EPA
Τech & Science

ΠΟΥ: Πιθανή η αερογενής μετάδοσης του κορωνοϊού σε εσωτερικούς χώρους

Και μέσω αεορλυμάτων η μετάδοση του κορωνοϊού σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η μετάδοση του νέου κορωνοϊού μέσω του αέρα μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια ιατρικών πράξεων, που παράγουν αερολύματα.

 

Ο οργανισμός σημείωσε, επίσης, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις νέων εξάρσεων, που σχετίζονται με εσωτερικούς χώρους όπου επικρατούσε συνωστισμός, επισημάνθηκε το ενδεχόμενο μετάδοσης αερολυμάτων, σε συνδυασμό με μετάδοση σταγονιδίων, όπως για παράδειγμα σε πρόβες χορωδιών, σε εστιατόρια ή σε γυμναστήρια.

 

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο ΠΟΥ παραδέχθηκε ότι «προκύπτουν στοιχεία» σχετικά με τη μετάδοση μέσω του αέρα του νέου κορωνοϊού, αφότου μια ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τη διασπορά του ιού.

 

Πρόσφατα, ο ΠΟΥ είχε υποστηρίξει ότι ασυμπτωματική μετάδοση, ενώ είναι πιθανή είναι «πολύ σπάνια». Σύμφωνα με τους New York Times ειδικοί στον χώρο της υγείας ανέφεραν πως και οι δύο αναθεωρήσεις ήταν καθυστερημένες, και όχι τόσο εκτεταμένες όσο περίμεναν. «Είναι αναζωογονητικό να βλέπουμε ότι ο ΠΟΥ αναγνωρίζει τώρα την πιθανότητα αερογενούς μετάδοσης» αναφέρει μεταξύ άλλων η Linsey Marr, ειδική αερολυμάτων στη Virginia Tech. 

 

Τα αερολύματα είναι σταγονίδια, τόσο μικρά, που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα. Στην πιο πρόσφατη περιγραφή του για τον τρόπο εξάπλωσης του ιού, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η μετάδοση του ιού από αερολύματα μπορεί ευθύνεται για «κρούσματα του Covid-19 που αναφέρθηκαν σε εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, χώρους λατρείας ή χώρους εργασίας όπου οι άνθρωποι μπορεί να φώναζαν, να μιλούσαν ή να τραγουδούσαν». 

 

Ο ΠΟΥ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του κορωνοϊού μέσω αέρα στους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας οι οποίοι ασχολούνται με διαδικασίες που παράγουν αερολύματα. Όμως, αυξάνονται οι ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες, σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, ο ιός μπορεί να διατηρηθεί για ώρες και να προκαλέσει μολύνσεις δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης. 

 

Παράλληλα ο ΠΟΥ εξακολουθεί να τονίζει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα σταγονίδια του βήχα ή η επαφή με μία μολυσμένη επιφάνεια. Εκτός από την αποφυγή στενής επαφής με άτομα που έχουν μολυνθεί και το πλύσιμο των χεριών, οι άνθρωποι θα πρέπει να «αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη, τις στενές επαφές και τους κλειστούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό». Ο οργανισμός σημειώνει πως σπίτια και χώροι εργασίας πρέπει να εξασφαλίζουν καλό αερισμό.

 

H συζήτηση για τη μετάδοση μέσω αέρα σε σχέση με τη μετάδοση από σταγονίδια και επιφάνειες συνεχίζεται και οι νέες παραδοχές του ΠΟΥ δεν απαντούν στο ερώτημα. Σημειώνεται πως αφότου οι The Times ανέφεραν ότι μία διεθνής ομάδα 239 ειδικών καλεί τον ΠΟΥ να επανεξετάσει τα περί αερογενούς μετάδοσης η δρ. Benedetta Allegranzi, επικεφαλής της επιτροπής Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων του οργανισμού, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα διάδοσης του ιού μέσω του αέρα σε κλειστούς χώρους με κακό εξαερισμό και συνωστισμό. 

 

Σε εξωτερικούς χώρους, οποιοσδήποτε ιός σε μικρά ή μεγάλα σταγονίδια «αραιώνεται» πολύ γρήγορα στον αέρα και δεν αποτελεί κίνδυνο. Αλλά ακόμη και μια μικρή πιθανότητα εξάπλωσης μέσω αέρα σε εσωτερικούς χώρους έχει τεράστιες επιπτώσεις στο πώς οι άνθρωποι πρέπει να προστατευτούν.

 

Έτσι μπορεί να χρειαστεί οι άνθρωποι να ελαχιστοποιήσουν τον χρόνο παραμονής σε εσωτερικούς χώρους με άτομα πέρα από εκείνα που μένουν στο ίδιο σπίτι, πέρα από το να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας και να φορούν μάσκες. Επιχειρήσεις, σχολεία και οίκοι ευγηρίας ίσως χρειαστεί να επενδύσουν σε νέα συστήματα εξαερισμού ή υπεριώδη φώτα. 

 

Όπως μεταδίδουν οι ΝΥΤ ορισμένοι ειδικοί επικρίνουν τον ΠΟΥ επειδή άργησε να αναγνωρίσει την πιθανότητα εξάπλωσης μέσω αέρα, δίνοντας έμφαση στο πλύσιμο των χεριών ως πρωταρχική προληπτική στρατηγική. Η μετάδοση μέσω αέρα αποτελεί την πλέον πιθανή εξήγηση για πολλές ομαδικές μολύνσεις, ανάμεσα σε αυτές μια χορωδία στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και ένα εστιατόριο στην Κίνα, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες.

 

Επιτροπή για τον χειρισμό της πανδημίας 

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τον χειρισμό εκ μέρους του της πανδημίας της Covid-19 και την απάντηση που δόθηκε από τις κυβερνήσεις. Η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ συμφώνησαν να ηγηθούν της επιτροπής και να επιλέξουν τα μέλη της, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στη διάρκεια συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης των αντιπροσώπων των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ.

 

Ο Τέντρος επισήμανε πως τα κράτη μέλη του ΠΟΥ είχαν ζητήσει ομόφωνα τον Μάιο να αξιολογηθεί η παγκόσμια απάντηση στην πανδημία. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποίησε επίσης εναντίον των «διαιρέσεων» της διεθνούς κοινότητας που «δίνουν το πλεονέκτημα» στον κορωνοϊό, δύο ημέρες μετά την επίσημη επιβεβαίωση από τις ΗΠΑ ότι αποσύρονται από τον οργανισμό.

 

«Οι διαιρέσεις ανάμεσά μας δίνουν το πλεονέκτημα στον ιό» και «δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε την πανδημία, αν είμαστε διαιρεμένοι», υπογράμμισε ο Τέντρος απευθυνόμενος στους διπλωμάτες των κρατών μελών.

Με πληροφορίες από New York Times/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελ Αβίβ: Κατασκευάζεται ασύρματος ηλεκτρικός δρόμος που θα φορτίζει τα ΜΜΜ

Τech & Science Τελ Αβίβ: Κατασκευάζεται ασύρματος ηλεκτρικός δρόμος που θα φορτίζει τα ΜΜΜ

24.9.2020
Ρωσία: Το TikTok διέγραψε βίντεο με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο

Τech & Science Ρωσία: Το TikTok διέγραψε βίντεο με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο

24.9.2020
Στην τελευταία δοκιμαστική φάση το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό

Τech & Science Στην τελευταία δοκιμαστική φάση το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό

23.9.2020
Μικρός αστεροειδής περνά πολύ κοντά από τη Γη, «κάτω» από τεχνητούς δορυφόρους

Τech & Science Μικρός αστεροειδής περνά πολύ κοντά από τη Γη, «κάτω» από τεχνητούς δορυφόρους

23.9.2020
Web banking: Κακόβουλο λογισμικό χτυπά χρήστες Android

Τech & Science Web banking: Κακόβουλο λογισμικό χτυπά χρήστες Android

23.9.2020
Ανακάλυψη από ερευνητές του Μπρίστολ «αλλάζει το παιχνίδι» στην καταπολέμηση του κορωνοϊού

Τech & Science Ανακάλυψη από ερευνητές του Μπρίστολ «αλλάζει το παιχνίδι» στην καταπολέμηση του κορωνοϊού

23.9.2020
Έρευνα: Το σεξ μετά το έμφραγμα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης

Τech & Science Έρευνα: Το σεξ μετά το έμφραγμα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης

23.9.2020
Ιαπωνία: Αποτελεσματικό στο τρίτο στάδιο δοκιμών το φάρμακο Avigan κατά του κορωνοϊού

Τech & Science Ιαπωνία: Αποτελεσματικό στο τρίτο στάδιο δοκιμών το φάρμακο Avigan κατά του κορωνοϊού

23.9.2020
Το Facebook θα αφήνει τους χρήστες να διεκδικούν κυριότητα των εικόνων και να ζητούν αφαίρεση

Τech & Science Το Facebook θα αφήνει τους χρήστες να διεκδικούν κυριότητα των εικόνων και να ζητούν αφαίρεση

23.9.2020
Η Airbus σχεδιάζει το πρώτο επιβατηγό αεροπλάνο μηδενικών εκπομπών ρύπων - Θα κινείται με υδρογόνο

Τech & Science Η Airbus σχεδιάζει το πρώτο επιβατηγό αεροπλάνο μηδενικών εκπομπών ρύπων - Θα κινείται με υδρογόνο

22.9.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια