EPA
Τech & Science

Βαθιά μέσα στην Ανταρκτική οι παγετώνες υποχωρούν με «εξωπραγματικό ρυθμό»

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία μίας νέας έρευνας για την Ανταρκτική, που δείχνει ότι οι παγετώνες υποχωρούν πέντε φορές πιο γρήγορα από ότι συνέβαινε τη δεκαετία του 1990

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία μίας νέας έρευνας για την Ανταρκτική, που δείχνει ότι οι παγετώνες υποχωρούν πέντε φορές πιο γρήγορα από ότι συνέβαινε τη δεκαετία του 1990, ιδίως στα δυτικά. 

 

Τα τελευταία 25 χρόνια, οι παγετώνες Pine Island και Thwaites, για παράδειγμα, έχουν επηρεαστεί σε ποσοστό άνω του 50% από την κλιματική αλλαγή, και σε ορισμένα σημεία το πάχος των πάγων έχει μειωθεί ακόμα και κατά 100 μέτρα. Σύμφωνα με τα νέα δορυφορικά δεδομένα, η άνοδος της θερμοκρασίας στον Νότιο Ωκεανό έχει ως αποτέλεσμα, ολόκληρα παγόβουνα να αποκόβονται από τους παγετώνες και να πέφτουν στη θάλασσα.

 

 

Το 1992, το στρώμα πάγου στη δυτική Ανταρκτική ήταν ακόμα σταθερό, αλλά τώρα περίπου το 25% έχει μειωθεί κατά δεκάδες μέτρα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αν το δυτικό στρώμα πάγου χαθεί εντελώς, η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 5 μέτρα, βυθίζοντας παραλιακές πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ρυθμός της απώλειας πάγων διπλασιάζεται κάθε δεκαετία και οι ερευνητές επισημαίνουν πως η υφιστάμενη άνοδος των ωκεανών, θεωρείτο το πιο ακραίο σενάριο πριν μερικά χρόνια, αλλά τώρα είναι η απτή πραγματικότητα. 

 

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Geophysical Research Letters και συγκρίνει 800 εκατομμύρια σημειακές μετρήσεις για το στρώμα του πάγου, από το 1992 έως το 2017. Με αυτόν τον τρόπο, διακρίνονται οι βραχυπρόθεσμες, εποχικές αλλαγές από τις μακροχρόνιες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. 

 

«Η λέπτυνση του πάγου τα τελευταία 25 χρόνια είναι ραγδαία για τα δεδομένα των παγετώνων», εξηγεί ο καθηγητής Άντι Σέπαρντ, του πανεπιστημίου του Λιντς, που ήταν ο επικεφαλής της μελέτης. Παλιότερα, το λιώσιμο των πάγων ήταν αργό και άλλαζε σε «γεωλογική χρονική κλίμακα» αλλά τώρα οι αλλαγές είναι τεράστιες ακόμα και στη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής, παρατηρεί ο ίδιος. 

 

Το πρόβλημα επεκτείνεται στο εσωτερικό της Ανταρκτικής, έχοντας ήδη προκαλέσει τεράστιες αλλαγές ακόμα και 300 μίλια από τις ακτές, σε ένα μέτωπο 600 μιλίων. «Έχουμε ήδη ξεπεράσει τα μισά, και αυτό είναι ανησυχητικό», προσθέτει ο Σέπαρντ. Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, οι σφοδρές χιονοπτώσεις στην Ανταρκτική αναπλήρωναν τις απώλειες από τα παγόβουνα που έπεφταν στον Ωκεανό αλλά πλέον το λιώσιμο των πάγων είναι ταχύτερο από οποιαδήποτε χειμερινή αναπλήρωση. 

 

«Κατά μήκος των 3.000 χιλιομέτρων της δυτικής Ανταρκτικής, το νερό μπροστά από τους παγετώνες είναι πολύ ζεστό», συνεχίζει ο Σέπαρντ. Αυτό προκαλεί λιώσιμο στο κατώτερο τμήμα των παγετώνων, που έρχονται σε επαφή με τη θάλασσα. Το λιώσιμο μειώνει την τριβή και επιτρέπει στους παγετώνες να γλιστρούν πιο γρήγορα στον ωκεανό, με αποτέλεσμα να λεπταίνουν», λέει ο Σέπαρντ, κάνοντας λόγο για «εξωπραγματικές» απώλειες. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το λιώσιμο της δυτικής Ανταρκτικής έχει οδηγήσει σε παγκόσμια άνοδο της στάθμης των υδάτων κατά 5 χιλιοστά από το 1992.

 

Όμως τα πράγματα αλλάζουν με ραγδαίο ρυθμό πια. Η εξάπλωση των ωκεανών και οι πάγοι της Γροιλανδίας ευθύνονται, προς το παρόν, για την άνοδο της θαλάσσιας στάθμης. Ωστόσο στην ανατολική Ανταρκτική, υπάρχει αρκετός πάγος για να ανεβάσει τα νερά κατά 60 μέτρα. Ως τώρα, οι επιστήμονες θεωρούσαν αυτό το τμήμα «σταθερό» αλλά τα ευρήματα του περασμένου Δεκεμβρίου δείχνουν σημάδια λιωσίματος. Χωρίς την άμεση μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων από τα αυτοκίνητα, το φαινόμενο θα συνεχιστεί για χιλιάδες χρόνια ακόμα και αν αυτά τα οχήματα καταργηθούν. «Πριν τις δορυφορικές μετρήσεις από το διάστημα, οι περισσότεροι επιστήμονες με εξειδίκευση στους παγετώνες θεωρούσαν ότι τα πολικά στρώματα πάγου ήταν "κλιματικά αποκομμένα" και δεν μεταβάλλονταν γρήγορα», λέει ο Σέπαρντ. «Τώρα ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια». 

 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Apple: Θα έχουμε ελλείψεις σε iPhone λόγω κοροναϊού

Τech & Science Apple: Θα έχουμε ελλείψεις σε iPhone λόγω κοροναϊού

18.2.2020
Τα τρισδιάστατα μοντέλα της αρχαίας Αθήνας από έναν Έλληνα animator

Τech & Science Τα τρισδιάστατα μοντέλα της αρχαίας Αθήνας από έναν Έλληνα animator

17.2.2020
Κοροναϊός: Τι δείχνουν οι μελέτες για τις επιπτώσεις της λοίμωξης σε βρέφη και εγκύους

Τech & Science Κοροναϊός: Τι δείχνουν οι μελέτες για τις επιπτώσεις της λοίμωξης σε βρέφη και εγκύους

16.2.2020
«Όλα χακάρονται»- Παραβίασαν τους λογαριασμούς της Μπαρτσελόνα και των Ολυμπιακών αγώνων στο Twitter

Τech & Science «Όλα χακάρονται»- Παραβίασαν τους λογαριασμούς της Μπαρτσελόνα και των Ολυμπιακών αγώνων στο Twitter

16.2.2020
«Μπορείς να ποστάρεις ένα meme;»- Το κόλπο του Μπλούμπεργκ που ανάγκασε το Facebook να αλλάξει κανόνες

Τech & Science «Μπορείς να ποστάρεις ένα meme;»- Το κόλπο του Μπλούμπεργκ που ανάγκασε το Facebook να αλλάξει κανόνες

15.2.2020
«Παιδοφιλία και σενάρια βιασμού»: Η απειλή των sex robots και οι προειδοποιήσεις των ειδικών

Τech & Science «Παιδοφιλία και σενάρια βιασμού»: Η απειλή των sex robots και οι προειδοποιήσεις των ειδικών

15.2.2020
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά το 80% αναρρώνει

Τech & Science Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά το 80% αναρρώνει

14.2.2020
Μυστηριώδης «πληθυσμός - φάντασμα» αρχαίων ανθρώπων ανακαλύφθηκε στη δυτική Αφρική

Τech & Science Μυστηριώδης «πληθυσμός - φάντασμα» αρχαίων ανθρώπων ανακαλύφθηκε στη δυτική Αφρική

14.2.2020
«Χλωμή, μπλε κουκκίδα»: Η NASA επεξεργάστηκε τη συνταρακτική φωτογραφία της Γης από το μακρινό Διάστημα

Τech & Science «Χλωμή, μπλε κουκκίδα»: Η NASA επεξεργάστηκε τη συνταρακτική φωτογραφία της Γης από το μακρινό Διάστημα

14.2.2020
Υβριδικό τεχνητό πάγκρεας - Η τελευταία εξέλιξη στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη

Τech & Science Υβριδικό τεχνητό πάγκρεας - Η τελευταία εξέλιξη στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη

14.2.2020