Το επονομαζόμενο ως «splinternet» αναφέρεται στην Κίνα και εσχάτως στη Ρωσία και εκφράζονται ήδη φόβοι πως πρόκειται για μια κίνηση που θα οδηγήσει στη διάσπαση του παγκόσμιου ιστού.
Τech & Science

Τι σημαίνει το «splinternet» για το μέλλον του Διαδικτύου;

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ότι θέλει να αφαιρέσει την κινεζική επιρροή από το Διαδίκτυο στις ΗΠΑ προκαλούν ανησυχίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι θέλει να «καθαρίσει» το Ίντερνετ, εννοώντας ότι θέλει να αφαιρέσει την κινεζική επιρροή από το Διαδίκτυο, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε κινεζικές εταιρείες.

 

Το επονομαζόμενο ως «splinternet» αναφέρεται στην Κίνα και εσχάτως στη Ρωσία και εκφράζονται ήδη φόβοι πως πρόκειται για μια κίνηση που θα οδηγήσει στη διάσπαση του παγκόσμιου ιστού.

 

Για τα ανελεύθερα καθεστώτα που ελέγχουν την πρόσβαση των πολιτών στο Διαδίκτυο είναι μια αναμενόμενη κίνηση. Η Κίνα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που έχει υψώσει τείχος στην ξένη προς αυτή διείσδυση στο Διαδίκτυο, απαγορεύοντας μηχανές αναζήτησης όπως η Google ή social media όπως το Facebook. Όμως το ενδεχόμενο να ακολουθήσει η Αμερική το παράδειγμα της Κίνας μοιάζει τρομακτικό.

 

Ο Πομπέο δήλωσε συγκεκριμένα ότι θέλει να αφαιρέσει τις «αναξιόπιστες» εφαρμογές από τα αμερικανικά app stores. «Οι κινεζικές εφαρμογές απειλούν την ιδιωτικότητα, διασπείρουν ιούς, προπαγάνδα και παραπληροφόρηση». Υπάρχουν όμως κινεζικές εφαρμογές που ο Πομπέο θεωρεί αξιόπιστες;

 

«Είναι σοκαριστικό» αναφέρει ο Alan Woodward, ειδικός σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ. «Η αμερικανική κυβέρνηση ασκούσε κριτική εδώ και καιρό στη Ρωσία, το Ιράν... και τώρα τους βλέπουμε να κάνουν τα ίδια».

 

Ο Πομπέο δήλωσε συγκεκριμένα ότι θέλει να αφαιρέσει τις «αναξιόπιστες» εφαρμογές από τα αμερικανικά app stores. «Οι κινεζικές εφαρμογές απειλούν την ιδιωτικότητα, διασπείρουν ιούς, προπαγάνδα και παραπληροφόρηση». Φωτο: EPA

 

Ακόμα κι αν οι λόγοι για τον «καθαρισμό» είναι διαφορετικοί από τον έλεγχο που ασκούν απολυταρχικά καθεστώτα, αν η Αμερική μπει σε αυτή τη διαδικασία θα συμβεί ένα τεράστιο πισωγύρισμα μετά από δεκαετίες ελεύθερης πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Αν υπάρχει μια χώρα μέχρι σήμερα που κατάφερε να θεσμοθετήσει το ελεύθερο Ίντερνετ, με βάση την ελευθερία του λόγου, αυτή ήταν η Αμερική. Η κυβέρνηση Τραμπ όμως φαίνεται να ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση, προφανώς εξαιτίας της ανησυχίας ότι κάποιες κινεζικές εταιρείες που λειτουργούν στις ΗΠΑ επεκτείνονται.

 

Ο Alex Stamos, πρώην υπεύθυνος ασφαλείας του Facebook, εξήγησε ότι η κατάσταση με το TikTok, όπως εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αναφορικά με τις κινεζικές εφαρμογές που προκαλούν ανησυχία. «Το TikTok δεν είναι καν στο top 10 μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Η εφαρμογή που σύμφωνα με τον Stamos πρέπει να ανησυχεί περισσότερο τις ΗΠΑ είναι το WeChat. «Το WeChat είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές μηνυμάτων στον κόσμο. Εταιρείες διευθύνονται μέσω WeChat, διαθέτουν εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες». Ο Πομπέο ανέφερε συγκεκριμένα το WeChat ως πιθανό μελλοντικό στόχο της πολιτικής του.

 

Φυσικά όλο αυτό δεν μπορεί να μη συσχετιστεί με τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς η αντι-κινεζική ρητορική του Τραμπ δεν περιορίζεται σαφώς στον τομέα της τεχνολογίας. Σε περίπτωση ήττας του Τραμπ, βέβαια, οι δημοκρατικοί προφανώς θα ακολουθήσουν μια πιο μετριοπαθή στάση αναφορικά με το ζήτημα. Όμως το όραμα του Τραμπ για το μέλλον του αμερικανικού Ίντερνετ, ενός Ίντερνετ απαλλαγμένου, στην ουσία, από καθετί κινεζικό, φέρει από μόνο του την έννοια της διάσπασης. 

 

Ας πάρουμε για παράδειγμα το ίδιο το TikTok. Αν τελικά η Microsoft αγοράσει το αμερικανικό τμήμα του, θα υπάρχουν τρία TikToks: το TikTok στην Κίνα (που λέγεται Douvin), το TikTok στις ΗΠΑ και το TikTok στον υπόλοιπο κόσμο. Μήπως αυτό το μοτίβο αποκαλύπτει μια γενικότερη εικόνα για το μέλλον του Ίντερνετ;

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Airbus σχεδιάζει το πρώτο επιβατηγό αεροπλάνο μηδενικών εκπομπών ρύπων - Θα κινείται με υδρογόνο

Τech & Science Η Airbus σχεδιάζει το πρώτο επιβατηγό αεροπλάνο μηδενικών εκπομπών ρύπων - Θα κινείται με υδρογόνο

22.9.2020
Το «μεγαλύτερο παγοθραυστικό στον κόσμο» απέπλευσε για την πρώτη του αποστολή στην Αρκτική - [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

Τech & Science Το «μεγαλύτερο παγοθραυστικό στον κόσμο» απέπλευσε για την πρώτη του αποστολή στην Αρκτική - [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

22.9.2020
Ανακαλύφθηκε ο εξωπλανήτης «π-Γη»

Τech & Science Ανακαλύφθηκε ο εξωπλανήτης «π-Γη»

22.9.2020
Σήμερα αρχίζει και επίσημα το φθινόπωρο -Η Google το υποδέχεται με ένα doodle

Τech & Science Σήμερα αρχίζει και επίσημα το φθινόπωρο -Η Google το υποδέχεται με ένα doodle

22.9.2020
Ιστορική ανακάλυψη: Ερευνητές ανίχνευσαν σέλας γύρω από έναν κομήτη

Τech & Science Ιστορική ανακάλυψη: Ερευνητές ανίχνευσαν σέλας γύρω από έναν κομήτη

21.9.2020
Twitter: «Ρατσιστικός αλγόριθμος» κρόπαρε φωτογραφίες εστιάζοντας στους λευκούς έναντι των μαύρων

Τech & Science Twitter: «Ρατσιστικός αλγόριθμος» κρόπαρε φωτογραφίες εστιάζοντας στους λευκούς έναντι των μαύρων

21.9.2020
Άνοια: Κάθε 3" καταγράφεται και ένα νέο περιστατικό παγκοσμίως

Τech & Science Άνοια: Κάθε 3" καταγράφεται και ένα νέο περιστατικό παγκοσμίως

21.9.2020
ΝΥΤ εναντίον AstraZeneca για την ασφάλεια του εμβολίου - Τι μπορεί να σταματήσει τις δοκιμές

Τech & Science ΝΥΤ εναντίον AstraZeneca για την ασφάλεια του εμβολίου - Τι μπορεί να σταματήσει τις δοκιμές

21.9.2020
Έρευνα: Ο ρόλος που έπαιξε το κλίμα στη ναυμαχία της Σαλαμίνας

Τech & Science Έρευνα: Ο ρόλος που έπαιξε το κλίμα στη ναυμαχία της Σαλαμίνας

21.9.2020
H Razer κυκλοφόρησε «τσίχλα για συγκέντρωση» ειδικά για gamers

Τech & Science H Razer κυκλοφόρησε «τσίχλα για συγκέντρωση» ειδικά για gamers

20.9.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια