρήθηκαν εξαιρετικά αξιόπιστες επειδή σχεδιάστηκαν και διεξήχθησαν ορθά.

 

Οι μελέτες στρατολόγησαν άνδρες και γυναίκες, μερικούς υγιείς και άλλους με ασθένειες, από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία.

 

Κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν είχαν κληθεί να συνεχίσουν τη συνήθη διατροφή τους, ενώ οι υπόλοιποι λάμβαναν συμπλήρωμα με επιπλέον ωμέγα-3 λιπαρά για τουλάχιστον ένα χρόνο.

 

Στις περισσότερες από τις δοκιμές, οι άνθρωποι της ομάδας που λάμβαναν το συμπλήρωμα κλήθηκαν να λάβουν ωμέγα-3 λίπη με τη μορφή μιας ημερήσιας κάψουλας. Κάποιοι κατανάλωναν  επιπλέον ποσότητες λιπαρών ψαριών ενώ σε άλλες περιπτώσεις συνδυάστηκε η λήψη συμπληρωμάτων με α-λινολεϊκό οξύ που είχε προστεθεί σε μαργαρίνη ή υπήρχε σε καρπούς.

 

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου δεν τροποποίησαν καθόλου τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με τους ερευνητές της Cochrane.

 

Η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών από συμπληρωμένη μαργαρίνη ή καρύδια οδήγησε σε ένα μικρό όφελος, αλλά η μείωση ήταν σχεδόν ανεπαίσθητη.

 

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη συστηματική επανεξέτασή τους κατόπιν αιτήματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η οποία επικαιροποιεί τις οδηγίες της για τα πολυακόρεστα λίπη.

 

Η πεποίθηση ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις προήλθε από δυο θετικά αποτελέσματα δοκιμών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είπε η Lee. 

 

Η Lee είπε ότι δεν υπήρξαν αρκετές αποδείξεις  σε δοκιμές για να δείξουν εάν η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών είναι ευεργετική  αν και υποψιαζόταν ότι πιθανότατα είναι.

 

Ο Tim Chico, καθηγητής της καρδιοαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε ότι είναι απίθανο ότι οποιοδήποτε στοιχείο της διατροφής θα μπορούσε από μόνο του να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις.

 

«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι αν και ορισμένα είδη διατροφής συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, όταν προσπαθούμε να εντοπίσουμε το ευεργετικό στοιχείο της δίαιτας και να το προσφέρουμε ως συμπλήρωμα, γενικά δεν έχει καθόλου όφελος», ανέφερε. Αυτό συνέβη με  αρκετές βιταμίνες και τώρα έρχεται να επιβεβαιωθεί και με τα ω-3.

 

«Αυτά τα συμπληρώματα έχουν σημαντικό κόστος» είπε. «Αν κάποιος τα αγοράζει με την ελπίδα ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, θα τον συμβούλευα να ξοδέψει τα χρήματά του για τα λαχανικά».

 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Airbus σχεδιάζει το πρώτο επιβατηγό αεροπλάνο μηδενικών εκπομπών ρύπων - Θα κινείται με υδρογόνο

Τech & Science Η Airbus σχεδιάζει το πρώτο επιβατηγό αεροπλάνο μηδενικών εκπομπών ρύπων - Θα κινείται με υδρογόνο

22.9.2020
Το «μεγαλύτερο παγοθραυστικό στον κόσμο» απέπλευσε για την πρώτη του αποστολή στην Αρκτική - [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Τech & Science Το «μεγαλύτερο παγοθραυστικό στον κόσμο» απέπλευσε για την πρώτη του αποστολή στην Αρκτική - [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

22.9.2020
Ανακαλύφθηκε ο εξωπλανήτης «π-Γη»

Τech & Science Ανακαλύφθηκε ο εξωπλανήτης «π-Γη»

22.9.2020
Σήμερα αρχίζει και επίσημα το φθινόπωρο -Η Google το υποδέχεται με ένα doodle

Τech & Science Σήμερα αρχίζει και επίσημα το φθινόπωρο -Η Google το υποδέχεται με ένα doodle

22.9.2020
Ιστορική ανακάλυψη: Ερευνητές ανίχνευσαν σέλας γύρω από έναν κομήτη

Τech & Science Ιστορική ανακάλυψη: Ερευνητές ανίχνευσαν σέλας γύρω από έναν κομήτη

21.9.2020
Twitter: «Ρατσιστικός αλγόριθμος» κρόπαρε φωτογραφίες εστιάζοντας στους λευκούς έναντι των μαύρων

Τech & Science Twitter: «Ρατσιστικός αλγόριθμος» κρόπαρε φωτογραφίες εστιάζοντας στους λευκούς έναντι των μαύρων

21.9.2020
Άνοια: Κάθε 3" καταγράφεται και ένα νέο περιστατικό παγκοσμίως

Τech & Science Άνοια: Κάθε 3" καταγράφεται και ένα νέο περιστατικό παγκοσμίως

21.9.2020
ΝΥΤ εναντίον AstraZeneca για την ασφάλεια του εμβολίου - Τι μπορεί να σταματήσει τις δοκιμές

Τech & Science ΝΥΤ εναντίον AstraZeneca για την ασφάλεια του εμβολίου - Τι μπορεί να σταματήσει τις δοκιμές

21.9.2020
Έρευνα: Ο ρόλος που έπαιξε το κλίμα στη ναυμαχία της Σαλαμίνας

Τech & Science Έρευνα: Ο ρόλος που έπαιξε το κλίμα στη ναυμαχία της Σαλαμίνας

21.9.2020
H Razer κυκλοφόρησε «τσίχλα για συγκέντρωση» ειδικά για gamers

Τech & Science H Razer κυκλοφόρησε «τσίχλα για συγκέντρωση» ειδικά για gamers

20.9.2020
6 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 18.7.2018 | 16:49
Ενδεχομενως να μη δουλευουν, αλλα 80 καψουλες των 1000 mg κοστιζουν κατω απο 10 ευρω. Μη το ξεφτιλιζουμε κιολας, οτι με 3 ευρω το μηνα επενδυουμε και σε τιποτα αλλο...
Thodoris Savvidis 19.7.2018 | 13:32
Θες να μας πεις κι εμάς από που τα παίρνεις σε αυτήν τιν τιμή;
avatar
Ανώνυμος/η 19.7.2018 | 23:06
https://www.shop-apotheke.com/arzneimittel/10532502/doppelherz-omega-3-1400.htm
Ενδεικτικα 120 κομματια στα 13 ευρω, Γερμανια. Εγω παιρνω τα 80 (1000 mg) στα 12 ελβετικα φραγκα, κατι κατω απο 10 ευρω.
annibas 18.7.2018 | 17:41
Βέβαια το μουρουνόλαδο ήταν πολύ υγιεινό όταν στην Ελλάδα έτρωγαν τις κονσέρβες της UNRRA και ίσως είναι ακόμα μια και έχει πολλές βιταμίνες πέρα από ω3. Αλλά να τρως στην Ελλάδα σολομό ιχθυοκαλλιέργειας που τον βάφουν κόκκινο και όχι ελεύθερη σαρδέλα ή κεφαλοχώρι ή άλλο ελληνικό και ελεύθερο ψάρι ειδικά το καλοκαίρι που είναι η εποχή τους είναι τρελό.
avatar
kos1 25.7.2018 | 13:41
Τα Ω-3 δεν λειτουργούσαν ποτέ θεραπευτικά. Αλλά και προληπτικά δεν λειτουργούν μια που έχουμε καταστρέψει γενικά στην διατροφή μας τον κύκλο του ασβεστίου. Η χοληστερίνη δεν σκοτώνει μόνη της. Αλλά οι ασβεστώσεις των φλεβών - αρτηριών το κάνουν στιωπηλά. Παλαιότερα τρώγαμε αρνάκια - κατσίκια τα οποία είχαν φάει χόρτα και όχι έτοιμες τροφές εμπορίου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν με διάφορους μηχανισμούς ( Κ2 - αμινοξέα) το αβέστιο καθαρίζονταν απο το αίμα και πήγαινε στα κόκκαλα. Τώρα μένει στο αίμα και κολλά στα τοιχώματα των φλεβών καταστρέφοντάς τις. Η χολιστερίνη απλά επιβαρύνει την κατάστση. Η μόνη λύση είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση πράσινων χόρτων (οχι μόνο λαχανικών) και να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος εμπορίου στο ελάχιστο. Τα συμπληρώματα ακόμα και της Κ2 δεν φαίνεται να βοηθούν γιατί η απορρόφηση της είναι προβληματική. Καλή υγεία!!!
επιπλέω 31.7.2018 | 16:20
Εγώ πάλι βλέπω οτι είναι βλακώδες να αντιμετωπίζεται τοσο μονοδιάστατα ένα θρεπτικό συστατικό (ή καλύτερα μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών). Τα πολυακόρεστα εχουν ρόλους σε ποικίλες βιοχημικές διεργασίες και πρέπει να λαμβάνονται από την διατροφή ή με συμπληρώματα προς χρήση απο τον οργανισμό. Η λήψη μαργαρίνων στη μελέτη και η πρόταση για τα λαχανικά ως καρδιοπροστατευτικά με κάνει να βλέπω με σκεπτικισμό το εγχείρημα.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια