Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένζυμο που ανακυκλώνει τα πλαστικά μπουκάλια μέσα σε λίγες ώρες
Τech & Science

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένζυμο που ανακυκλώνει τα πλαστικά μπουκάλια μέσα σε λίγες ώρες

Το ένζυμο, που ανακαλύφθηκε σε ένα κομπόστ από φύλλα, διαλύει τα μπουκάλια σε χημικά δομικά στοιχεία που έπειτα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή νέων, υψηλής ποιότητας μπουκαλιών.

Ένα μεταλλαγμένο βακτηριακό ένζυμο που διασπά πλαστικά μπουκάλια για ανακύκλωση μέσα σε λίγες ώρες αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες.

 

Το ένζυμο, που ανακαλύφθηκε σε ένα κομπόστ από φύλλα, διαλύει τα μπουκάλια σε χημικά δομικά στοιχεία που έπειτα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή νέων, υψηλής ποιότητας μπουκαλιών. Οι υπάρχουσες τεχνολογίες ανακύκλωσης συνήθως παράγουν πλαστικό που μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο σε ρούχα και χαλιά.

 

Η Carbios, η εταιρεία πίσω από την επαναστατική αυτή ανακάλυψη, τόνισε πως στοχεύει για βιομηχανικής κλίμακας ανακύκλωση σε ορίζοντα πέντε χρόνων. Όπως γνωστοποίησε, έχει συνεργαστεί με εταιρείες - κολοσσούς (όπως η Pepsi και η L'Oreal) για να επιταχύνει την ανάπτυξη του νέου υλικού.

 

Δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων μολύνουν τον πλανήτη, από την Αρκτική έως το βαθύτερο σημείο των Ωκεανών, την Τάφρο των Μαριανών. Σε όσους επιμένουν πως η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η μείωση στη χρήση πλαστικού, η εταιρεία απαντά πως το ισχυρό, ελαφρύ αυτό υλικό επιβεβαιώνει πως η πραγματικά βιώσιμη ανακύκλωση θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση.

 

Το νέο ένζυμο αποκαλύφτηκε σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

 

Οι επιστήμονες ανάλυσαν το ένζυμο και εισήγαγαν μεταλλάξεις ώστε να βελτιώσουν την ικανότητά του να διασπά το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), το πολυμερές πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται τα μπουκάλια των αναψυκτικών. Το βελτιστοποίησαν έτσι ώστε να διαλύει κατά 90% ένα τόνο πλαστικών μπουκαλιών μέσα σε δέκα ώρες. Έπειτα χρησιμοποίησαν το υλικό που απέμεινε για να δημιουργήσουν νέες φιάλες.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός: Έως και το 45% των ασθενών μολύνεται από ασυμπτωματικούς φορείς

Τech & Science Κορωνοϊός: Έως και το 45% των ασθενών μολύνεται από ασυμπτωματικούς φορείς

5.7.2020
Facebook: Απώλειες 60 δισ. δολαρίων από το μποϊκοτάζ πολυεθνικών που αποσύρουν διαφημίσεις

Τech & Science Facebook: Απώλειες 60 δισ. δολαρίων από το μποϊκοτάζ πολυεθνικών που αποσύρουν διαφημίσεις

4.7.2020
«Μπριζόλες» από 3D εκτυπωτή για τους κρεατοφάγους που σκέφτονται να γίνουν vegan

Τech & Science «Μπριζόλες» από 3D εκτυπωτή για τους κρεατοφάγους που σκέφτονται να γίνουν vegan

3.7.2020
Eau de Space: H NASA «έκλεισε σε μπουκάλι» τη μυρωδιά του Διαστήματος

Τech & Science Eau de Space: H NASA «έκλεισε σε μπουκάλι» τη μυρωδιά του Διαστήματος

3.7.2020
Επιστήμονες είδαν για πρώτη φορά τον πυρήνα ενός πλανήτη - Η σπάνια ανακάλυψη σε απόσταση 730 ετών φωτός

Τech & Science Επιστήμονες είδαν για πρώτη φορά τον πυρήνα ενός πλανήτη - Η σπάνια ανακάλυψη σε απόσταση 730 ετών φωτός

3.7.2020
Η επιστήμη «μίλησε»: Μύθος το ότι το κάθε σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα

Τech & Science Η επιστήμη «μίλησε»: Μύθος το ότι το κάθε σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα

3.7.2020
Ποιες εταιρείες μποϊκοτάρουν το Facebook: Οι «κολοσσοί» αποσύρουν τις διαφημίσεις

Τech & Science Ποιες εταιρείες μποϊκοτάρουν το Facebook: Οι «κολοσσοί» αποσύρουν τις διαφημίσεις

2.7.2020
Facebook: Καταργεί λογαριασμούς και εντείνει την εκστρατεία ασφαλούς ενημέρωσης για τον Covid-19

Τech & Science Facebook: Καταργεί λογαριασμούς και εντείνει την εκστρατεία ασφαλούς ενημέρωσης για τον Covid-19

1.7.2020
Δέκα χρόνια του Ήλιου σε μια ώρα - Το καθηλωτικό timelapse της Nasa από το διάστημα

Τech & Science Δέκα χρόνια του Ήλιου σε μια ώρα - Το καθηλωτικό timelapse της Nasa από το διάστημα

1.7.2020
Κι όμως, η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος θα ονομάζεται στο εξής Σποκ

Τech & Science Κι όμως, η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος θα ονομάζεται στο εξής Σποκ

30.6.2020
8 Σχόλια
Ugg-α-μπ-Uggas 13.4.2020 | 01:36
Το ζήτημα είναι να προσανατολιστούμε σε άλλα, φυσικώς βιοδιασπώμενα υλικά.
avatar
Μαύρος Γάτος 13.4.2020 | 18:32
Δυστυχώς, μεγάλο μέρος των ήδη υπαρχόντων βιοδιασπώμενων υλικών προέρχεται από προϊόντα που είναι τρόφιμα (άμυλο, κλπ), οπότε το να έχεις καθαρό περιβάλλον στην πλούσια Δύση σημαίνει την πείνα στις φτωχές χώρες.
Πέρα από την έρευνα για την αξιοποίηση για αυτό το σκοπό άχρηστων για την ώρα υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, η καλύτερη λύση συνίσταται απλά στον δραστικό περιορισμό των πλαστικών συσκευασιών.
Δεν είναι δα και τόσο παλιά η εποχή όπου οι περισσότερες μπύρες και αναψυκτικά πωλούνταν σε γυάλινες -και επιστρεφόμενες, πολλαπλών χρήσεων- συσκευασίες! Ακόμα και σε συσκευασία του 1 λίτρου για τα αναψυκτικά.
Citellus citellus 13.4.2020 | 21:53
Δε γνωρίζω πολλά σε αυτό το θέμα, αλλά είσαι σίγουρος ότι τα βιοδιασπώμενα υλικά σχετίζονται με την έλλειψη τροφίμων στις φτωχές χώρες;
avatar
Γράφων 14.4.2020 | 06:52
Ρε σκιούρι και κούνελε πλάκα με κάνεις;

Οι δυτικοί άπαντες δεν ζούμε πίνοντας αίμα παρθένων αβορίγινων; Η ανάσα σου είναι κακό για τον πλανήτη.

Αφού έχει αθηναϊκές πινακίδες...
avatar
Μαύρος Γάτος 14.4.2020 | 16:32
Citellus citellus,
για την ώρα, τα περισσότερα αυτοδιασπώμενα πλαστικά προέρχονται από άμυλο και άλλες ουσίες που προ΄ρχονται από γεωργικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή. Φυσικά, η γενίκευσή τους θα έχει ως αποτέλεσμα να ακριβήνουν ιδιαίτερα αυτά τα τρόφιμα. Κι αν για έναν Δυτικό που αφιερώνει στη διατροφή του του 20% το πολύ του εισοδήματός του, αυτό δεν θα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, για έναν φτωχό του Τρίτου Κόσμου, αυτό μπορεί να σημαίνει υποσιτισμό.

Αντίθετα, εάν μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν υποπροϊόντα της παραγωγής τροφίμων, αυτό θα είναι θετική εξέλιξη για όλους. Βλέπε για παράδειγμα τα Σταραμάκια, την ελληνική προσπάθεια (Βόρεια Ελλάδα) να αντικατασταθούν τα πλαστικά καλαμάκια από επαναχρησιμοποιούμενα περισσότερες φορές καλαμάκια που παράγονται από άχυρο.

Κατά τον ίδιο τρόπο, αυτά που αποκαλούνται "βιοκαύσιμα" είναι στην ουσία φυτικά καύσιμα που παράγονται κυρίως από καλαμπόκι, γογγύλια, σόγια, κόλζα και φοινικέλαιο (για την παραγωγή του τελευταίου μάλιστα ξεπατώνονται τεράστιες εκτάσεις παρθένων τροπικών δασών στην Νοτιοανατολική Ασία). Ετσι, έχουμε καθαρότερη ατμόσφαιρα στις Δυτικές μεγαλουπόλεις, αλλά μειώνεται η διαθέσιμη ποσότητα τροφίμων.

Αντίθετα, πραγματικά βιοκαύσιμα (με το πρόθεμα "βιο" να παραπέμπει όντως στο "βιολογικός", "προάγων τη ζωή") είναι τα λιγοστά καύσιμα που παράγονται από την επεξεργασία φυτικών απορριμμάτων και αποβλήτων που αλλιώτικα θα αποτελούσαν επιπλέον πηγή ρύπανσης.
Σκέψου για παράδειγμα ότι θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε σε βιοαέριο και λίπασμα όλα τα κλαδιά και τα χορτάρια που καίνε κάθε χρόνο οι αγρότες μας (ρυπαίνοντας, αλλά και βάζοντας άθελά τους κάμποσες πυρκαγιές).
avatar
Γράφων 13.4.2020 | 07:24
Γενικά όταν ξεκινήσεις να ανακυκλώνεις σοκαρεσαι από τον όγκο των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
avatar
Harlan 13.4.2020 | 09:36
Θα κατέβουν και στο φράγμα των Μαριανών να μαζέψουν τα πλαστικά;

Η μήπως θα γεμίσουν τους ωκεανούς της Γης με τον καινούργιο τους μεταλλαγμένο οργανισμό;

Τα πλαστικά καταλήγουν στην θάλασσα επειδή δεν υπάρχουν υποδομές, ούτε νόμοι για το μάζεμα τους και την συγκέντρωση τους.
Παραβλέπουμε εδω ότι τα μισά πλαστικά στις θάλασσες είναι δίχτυα και είδη ψαρέματος, που δεν διασπώνται όπως τα μπουκάλια (άλλο είδος πλαστικού).

Το πρόβλημα των πλαστικών σκουπιδιών είναι η _διασπορά_ τους. Αν καταφέρεις και τα μαζέψεις όλα σε έναν σωρό, δεν χρειάζεσαι κανένα βακτηρίδιο. Μπορείς εύκολα να τα κάψεις και να αδρανοποιήσεις τα καυσαέρια.

Αλλά έτσι όπως τα πλαστικά βρισκονται διεσπαρμένα παντού, που θα στείλεις το μεταλλαγμένο βακτηρίδιο για να τα αποδομήσει;
avatar
Μαύρος Γάτος 13.4.2020 | 18:27
Το βασικό είναι να περιοριστεί ο όγκος των πλαστικών (και όχι μόνο) απορριμάτων από συσκευασίες. Γιατί, όσο κι αν εξουδετερώνονται /"εξαϋλώνονται" από τα βακτήρια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την παραγωγή του πλαστικού έχει εξορυχθεί πετρέλαιο και έχει προκληθεί σημαντική ρύπανση, τόσο κατά την εξόρυξη, όσο και από την πετροχημική βιομηχανία.
Πολύ πιο ενδιαφέροντα πειράματα ανακύκλωσης του πλαστικού έχουν πραγματοποιηθεί (σε πολύ μικρή κλίμακα για την ώρα) σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου διάφοροι τύποι πλαστικού (όπως έχουν συλλεγεί ανάμικτα) μετατρέπονται σε δομικά υλικά, κυρίως κυβόλιθους για πλακοστρώσεις...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια