Το WhatsApp κατέθεσε μήνυση σε βάρος ισραηλινής εταιρείας παρακολούθησης για κυβερνοεπιθέσεις σε κινητά ακτιβιστών (EPA)
Τech & Science

Το WhatsApp μήνυσε ισραηλινή εταιρεία παρακολούθησης για κυβερνοεπιθέσεις σε κινητά ακτιβιστών

Το WhatsApp μήνυσε μια εταιρεία ηλεκτρονικής παρακολούθησης από το Ισραήλ για κυβερνοεπιθέσεις σε κινητά τηλέφωνα ακαδημαϊκών και ακτιβιστών

Σε μία κίνηση χωρίς προηγούμενο, το WhatsApp μήνυσε μια εταιρεία ηλεκτρονικής παρακολούθησης από το Ισραήλ για κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος εκατό και πλέον ακαδημαϊκών, ακτιβιστών, δημοσιογράφων και δικηγόρων. 

 

Η εταιρεία κατέθεσε μήνυση σε βάρος της NSO Group, κατηγορώντας την για μυστικές, ηλεκτρονικές επιθέσεις ακριβείας σε βάρος χρηστών της εφαρμογής, κάνοντας λόγο για χαρακτηριστικό και «αναμφισβήτητο μοτίβο» κακόβουλων επιθέσεων που παραβιάζουν τους αμερικανικούς νόμους.  

 

Οι υπεύθυνοι του WhatsApp εκτιμούν ότι η τεχνολογία διαθέτει προς πώληση η NSO χρησιμοποιήθηκε για να παγιδεύσει τα κινητά τηλέφωνα περίπου 1.400 χρηστών της εφαρμογής, σε 20 διαφορετικές χώρες, για μία περίοδο δύο εβδομάδων - από τα τέλη του περασμένου Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου. 

 

Σε αυτό το φαινομενικά μικρό χρονικό παράθυρο, κορυφαίοι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνωστοί δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και όχι μόνο, δέχτηκαν σειρά κυβερνοεπιθέσεων στα smartphone τους. Στόχοι φαίνεται πως έγιναν και αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων καθώς και δικηγόροι. 

 

Από την πλευρά του, ο όμιλος της NSO διαψεύδει όλες τις κατηγορίες και σημειώνει ότι θα τις αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα. «Ο μοναδικός σκοπός της NSO είναι να παρέχει τεχνολογία σε κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες ασφαλείας, ώστε να τους βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της σοβαρής εγκληματικότητας. Η τεχνολογία μας δεν έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί εναντίον ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων. Βοήθησε να σωθούν χιλιάδες ζωές τα τελευταία χρόνια».

 

Όμως στο WhatsApp πιστεύουν ότι μία σειρά γυναικών που έγιναν στόχοι διαδικτυακής βίας, καθώς και άτομα που αντιμετώπισαν ακόμα και απόπειρες δολοφονίας, συνδέονται με τις επιθέσεις που στελέχη τους αποδίδουν στην NSO Group. Η μήνυση κατατέθηκε την Τρίτη, με την εταιρεία να απαιτεί δικαστική εντολή για τον οριστικό αποκλεισμό της ισραηλινής εταιρείας από τα πληροφοριακά συστήματα του WhatsApp και του «μητρικού» ομίλου του Facebook. 

 

Στο σκεπτικό του αιτήματος, οι μηνυτές υποστηρίζουν ότι η NSO διέπραξε ηλεκτρονική απάτη, χακάροντας συστήματα ιδιοκτησίας του Facebook. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που πάροχος υπηρεσίας ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων λαμβάνει νομικά μέτρα σε βάρος νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου», σημείωσε εκπρόσωπος του WhatsApp. «Στην αναφορά μας εξηγούμε πώς η NSO εξαπέλυσε την επίθεση, συμπεριλαμβάνοντας την επιβεβαίωση υπαλλήλου της NSO, σύμφωνα με τον οποίο τα μέτρα που πήραμε για την αποκατάσταση του συστήματος ήταν αποτελεσματικά». 

 

Το WhatsApp ανακοίνωσε πως συνεργάστηκε με την ακαδημαϊκή ερευνητική ομάδα Citizen Lab, για να ταυτοποιήσει τα θύματα των επιθέσεων και το είδος του λογισμικού και της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε εναντίον τους. Ο ερευνητής John Scott-Railton σχολίασε ότι η αντίδραση του WhatsApp είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη θετική κατεύθυνση, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο, δημιουργώντας «προηγούμενο» για μελλοντικές υποθέσεις.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρομπότ που αντιλαμβάνεται συναισθήματα και τραγουδάει κατευθύνεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τech & Science Ρομπότ που αντιλαμβάνεται συναισθήματα και τραγουδάει κατευθύνεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

6.12.2019
Η Huawei στρέφεται δικαστικά κατά της αμερικανικής κυβέρνησης

Τech & Science Η Huawei στρέφεται δικαστικά κατά της αμερικανικής κυβέρνησης

5.12.2019
Νέα εφαρμογή προβλέπει τις συγκρούσεις που θα ξεσπάσουν για το νερό ένα χρόνο πριν

Τech & Science Νέα εφαρμογή προβλέπει τις συγκρούσεις που θα ξεσπάσουν για το νερό ένα χρόνο πριν

5.12.2019
Playstation: Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την κυκλοφορία της αγαπημένης κονσόλας

Τech & Science Playstation: Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την κυκλοφορία της αγαπημένης κονσόλας

5.12.2019
Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης 4 φορές μεγαλύτερος από τη Γη, γύρω από ένα άστρο «λευκό νάνο»

Τech & Science Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης 4 φορές μεγαλύτερος από τη Γη, γύρω από ένα άστρο «λευκό νάνο»

4.12.2019
Γιατί το Instagram αποφάσισε να απαιτήσει δήλωση ηλικίας απ' όσους κάνουν τώρα λογαριασμό

Τech & Science Γιατί το Instagram αποφάσισε να απαιτήσει δήλωση ηλικίας απ' όσους κάνουν τώρα λογαριασμό

4.12.2019
Ηλεκτροφόρο χέλι «φωταγωγεί» χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ενυδρείο του Τενεσί

Τech & Science Ηλεκτροφόρο χέλι «φωταγωγεί» χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ενυδρείο του Τενεσί

4.12.2019
«Δεινοθήρια και Σεκόιες» στο Ιδρυμα Ευγενίδου

Τech & Science «Δεινοθήρια και Σεκόιες» στο Ιδρυμα Ευγενίδου

4.12.2019
Ο αδερφός του Πάμπλο Εσκομπάρ κυκλοφόρησε ένα ξεχωριστό, αναδιπλούμενο smartphone

Τech & Science Ο αδερφός του Πάμπλο Εσκομπάρ κυκλοφόρησε ένα ξεχωριστό, αναδιπλούμενο smartphone

4.12.2019
Πείραμα με γενετικά τροποποιημένα μωρά στην Κίνα: «Ίσως προκάλεσε ανεπιθύμητες μεταλλάξεις»

Τech & Science Πείραμα με γενετικά τροποποιημένα μωρά στην Κίνα: «Ίσως προκάλεσε ανεπιθύμητες μεταλλάξεις»

4.12.2019