Σοκαριστική μελέτη αποκαλύπτει πως οι μισές φάλαινες όρκες τους πλανήτη είναι καταδικασμένες σε θάνατο
Τech & Science

Σοκαριστική μελέτη αποκαλύπτει πως οι μισές φάλαινες όρκες τους πλανήτη είναι καταδικασμένες σε θάνατο

Τουλάχιστον οι μισές φάλαινες όρκες του σημερινού πληθυσμού είναι καταδικασμένες να εξαφανιστούν λόγω της τοξικής και επίμονης ρύπανσης των ωκεανών, σύμφωνα με μια σημαντική νέα μελέτη.

Τουλάχιστον οι μισές φάλαινες όρκες του σημερινού πληθυσμού, είναι καταδικασμένες να εξαφανιστούν λόγω της τοξικής και επίμονης ρύπανσης των ωκεανών, σύμφωνα με μια σημαντική νέα μελέτη.

 

Αν και οι δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, τα PCB, έχουν απαγορευτεί για δεκαετίες, εξακολουθούν να διαρρέουν στις θάλασσες και συγκεντρώνονται στην τροφική αλυσίδα.

 

Ως εκ τούτου, οι όρκες, οι κορυφαίοι θηρευτές, είναι τα πιο μολυσμένα ζώα στον πλανήτη. Ακόμη χειρότερα, το πλούσιο σε λιπαρά γάλα τους περνά σε πολύ υψηλές δόσεις τις ουσίες στα νεογέννητά τους.

 

Οι συγκεντρώσεις PCB που βρέθηκαν σε φάλαινες του είδους, μπορεί να είναι 100 φορές πάνω από ασφαλή επίπεδα και να βλάψουν σοβαρά τα αναπαραγωγικά όργανα, να προκαλέσουν καρκίνο και να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Η νέα έρευνα ανέλυσε τις προοπτικές για τους πληθυσμούς των φαλαινών τον επόμενο αιώνα και διαπίστωσε ότι όσες ζουν σε νερά κοντά σε βιομηχανικές χώρες θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε μόλις 30-50 χρόνια.

 

Μεταξύ αυτών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι αυτές στη Βρετανία όπου ένας πρόσφατος θάνατος αποκάλυψε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα PCB που έχουν καταγραφεί ποτέ.

 

«Είναι σαν "Αποκάλυψη" των φαλαινών δολοφόνων», δήλωσε ο Paul Jepson στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας πίσω από τη νέα μελέτη. «Ακόμη και σε μια παρθένα κατάσταση, θα ήταν πολύ αργά για να αναπαραχθούν». Οι υγιείς φάλαινες χρειάζονται 20 χρόνια για να φτάσουν στην αιχμή της σεξουαλικής ωρίμανσης και 18 μήνες για να κυοφορήσουν.

 

Τα PCB χρησιμοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του 1930 σε ηλεκτρικά εξαρτήματα, πλαστικά και χρώματα, αλλά η τοξικότητά τους ήταν γνωστή εδώ και 50 χρόνια. Απαγορεύτηκαν τη δεκαετία του 1970 και του 1980, αλλά το 80% της παραγωγής δεν έχει ακόμη καταστραφεί και εξακολουθεί να διαρρέει στις θάλασσες από χώρους υγειονομικής ταφής και άλλες πηγές.

 

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα PCB είναι μόνο ένας ρύπος που βρίσκεται σε φάλαινες δολοφόνων, με έναν μακρύ κατάλογο πρόσθετων γνωστών και μέχρι τώρα μη μετρημένων μολυσματικών ουσιών να έχει επίσης εντοπιστεί.

 

Η απώλεια βασικών θηραμάτων, όπως ο τόνος και οι καρχαρίες και η αυξανόμενη υποβρύχια ηχορρύπανση έρχονται να προστεθούν στις απειλές.

 

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science και σύμφωνα με τα μοντέλα που εξέτασε οι πληθυσμοί της Ιαπωνίας, της Βραζιλίας, του Βορειοανατολικού Ειρηνικού, του Γιβραλτάρ και του Ηνωμένου Βασιλείου τείνουν προς την πλήρη κατάρρευση.

 

«Αυτή η νέα μελέτη είναι μια παγκόσμια προειδοποίηση για την κατάσταση των ωκεανών μας», δήλωσε η Jennifer Lonsdale, πρόεδρος της ομάδας Wildlife και Countryside Link.

 

Mε πληροφορίες από Guardian

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντεκα Έλληνες πανεπιστημιακοί στους ερευνητές με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

Τech & Science Έντεκα Έλληνες πανεπιστημιακοί στους ερευνητές με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

23.11.2020
Ενδείξεις για έκρηξη ηφαιστείου στον Άρη πριν 53.000 χρόνια και για αρχαία μεγα-πλημμύρα

Τech & Science Ενδείξεις για έκρηξη ηφαιστείου στον Άρη πριν 53.000 χρόνια και για αρχαία μεγα-πλημμύρα

23.11.2020
Vegan διατροφή: Μεγαλύτερος κίνδυνος κατάγματος για όσους δεν τρώνε κρέας - Έρευνα

Τech & Science Vegan διατροφή: Μεγαλύτερος κίνδυνος κατάγματος για όσους δεν τρώνε κρέας - Έρευνα

23.11.2020
Εμβόλιο της Οξφόρδης: 70% αποτελεσματικότητα ανακοίνωσε η AstraZeneca

Τech & Science Εμβόλιο της Οξφόρδης: 70% αποτελεσματικότητα ανακοίνωσε η AstraZeneca

23.11.2020
Carnian Pluvial Episode: Η μαζική εξαφάνιση ειδών που έφερε την κυριαρχία δεινοσαύρων στον πλανήτη

Τech & Science Carnian Pluvial Episode: Η μαζική εξαφάνιση ειδών που έφερε την κυριαρχία δεινοσαύρων στον πλανήτη

23.11.2020
Η Κίνα ετοιμάζεται για την πρώτη λήψη πετρωμάτων από τη Σελήνη μετά το ‘70

Τech & Science Η Κίνα ετοιμάζεται για την πρώτη λήψη πετρωμάτων από τη Σελήνη μετά το ‘70

22.11.2020
Εμβόλια κατά του κορωνοϊού: Γιατί στην πράξη η αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι μικρότερη

Τech & Science Εμβόλια κατά του κορωνοϊού: Γιατί στην πράξη η αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι μικρότερη

22.11.2020
Ο δορυφόρος Sentinel-6 θα «προστατεύει» από το Διάστημα εκατομμύρια ανθρώπους σε παράκτιες περιοχές

Τech & Science Ο δορυφόρος Sentinel-6 θα «προστατεύει» από το Διάστημα εκατομμύρια ανθρώπους σε παράκτιες περιοχές

22.11.2020
Κορωνοϊός: H FDA ενέκρινε τη θεραπεία συνθετικών αντισωμάτων της Regeneron

Τech & Science Κορωνοϊός: H FDA ενέκρινε τη θεραπεία συνθετικών αντισωμάτων της Regeneron

22.11.2020
Εταιρεία δημιούργησε ένα ρομπότ που φτιάχνει τσάι, για να μειώσει τις κοινωνικές επαφές (BINTEO)

Τech & Science Εταιρεία δημιούργησε ένα ρομπότ που φτιάχνει τσάι, για να μειώσει τις κοινωνικές επαφές (BINTEO)

21.11.2020
4 Σχόλια
avatar
parallel universe 28.9.2018 | 09:35
Ήμαστε ο καρκίνος του πλανήτη. Φοβάμαι ότι ο δρόμος που έχει πάρει η ανθρωπότητα δεν έχει επιστροφή. Και επειδή όλα είναι τελικά θέμα παιδείας, η έλλειψή της θα μας κοστίσει πολύ ακριβά και περισσότερο θα κοστίσει στην άγρια ζωή του πλανήτη που δεν φταίει σε τίποτα. Αλλά ποιος θα ασχοληθεί με το περιβάλλον. Όλα για το κέρδος.
avatar
Harlan 28.9.2018 | 21:48
Σωστά τα περισσότερα, ιδίως η τελευταία φράση σας.

Σε ένα σημείο διαφωνώ μόνο: "...είναι θέμα παιδείας...".

Οχι δεν (πιστεύω ότι) είναι θέμα παιδείας. Γιατί η παιδεία είναι κάτι σαν την κοκακολα, πάει με όλα. Στην τελική, πείτε μου παρακαλώ τι ΔΕΝ είναι θέμα παιδείας;

Η παιδεία έχει καταντήσει ένα γενικό εργαλείο, "θεραπεύοντας" πάσαν νόσον και πάσαν ... (ξέρετε το υπόλοιπο)

Έστω ότι με ένα μαγικό ραβδάκι φτιάχνουμε μια τέλεια, καταπληκτική παιδεία, αύριο κιόλας.
Τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά που θα έχουν εκπαιδευτεί με τα ιδανικά της προστασίας του περιβάλλοντος;

Δεν θα τελειώσουν κάποτε το σχολείο; Δεν θα χρειαστεί να πιάσουν δουλειά; Δεν θα χρειαστεί να καταναλώσουν προϊόντα και υπηρεσίες;
Τι θα κάνουν λοιπόν αυτά τα άριστα εκπαιδευμένα παιδιά μπροστά στην Κοινωνία της Απληστίας; Πως θα αντιδράσουν όταν όλη η κοινωνία έχει σαν υπέρτατο θεό το Κέρδος (όπως γράφετε κι εσείς);

Όπως ξέρετε, κανένας δε μας δίνει τα ηνία της κοινωνίας μόλις βγούμε από το σχολείο στα 18 μας χρόνια. Μέχρι να πάρουμε κάποιες υπεύθυνες θέσεις και να μπορέσουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα, θα γίνουμε τουλάχιστον 40, μάλλον 50.

Και από τα 18 μέχρι τα 40 θα ζούμε σε μια σάπια κοινωνία με θεό το κέρδος. Πόσοι πιστεύετε ότι θα έχουν στα 40 τους τα ίδια ιδανικά περί προστασίας του περιβάλλοντος που πήραν στην (άριστη υποθέτουμε) παιδεία στα 16-18 τους χρόνια;
Οταν επί 20-25 χρόνια έχουν αναγκαστικά ζήσει μέσα στην σαπίλα;

Η πραγματική λύση βρίσκεται στην τελευταία σας φράση. Πρέπει το κέρδος να σταματήσει να είναι ο κινητήριος μοχλός της κοινωνίας μας.
Πιστεύω ότι γίνεται, αν το θελήσουμε.
avatar
Ανώνυμος/η 28.9.2018 | 22:52
Οπως και το 99% των οργανισμων που εχουν υπαρξει μεχρι τωρα...
https://www.youtube.com/watch?v=uHgJKrmbYfg
avatar
Harlan 29.9.2018 | 10:01
Είναι εκπληκτική αυτή άνεση, με την οποία τόσοι άνθρωποι παριστάνουν τον χαζό. Αν και την έχω συναντήσει μυριάδες φορές, δεν παύει να με απωθεί.

Η Φύση είναι ένα τεράστιο πράγμα που τα περιλαμβάνει όλα (συν αυτά που δεν ξέρουμε - και είναι _πάρα_ πολλά).

Η Φύση είναι σαν τον Θεό. Με την Φύση (και με το θέλημα του Θεού) μπορείς να εξηγήσεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Πεθαίνουν οι φάλαινες; Απολύτως κανένα πρόβλημα κυρίες και κύριοι. Η Φύση το έχει προβλέψει αυτό, αφού το 99% των ειδών έχει εξαφανιστεί. Εκτός αν είναι θέλημα θεού να εξαφανιστούν οι φάλαινες, διαλέγετε και παίρνετε. Ότι εξήγηση και να δώσετε, το ίδιο είναι.

Έχουμε βρει αυτά τα δύο επεξηγηματικά "εργαλεία" (φύση και θεός) και μπορούμε άνετα να παριστάνουμε τους χαζούς. Να πουλάμε τρελίτσα, γιατί έτσι μας βολεύει. Με αυτές τις εύκολες εξηγήσεις, μπορούμε ανετότατα να συνεχίσουμε όπως τώρα. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε σε τίποτα.

Όλα τα αναλαμβάνει η φύση ή ο θεός, ανάλογα τι είναι πιο βολικό. Οπότε γιατί να κάτσω να σκάσω; Γιατί να αλλάξω τις συνήθειες μου; Γιατί να αναρωτηθώ για τις συνέπειες των πράξεων μου; Ελα μωρέ τώρα, αύριο βλέπουμε, έχει ο θεός (κυριολεκτικά όμως).

Ολη αυτή η βολικότατη στάση ζωής παραβλέπει ΕΝΑ πράγμα: Οτι δεν υπάρχει "ολίγον έγκυος". Αν κύριε θέλεις να τα εξηγήσεις όλα με βάση το θέλημα του θεού, τότε να γίνεις ένα θεοκρατικό κράτος και να ζεις σύμφωνα με το θέλημα του θεού (όποιο και αν είναι αυτό).
Αν θέλεις να τα εξηγείς όλα σύμφωνα με την φύση, τότε ζήσε σύμφωνα με την φύση. Οχι να παραβαίνεις κάθε φυσικό κανόνα στο 99% της ζωής σου και να εξηγείς μετά ότι σε βολεύει (και μόνο αυτό) με την φύση.

Οχι να παίρνεις ότι σε συμφέρει και τα υπόλοιπα γραμένα στα παλιά σου τα παπούτσια.

Σωστό αυτό με το 99% των ειδών που έχουν εξαφανιστεί ήδη. Μόνο που για τις φάλαινες (και για μερικά ακόμα είδη) η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ αιτία εξαφανισμού τους είναι ο άνθρωπος. Για την ακρίβεια, η απληστία του ανθρώπου για το κέρδος.

Το ερώτημα είναι αν θα αναλάβουμε τις ευθύνες των πράξεων μας, ή αν θα βάλουμε την φύση να "καθαρίσει" για πάρτη μας.

Και φυσικά αν παραμείνουμε κολλημένοι στην καναπεδάρα μας, αφήνοντας την φύση να δώσει όλες τις εξηγήσεις. Ξεχνώντας ΕΝΑ πράγμα: Οτι οι περιβαλλοντικές καταστροφές χτυπάνε πάντα τους ΦΤΩΧΟΥΣ (ναι, για λεφτά μιλάμε τόσην ώρα).

Πραγματικά ξεκαρδίζομαι στα γέλια με όσους πιστεύουν ότι στην Ελλάδα ανήκουμε στους πλούσιους, και εμάς δεν πρόκειται να μας συμβεί ποτέ τίποτα (μας φυλάει ο θεός άλλωστε).
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια