Τech & Science

Εμμηνόπαυση στα 25: μπορεί η επιστήμη να αναστρέψει αυτό το βίαιο τέλος της περιόδου;

Μια νέα επιστημονική πρακτική δίνει ελπίδες σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση να γίνουν μητέρες και να καθυστερήσουν τις δυσάρεστες συνέπειες της κλιμακτηρίου για τουλάχιστον μία δεκαετία..

Η εμμηνόπαυση για την πλειονότητα των γυναικών συνοδεύεται από μία σειρά ενοχλητικών -κάποτε και επώδυνων- συμπτωμάτων, μεταξύ των οποίων ο τερματισμός της εμμήνου ρύσεως, το αίσθημα της ανυπόφορης ζέστης, οι πόνοι σε οστά και αρθρώσεις, ως συνέπεια πολλές φορές της οστεοπόρωσης.

 

Συνήθως, εκδηλώνεται στα τέλη της 40ης δεκαετίας της ζωής μιας γυναίκας, όμως, για ασθενείς με καρκίνο -ακόμη κι αν αντιμετωπίστηκε και ιάθηκε- η εμμηνόπαυση μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα, ακόμη και πριν τα 30.

 

Η 25χρονη Αντέλ Στίβενς είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις, που πλέον ελπίζει στην επιστημονική πρόοδο, προκειμένου να αναστείλει ή έστω να καθυστερήσει αυτή τη δυσάρεστη -για τις αναπαραγωγικές δυνατότητές της- εξέλιξη. Στα 22 της διαγνώστηκε με σάρκωμα Ewing, μία μορφή καρκίνου των οστών, που συνήθως προσβάλλει άτομα παιδικής ή εφηβικής ηλικίας. 

 

Μετά τις χημειοθεραπείες που ολοκλήρωσε με επιτυχία ήρθε αντιμέτωπη τόσο με τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά κυρίως με το δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να αποκτήσει παιδί. Στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων John Radcliffe της Οξφόρδης, όπου και απευθύνθηκε για να αναστρέψει αυτό το θλιβερό ενδεχόμενο, θα είναι η δεύτερη ασθενής της δρος Sheila Lane, υπεύθυνης ενός πρωτοποριακού προγράμματος που καθυστερεί σημαντικά -έως και 10 χρόνια- τις συνέπειες της πρόωρης εμμηνόπαυσης. 

 

Το πρόγραμμα εφαρμόζει μία σχετικά νέα επιστημονική πρακτική, κατά την οποία αφαιρείται από τη γυναίκα που έχει ασθενήσει με κάποια μορφή καρκίνου η μία από τις δύο ωοθήκες: η διαδικασία ονομάζεται κρυοσυντήρηση των ωοθηκών και το αναπαραγωγικό όργανο που αφαιρέθηκε επιστρέφεται στην ασθενή μετά το πέρας των χημειοθεραπειών. 

 

Η Lane υποστηρίζει ότι οι ορμονικές λειτουργίες επανέρχονται και οι πιθανότητες να γίνει μία πρώην ασθενής με καρκίνο μητέρα είναι τόσες, όσες πριν ασθενήσει. Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα της ομάδας της, αυτή είναι μία πρακτική που θα μπορεί με επιτυχία να εφαρμόζεται στο μέλλον σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για την απόκτηση ενός παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία. 

 

Όσο κι αν μοιάζει εξωφρενικό το να χειρουργείται μια νέα γυναίκα για να αφαιρέσει την ωοθήκη της, ώστε αν τη χρειαστεί υγιή στο μέλλον, να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, η Lane επιμένει ότι πρόκειται για γυναικολογική επανάσταση που θα προσπερνά με επιτυχία τις συνέπειες της πρόωρης εμμηνόπαυσης. 

 

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα The Daisy Network, η πρόωρη εμμηνόπαυση επηρεάζει περίπου μία στις 100 γυναίκες κάτω των 40, μία στις 1.000 γυναίκες κάτω των 30 και μία στις 10.000 κάτω από την ηλικία των 20 ετών... 

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Spotify Kids: Η νέα εφαρμογή της streaming πλατφόρμας έχει αποκλειστικό κοινό τα παιδιά

Τech & Science Spotify Kids: Η νέα εφαρμογή της streaming πλατφόρμας έχει αποκλειστικό κοινό τα παιδιά

11.11.2019
Αυτά είναι τα 74 νέα emojis του Whatsapp

Τech & Science Αυτά είναι τα 74 νέα emojis του Whatsapp

11.11.2019
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει πού και πότε θα πέσει κεραυνός

Τech & Science Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει πού και πότε θα πέσει κεραυνός

11.11.2019
Το ρομπότ «Σοφία» δήλωσε ότι δεν έχει κάνει ποτέ σεξ

Τech & Science Το ρομπότ «Σοφία» δήλωσε ότι δεν έχει κάνει ποτέ σεξ

10.11.2019
Οι νέοι δορυφόροι θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα που έχουμε για το Ίντερνετ

Τech & Science Οι νέοι δορυφόροι θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα που έχουμε για το Ίντερνετ

10.11.2019
Η NASA παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό αεροπλάνο που θα πετάξει το 2020

Τech & Science Η NASA παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό αεροπλάνο που θα πετάξει το 2020

9.11.2019
Το Instagram ανακοίνωσε την απόκρυψη των like σε δοκιμή στις ΗΠΑ

Τech & Science Το Instagram ανακοίνωσε την απόκρυψη των like σε δοκιμή στις ΗΠΑ

9.11.2019
Με το νέο layout του Youtube, ο χρήστης θα βλέπει λιγότερα βίντεο

Τech & Science Με το νέο layout του Youtube, ο χρήστης θα βλέπει λιγότερα βίντεο

8.11.2019
Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο ορατό και από την Ελλάδα - Δεν θα ξανασυμβεί έως το 2032

Τech & Science Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο ορατό και από την Ελλάδα - Δεν θα ξανασυμβεί έως το 2032

8.11.2019
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: «Δεν είναι αβλαβής καπνός» - Μεγάλη έρευνα για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Τech & Science Ηλεκτρονικό τσιγάρο: «Δεν είναι αβλαβής καπνός» - Μεγάλη έρευνα για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

7.11.2019