Υπάρχει απάντηση στην θεωρία που αποδίδει την ομοφυλοφιλία σε ένα γονίδιο - Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα
Τech & Science

Νέα μελέτη για την ομοφυλοφιλία ανατρέπει θεωρίες για το μοναδικό γκέι γονίδιο, αλλά διχάζει με όσα υποστηρίζει

Μια μελέτη επαναπροσδιορίζει τον ρόλο των γονιδίων στην ομοφυλοφιλία

Η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της υποστηρίζει πως βρήκε νέα στοιχεία ότι τα γονίδια συμβάλλουν στη σεξουαλική συμπεριφορά για την ομοφυλοφιλία, αλλά απορρίπτει τη θεωρία και τα ευρήματα για το μοναδικό «γκέι γονίδιο», που κάποιοι λένε πως είναι ο παράγοντας-κλειδί για την ομοφυλοφιλία.

 

Η γενετική έρευνα σε DNA από σχεδόν 500 χιλιάδες Αμερικανούς και Βρετανούς ενήλικες προσδιόρισε πέντε γενετικές παραλλαγές που δεν είχαν προηγουμένως συνδεθεί με την ομοφυλοφιλία. Οι παραλλαγές αυτές ήταν πιο συχνές σε άτομα που ανέφεραν ότι είχαν σεξουαλικό σύντροφο ίδιου φύλου. Η ομάδα των ατόμων περιλαμβάνει μερικούς εκ των οποίων οι ερωτικοί σύντροφοι ήταν αποκλειστικά του ίδιου φύλου και μερικούς που ανέφεραν ως επί το πλείστον ετεροφυλόφιλη συμπεριφορά.

 

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χιλιάδες περισσότερες γενετικές παραλλαγές εμπλέκονται και αλληλεπιδρούν με παράγοντες που δεν κληρονομούνται, αλλά καμία από αυτές δεν προκαλεί τη συμπεριφορά ούτε μπορεί να προβλέψει αν κάποιος θα είναι ομοφυλόφιλος. Ο Δρ. Brendan Zietsch, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Queensland στην Αυστραλία, δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι παράγοντες σχετίζονται με την ανατροφή ή τον πολιτισμό. «Για παράδειγμα, πιστεύεται ότι οι μη γενετικοί παράγοντες πριν από τη γέννηση, όπως το ορμονικό περιβάλλον στη μήτρα, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο», είπε στον Guardian.

 

«Η έρευνα παρέχει τη σαφέστερη έως τώρα ματιά στα γενετικά στοιχεία της σεξουαλικής συμπεριφοράς του ίδιου φύλου» δήλωσε ο Benjamin Neale, ψυχιατρικός γενετιστής στο Broad Institute στο Cambridge της Μασαχουσέτης. «Επίσης διαπιστώσαμε ότι είναι πραγματικά αδύνατο να προβλέψουμε τη σεξουαλική συμπεριφορά ενός ατόμου από το γονιδίωμα του. Η γενετική είναι λιγότερο από το ήμισυ αυτής της ιστορίας για τη σεξουαλική συμπεριφορά, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει», δήλωσε ο Neale.

 

Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη από το περιοδικό Science και εδώ και λίγες ώρες μεταδίδεται διεθνώς από τον Τύπο. Ωστόσο έχει ήδη διχάσει και προκαλεί διαφορετικές αντιδράσεις ακόμη και από επιστήμονες.

 

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και άλλους οργανισμούς. Η εφημερίδα Νew York Times γράφει πως ακόμη και πριν από τη δημοσίευσή της την Πέμπτη, η μελέτη έχει προκαλέσει συζήτηση και ανησυχία, μεταξύ άλλων και στο γνωστό ίδρυμα Broad Institute. Αρκετοί επιστήμονες που είναι μέλη της LGBTQ  κοινότητας εκεί δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να δώσουν πάτημα στους ανθρώπους που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την επιστήμη για να ενισχύσουν τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων. Κάποιοι ήταν μάλιστα και κατά της δημοσίευσής της, φοβούμενοι λάθος ερμηνεία για ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα για την επιστήμη, αλλά και την κοινωνία.

 

Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες γονίδια που επηρεάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά του ιδίου φύλου, και το καθένα παίζει μικρό ρόλο, πιστεύουν οι επιστήμονες. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι όλα τα γενετικά αποτελέσματα πιθανώς αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% του αν κάποιος θα κάνει ομοφυλοφιλικό σεξ. Ωστόσο οι επικριτές της μελέτης θεωρούν πως ακόμη και η μεθοδολογία της είναι αδύναμη.

 

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική μεγάλων δεδομένων που ονομάζεται συσχέτιση με το γονιδίωμα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι κοινές γενετικές παραλλαγές –οι διαφορές στις αλληλουχίες του DNA– αντιπροσωπεύουν μεταξύ 8% και 25% της σεξουαλικής συμπεριφοράς του ιδίου φύλου. Το υπόλοιπο, έως το 32%, μπορεί να περιλαμβάνει γενετικά αποτελέσματα που δεν μπορούν να μετρήσουν, είπαν. Οι ερευνητές προσδιόρισαν συγκεκριμένα πέντε γενετικές παραλλαγές που υπάρχουν στα πλήρη γονιδιώματα των ανθρώπων που φαίνεται να εμπλέκονται. Αυτές οι πέντε περιλαμβάνουν λιγότερο από 1% των γενετικών επιρροών, είπαν. Και όταν οι επιστήμονες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν γενετικούς δείκτες για να προβλέψουν πώς οι άνθρωποι σε άσχετα σύνολα δεδομένων περιέγραψαν τη σεξουαλική συμπεριφορά τους, αποδείχτηκε ότι υπήρχαν πολύ λίγες γενετικές πληροφορίες για να επιτρέψουν μια τέτοια πρόβλεψη.

 

Ο Neale τόνισε ότι η κλίμακα της επιρροής των μη γενετικών παραγόντων, η πολυπλοκότητα της σεξουαλικής συμπεριφοράς και οι δυσκολίες στην ακριβή μέτρηση του μεγέθους των επιπτώσεων οποιασδήποτε παραλλαγής, σημαίνουν ότι δεν είναι δυνατή η χρήση γενετικών πληροφοριών για να προβλεφθεί αν ένα άτομο θα έχει συντρόφους του ιδίου φύλου.


Η μελέτη παρέχει διάφορες ιδέες, συμπεριλαμβανομένης της αλληλοεπικάλυψης μεταξύ της γενετικής προδιάθεσης και της σεξουαλικής συμπεριφοράς ομοφυλοφίλων αλλά και χαρακτηριστικών όπως το πόσο ανοιχτός είναι κάποιος σε εμπειρίες, καθώς και η προδιάθεση για προβλήματα ψυχικής υγείας. Το ζήτημα της ψυχικής υγείας που αναφέρεται στην έκθεση, είναι ένας από τους παράγοντες τον οποίο θίγουν όσοι αντιδρούν με την έκθεση.

 

Οι συγγραφείς αναφέρουν επίσης ότι τα ευρήματά τους θέτουν υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι η σεξουαλικότητα υπάρχει σε μια ενιαία κλίμακα. Επίσης η μελέτη έχει περιορισμούς, μεταξύ άλλων, ότι βασίζεται κυρίως σε άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή, ενώ το ηλικιακό εύρος των συμμετεχόντων δεν αντικατοπτρίζει πλήρως αυτό του ευρύτερου πληθυσμού. Στηρίχθηκε επίσης σε συμπεριφορά που αναφέρθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

 

Η ιδέα ότι η γενετική μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην έλξη μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου προωθήθηκε το 1993 όταν ο Dean Hamer, επιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, και η ομάδα του βρήκαν δεσμούς μεταξύ των δεικτών DNA στο χρωμόσωμα Χ και στον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανδρών. Τα ευρήματα προκάλεσαν σημαντική διαμάχη, με τα μέσα να μεταφράζουν την ανακάλυψη σε «ομοφυλοφιλικό γονίδιο». Μεταγενέστερες έρευνες έχουν προκαλέσει διαφορετικά μεταξύ τους αποτελέσματα, παρόλο που πρόσφατες μελέτες υποστήριξαν τη θεωρία ότι η γενετική διαδραματίζει ρόλο στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

 

Με πληροφορίες από New York Times/ Guardian/ Associated Press

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Apple Music Tv: Δωρεάν 24ωρο μουσικό κανάλι σε στιλ παλιού, κλασικού MTV

Τech & Science Apple Music Tv: Δωρεάν 24ωρο μουσικό κανάλι σε στιλ παλιού, κλασικού MTV

22.10.2020
Η Γερουσία καλεί για εξηγήσεις Facebook και Twitter - Για μεροληψία σε δημοσιεύματα

Τech & Science Η Γερουσία καλεί για εξηγήσεις Facebook και Twitter - Για μεροληψία σε δημοσιεύματα

22.10.2020
Κορωνοϊός: Η μάσκα προστατεύει, αλλά όχι απόλυτα, σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα

Τech & Science Κορωνοϊός: Η μάσκα προστατεύει, αλλά όχι απόλυτα, σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα

22.10.2020
Facebook Dating: Έρχεται στην Ελλάδα η νέα υπηρεσία «ραντεβού» - Πώς λειτουργεί

Τech & Science Facebook Dating: Έρχεται στην Ελλάδα η νέα υπηρεσία «ραντεβού» - Πώς λειτουργεί

22.10.2020
Βραζιλία: Πέθανε εθελοντής που συμμετείχε στη δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca

Τech & Science Βραζιλία: Πέθανε εθελοντής που συμμετείχε στη δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca

21.10.2020
Μάντεψε ποια από τις δύο λογόκρινε το Instagram

Τech & Science Μάντεψε ποια από τις δύο λογόκρινε το Instagram

21.10.2020
Επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία νέο όργανο στον ανθρώπινο λαιμό [ΒΙΝΤΕΟ]

Τech & Science Επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία νέο όργανο στον ανθρώπινο λαιμό [ΒΙΝΤΕΟ]

21.10.2020
Κορωνοϊός - σχολεία: «Δεν είναι όλα τα θρανία το ίδιο ασφαλή σε μία τάξη» σύμφωνα με νέα έρευνα

Τech & Science Κορωνοϊός - σχολεία: «Δεν είναι όλα τα θρανία το ίδιο ασφαλή σε μία τάξη» σύμφωνα με νέα έρευνα

21.10.2020
NASA: To OSIRIS-REx άγγιξε τον αστεροειδή Μπενού - «Απίστευτο κατόρθωμα» [ΒΙΝΤΕΟ]

Τech & Science NASA: To OSIRIS-REx άγγιξε τον αστεροειδή Μπενού - «Απίστευτο κατόρθωμα» [ΒΙΝΤΕΟ]

21.10.2020
«Η επανάσταση των ρομπότ» - Οι μηχανές θα διεκπεραιώνουν τις μισές από το σύνολο των εργασιών έως το 2025

Τech & Science «Η επανάσταση των ρομπότ» - Οι μηχανές θα διεκπεραιώνουν τις μισές από το σύνολο των εργασιών έως το 2025

21.10.2020
9 Σχόλια
Sparkly Secret 30.8.2019 | 12:10
Μερικές φορές δεν ξέρω το νόημα έχουν οι έρευνες που γίνονται. Διαβάζω το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες. Ε και;
Δηλαδή, ακόμα και αν καταλήγανε στο ότι δεν είναι καθόλου γενετικό, και ήταν εξολοκλήρου στην θέληση του καθενός να είναι γκέι, στρειτ, μπάι, τρανς κλπ... Τι πρόβλημα θα υπήρχε? Γιατί είναι κάτι τέτοιο άξιο ερευνας λες και προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τη ζωή αυτωντ ων ατόμων?
Καμία σημασία δεν έχει αν είναι γενετικό ή όχι. Απολύτως καμία.
avatar
moli8 30.8.2019 | 13:36
Η επιστημονικη έρευνα μελετά (μεταξύ άλλων) τις αιτίες των φαινομένων. Δεν υπάρχει κάποια ανώτερη αρχή που ορίζει ποιο φαινόμενο έχει ή όχι σημασία να διερευνηθεί από την επιστήμη (αν και τα φαινόμενα που διερευνούνται διαμορφώνονται και διαμορφώνουν το πνεύμα της εποχής). Οι αιτίες των φαινομένων δεν αξιολογουν τα φαινόμενα ως "σωστά" ή "λάθος". Επομένως το αν η ομοφυλοφιλία είναι και κατά πόσο φαινόμενο που οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες έχει σημασία στα πλαίσια της επιστήμης που το διερευνά - δεν πρόκειται για αξιολόγηση συμπεριφορών ως "σωστές " ή " λάθος" , αυτό είναι ηθική .
avatar
jimjimm14 30.8.2019 | 13:36
Η επιστημονική κοινότητα και η έρευνά της έχει στόχο να αποκαλύψει αλήθειες. Το αν κάποιοι ή όχι βολεύονται ή όχι είναι τελείως άσχετο. Πιθανόν η ίδια η επιστήμη είναι αυτή που θα δώσει την απάντηση στο ερώτημα γεννιέσαι ή γίνεσαι. Παρόλο που δεν είναι ατο χέρι μου εύχομαι η απάντηση να είναι το γεννιέσαι. Γιατί το αντίθετο δεν είναι απλά ε και όπως λέτε. Εύκολα θα δοθεί πάτημα για θεραπείες και ψυχολογικές κατευθύνσεις θέλησης ομοφυλοφιλίας.
avatar
iVasvas 30.8.2019 | 16:47
@sparkly secret

Πολλά μπορεί να μην καταλαβαίνουμε αλλά πιθανόν να μην θέλουμε και να καταλάβουμε.

Έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τις σχετικές επιστήμες (και όχι τις κοινωνικές/αριστερίστικες 'τέχνες') το φαινόμενο της ομοφυλοφιλίας.

Εξηγεί ανθρώπινη συμπεριφορά η οποία, εάν δεν ήταν απόλυτη μειοψηφία, θα είχε διαφορετικά αποτελέσματα ως προς τη διαιώνιση του είδους.

Τώρα έχει ενδιαφέρον;

Ή μήπως χρειάζεται ο κάθε επιστήμονας να μας ρωτάει εάν καταλαβαίνουμε ή συμφωνούμε με την έρευνά του;

Είμαστε κοντά στο να απαγορευτεί και η στατιστική έρευνα και δημοσίευση αποτελεσμάτων επειδή δεν συμφωνούμε ή δεν καταλαβαίνουμε... Είτε αφορά τις φυλές των ανθρώπων, είτε το IQ είτε το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ας σοβαρευτούμε. Άκου εκεί άξιο έρευνας.

avatar
Ridley 30.8.2019 | 22:07
Μάλλον το ερώτημα έγκειται στο κατά πόσο η δημοσιοποίηση στα mainstream media μιας τέτοιας έρευνας είναι επικίνδυνη για την κοινωνία.
Albert Pierrepoint 30.8.2019 | 18:07
Έχει σημασία γιατί αποδεικνύει εν μέρει ότι είναι και γενετικό το θέμα.
Και όπως σε κάθε περίπτωση η γενετική μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες, φυσικά και ανοίγει η κουβέντα για το αν μπορούν και θέλουν, τα άτομα αυτά, να επιλέξουν ένα τρόπο θεραπείας.
avatar
Ridley 30.8.2019 | 22:05
Η απάντηση μου απευθύνεται σε εσάς και στον χρήση Ερωτευμένος Σαίξπηρ. Η ομοφυλοφιλία έχει πάψει να θεωρείται διαταραχή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήδη από τη δεκαετία του 80. Στην Ελλάδα από ότι φαίνεται δεν έχουν έρθει ακόμα τα νέα. Δεν είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «θεραπεία». Είναι σαν να λέμε να θεραπεύσουμε το μελαχρινό μαλλί
Randy Marsh 30.8.2019 | 23:11
Μμμμ... Ίσως και να μην ανοίγει καμία κουβέντα εφόσον δεχόμαστε ότι τα θέλω και τα δεν θέλω, τα μπορώ και τα δεν μπορώ είναι αποτέλεσμα του dna.

Γενικά η πίστη στο dna κλείνει κουβέντες, δεν τις ανοίγει.

Για να ανοίξεις κουβέντα με κάποιο άτομο προϋποθέτει την αποδοχή του ως αυτόνομη οντότητα ανεξάρτητα του dna με το οποίο κουβαλάει/συνδέεται. Αλλιώς άστον να μιλάει και άρχισε να ψάχνεις για μικροσκόπιο.
Randy Marsh 30.8.2019 | 23:03
Τα είχα με μια νευροεπιστήμονα με μεγάλη καριέρα στο Columbia.
Στις συζητήσεις μας περί dna και συσχέτιση του με την ανθρώπινη ψυχοπνευματική δραστηριοτητα (συμπεριφορά, θέληση, πραξεις, συναισθήματα, σκέψεις) η κουβέντα πάντα τελείωνε με την βασική ερώτηση:"Μαρία, οι σκέψεις σου πέρι dna είναι αποτέλεσμα του dna σου; Έχουν προκαθοριστεί από αυτό; Α, και πριν μου απαντήσεις σε αυτό πες μου κάτι: Η απάντησή που ετοιμάζεις να ξεστομίσεις είναι και αυτή προκαθορισμένη;'
Και μετά το κοκομπλόκο πάντα ακολουθούσαν χαμόγελα.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια