Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό δεν αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους
Τech & Science

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό δεν αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους

Η πρώτη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το θέμα αναφέρει πως τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων αλλά παράλληλα τονίζεται πως απαιτείται και άλλη έρευνα

Στο πόσιμο νερό εμφανίζονται όλο και πιο συχνά ποσότητες μικροπλαστικών όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ώρα πως αυτό αποτελεί απειλή για την υγεία των ανθρώπων, αναφέρει μία νέα εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

 

Παρόλα αυτά ο οργανισμός, που αποτελεί τμήμα του ΟΗΕ, προειδοποίησε ενάντια στον εφησυχασμό καθώς απαιτείται επιπλέον έρευνα για το πως το πλαστικό διαχέεται στο περιβάλλον και καταλήγει ακόμα και μέσα στο σώμα των ανθρώπων.

 

Δεν υπάρχει γενικά αποδεκτή θέση για το τι ορίζεται ως μικροπλαστικό, σε γενικές γραμμές όμως θεωρείται ένα κομμάτι με διάμετρο μικρότερη του μισού  χιλιοστού,. 

 

Η παραγωγή πλαστικού μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς τις τελευταίες ενώ σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΠΟΥ αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά έως το 2025. Αυτό σημαίνει πως όλο και περισσότερα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού καταλήγουν σε δεξαμενές πόσιμου νερού, σωλήνες, ποτήρια και τελικά καταπίνονται από ανθρώπους. Οι μελέτες άλλωστε αναφέρουν πως ακόμα και το εμφιαλωμένο νερό περιέχει μικροσκοπικά στοιχεία πλαστικού που προέρχονται από την επιφάνεια της συσκευασίας. 

 

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία πως  όλα αυτά τα χημικά σωματιδία αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων. Όμως ο ΠΟΥ, στην αναφορά του που συνοψίζει όλες τις έως τώρα επιστημονικές έρευνες για το θέμα, λέει πως οι φόβοι δεν έχουν επιστημονική βάση. 

.

 Η αναφορά λέει πως τα μεγαλύτερα μικροπλαστικά (δηλαδή μεγαλύτερα από 150 μικρομέτρα, περίπου η διάμετρος μιας τρίχας) είναι αυτά που είναι τα πλέον ακίνδυνα καθώς αποβάλλονται τελικά από τον οργανισμό. Μικρότερα κομμάτια έχουν τη δυνατότητα να διαπεράσουν το πεπτικό σύστημα και να παραμείνουν εντός του οργανισμού όμως οι επιστήμονες δεν πιστεύουν πως είναι πιθανό να υπάρξει συσσώρευση σε βλαπτικές ποσότητες. 

 

Για την ώρα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα πολύ πολύ μικρά νανοπλαστικά (με διάμετρο μικρότερη του 1 μικρομέτρου)

 

«Με βάση τα περιορισμένα δεδομένα που υπάρχουν χημικές ουσίες που συνδέονται με τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό προκαλούν μικρή ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία. Αν και δεν υπάρχει αρκετή πληροροφόρηση για να καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα για την τοξικότητα των νανοσωματιδίων , δεν υπάρχει καμία βάσιμη ένδειξη που να προκαλεί ανησυχία», αναφέρει ο ΠΟΥ.  

 

Οι συγγραφείς της μελέτης του ΠΟΥ λένε πως δεν συνιστούν εκτεταμένο έλεγχο για μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό καθώς θα είναι σπατάλη πόρων που μπορούν να διατεθούν καλύτερα για την αφαίρεση βακτηρίων και ιών, τα οποία οποία αποτελούν πολύ μεγαλύτερη και αποδεδειγμένη απειλή. «Περισσότερο από δυο δισ. άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε αμόλυντο πόσιμο νερό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.  

 

«Το γενικό συμπέρασμα είναι πως οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα», λέει ο Μπρους Γκόρντον, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης του ΠΟΥ. «Με τα δεδομένα που έχουμε πιστεύουμε πως ο κίνδυνος είναι μικρός, αυτό δε σημαίνει πως μπορούμε να πούμε οριστικά πως δεν θα υπάρξει κίνδυνος στο μέλλον. Πάντως δεν σημαίνουμε συναγερμό αν δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε». 

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ρομπότ "Σοφία" δηλώνει φαν των dating apps

Τech & Science Το ρομπότ "Σοφία" δηλώνει φαν των dating apps

17.9.2019
Μελέτη σε πλακούντες βρήκε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο εμβρυϊκό τμήμα

Τech & Science Μελέτη σε πλακούντες βρήκε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο εμβρυϊκό τμήμα

17.9.2019
Apple: Η απόφαση της Κομισιόν για καταβολή 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία «αντίκειται στην κοινή λογική»

Τech & Science Apple: Η απόφαση της Κομισιόν για καταβολή 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία «αντίκειται στην κοινή λογική»

17.9.2019
Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με τους ψεύτικους followers στο Instagram;

Τech & Science Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με τους ψεύτικους followers στο Instagram;

17.9.2019
Το MIT δημιούργησε το πιο μαύρο υλικό που υπήρξε ποτέ

Τech & Science Το MIT δημιούργησε το πιο μαύρο υλικό που υπήρξε ποτέ

16.9.2019
Επιστήμονες έμαθαν σε ποντίκια να παίζουν «κρυφτό»

Τech & Science Επιστήμονες έμαθαν σε ποντίκια να παίζουν «κρυφτό»

13.9.2019
Η Πανσέληνος του Σαββάτου είναι η μικρότερη του έτους

Τech & Science Η Πανσέληνος του Σαββάτου είναι η μικρότερη του έτους

13.9.2019
Τα Νόμπελ του τρελού επιστήμονα - Όλες οι περίεργες και αστείες ανακαλύψεις που κέρδισαν φέτος

Τech & Science Τα Νόμπελ του τρελού επιστήμονα - Όλες οι περίεργες και αστείες ανακαλύψεις που κέρδισαν φέτος

13.9.2019
Αστροναύτες θα ζήσουν σε σπήλαιο στη Σλοβενία για να προετοιμασθούν για τη Σελήνη και τον Άρη

Τech & Science Αστροναύτες θα ζήσουν σε σπήλαιο στη Σλοβενία για να προετοιμασθούν για τη Σελήνη και τον Άρη

12.9.2019
Ανακάλυψαν για πρώτη φορά νερό σε δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη - Έλληνας επιστήμονας στην ερευνητική ομάδα

Τech & Science Ανακάλυψαν για πρώτη φορά νερό σε δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη - Έλληνας επιστήμονας στην ερευνητική ομάδα

11.9.2019