Θα τρώγατε μία «μπριζόλα» που έχει βγει από 3D εκτύπωση;
Τech & Science

Θα τρώγατε μία «μπριζόλα» που έχει βγει από 3D εκτύπωση;

Όταν η 3D εκτύπωση άρχισε να εμφανίζεται πριν από 20 χρόνια οι υποστηρικτές της υποσχέθηκαν ότι θα φέρει την επανάσταση σε πολλούς τομείς

Η τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της 3D εκτύπωσης περιλαμβάνει τη δημιουργία στρώσεων από υλικά όπως πλαστικό, μέταλλο ή ρητίνη και τη συγκόλλησή τους, μέχρι να βγει το τελικό προϊόν.

 

Όταν η 3D εκτύπωση άρχισε να εμφανίζεται πριν από 20 χρόνια, οι υποστηρικτές της υποσχέθηκαν ότι θα φέρει επανάσταση σε πολλές βιομηχανίες. Και με πολλούς τρόπους υπήρξε επιτυχής. Το 2018, 1,4 εκατομμύρια τρισδιάστατοι εκτυπωτές πωλήθηκαν σε όλο τον κόσμο και αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 8 εκατομμύρια το 2027, σύμφωνα με το Grand View Research.

 

Η τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει «φέρει επανάσταση» στον τομέα των οδοντοστοιχιών, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο που χρειάζεται για να γίνουν κορώνες και γέφυρες και γίνονται, μάλιστα, και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, η Boeing χρησιμοποιεί τρισδιάστατα κομμάτια σε διαστημικά, εμπορικά και αμυντικά αεροσκάφη, ενώ η BAE Systems χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την κατασκευή εξαρτημάτων για το μαχητικό αεροσκάφος Typhoon.


Υπάρχει ακόμη και ένας 3D εκτυπωτής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ανταλλακτικών. Πολλές είναι και άλλες εφαρμογές που υπάρχουν, ωστόσο σε μικρότερη, πειραματική κλίμακα.

 

Για παράδειγμα, μπορούν να εκτυπωθούν σε 3D ακόμα και τρόφιμα. Η Nova Meat που εδρεύει στη Βαρκελώνη παρουσίασε πρόσφατα μια μπριζόλα με βάση φυτικά συστατικά, όπως τα μπιζέλια, το ρύζι, τα φύκια και άλλα υλικά.
Η χρήση της 3D εκτύπωσης επιτρέπει την τοποθέτηση των συστατικών έτσι, ώστε να μοιάζουν με τις ενδοκυτταρικές πρωτεΐνες στα μυϊκά κύτταρα.

 

 

Μέχρι το επόμενο έτος, λέει ο says Guiseppe Scionti, ιδρυτής της Nova Meat, τα εστιατόρια θα μπορούν να εκτυπώνουν τις μπριζόλες για τους πελάτες τους. 

 

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πεδία για 3D εκτύπωση είναι η ιατρική. Εδώ και λίγο καιρό, οι επαγγελματίες της υγείας μπορούν να εκτυπώνουν προσθετικά μέλη με το κόστος να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Μάλιστα μπορούν να εξατομικευθούν για τις ανάγκες κάθε ασθενή – για παράδειγμα μία γάτα στη Ρωσία που έχασε τα πόδια της εξαιτίας κρυοπαγήματος πέρσι, κατάφερε να ξαναπερπατήσει με τα εκτυπωμένα πόδια από τιτάνιο που δημιουργήθηκαν ειδικά για εκείνη.


Ακόμα και τα φάρμακα μπορούν να εκτυπωθούν με αυτή την τεχνική, κάτι πολύ χρήσιμο ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά που χρειάζονται μικρότερες δόσεις από το συνηθισμένο.

 

Ίσως το πιο εκπληκτικό από όλα, όμως, είναι το έργο που παράγεται για την τρισδιάστατη εκτύπωση ανθρώπινων οργάνων. Οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι είχαν αναπτύξει έναν τρόπο για να εκτυπώσουν πλήρες ζωντανό δέρμα, με αιμοφόρα αγγεία, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα σε άτομα που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.


Πολλά είναι τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ακόμα. Η τεχνική 3D εκτύπωσης έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής μόνο σε ποντίκια και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να βεβαιωθεί ότι τα μοσχεύματα δεν απορρίπτονται από τον οργανισμό. Ωστόσο, λέει ο καθηγητής Pankaj Karande, σε μεταμόσχευση που έγινε σε ειδικό τύπο ποντικού, τα αιμοφόρα αγγεία από το εκτυπωμένο δέρμα κατάφεραν να συνδεθούν με εκείνα του ποντικού.


Μερικοί ελπίζουν ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. «Πιστεύουμε ότι η τεχνική της 3D εκτύπωσης σε σπίτια και κτίρια, θα αλλάξει τον τρόπο του κατασκευαστικού τομέα» λέει ο Kirk Andersen, επικεφαλής μηχανικός της εταιρείας SQ4D της Νέας Υόρκης.

 

 

 

Η συγκεκριμένη εταιρεία πριν από λίγο καιρό κατασκεύασε ένα σπίτι 180 τετραγωνικών περίπου, σε μόλις οκτώ ημέρες, χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ που «έχτισε» εκτυπώνοντας ουσιαστικά τους τοίχους στρώμα-στρώμα. Η οροφή χρειάστηκε να γίνει από εργάτες ωστόσο.


Η εφαρμογή σύμφωνα με τον Anderson μειώνει «δραστικά» τα κόστη σε υλικά κάνοντας οικονομία σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 70% σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Instagram: Αναστολή της λειτουργίας «πρόσφατων αναζητήσεων» στις ΗΠΑ λόγω εκλογών

Τech & Science Instagram: Αναστολή της λειτουργίας «πρόσφατων αναζητήσεων» στις ΗΠΑ λόγω εκλογών

30.10.2020
Οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέα παραλλαγή του κορωνοϊού στην Ευρώπη

Τech & Science Οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέα παραλλαγή του κορωνοϊού στην Ευρώπη

30.10.2020
Ένας σπάνιος τριπλός κρατήρας στον πλανήτη Άρη

Τech & Science Ένας σπάνιος τριπλός κρατήρας στον πλανήτη Άρη

30.10.2020
Ο σκύλος είναι ο αρχαιότερος σύντροφος του ανθρώπου δείχνει μια νέα μελέτη DNA

Τech & Science Ο σκύλος είναι ο αρχαιότερος σύντροφος του ανθρώπου δείχνει μια νέα μελέτη DNA

30.10.2020
Ένα δωμάτιο, ένα μπαρ και μία τάξη: Πώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω του αέρα

Τech & Science Ένα δωμάτιο, ένα μπαρ και μία τάξη: Πώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω του αέρα

29.10.2020
Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη λοίμωξη; Πολύ λιγότερο από όσο πιστευόταν

Τech & Science Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη λοίμωξη; Πολύ λιγότερο από όσο πιστευόταν

29.10.2020
Microsoft: Επιθέσεις του Ιρανού χάκερ Phosphorus σε ακαδημαϊκούς και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους

Τech & Science Microsoft: Επιθέσεις του Ιρανού χάκερ Phosphorus σε ακαδημαϊκούς και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους

29.10.2020
Το μικρότερο σκάφος του κόσμου μπορεί να «πλεύσει» πάνω σε μία τρίχα

Τech & Science Το μικρότερο σκάφος του κόσμου μπορεί να «πλεύσει» πάνω σε μία τρίχα

28.10.2020
FT: Η Apple φτιάχνει την δική της εκδοχή «Google search» σύμφωνα με αναφορές

Τech & Science FT: Η Apple φτιάχνει την δική της εκδοχή «Google search» σύμφωνα με αναφορές

28.10.2020
Facebook σε ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα δεδομένα μας

Τech & Science Facebook σε ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης: Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα δεδομένα μας

27.10.2020
1 Σχόλια
Τρομερά αναποφάσιστη 25.2.2020 | 15:59
Εκπληκτικό αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα μπορεί να μειώσει τη παγκόσμια πείνα!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια