Έρευνα διχάζει τους επιστήμονες - Αθωώνει το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας
Τech & Science

Έρευνα διχάζει τους επιστήμονες - Αθωώνει το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας

Διχάζονται οι επιστήμονες μετά τη δημοσίευσι επίμαχης μελέτη που ουσιαστικά αθωώνει την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος

Τον διχασμό της επιστημονικής κοινότητας προκάλεσε η δημοσίευση νέας μεγάλης διεθνούς μελέτης, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.

 

H αμφιλεγόμενη μελέτη κρίνει πως είναι ανεπαρκή τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα πως η κατανάλωσή του κρύβει κινδύνους για καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια.

 

Η νέα έρευνα κατέληξε στο ανατρεπτικό συμπέρασμα ότι όσοι μειώνουν ή κόβουν αυτά τα κρέατα, φαίνεται να έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους. Η μελέτη, η οποία διαφωνεί με τις περισσότερες μεγάλες οργανώσεις στον πλανήτη, λέει ότι τα στοιχεία είναι αδύναμα και ότι κάθε κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων είναι μικρός. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν επαινέσει την αξιολόγηση, αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό.

 

Αν και η έρευνα μπορεί να χαροποιήσει τους φανατικούς του κρέατος, θα φέρει σύγχυση στο ευρύτερο κοινό που βλέπει τους επιστήμονες κατά καιρούς να κάνουν στροφή 180 μοιρών σε θέματα διατροφής, καθώς το κόκκινο κρέας δεν είναι η μοναδική υπό αμφισβήτηση περίπτωση (βλ. αλάτι, λίπη, υδατάνθρακες κ.α.).

 

Το κόκκινο κρέας περιλαμβάνει το βοδινό, το αρνί, το χοιρινό, το μοσχάρι και το κρέας ελαφιού και ζαρκαδιού. Το κοτόπουλο, η πάπια και τα πουλερικά εξαιρούνται. Το επεξεργασμένο  κρέας έχει τροποποιηθεί για να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του ή να αλλάξει γεύση και οι κύριες μέθοδοι είναι το κάπνισμα ή η προσθήκη αλατιού και συντηρητικών.

 

Εδώ και αρκετά χρόνια, η κυρίαρχη επιστημονική συμβουλή και από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να μην τρώνε πολλά κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, επειδή περιέχουν κορεσμένα λίπη και συντηρητικά. Όμως η νέα έρευνα ουσιαστικά εγείρει βάσιμες αμφιβολίες κατά πόσο τα εμπειρικά στοιχεία επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Αμέσως ξέσπασε επιστημονική διαμάχη, με άλλους επιστήμονες να κατηγορούν τους ερευνητές για λανθασμένα και επικίνδυνα συμπεράσματα που αθωώνουν κακώς το κόκκινο κρέας.

 

Η τριετούς διάρκειας μελέτη από 14 ερευνητές σε επτά χώρες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού Πανεπιστημίου Νταλουζί, δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine". Σύμφωνα με τον Τζόνστον, «με βάση την έρευνα μας, δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια».

 

«Από τις 12 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά περίπου 54.000 άτομα, δεν βρήκαμε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, καρκίνου ή διαβήτη για όσους κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Η βεβαιότητα από τα στοιχεία για μείωση των κινδύνων είναι από χαμηλή έως πολύ χαμηλή», πρόσθεσε.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως δυνητικά καρκινογόνο από το 2015, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) έχει κάνει ανάλογη προειδοποίηση από το 2010. Η ελληνικής καταγωγής δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια ερευνών του WCRF, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αξιόπιστη έρευνα μας των τελευταίων ετών και προτρέπουμε το κοινό να ακολουθεί τις τρέχουσες συστάσεις για το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας».

 

«Η μελέτη», πρόσθεσε, «θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους λέγοντας τους πως μπορούν να τρώνε όσο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας θέλουν, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο τους για καρκίνο. Το μήνυμα που οι άνθρωποι χρειάζονται να ακούσουν, είναι ότι δεν πρέπει να τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και να αποφεύγουν τελείως το επεξεργασμένο κρέας».

 

Οι συμβουλές για περιορισμό του κόκκινου κρέατος, πέρα από λόγους υγείας, γίνονται και στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και περιορισμού των «αερίων του θερμοκηπίου», τα οποία προέρχονται από την εκτροφή μεγάλων ζώων (περίπου το 14,5% των συνολικών εκπομπών). Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι κάποιος μπορεί να μειώσει το κόκκινο κρέας γι' αυτό και μόνο το λόγο.

 

Αρκετοί επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, αναγνώρισαν ότι τα στοιχεία από μελέτες ανά τον κόσμο αφήνουν πράγματι ανοιχτό το ζήτημα κατά πόσο το κόκκινο, επεξεργασμένο κρέας κάνει κακό στην υγεία. 'Αλλοι εμφανίστηκαν πιο «κάθετοι» στην άρνηση τους να αποδεχθούν το πέπλο αμφιβολίας που ρίχνει η νέα μελέτη στο θέμα.

 

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ ανέφεραν ότι τα νέα συμπεράσματα «πλήττουν την αξιοπιστία της επιστήμης της διατροφής και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστημονική έρευνα». «Αυτή η μελέτη έχει πολλά σφάλματα και είναι η πιο εξωφρενική κατάχρηση των διαθέσιμων στοιχείων που έχω ποτέ δει», ανέφερε ο (φυτοφάγος) καθηγητής επιδημιολογίας Γουόλτερ Γουίλετ της Σχολής Δημόσιας Υγείας. Για «ανεύθυνη και ανήθικη» έρευνα έκανε λόγο ο συνάδελφός του καθηγητής του Χάρβαρντ Φρανκ Χου.

 

Παραμένει πλέον ερώτημα κατά πόσο η νέα επίμαχη μελέτη θα επηρεάσει τις ανά τον κόσμο διατροφικές συστάσεις στο μέλλον. Ήδη πάντως διάφοροι επιστημονικοί φορείς (Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση κ.α.) επέκριναν τα νέα ευρήματα, καθώς και το περιοδικό που τα δημοσίευσε, δηλώνοντας σαφώς απροθυμία να αλλάξουν άποψη.

 

Mε πληροφορίες από BBC/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Maserati θα φτιάχνει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2025

Τech & Science Η Maserati θα φτιάχνει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2025

28.11.2020
Κορωνοϊός: Κινεζική έρευνα ισχυρίζεται ότι «πρόγονος» του SARS-CoV-2 ήταν σε 8 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Τech & Science Κορωνοϊός: Κινεζική έρευνα ισχυρίζεται ότι «πρόγονος» του SARS-CoV-2 ήταν σε 8 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

27.11.2020
Πυρά κατά της Microsoft για εργαλείο που επιτρέπει την «παρακολούθηση» στη δουλειά

Τech & Science Πυρά κατά της Microsoft για εργαλείο που επιτρέπει την «παρακολούθηση» στη δουλειά

27.11.2020
Ασθενείς με Covid-19 έχασαν προβληματικά δόντια λόγω κορωνοϊού

Τech & Science Ασθενείς με Covid-19 έχασαν προβληματικά δόντια λόγω κορωνοϊού

27.11.2020
FT: Αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca - Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναγνώρισε λάθος στις δόσεις

Τech & Science FT: Αμφιβολίες για το εμβόλιο της AstraZeneca - Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναγνώρισε λάθος στις δόσεις

26.11.2020
Σκύλοι εκπαιδεύονται να μυρίζουν τον κορωνοϊό - «Μπορούν να μας βοηθήσουν»

Τech & Science Σκύλοι εκπαιδεύονται να μυρίζουν τον κορωνοϊό - «Μπορούν να μας βοηθήσουν»

26.11.2020
Στυτική δυσλειτουργία: Οι άνδρες που δεν προσέχουν την διατροφή τους κινδυνεύουν πολύ περισσότερο

Τech & Science Στυτική δυσλειτουργία: Οι άνδρες που δεν προσέχουν την διατροφή τους κινδυνεύουν πολύ περισσότερο

26.11.2020
Κορωνοϊός: Οι ομάδες αίματος που κινδυνεύουν λιγότερο με λοίμωξη ή να νοσήσουν βαριά

Τech & Science Κορωνοϊός: Οι ομάδες αίματος που κινδυνεύουν λιγότερο με λοίμωξη ή να νοσήσουν βαριά

26.11.2020
Αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως εντόπισε το πατρικό σπίτι του Ιησού

Τech & Science Αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως εντόπισε το πατρικό σπίτι του Ιησού

25.11.2020
Πάνω από 12.700 μεταλλάξεις - αλλαγές του κορωνοϊού

Τech & Science Πάνω από 12.700 μεταλλάξεις - αλλαγές του κορωνοϊού

25.11.2020
2 Σχόλια
avatar
Elias Estatistics 2.10.2019 | 18:54

"Φαίνεται ότι η σύσταση της επιτροπής βασίστηκε σε τέσσερις παράγοντες: (1) Τα παρατηρούμενα αποτελέσματα είναι πολύ μικρά. (2) Η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων είναι πολύ χαμηλή. (3) Οι τρώγοντες κρέατος απολαμβάνουν κρέας και δεν θα αλλάξουν τις συμπεριφορές τους. και (4), οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θεωρήθηκαν "εκτός του πεδίου εφαρμογής" της κατευθυντήριας γραμμής τους.
Και οι τέσσερις από αυτές τις εκτιμήσεις είναι προβληματικές. Πρώτον, οι εκτιμήσεις του αποτελέσματος μπορεί να φαίνονται μικρές επειδή η μονάδα έκθεσης (3 μερίδες / εβδομάδα) είναι μικρή. Ωστόσο, τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης θα είναι πολύ μεγαλύτερα για τα άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από 1 μερίδα ημερησίως κόκκινο κρέας (μεταξύ περίπου 1/3 των ενηλίκων των ΗΠΑ). * Με βάση τις μετα-αναλύσεις....., μια μέτρια μείωση στην κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα κατά 13% (95% διάστημα εμπιστοσύνης 8% έως 18%), θνησιμότητα από CVD κατά 14% (6% έως 21%), θνησιμότητα από καρκίνο κατά 11% % έως 17%) και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 24% (14% έως 32%). Αυτές οι μειώσεις κινδύνου είναι σημαντικές τόσο σε επίπεδο ατόμων όσο και σε επίπεδο πληθυσμού. Επί του παρόντος δαπανούμε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την εξέταση και τη θεραπεία παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη που έχουν οφέλη αυτού του μεγέθους."

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2019/09/30/flawed-guidelines-red-processed-meat/?fbclid=IwAR0plJuH-MvMkpZDgHByIZAVplxq0McwZ1sy_p39yDfQCJWHzti9U36azGg
avatar
Elias Estatistics 2.10.2019 | 18:55
Αυτές οι δηλώσεις εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη μεθοδολογία της μελέτης και υποδεικνύουν ότι ο "πολύ χαμηλός" βαθμός αποδεικτικών στοιχείων που δίδεται σε μελέτες υψηλής ποιότητας είναι ακατάλληλος. Εάν η ίδια διαδικασία χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση των στοιχείων για άλλα διατροφικά..... Βασικά, το προγενέστερο συμπέρασμα θα επαναλάμβανε αυτό της νέας έκθεσης: ότι οι άνθρωποι πρέπει να «τρώνε ό, τι θέλουν και να κάνουν ό, τι θέλουν», δεν χρειάζεται να ενοχλούνται από τις συστηματικές αναθεωρήσεις και μετα-αναλύσεις.
"

"Σημειωτέον ότι αυτές οι συστάσεις δεν βασίζονται στη συναίνεση της επιτροπής, διότι τα τρία μέλη της ομάδας ψήφισαν πράγματι κατά των δικών τους συστάσεων. Επιπλέον, μεταξύ των 14 μελών της επιτροπής, μόνο δύο αναφέρθηκαν ως «επιστήμονες της διατροφής» ενώ οι περισσότεροι αναφέρθηκαν ως «μεθοδολόγοι»."

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2019/09/30/flawed-guidelines-red-processed-meat/?fbclid=IwAR0plJuH-MvMkpZDgHByIZAVplxq0McwZ1sy_p39yDfQCJWHzti9U36azGg
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια