Μελέτη σε πλακούντες βρήκε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο εμβρυϊκό τμήμα
Τech & Science

Μελέτη σε πλακούντες βρήκε σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο εμβρυϊκό τμήμα

Τι σημαίνει αυτή η έρευνα και τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες

Σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ατμόσφαιρας βρέθηκαν σε πλακούντες (στο εμβρυϊκό τμήμα) γεγονός που υποδεικνύει ότι τα αγέννητα μωρά εκτίθενται άμεσα στην αιθάλη (μαύρο άνθρακα) που παράγεται από την κυκλοφορία και τα καύσιμα.

 

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ο φραγμός του πλακούντα μπορεί να διαπεραστεί από τα σωματίδια που αναπνέει η μητέρα και μάλιστα βρήκε χιλιάδες μικροσκοπικά σωματίδια ανά κυβικό χιλιοστό ιστού σε κάθε πλακούντα που αναλύθηκε.

 

Η σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στη ρύπανση και των αυξημένων αποβολών, των πρόωρων γεννήσεων και των μωρών που γεννιούνται με μικρό βάρος, είναι καλά εδραιωμένη. Αλλά, η έρευνα δείχνει ότι τα ίδια τα σωματίδια μπορεί να είναι η αιτία και όχι μόνο η φλεγμονώδης αντίδραση που παράγει η ρύπανση στις μητέρες.

 

Η βλάβη στα έμβρυα έχει συνέπειες δια βίου και ο καθηγητής Tim Tim Nawrot στο πανεπιστήμιο του Hasselt στο Βέλγιο, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή είναι η πιο ευάλωτη περίοδος της ζωής. Όλα τα συστήματα οργάνων βρίσκονται σε εξέλιξη. Για την προστασία των μελλοντικών γενεών, πρέπει να μειώσουμε την έκθεση». Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους δρόμους όπου είναι δυνατόν.

 

Μια συνολική παγκόσμια επιστημονική αναθεώρηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει κάθε όργανο και σχεδόν κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος. Τα νανοσωματίδια, έχει επίσης βρεθεί ότι διασχίζουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και έχουν βρεθεί δισεκατομμύρια από αυτά στις καρδιές των κατοίκων της πόλης.

 

Ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνεται σε ορισμένα κράτη, οι ενδείξεις βλάβης που προκλήθηκαν ακόμη και από χαμηλά επίπεδα αυξάνονται ραγδαία και το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μέρη όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πάνω από το όριο που δίνουν οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).


Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, εξέτασε 25 πλακούντες από γυναίκες μη καπνίστριες στην πόλη Hasselt. Η πόλη έχει επίπεδα ρύπανσης σωματιδίων αρκετά κάτω από το όριο της ΕΕ, αν και πάνω από το όριο του ΠΟΥ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική λέιζερ για να ανιχνεύσουν τα σωματίδια μαύρου άνθρακα, τα οποία έχουν ένα μοναδικό αποτύπωμα. Σε κάθε περίπτωση, βρήκαν νανοσωματίδια στην εμβρυϊκή πλευρά του πλακούντα και ο αριθμός τους συσχετίστηκε με τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βίωσαν οι μητέρες. Υπήρχαν κατά μέσο όρο 20.000 νανοσωματίδια ανά κυβικό χιλιοστό στους πλακούντες των μητέρων που ζούσαν κοντά σε μεγάλους δρόμους. Για όσες ήταν πιο μακριά, ο μέσος όρος ήταν 10.000 ανά κυβικό χιλιοστό.

 

Επίσης, εξέτασαν πλακούντες από αποβολές και διαπίστωσαν ότι τα σωματίδια είχαν παρουσία ακόμη και σε έμβρυα ηλικίας 12 εβδομάδων. Η πρώτη αναφορά πιθανών σωματιδίων ρύπανσης στους πλακούντες παρουσιάστηκε σε διάσκεψη τον Σεπτέμβριο του 2018, αν και η σύνθεση των σωματιδίων δεν είχε επιβεβαιωθεί. Η ανίχνευση των σωματιδίων στην εμβρυϊκή πλευρά του φραγμού του πλακούντα σημαίνει ότι ήταν πολύ πιθανό να είναι εκτεθειμένα τα έμβρυα, δήλωσε ο Nawrot. Οι εργασίες για την ανάλυση του εμβρυϊκού αίματος για σωματίδια βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και η έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα σωματίδια προκαλούν βλάβη στο DNA.

 

«Είναι πραγματικά δύσκολο να δώσουμε στους ανθρώπους πρακτικές συμβουλές, γιατί όλοι πρέπει να αναπνεύσουν» είπε ο επικεφαλής επιστήμονας. «Αλλά αυτό που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν είναι να αποφεύγουν πολυσύχναστους δρόμους όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορεί να υπάρχουν πολύ υψηλά επίπεδα δίπλα σε πολυσύχναστους δρόμους, αλλά μόνο λίγα μέτρα μακριά μπορεί να είναι χαμηλότερα».

 

Mε πληροφορίες από Guardian

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έπεσαν» Facebook και Instagram - Σε πολλές χώρες τα προβλήματα

Τech & Science «Έπεσαν» Facebook και Instagram - Σε πολλές χώρες τα προβλήματα

17.10.2019
Το θανάσιμο παράσιτο που πέρασε από τους γορίλες στους ανθρώπους

Τech & Science Το θανάσιμο παράσιτο που πέρασε από τους γορίλες στους ανθρώπους

16.10.2019
Τα πρώτα smartphones εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα στην Αφρική

Τech & Science Τα πρώτα smartphones εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα στην Αφρική

16.10.2019
Ερευνητές δημιουργούν memes για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Τech & Science Ερευνητές δημιουργούν memes για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

14.10.2019
Joseph Plateau: Το Google Doodle τιμά τον σημαντικό Βέλγο φυσικό

Τech & Science Joseph Plateau: Το Google Doodle τιμά τον σημαντικό Βέλγο φυσικό

14.10.2019
Tο dark mode για το Instagram είναι εδώ - Πώς το ενεργοποιείς

Τech & Science Tο dark mode για το Instagram είναι εδώ - Πώς το ενεργοποιείς

12.10.2019
Είναι αυτό ένα σημάδι πως γερνάμε γρηγορότερα για την ηλικία μας; - Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει

Τech & Science Είναι αυτό ένα σημάδι πως γερνάμε γρηγορότερα για την ηλικία μας; - Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει

12.10.2019
Χάκερ έκλεψε όλα τα στοιχεία χιλιάδων πελατών σε σεξουαλικές υπηρεσίες ιστοσελίδας στην Ολλανδία

Τech & Science Χάκερ έκλεψε όλα τα στοιχεία χιλιάδων πελατών σε σεξουαλικές υπηρεσίες ιστοσελίδας στην Ολλανδία

11.10.2019
 Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχε σχεδιάσει για την Κωνσταντινούπολη τη μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στον κόσμο

Τech & Science Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχε σχεδιάσει για την Κωνσταντινούπολη τη μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στον κόσμο

11.10.2019
Πώς δημιουργούνται τα καθημερινά doodles της Google;

Τech & Science Πώς δημιουργούνται τα καθημερινά doodles της Google;

10.10.2019