To FaceApp βρέθηκε σε εκατομμύρια κινητά και τώρα κάποιοι εκφράζουν ανησυχία για τα προσωπικά δεδομένα
Τech & Science

Το FaceApp απέκτησε σε χρόνο ρεκόρ δεδομένα και φωτογραφίες 100 εκατ. χρηστών - Πόσοι διαβάσατε τους όρους χρήσης;

Γιατί κάποιοι ανησυχούν για το FaceApp

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ, το FaceApp βρέθηκε στα κινητά περισσότερων από 100 εκατ. ανθρώπων και η εφαρμογή είναι τώρα η κορυφαία  στο iOS App Store σε 121 χώρες, σύμφωνα με την μέτρηση από την App Annie.

 

Καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι απέκτησαν το απόλυτο viral που τους δημιουργεί την γερασμένη τους εικόνα, ταυτόχρονα έδωσαν στο FaceApp την εξουσία να χρησιμοποιεί τις εικόνες και τα ονόματά τους για οποιοδήποτε σκοπό επιθυμεί και όσο το επιθυμεί. Πόσοι από εσάς διαβάσατε τους όρους χρήσης και πόσοι πατήσατε «agree» χωρίς να το κάνετε; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα που θέτουν κάποιοι εκφράζοντας τις πρώτες ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα. Υπάρχει όμως όντως θέμα κλοπής δεδομένων;

 

Ενώ σύμφωνα με τους όρους του FaceApp οι άνθρωποι εξακολουθούν να κατέχουν το δικό τους «περιεχόμενο χρήστη» (δηλαδή τις φωτογραφίες με το πρόσωπό τους), η εταιρεία κατέχει μια άνευ χρονικού ορίου και αμετάκλητη άδεια χωρίς δικαιώματα, για να κάνει ό, τι θέλει μαζί με αυτό. Χορηγείτε στο FaceApp μια αέναη, αμετάκλητη, μη αποκλειστική, απεριόριστη, παγκόσμια, άνευ οικονομικών απαιτήσεων άδεια χρήσης για αναπαραγωγή, τροποποίηση, προσαρμογή, δημοσίευση, μετάφραση, δημιουργία παράγωγων έργων, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι όροι.

 

Συγκεκριμένα: 

 

 

Πολλές θεωρίες και εικασίες μπορεί να γίνουν αυτές τις μέρες για το τι πραγματικά είναι το FaceApp και κάποιες θα είναι σίγουρα τρομολαγνικές. Μερικοί κάνουν λόγο ακόμη και για τεράστια επιχείρηση συλλογής δεδομένων, αλλά κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να δείχνει κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι πως οι selfies και τα στοιχεία σας θα βρίσκονται στους διακομιστές της Amazon στην Αμερική, όπως αναφέρει το Forbes. Όμως, θα εξακολουθεί η εφαρμογή να είναι κάτοχος άδειας και να κάνει ό, τι θέλει με αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική μητρική εταιρεία της εφαρμογής, Wireless Labs, θα κάνει κάτι με το πρόσωπό σας, αλλά, όπως λέει ο Peter Kostadinov της PhoneArena: «Μπορεί να καταλήξετε σε μια πινακίδα κάπου στη Μόσχα, ή το πρόσωπό σας πιθανότατα θα καταλήξει να εκπαιδεύσει κάποιον αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου με τεχνητή νοημοσύνη».

 

Ο αρθρογράφος του Forbes σημειώνει πως το FaceApp δείχνει πώς οι άνθρωποι ξέχασαν ήδη το σκάνδαλο Cambridge Analytica ενώ την ίδια ώρα το Business Insider μεταδίδει τις πρώτες αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προεδρικές εκστρατείες για το 2020 έλαβαν προειδοποίηση από την Εθνική Δημοκρατική Επιτροπή (DNC) την Τετάρτη, συμβουλεύοντας τους να διαγράψουν την εφαρμογή FaceApp.

 

 

«Εάν εσείς ή κάποιο μέλος του προσωπικού σας έχει ήδη χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, σας συνιστούμε να διαγράψετε αμέσως την εφαρμογή», ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας DNC, Bob Lord, στην προειδοποίηση ασφαλείας που αναφέρει το CNN. Στην προειδοποίηση, αναφέρεται ότι «το FaceApp αναπτύχθηκε από τους Ρώσους» και ότι υπάρχουν «σημαντικές ανησυχίες για την πρόσβαση στις φωτογραφίες σας ή απλά το ανέβασμα μιας selfie». «Δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι τα οφέλη από την αποφυγή της εφαρμογής υπερβαίνουν τους κινδύνους», δήλωσε ο Lord.

 

 

Το FaceApp, που είναι σήμερα η πιο δημοφιλής δωρεάν εφαρμογή στο Apple App Store και το Google Play, αλλάζει τα πρόσωπα των χρηστών χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη. Το FaceApp έχει το δικαίωμα να αποθηκεύσει αυτά τα δεδομένα ακόμα και μετά τη διαγραφή των εφαρμογών από τους χρήστες. Δημοσιεύματα στις ΗΠΑ ανέφεραν την Τετάρτη ότι το FaceApp μετακόμισε στο κέντρο καινοτομίας Skolkovo της Μόσχας το 2018. «Δεν είμαστε συνδεδεμένοι με την Skolkovo Ventures με κανέναν τρόπο», δήλωσε ο CEO της FaceApp, Yaroslav Goncharov σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Mashable. «Το Skolkovo είναι ένα επιχειρηματικό πάρκο με πολλές διαφορετικές εταιρείες. Δεν έχουμε λάβει καμία χρηματοδότηση από κονδύλια που σχετίζονται με κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του FaceApp που δημοσίευσε το TechCrunch, η εταιρεία δήλωσε ότι «η ομάδα research & development της εφαρμογής βρίσκεται στη Ρωσία, αλλά τα δεδομένα των χρηστών δεν μεταφέρονται στη Ρωσία». Ωστόσο, η πολιτική απορρήτου του FaceApp υποδεικνύει ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από την εφαρμογή μπορούν να μεταφερθούν και να αποθηκευτούν εκτός και σε άλλες χώρες.

 

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε μετάλλια απέσπασαν φοιτητές του ΑΠΘ στον Διεθνή Διαγωνισμό Μαθηματικών

Τech & Science Πέντε μετάλλια απέσπασαν φοιτητές του ΑΠΘ στον Διεθνή Διαγωνισμό Μαθηματικών

19.8.2019
Χρειάζεται «όρκος του Ιπποκράτη» για μαθηματικούς και επιστήμονες της τεχνολογίας

Τech & Science Χρειάζεται «όρκος του Ιπποκράτη» για μαθηματικούς και επιστήμονες της τεχνολογίας

17.8.2019
Πλανήτης δεκαπλάσιος από τη Γη είχε συγκρουστεί κάποτε με τον Δία

Τech & Science Πλανήτης δεκαπλάσιος από τη Γη είχε συγκρουστεί κάποτε με τον Δία

16.8.2019
«Βρέχει πλαστικό»: Το πολύ ανησυχητικό συμπέρασμα μιας έρευνας της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ

Τech & Science «Βρέχει πλαστικό»: Το πολύ ανησυχητικό συμπέρασμα μιας έρευνας της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ

15.8.2019
Ανακαλύφθηκε απολίθωμα τεράστιου πιγκουίνου - Είχε μέγεθος ανθρώπου

Τech & Science Ανακαλύφθηκε απολίθωμα τεράστιου πιγκουίνου - Είχε μέγεθος ανθρώπου

14.8.2019
Γιατί η αυριανή πανσέληνος θα μας φανεί πιο μικρή

Τech & Science Γιατί η αυριανή πανσέληνος θα μας φανεί πιο μικρή

14.8.2019
Έμπολα: Ελπίδα από πειραματικά φάρμακα που σώζουν το 90% των ασθενών

Τech & Science Έμπολα: Ελπίδα από πειραματικά φάρμακα που σώζουν το 90% των ασθενών

13.8.2019
Αλλάζουν όνομα το Instagram και το WhatsApp;

Τech & Science Αλλάζουν όνομα το Instagram και το WhatsApp;

13.8.2019
Η Apple θα σας δώσει ένα εκατομμύριο δολάρια αν καταφέρετε να χακάρετε το iPhone

Τech & Science Η Apple θα σας δώσει ένα εκατομμύριο δολάρια αν καταφέρετε να χακάρετε το iPhone

13.8.2019
Περσείδες: Κορυφώνεται απόψε η «βροχή των αστεριών»

Τech & Science Περσείδες: Κορυφώνεται απόψε η «βροχή των αστεριών»

12.8.2019
6 Σχόλια
Absinthia_Stacy 18.7.2019 | 10:52
Συγνώμη ρε παιδιά έχω μια απορία :Μια βόλτα στο Instagram να κάνει καποιος για 20 δευτερόλεπτα μπορεί να βρει όσες selfie και όσα δεδομένα θέλει.Αυτο θα ειναι η πρώτη εφαρμογή που θα έχει τέτοια πρόσβαση ?
avatar
amarcord 18.7.2019 | 13:32
Εκεί δεν έχουν υπογράψει για απεριόριστη, μη αποκλειστική, χωρίς πνευματικά δικαιώματα χρήση/τροποποίηση/μεταβίβαση κλπ.
Εδώ σου λέει συναίνεσαν με ηλεκτρονικό αποτύπωμα (πατώντας I Agree)
Επειδή ήθελαν να δουν πώς θα είναι όταν γεράσουν (τυράκι που εμπίπτει στην κατηγορία "κλασικό")
Absinthia_Stacy 18.7.2019 | 16:55
Οκ σωστό αυτο που λες αλλά είσαι τόσο σίγουρος πως δεν εκμεταλευονται τα προσωπικά δεδομένα 1000δων ανθρώπων χωρίς να τους ρωτήσουν ;Απο την στιγμή που ποστάρεις κατι μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει όπου θέλει .
avatar
ΒρεΜπας...? 18.7.2019 | 14:32
Το GDPR μας μάρανε...
Ugg-α-μπ-Uggas 18.7.2019 | 16:57
Γιατί τόσος φόβος, όταν συστηματικά και για πάνω από 10 χρόνια οι περισσότεροι από εμάς δίνουμε δωρεάν και χωρίς δεύτερη σκέψη τα προσωπικά μας στοιχεία σε αμερικανικές εταιρίες-μεγαθήρια; Τι χειρότερο θα μπορούσε να προκύψει;
avatar
ΚίρκηΛ 18.7.2019 | 18:13
Πρεπει καποια στιγμη αυτο με τους ορους χρησης 1000 σελιδες ή με την εκχωρηση των παντων να γινει αντικειμενο θεσμοθετησης παγμοσμιως. Ειδικα καποιες που εφαρμογες εχουν γινει σχεδον απαραιτητες -ας μην πω ποιες- επρεπε να ειναι παρανομο ακομη και να ζητουν καποια πραγματα.
Εχουμε φτασει στο σημειο κ να ειμαστε "αναγκασμενοι" να τις χρησιμοποιουμε και να "πρεπει" να συναινεσουμε σε ακραιες εκχωρησεις δικαιωματων ή σε κατεβατα ορων που ο μεσος ανθρωπος αδυνατει να κατσει να διαβασει εκεινη τη στιγμη ή ακομη και να κατανοησει. Οι οροι επρεπε να ειναι λακωνικοι σαφεις κ περιεκτικοι.