Εμβόλιο κορωνοϊού: Τι σημαίνει η συμφωνία Μπιλ Γκέιτς με την AstraZeneca
Τech & Science

Εμβόλιο κορωνοϊού: Τι σημαίνει η συμφωνία Μπιλ Γκέιτς με την AstraZeneca

Η AstraZeneca ανακοίνωσε πως διπλασίασε την παραγωγική ικανότητα για πιθανό εμβόλιο Covid-19

Η AstraZeneca διπλασίασε την παραγωγική ικανότητα για πιθανό εμβόλιο Covid-19 σε 2 δισ. δόσεις μετά την επίτευξη συμφωνιών που περιλαμβάνουν δύο οργανισμούς υγείας που υποστηρίζονται από τον Μπιλ Γκέιτς και τη σύζυγό του Μελίντα.

 

Τον περασμένο μήνα, ο φαρμακευτικός κολοσσός δήλωσε ότι θα μπορούσε να παράγει 1 δισ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσεται σε συνεργασία με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Την Πέμπτη, η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει συμφωνία με το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας για την παραγωγή 1 δισ. δόσεων με στόχο χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σχεδιάζει να παρέχει 400 εκατομμύρια δόσεις πριν από το τέλος του 2020.

 

Η AstraZeneca πέτυχε επίσης μια συμφωνία αξίας 750 εκατομμυρίων δολαρίων με δύο οργανισμούς υγείας που υποστηρίζονται από τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και τη σύζυγό του. Αυτοί οι οργανισμοί, ο Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) και η συμμαχία εμβολίων Gavi, θα βοηθήσουν στην εξεύρεση παραγωγικών εγκαταστάσεων για την παραγωγή και διανομή 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, με την παράδοση να αρχίζει έως το τέλος του έτους.

 

Οι νέες προσφορές στοχεύουν στην εγγύηση της έγκαιρης παροχής του εμβολίου σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Δεν είναι ωστόσο ακόμη βέβαιο εάν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά κατά της Covid-19, αλλά δεκάδες εταιρείες δίνουν αγώνα να αναπτύξουν ένα.

 

Η AstraZeneca δήλωσε ότι οι τελευταίες συμφωνίες ήταν μέρος των προσπαθειών για τη δημιουργία αλυσίδων για το πιθανό εμβόλιο χωρίς κέρδος. Η εταιρεία έχει ήδη συμφωνήσει να παρέχει 300 εκατομμύρια δόσεις του δυνητικού εμβολίου στις ΗΠΑ και άλλα 100 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

 

«Στόχος μας δεν είναι να αφήσουμε κανέναν πίσω και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά... για να βεβαιωθούμε ότι αυτό το εμβόλιο θα είναι γρήγορα και ευρέως διαθέσιμο σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Pascal Soriot, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca.

 

Ο Richard Hatchett, διευθύνων σύμβουλος της CEPI, δήλωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αναλάβει την ανάπτυξη ενός «προτεινόμενου συστήματος κατανομής» έτσι ώστε τα εμβόλια που παράγονται μέσω των νέων συνεργασιών να διανέμονται αρχικά στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο.

 

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τα ευάλωτα άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, εξήγησε ο Hatchett. Διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία κατανομής θα είναι «ανοιχτή και χωρίς αποκλεισμούς και διαφανής όπως και οι διαδικασίες του ΠΟΥ».

 

Ο Soriot είπε ότι η AstraZeneca ήταν σε συνομιλίες με «επιπλέον μέρη που θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται» για 300 εκατομμύρια εφεδρικές δόσεις που δεν έχουν ακόμη ζητηθεί.


Το εμβόλιο, γνωστό ως AZD1222, βρίσκεται επί του παρόντος σε δοκιμαστική φάση με συμμετοχή περίπου 10.000 ενηλίκων εθελοντών. Ο Soriot είπε ότι αναμένει να μάθει εάν το εμβόλιο λειτουργεί όταν αυτές οι δοκιμές ολοκληρωθούν τον Αύγουστο. Μετά από αυτό το χρονικό ορόσημο, τα εμβόλια θα μπορούσαν να αρχίσουν να διανέμονται ήδη από τον Σεπτέμβριο.

 

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια δολάρια για ένα εμβόλιο και ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ριχτεί στην κούρσα για την ανάπτυξη και τον έλεγχο πιθανών φαρμάκων. «Ένα εμβόλιο πρέπει να θεωρηθεί ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό - ένα εμβόλιο των ανθρώπων, το οποίο ζητούν όλο και περισσότεροι παγκόσμιοι ηγέτες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα την Πέμπτη.

 

Με πληροφορίες από BBC/ Guardian

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Facebook: Απώλειες 60 δισ. δολαρίων από το μποϊκοτάζ πολυεθνικών που αποσύρουν διαφημίσεις

Τech & Science Facebook: Απώλειες 60 δισ. δολαρίων από το μποϊκοτάζ πολυεθνικών που αποσύρουν διαφημίσεις

4.7.2020
«Μπριζόλες» από 3D εκτυπωτή για τους κρεατοφάγους που σκέφτονται να γίνουν vegan

Τech & Science «Μπριζόλες» από 3D εκτυπωτή για τους κρεατοφάγους που σκέφτονται να γίνουν vegan

3.7.2020
Eau de Space: H NASA «έκλεισε σε μπουκάλι» τη μυρωδιά του Διαστήματος

Τech & Science Eau de Space: H NASA «έκλεισε σε μπουκάλι» τη μυρωδιά του Διαστήματος

3.7.2020
Επιστήμονες είδαν για πρώτη φορά τον πυρήνα ενός πλανήτη - Η σπάνια ανακάλυψη σε απόσταση 730 ετών φωτός

Τech & Science Επιστήμονες είδαν για πρώτη φορά τον πυρήνα ενός πλανήτη - Η σπάνια ανακάλυψη σε απόσταση 730 ετών φωτός

3.7.2020
Η επιστήμη «μίλησε»: Μύθος το ότι το κάθε σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα

Τech & Science Η επιστήμη «μίλησε»: Μύθος το ότι το κάθε σκυλίσιο έτος ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα

3.7.2020
Ποιες εταιρείες μποϊκοτάρουν το Facebook: Οι «κολοσσοί» αποσύρουν τις διαφημίσεις

Τech & Science Ποιες εταιρείες μποϊκοτάρουν το Facebook: Οι «κολοσσοί» αποσύρουν τις διαφημίσεις

2.7.2020
Facebook: Καταργεί λογαριασμούς και εντείνει την εκστρατεία ασφαλούς ενημέρωσης για τον Covid-19

Τech & Science Facebook: Καταργεί λογαριασμούς και εντείνει την εκστρατεία ασφαλούς ενημέρωσης για τον Covid-19

1.7.2020
Δέκα χρόνια του Ήλιου σε μια ώρα - Το καθηλωτικό timelapse της Nasa από το διάστημα

Τech & Science Δέκα χρόνια του Ήλιου σε μια ώρα - Το καθηλωτικό timelapse της Nasa από το διάστημα

1.7.2020
Κι όμως, η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος θα ονομάζεται στο εξής Σποκ

Τech & Science Κι όμως, η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος θα ονομάζεται στο εξής Σποκ

30.6.2020
Μυστήριο με τεράστιο αστέρι που εξαφανίστηκε

Τech & Science Μυστήριο με τεράστιο αστέρι που εξαφανίστηκε

30.6.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια