Instagram: Πώς η αγορά ψεύτικων followers βλάπτει influencers και πραγματικούς φαν
Τech & Science

Instagram: Πώς η αγορά ψεύτικων followers βλάπτει influencers και πραγματικούς φαν

Eιδικοί των social media υποστηρίζουν ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί βλάπτουν τους influencers, τις επιχειρήσεις και τους απλούς χρήστες

Με αναλυτικό του άρθρο, το BBC, μιλάει με ειδικούς των social media που υποστηρίζουν πως οι αγορά ψεύτικων followers στο Instagram βλάπτει όλους τους συμμετέχοντες και πρωτίστως τους influencers

 

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τρεις στους δέκα λογαριασμούς στο Instagram είναι ψεύτικοι, ενώ περίπου οι μισοί χρήστες αγοράζουν ακολούθους, likes και σχόλια. Ωστόσο οι ειδικοί δεν εκπλήσσονται υποστηρίζοντας ότι οι αριθμοί αυτοί πιθανόν να υποβαθμίζουν το πρόβλημα. «Πιστεύω πως ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός», δηλώνει ο Άλφι Γκριν που εργάζεται με influencers στο Instagram, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως το πρόβλημα αυτό είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο. 

 

Άλλωστε, με μια απλή αναζήτηση στο Google ο καθένας μπορεί να βρει εφαρμογές και προγράμματα που υπόσχονται περισσότερα likes, περισσότερους followers και μεγαλύτερη ορατότητα στις αναρτήσεις. Αλλά παρότι αυτό αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση για όσους δουλεύουν στο μάρκετινγκ και στη διαφήμιση γιατί να είναι σημαντικό για τους χρήστες που απλά χρησιμοποιούν το Instagram για να χαζεύουν διάσημους και να κατασκοπεύουν τον τελευταίο διαδικτυακό τους έρωτα; 

 

Τρεις στους δέκα influencers αγοράζουν ψεύτικους ακολούθους 

 

«Πολλοί από τους απλούς χρήστες αισθάνονται εξαπατημένοι», υποστηρίζει η Καμάλα Μπράιαντ μία διευθύντρια δημοσίων σχέσεων που εντοπίζει influencers για να προωθήσει προϊόντα στο Instagram. H ίδια υποστηρίζει ότι τρεις στους δέκα influencers που εντοπίζει έχουν ψεύτικους ακολούθους και χρησιμοποιεί προγράμματα και εφαρμογές για να τους αναγνωρίζει και να μη δουλεύει μαζί τους. 

 

«Οι influencers που αγοράζουν ακολούθους δεν θα ενδιαφερθούν για τις φίρμες που συνεργάζονται γιατί δεν είναι αυθεντικοί», προσθέτει ενώ ο Γκριν αναφέρει ότι πρέπει όλοι να μπορούμε να εμπιστευτούμε τα στατιστικά για τους λογαριασμούς στο Instagram με τον ίδιο τρόπο που εμπιστευόμαστε μια υπηρεσία streaming. «Όταν μαθαίνουμε ότι 40 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το Stranger Things μέσα στο Σαββατοκύριακο σκεφτόμαστε ότι ήταν αρκετοί άνθρωποι, το ίδιο και όταν ακούμε πως ένας influencer έχει τέσσερα εκατομμύρια ακολούθους, πιστεύουμε πως έχει μεγάλη επίδραση», αναφέρει. 

 

Από την πλευρά της, η Σάρα Τάσκερ, συγγραφέας και Instagram coach πιστεύει πως το πρόβλημα για τους ακολούθους έρχεται όταν οι influencers παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως μια αυθεντία πάνω σε κάτι. «Αν 100.000 άτομα σας ακολουθούν και λέτε πως είστε ένας infuencer υγιεινού τόπου ζωής, τότε ο κόσμος θα θεωρεί πως οι πληροφορίες που παίρνει από εσάς είναι ενός συγκεκριμένου επιπέδου», αναφέρει. 

 

Το Instagram έχει γνώση του ζητήματος και πέρυσι τον Νοέμβριο ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του. Χωρίς να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες το Instagram αναφέρει ότι διαγράφει εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς κάθε μέρα. 

 

Η αγορά ακολούθων συνιστά απάτη

 

Οι χρήστες του Instagram ίσως έχουν δει χορηγούμενες διαφημίσεις με το χάσταγκ #AD όπου ένας influencer ή μία διασημότητα ενημερώνει για το προϊόν που υπάρχει στην ανάρτηση. Αυτό είναι καθόλα νόμιμο μέχρι τώρα ωστόσο οι άνθρωποι που δουλεύουν στην βιομηχανία ζητούν να αλλάξουν οι κανόνες. 

 

«Από επιχειρηματική σκοπιά, αν δουλεύετε μαζί με έναν infuencer, έχετε να κάνετε μια μια προφανή απάτη», δηλώνει η Τάσκερ προσθέτοντας ότι οι influencers χρεώνουν για ένα ακροατήριο το οποίο δεν υπάρχει. Παράλληλα στηλιτεύει την έλλειψη νομοθεσίας και αναφέρει πως με παλιούς νόμους γίνεται προσπάθεια για να καλυφθούν νέες συνθήκες. «Είναι αδέξιο και δεν καλύπτει απαραιτήτως όλα τα παραθυράκια», υπογραμμίζει. 

 

Και ενώ ένα μικρό ψέμα μπορεί να φαντάζει ανώδυνο για όποιον θεωρεί τον εαυτό του influencer μπορεί να βλάψει τόσο τις δικές του προσδοκίες όσο και τη βιομηχανία γενικότερα. «Βλέπεις συχνά πολλούς να λένε πως το πρώτο βήμα είναι να αγοράσουν 100.000 ακολούθους ώστε να έχουν μια βάση εκκίνησης», λέει ο Άλφι Γκριν. «Οι αλγόριθμοι σήμερα δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Έτσι μπορεί πραγματικά να επηρεαστούν οι πιθανότητες σας να γίνετε influencer», καταλήγει. 

 

 

Η Τάσκερ έχει πάνω από 216.000 ακολούθους στο Instagram και αναφέρει πως πολλοί που ζητάνε τις συμβουλές της αναφέρουν ότι έχουν αγοράσει ψεύτικους ακολούθους. Παράλληλα υπογραμμίζει όταν όλοι αγοράζουν ακολούθους στην πραγματικότητα οι μόνοι κερδισμένοι είναι αυτοί που πουλάνε τα ψεύτικα likes. 

 

Και οι τρεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είτε θέλει κάποιος να γίνει influencer είτε απλά να ανεβάζει φωτογραφίες με το πρωινό του, αξίζει να διαθέτει χρόνο για να ελέγχει ποιον ακολουθεί στο Instagram και να διαπιστώνει ποιος αξίζει τον χρόνο του.  

 

Με πληροφορίες από ΒΒC

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοροναϊός: Η μετάδοση, τα συμπτώματα, η εξάπλωση - Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Τech & Science Κοροναϊός: Η μετάδοση, τα συμπτώματα, η εξάπλωση - Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

25.1.2020
Δορυφόρος που κινδυνεύει να εκραγεί, απομακρύνεται εσπευσμένα

Τech & Science Δορυφόρος που κινδυνεύει να εκραγεί, απομακρύνεται εσπευσμένα

24.1.2020
Αστροναύτες έψησαν τα πρώτα διαστημικά μπισκότα με σοκολάτα

Τech & Science Αστροναύτες έψησαν τα πρώτα διαστημικά μπισκότα με σοκολάτα

24.1.2020
Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» προχώρησε 20 δευτερόλεπτα - Πιο κοντά από ποτέ στην καταστροφή

Τech & Science Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» προχώρησε 20 δευτερόλεπτα - Πιο κοντά από ποτέ στην καταστροφή

23.1.2020
Το Tinder προσθέτει «κουμπί πανικού» για όταν δεν νιώθουν ασφαλείς οι χρήστες

Τech & Science Το Tinder προσθέτει «κουμπί πανικού» για όταν δεν νιώθουν ασφαλείς οι χρήστες

23.1.2020
Η μετάδοση του κοροναϊού «προχωρά με καταπληκτική ταχύτητα»

Τech & Science Η μετάδοση του κοροναϊού «προχωρά με καταπληκτική ταχύτητα»

22.1.2020
Το στρες ασπρίζει τα μαλλιά και πλέον οι επιστήμονες ξέρουν το γιατί

Τech & Science Το στρες ασπρίζει τα μαλλιά και πλέον οι επιστήμονες ξέρουν το γιατί

22.1.2020
Αυστραλία: Βιο-φωτοβόλο πλαγκτόν φωτίζει τη θάλασσα τη νύχτα - Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο

Τech & Science Αυστραλία: Βιο-φωτοβόλο πλαγκτόν φωτίζει τη θάλασσα τη νύχτα - Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο

22.1.2020
Ο αρχαιότερος κρατήρας από αστεροειδή βρίσκεται στην Αυστραλία και έχει ηλικία 2,23 δισ. ετών

Τech & Science Ο αρχαιότερος κρατήρας από αστεροειδή βρίσκεται στην Αυστραλία και έχει ηλικία 2,23 δισ. ετών

21.1.2020
Καρκίνος: Μια ανακάλυψη για το ανοσοποιητικό σύστημα «ίσως βοηθήσει στην αντιμετώπιση όλων των μορφών»

Τech & Science Καρκίνος: Μια ανακάλυψη για το ανοσοποιητικό σύστημα «ίσως βοηθήσει στην αντιμετώπιση όλων των μορφών»

20.1.2020