Θα τρώγατε μία «μπριζόλα» που έχει βγει από 3D εκτύπωση;
Τech & Science

Θα τρώγατε μία «μπριζόλα» που έχει βγει από 3D εκτύπωση;

Όταν η 3D εκτύπωση άρχισε να εμφανίζεται πριν από 20 χρόνια οι υποστηρικτές της υποσχέθηκαν ότι θα φέρει την επανάσταση σε πολλούς τομείς

Η τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της 3D εκτύπωσης περιλαμβάνει τη δημιουργία στρώσεων από υλικά όπως πλαστικό, μέταλλο ή ρητίνη και τη συγκόλλησή τους, μέχρι να βγει το τελικό προϊόν.

 

Όταν η 3D εκτύπωση άρχισε να εμφανίζεται πριν από 20 χρόνια, οι υποστηρικτές της υποσχέθηκαν ότι θα φέρει επανάσταση σε πολλές βιομηχανίες. Και με πολλούς τρόπους υπήρξε επιτυχής. Το 2018, 1,4 εκατομμύρια τρισδιάστατοι εκτυπωτές πωλήθηκαν σε όλο τον κόσμο και αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 8 εκατομμύρια το 2027, σύμφωνα με το Grand View Research.

 

Η τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει «φέρει επανάσταση» στον τομέα των οδοντοστοιχιών, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο που χρειάζεται για να γίνουν κορώνες και γέφυρες και γίνονται, μάλιστα, και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, η Boeing χρησιμοποιεί τρισδιάστατα κομμάτια σε διαστημικά, εμπορικά και αμυντικά αεροσκάφη, ενώ η BAE Systems χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την κατασκευή εξαρτημάτων για το μαχητικό αεροσκάφος Typhoon.


Υπάρχει ακόμη και ένας 3D εκτυπωτής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ανταλλακτικών. Πολλές είναι και άλλες εφαρμογές που υπάρχουν, ωστόσο σε μικρότερη, πειραματική κλίμακα.

 

Για παράδειγμα, μπορούν να εκτυπωθούν σε 3D ακόμα και τρόφιμα. Η Nova Meat που εδρεύει στη Βαρκελώνη παρουσίασε πρόσφατα μια μπριζόλα με βάση φυτικά συστατικά, όπως τα μπιζέλια, το ρύζι, τα φύκια και άλλα υλικά.
Η χρήση της 3D εκτύπωσης επιτρέπει την τοποθέτηση των συστατικών έτσι, ώστε να μοιάζουν με τις ενδοκυτταρικές πρωτεΐνες στα μυϊκά κύτταρα.

 

 

Μέχρι το επόμενο έτος, λέει ο says Guiseppe Scionti, ιδρυτής της Nova Meat, τα εστιατόρια θα μπορούν να εκτυπώνουν τις μπριζόλες για τους πελάτες τους. 

 

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πεδία για 3D εκτύπωση είναι η ιατρική. Εδώ και λίγο καιρό, οι επαγγελματίες της υγείας μπορούν να εκτυπώνουν προσθετικά μέλη με το κόστος να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Μάλιστα μπορούν να εξατομικευθούν για τις ανάγκες κάθε ασθενή – για παράδειγμα μία γάτα στη Ρωσία που έχασε τα πόδια της εξαιτίας κρυοπαγήματος πέρσι, κατάφερε να ξαναπερπατήσει με τα εκτυπωμένα πόδια από τιτάνιο που δημιουργήθηκαν ειδικά για εκείνη.


Ακόμα και τα φάρμακα μπορούν να εκτυπωθούν με αυτή την τεχνική, κάτι πολύ χρήσιμο ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά που χρειάζονται μικρότερες δόσεις από το συνηθισμένο.

 

Ίσως το πιο εκπληκτικό από όλα, όμως, είναι το έργο που παράγεται για την τρισδιάστατη εκτύπωση ανθρώπινων οργάνων. Οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι είχαν αναπτύξει έναν τρόπο για να εκτυπώσουν πλήρες ζωντανό δέρμα, με αιμοφόρα αγγεία, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα σε άτομα που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.


Πολλά είναι τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ακόμα. Η τεχνική 3D εκτύπωσης έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής μόνο σε ποντίκια και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να βεβαιωθεί ότι τα μοσχεύματα δεν απορρίπτονται από τον οργανισμό. Ωστόσο, λέει ο καθηγητής Pankaj Karande, σε μεταμόσχευση που έγινε σε ειδικό τύπο ποντικού, τα αιμοφόρα αγγεία από το εκτυπωμένο δέρμα κατάφεραν να συνδεθούν με εκείνα του ποντικού.


Μερικοί ελπίζουν ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. «Πιστεύουμε ότι η τεχνική της 3D εκτύπωσης σε σπίτια και κτίρια, θα αλλάξει τον τρόπο του κατασκευαστικού τομέα» λέει ο Kirk Andersen, επικεφαλής μηχανικός της εταιρείας SQ4D της Νέας Υόρκης.

 

 

 

Η συγκεκριμένη εταιρεία πριν από λίγο καιρό κατασκεύασε ένα σπίτι 180 τετραγωνικών περίπου, σε μόλις οκτώ ημέρες, χρησιμοποιώντας ένα ρομπότ που «έχτισε» εκτυπώνοντας ουσιαστικά τους τοίχους στρώμα-στρώμα. Η οροφή χρειάστηκε να γίνει από εργάτες ωστόσο.


Η εφαρμογή σύμφωνα με τον Anderson μειώνει «δραστικά» τα κόστη σε υλικά κάνοντας οικονομία σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 70% σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To Facebook διαθέτει 100 εκατ. δολάρια για τα ΜΜΕ που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού

Τech & Science To Facebook διαθέτει 100 εκατ. δολάρια για τα ΜΜΕ που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού

30.3.2020
Microsoft: Εκτίναξη κλήσεων μέσω Skype λόγω κορωνοϊού - «Άνοδος 220% τον Μάρτιο»

Τech & Science Microsoft: Εκτίναξη κλήσεων μέσω Skype λόγω κορωνοϊού - «Άνοδος 220% τον Μάρτιο»

30.3.2020
Κορωνοϊός: Start-ups απολύουν μαζικά μέσω βιντεοκλήσεων

Τech & Science Κορωνοϊός: Start-ups απολύουν μαζικά μέσω βιντεοκλήσεων

30.3.2020
Ιρλανδία: Παράδοση ινσουλίνης σε διαβητικό μέσω drone - Με συντονίστρια Ελληνίδα επιστήμονα

Τech & Science Ιρλανδία: Παράδοση ινσουλίνης σε διαβητικό μέσω drone - Με συντονίστρια Ελληνίδα επιστήμονα

30.3.2020
Κορωνοϊός: Εθελοντές στην Ξάνθη κατασκευάζουν προστατευτικές μάσκες - Σε 3D εκτυπωτές

Τech & Science Κορωνοϊός: Εθελοντές στην Ξάνθη κατασκευάζουν προστατευτικές μάσκες - Σε 3D εκτυπωτές

30.3.2020
Κορωνοϊός: Η Mercedes F1 κατασκευάζει αναπνευστικές συσκευές που θα αποσυμφορήσουν τις ΜΕΘ

Τech & Science Κορωνοϊός: Η Mercedes F1 κατασκευάζει αναπνευστικές συσκευές που θα αποσυμφορήσουν τις ΜΕΘ

30.3.2020
Άλεξ Τζόουνς: Η Google απαγόρευσε την εφαρμογή του συνωμοσιολόγου λόγω βίντεο για τον κορωνοϊό

Τech & Science Άλεξ Τζόουνς: Η Google απαγόρευσε την εφαρμογή του συνωμοσιολόγου λόγω βίντεο για τον κορωνοϊό

29.3.2020
Μπορούμε να διαγράψουμε αναμνήσεις, λένε Κινέζοι επιστήμονες

Τech & Science Μπορούμε να διαγράψουμε αναμνήσεις, λένε Κινέζοι επιστήμονες

29.3.2020
Κλινική μελέτη ανοσοθεραπείας σε διασωληνωμένους ασθενείς σε 6 ελληνικές ΜΕΘ

Τech & Science Κλινική μελέτη ανοσοθεραπείας σε διασωληνωμένους ασθενείς σε 6 ελληνικές ΜΕΘ

29.3.2020
Θα μπορούσαν οι σκύλοι να διαγνώσουν τον κορωνοϊό μέσω της όσφρησης;

Τech & Science Θα μπορούσαν οι σκύλοι να διαγνώσουν τον κορωνοϊό μέσω της όσφρησης;

28.3.2020
1 Σχόλια
Τρομερά αναποφάσιστη 25.2.2020 | 15:59
Εκπληκτικό αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα μπορεί να μειώσει τη παγκόσμια πείνα!