Οι επιστήμονες αναζητούν εξωγήινη ζωή στους ωκεανούς του Σύμπαντος
Τech & Science

Οι επιστήμονες αναζητούν εξωγήινη ζωή στους ωκεανούς του Σύμπαντος

Η αναζήτηση ζωής στο διάστημα δεν στρέφεται μόνο σε μακρινούς γαλαξίες και, τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί εστιάζουν στο ηλιακό μας σύστημα και στους άγνωστους ωκεανούς του

Η αναζήτηση ζωής στο διάστημα δεν στρέφεται μόνο σε μακρινούς γαλαξίες και, τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί εστιάζουν στο ηλιακό μας σύστημα και στους άγνωστους ωκεανούς του.


Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας. Απάντηση σε αυτό προσπαθούν να δώσουν αστρονόμοι και αστροβιολόγοι ερευνώντας σε περίεργα μέρη του σύμπαντος, όπως κάτω από τα παχιά στρώματα πάγου στους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου.

 

Εκεί, μη επανδρωμένα διαστημόπλοια έχουν εντοπίσει γιγάντιους ωκεανούς κάτω από την επιφάνειά τους, οι οποίοι εικάζεται ότι περιέχουν τεράστιες ποσότητες νερού, που ξεπερνούν τη συνολική ποσότητα νερού που υπάρχει στους ωκεανούς τη Γης. Σε αυτούς τους συμπαντικούς ωκεανούς ενδέχεται να υπάρχουν και ευνοϊκές συνθήκες για την ύπαρξη ζωής.

 

Η μελέτη αυτών των μακρινών ωκεανών βρίσκεται στο επίκεντρο του φετινού ευρωπαϊκού συνεδρίου μελέτης των πλανητών στο Βερολίνο (Εuropean Planetary Science Congress).

 

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στους συμπαντικούς ωκεανούς

 

Tα «φεγγάρια» του Δία, η Ευρώπη, η Καλλιστώ και ο Γανυμήδης διαθέτουν σύμφωνα με μετρήσεις υπόγειους ωκεανούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να φτάνουν σε βάθος ακόμη και τα 100 χλμ. Με το διαστημόπλοιο Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) ελπίζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) να εξερευνήσει αυτούς τους άγνωστους ωκεανούς του ηλιακού συστήματος.

 

«Εάν επιβεβαιώσουμε ότι οι παγωμένοι δορυφόροι θα ήταν δυνητικά κατοικήσιμοι, αυτό ανοίγει νέες οδούς για την ανίχνευση μορφών ζωής στο διάστημα», ανέφερε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa o Oλιβιέ Βιτάς από την ESA.

 

Το Juice αναμένεται να σταλεί στο διάστημα το 2022 και να φτάσει στο πλανητικό σύστημα του Δία το 2029.

 

Στόχος του είναι καταρχήν να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ωκεανών και να καταμετρήσει το βάθος, την έκτασή τους αλλά και την περιεκτικότητά τους σε άλατα, αναφέρει ο Βιτάς.

 

Στο επίκεντρο των ερευνών θα βρεθεί ο Γανυμήδης, ο μεγαλύτερες φυσικός δορυφόρος του ηλιακού μας συστήματος «Πιθανοί υποψήφιοι είναι επίσης ο Πλούτωνας καθώς και ο δορυφόρος του, ο Χάροντας αλλά και ο Τρίτωνας, ο δορυφόρος του Ποσειδώνα», εξηγεί ο Βιτάς συμπληρώνοντας ότι «οι κρυμμένοι ωκεανοί είναι περισσότεροι ενδεχομένως από όσους φανταζόμαστε». Ένας ακόμη «δυνατός» υποψήφιος για την ανίχνευση αντίστοιχων ωκεανών είναι ο Εγκέλαδος, ο δορυφόρος του Κρόνου.

 

Νέα δεδομένα από το 2005

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2005 το αμερικανικό διαστημόπλοιο Cassini ανακάλυψε ότι οι πίδακες ατμών και πάγου, που περιέχουν μικροσωματίδια πυριτικής φύσης, που παρατηρούνταν στην επιφάνειά του Εγκέλαδου, προέρχονταν από υπόγεια ύδατα.

 

Οι ενδείξεις ύπαρξης μοριακού υδρογόνου (Η2), σύμφωνα με τις αναλύσεις του Cassini, ενισχύουν την υπόθεση ότι στο βάθος των ωκεανών γίνεται οξείδωση πετρωμάτων, από την οποία προέρχονται τα μικροσωματίδια. «Μέχρι στιγμής ο Εγκέλαδος είναι ο μόνος δορυφόρος στο σύμπαν, στον οποίο έχουμε εντοπίσει ωκεανό με υδροθερμική δραστηριότητα», εξηγεί ο Νικόλας Αλτομπέλι από την ESA, που συμμετείχε στις έρευνες του 2005.

 

Βέβαια, όπως σημειώνει, ο ίδιος ο ωκεανός αυτός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα και πολύ υψηλό pH, δυο δεδομένα που δεν ευνοούν την ύπαρξη ζωής.

 

Ωστόσο ακόμη και στη Γη έχουν εντοπιστεί σε υδροθερμικές πηγές που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη ωκεανών μορφές ζωής που ευδοκιμούν χωρίς φως αλλά μόνο με χημικές διεργασίες. Μακρομόρια έχουν εντοπίσει οι ερευνητές και στους πίδακες πάγου του Εγκέλαδου, ωστόσο σύμφωνα με τον Αλτομπέλι αυτό δεν αποτελεί από μόνο του ένδειξη ζωής, παρά μόνο ότι λαμβάνουν χώρα χημικές αντιδράσεις.

 

«Μαζί με άλλους δορυφόρους όπως η Ευρώπη, έτσι και ο Εγκέλαδος αποτελούν τους πιο ελπιδοφόρους δορυφόρους στο δικό μας ηλιακό σύστημα για την αναζήτηση ζωής, με τη μορφή που τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα».

 

Βέβαια μια άμεση και κατηγορηματική επιβεβαίωση για την ύπαρξη ζωής πέρα από τη Γη δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσουν αποστολές όπως αυτή του Cassini ή του Juice. Tα στοιχεία όμως και οι ενδείξεις που προσκομίζουν είναι εξίσου σημαντικές για την πρόοδο της έρευνας στο πεδίο αυτό.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερευνητές δημιουργούν memes για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Τech & Science Ερευνητές δημιουργούν memes για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

14.10.2019
Joseph Plateau: Το Google Doodle τιμά τον σημαντικό Βέλγο φυσικό

Τech & Science Joseph Plateau: Το Google Doodle τιμά τον σημαντικό Βέλγο φυσικό

14.10.2019
Tο dark mode για το Instagram είναι εδώ - Πώς το ενεργοποιείς

Τech & Science Tο dark mode για το Instagram είναι εδώ - Πώς το ενεργοποιείς

12.10.2019
Είναι αυτό ένα σημάδι πως γερνάμε γρηγορότερα για την ηλικία μας; - Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει

Τech & Science Είναι αυτό ένα σημάδι πως γερνάμε γρηγορότερα για την ηλικία μας; - Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει

12.10.2019
Χάκερ έκλεψε όλα τα στοιχεία χιλιάδων πελατών σε σεξουαλικές υπηρεσίες ιστοσελίδας στην Ολλανδία

Τech & Science Χάκερ έκλεψε όλα τα στοιχεία χιλιάδων πελατών σε σεξουαλικές υπηρεσίες ιστοσελίδας στην Ολλανδία

11.10.2019
 Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχε σχεδιάσει για την Κωνσταντινούπολη τη μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στον κόσμο

Τech & Science Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχε σχεδιάσει για την Κωνσταντινούπολη τη μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στον κόσμο

11.10.2019
Πώς δημιουργούνται τα καθημερινά doodles της Google;

Τech & Science Πώς δημιουργούνται τα καθημερινά doodles της Google;

10.10.2019
Ακόμη και πέντε τσιγάρα την ημέρα προκαλούν βλάβη στους πνεύμονες

Τech & Science Ακόμη και πέντε τσιγάρα την ημέρα προκαλούν βλάβη στους πνεύμονες

10.10.2019
Νόμπελ Χημείας σε τρεις επιστήμονες για τις μπαταρίες λιθίου

Τech & Science Νόμπελ Χημείας σε τρεις επιστήμονες για τις μπαταρίες λιθίου

9.10.2019
Συγγνώμη από το Twitter - Στοιχεία χρηστών μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για διαφημιστικούς σκοπούς

Τech & Science Συγγνώμη από το Twitter - Στοιχεία χρηστών μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για διαφημιστικούς σκοπούς

9.10.2019