Ξεπεράσαμε το όριο της ηθικής στην επιστήμη; - Μάλλον ναι με αυτό που έκαναν σε πιθήκους
Τech & Science

Ξεπεράσαμε το όριο της ηθικής στην επιστήμη; - Μάλλον ναι με αυτό που έκαναν σε πιθήκους

Ποιο είναι το όριο της επιστήμης και της ηθικής και γιατί οι Κινέζοι επιστήμονες κατηγορούνται πως το ξεπέρασαν;

Όταν πρόκειται για επεξεργασία γονιδίων, ποιο είναι το όριο της επιστήμης και της ηθικής και γιατί οι Κινέζοι επιστήμονες κατηγορούνται πως το ξεπέρασαν;

 

Πρόσφατα, σε εργαστήρια στην Κίνα δημιουργήθηκαν οι πρώτοι πίθηκοι με γονίδιο ανθρώπινου εγκεφάλου που συνδέεται με την ανεπτυγμένη νοημοσύνη.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η έρευνα της Κίνας για την επεξεργασία γονιδίων έχει δεχθεί κριτική. Τον Νοέμβριο του 2018, ο Jiankui του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Νότου στη Σεντσέν ανακοίνωσε τη γέννηση δύο μωρών που με τη μέθοδο CRISPR για την επεξεργασία γονιδίων, απέκτησαν φυσική αντίσταση στον ιό HIV. Σε απάντηση, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερους κανονισμούς για την επεξεργασία γονιδίων σε ανθρώπους.

 

Τον Ιανουάριο του 2019 υπήρξαν αναφορές από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης στη Σαγκάη, για μακάκους που κλωνοποιήθηκαν από έναν πίθηκο που δεν είχε το γονίδιο που ελέγχει τον κύκλο του ύπνου. Χωρίς αυτό το γονίδιο οι πίθηκοι εμφάνισαν αρκετές διαταραχές, άγχος και συμπεριφορές όμοιες με τη σχιζοφρένεια.

 

 

Έπειτα ήρθαν οι πίθηκοι που φέρουν ένα ανθρώπινο γονίδιο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, που δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Kunming Institute of Zoology. Αυτοί οι πίθηκοι ανέπτυξαν μια καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη από τους συνομηλίκους τους, καθώς και μια βραδύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου που μοιάζει με τον ανθρώπινο.

 

Η έρευνα για τα πρωτεύοντα θηλαστικά ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη και τα πειράματα σε αυτά πρέπει να πληρούν αυστηρά πρότυπα πρόνοιας.

 

Ο καθηγητής Julian Savulescu, πρόεδρος του φορέα περί πρακτικής ηθικής Uehiro στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πιστεύει ότι αυτά τα πρότυπα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για το τι μπορεί να θεωρηθεί ηθικό. «Νομίζω ότι αν τα πρότυπα αυτά παραβιάζονται, τότε είναι ανήθικο», λέει στο περιοδικό science focus.

 

Δεν είναι τα ίδια τα πειράματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ανήθικα, εξηγεί ο Savulescu, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα υποκείμενα της εξέτασης.

 

«Είναι ανήθικο να κάνεις ένα ζώο πιο έξυπνο; Δεν είναι από μόνο του», λέει. «Ήδη τα ποντίκια έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να έχουν καλύτερες αναμνήσεις. Πρόκειται για το ερώτημα αν οι τροποποιήσεις αυτές επηρεάζουν την καλή διαβίωση του ζώου και πώς αντιμετωπίζεται αυτό το ζώο», εξηγεί.

 

Ένα ζώο με υψηλότερη διανοητική ικανότητα έχει επίσης μεγαλύτερη ικανότητα να υποφέρει εάν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του.

 

«Καθώς αρχίζετε να βελτιώνετε ή να ενισχύετε τη νοημοσύνη ή την ενσυναίσθηση ή την ικανότητα για κοινωνικές σχέσεις ή οποιαδήποτε άλλη λειτουργία, υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση να αντιμετωπίζετε το ζώο με τρόπο που να αναπτύσσει αυτές τις ικανότητες και επίσης να μην βασανίζεται», εξηγεί ο Savulescu. «Έτσι, καθώς κάνετε κάτι όλο και πιο ανθρώπινο, οι υποχρεώσεις σας απέναντι σε αυτό θα γίνουν όλο και μεγαλύτερες».

 

Το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται ένα ζώο δεν είναι μια εύκολη ερώτηση, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι νέο, όπως οι πιθήκους με ανθρώπινο μυαλό.

 

«Μία από τις προκλήσεις είναι να αποφασίσουμε: ποιες είναι οι ιδιότητες που δίνουν σε ένα ζώο ηθική διάσταση ισοδύναμη με του ανθρώπου;» λέει ο Savulescu. «Έπειτα, υπάρχει η πρόκληση να δοκιμάσουμε αν ένα νέο είδος ζώου, που είτε έχει γενετικώς τροποποιηθεί είτε είναι χίμαιρα [ένας οργανισμός που περιέχει πολλαπλές ομάδες DNA], έχει στην πραγματικότητα αυτές τις ιδιότητες».

 

Είναι εύκολο να επικρίνουμε αυτά τα πειράματα, αλλά η απόρριψή τους συνεπάγεται την άρνηση δημοσίευσης ή χρήσης των αποτελεσμάτων. Αλλά τι συμβαίνει εάν ο ανήθικος πειραματισμός οδηγεί σε μια σημαντική ανακάλυψη;

 

«Το πραγματικό πρόβλημα πρόκειται να προκύψει εάν από πειράματα προκύψουν πραγματικά αποτελεσματικά φάρμακα ή διαδικασίες που πραγματικά λειτουργούν και θεραπεύουν σοβαρές ασθένειες. Θα γυρίσουμε στη συνέχεια την πλάτη μας στα ευρήματα; Δεν το νομίζω, σε αυτό το στάδιο. Είναι πραγματικά σημαντικό να σταματήσουμε αυτή την έρευνα νωρίς », εξηγεί ο Savulescu. «Είναι άλλο πράγμα να μην δημοσιευτεί η έρευνα, αλλά νομίζω ότι η πίεση για τη χρήση των αποτελεσμάτων στο μέλλον θα είναι ακαταμάχητη».

 

Τα επιστημονικά περιοδικά και οι ερευνητές θα πρέπει να συνεργαστούν για να απορρίψουν αυτήν την κατεύθυνση πειραματισμού. «Είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι νόμοι. Χρειάζεται κοινωνική πίεση μέσω των κανόνων», λέει ο επιστήμονας. «Εάν δεν συμμορφώνεται με τα σωστά πρότυπα, δεν πρέπει να δημοσιεύεται και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός: Η μάσκα προστατεύει, αλλά όχι απόλυτα, σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα

Τech & Science Κορωνοϊός: Η μάσκα προστατεύει, αλλά όχι απόλυτα, σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα

22.10.2020
Facebook Dating: Έρχεται στην Ελλάδα η νέα υπηρεσία «ραντεβού» - Πώς λειτουργεί

Τech & Science Facebook Dating: Έρχεται στην Ελλάδα η νέα υπηρεσία «ραντεβού» - Πώς λειτουργεί

22.10.2020
Βραζιλία: Πέθανε εθελοντής που συμμετείχε στη δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca

Τech & Science Βραζιλία: Πέθανε εθελοντής που συμμετείχε στη δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca

21.10.2020
Μάντεψε ποια από τις δύο λογόκρινε το Instagram

Τech & Science Μάντεψε ποια από τις δύο λογόκρινε το Instagram

21.10.2020
Επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία νέο όργανο στον ανθρώπινο λαιμό [ΒΙΝΤΕΟ]

Τech & Science Επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία νέο όργανο στον ανθρώπινο λαιμό [ΒΙΝΤΕΟ]

21.10.2020
Κορωνοϊός - σχολεία: «Δεν είναι όλα τα θρανία το ίδιο ασφαλή σε μία τάξη» σύμφωνα με νέα έρευνα

Τech & Science Κορωνοϊός - σχολεία: «Δεν είναι όλα τα θρανία το ίδιο ασφαλή σε μία τάξη» σύμφωνα με νέα έρευνα

21.10.2020
NASA: To OSIRIS-REx άγγιξε τον αστεροειδή Μπενού - «Απίστευτο κατόρθωμα» [ΒΙΝΤΕΟ]

Τech & Science NASA: To OSIRIS-REx άγγιξε τον αστεροειδή Μπενού - «Απίστευτο κατόρθωμα» [ΒΙΝΤΕΟ]

21.10.2020
«Η επανάσταση των ρομπότ» - Οι μηχανές θα διεκπεραιώνουν τις μισές από το σύνολο των εργασιών έως το 2025

Τech & Science «Η επανάσταση των ρομπότ» - Οι μηχανές θα διεκπεραιώνουν τις μισές από το σύνολο των εργασιών έως το 2025

21.10.2020
Κορωνοϊός: Έως και 23 φορές μικρότερο το «σύννεφο» μικροβίων όταν βήχουμε με μάσκα

Τech & Science Κορωνοϊός: Έως και 23 φορές μικρότερο το «σύννεφο» μικροβίων όταν βήχουμε με μάσκα

20.10.2020
NASA: To OSIRIS-REx φτάνει στον αστεροειδή Bennu για να συλλέξει δείγματα

Τech & Science NASA: To OSIRIS-REx φτάνει στον αστεροειδή Bennu για να συλλέξει δείγματα

20.10.2020
2 Σχόλια
sn07 3.5.2019 | 14:54
"Ένα ζώο με υψηλότερη διανοητική ικανότητα έχει επίσης μεγαλύτερη ικανότητα να υποφέρει εάν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του."

Αυτό λέει πολύ περισσότερα για εμάς παρά για τους πιθήκους.
avatar
Γράφων 3.5.2019 | 14:54
Ο Δυτικός πολιτισμός, με όλα τα στραβά και ανάποδά του, έχει βασιστεί στην ιουδαϊκή ηθική. Συνδέει την ανθρώπινη ζωή με ιερότητα διότι πλάστηκε από τον "θεό" κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή του. Έχει βασιστεί στον αρχαιοελληνικό (και ρωμαϊκό) πολιτισμό. Εκεί που ο άνθρωπος μπορεί να ήταν μέτρον πάντων αλλά ήταν -ως θνητός- υποκείμενο ύβρεως και αντικείμενο τίσεως. Ο Δυτικός πολιτισμός εδραιώθηκε στον ουμανισμό του Διαφωτισμού.

Αυτός ο πολιτισμός λοιπόν, παρήγαγε μια ιατρική επιστήμη, παρέχοντας και τα μέσα ελέγχου της. Την λεγόμενη βιο-ηθική. Αν θυμάται κανείς τον Τόνυ Μπλαιρ στην ομιλία αποχώρησής του από τους Εργατικούς, ομιλία-σταθμό αν με ρωτήσει κανείς, μιλούσε για την βιο-ηθική και για το ότι οραματιζόταν ένα ΗΒ πρωτοπόρο στην έρευνα που άπτεται των πεδίων της βιο-ηθικής.

Η Κίνα, η επόμενη υπερδύναμη, και σ΄ όποιον δεν αρέσει ας πάει να κλάψει για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που θεωρεί δεδομένα στη Δύση και τα κάνει λάστιχο κατά το δοκούν, μπαίνει στο παιχνίδι αυτό δίχως το τριπλό αυτό υπόστρωμα. Πήρε την βιομηχανική και την τεχνολογική επανάσταση δίχως να περάσει από τα διανοητικά στάδια που οδήγησαν σε αυτές.

Δυο θεοί υπάρχουν στην Κίνα. Το Κόμμα και το Χρήμα. Ο άνθρωπος δεν είναι ιερός. Πόσο δε μάλλον τα ζώα.

Αυτό είναι το μέλλον. Διότι πετροβολήσαμε πολύ το παρελθόν.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια