Το επονομαζόμενο ως «splinternet» αναφέρεται στην Κίνα και εσχάτως στη Ρωσία και εκφράζονται ήδη φόβοι πως πρόκειται για μια κίνηση που θα οδηγήσει στη διάσπαση του παγκόσμιου ιστού.
Τech & Science

Τι σημαίνει το «splinternet» για το μέλλον του Διαδικτύου;

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ότι θέλει να αφαιρέσει την κινεζική επιρροή από το Διαδίκτυο στις ΗΠΑ προκαλούν ανησυχίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι θέλει να «καθαρίσει» το Ίντερνετ, εννοώντας ότι θέλει να αφαιρέσει την κινεζική επιρροή από το Διαδίκτυο, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε κινεζικές εταιρείες.

 

Το επονομαζόμενο ως «splinternet» αναφέρεται στην Κίνα και εσχάτως στη Ρωσία και εκφράζονται ήδη φόβοι πως πρόκειται για μια κίνηση που θα οδηγήσει στη διάσπαση του παγκόσμιου ιστού.

 

Για τα ανελεύθερα καθεστώτα που ελέγχουν την πρόσβαση των πολιτών στο Διαδίκτυο είναι μια αναμενόμενη κίνηση. Η Κίνα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που έχει υψώσει τείχος στην ξένη προς αυτή διείσδυση στο Διαδίκτυο, απαγορεύοντας μηχανές αναζήτησης όπως η Google ή social media όπως το Facebook. Όμως το ενδεχόμενο να ακολουθήσει η Αμερική το παράδειγμα της Κίνας μοιάζει τρομακτικό.

 

Ο Πομπέο δήλωσε συγκεκριμένα ότι θέλει να αφαιρέσει τις «αναξιόπιστες» εφαρμογές από τα αμερικανικά app stores. «Οι κινεζικές εφαρμογές απειλούν την ιδιωτικότητα, διασπείρουν ιούς, προπαγάνδα και παραπληροφόρηση». Υπάρχουν όμως κινεζικές εφαρμογές που ο Πομπέο θεωρεί αξιόπιστες;

 

«Είναι σοκαριστικό» αναφέρει ο Alan Woodward, ειδικός σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ. «Η αμερικανική κυβέρνηση ασκούσε κριτική εδώ και καιρό στη Ρωσία, το Ιράν... και τώρα τους βλέπουμε να κάνουν τα ίδια».

 

Ο Πομπέο δήλωσε συγκεκριμένα ότι θέλει να αφαιρέσει τις «αναξιόπιστες» εφαρμογές από τα αμερικανικά app stores. «Οι κινεζικές εφαρμογές απειλούν την ιδιωτικότητα, διασπείρουν ιούς, προπαγάνδα και παραπληροφόρηση». Φωτο: EPA

 

Ακόμα κι αν οι λόγοι για τον «καθαρισμό» είναι διαφορετικοί από τον έλεγχο που ασκούν απολυταρχικά καθεστώτα, αν η Αμερική μπει σε αυτή τη διαδικασία θα συμβεί ένα τεράστιο πισωγύρισμα μετά από δεκαετίες ελεύθερης πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Αν υπάρχει μια χώρα μέχρι σήμερα που κατάφερε να θεσμοθετήσει το ελεύθερο Ίντερνετ, με βάση την ελευθερία του λόγου, αυτή ήταν η Αμερική. Η κυβέρνηση Τραμπ όμως φαίνεται να ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση, προφανώς εξαιτίας της ανησυχίας ότι κάποιες κινεζικές εταιρείες που λειτουργούν στις ΗΠΑ επεκτείνονται.

 

Ο Alex Stamos, πρώην υπεύθυνος ασφαλείας του Facebook, εξήγησε ότι η κατάσταση με το TikTok, όπως εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αναφορικά με τις κινεζικές εφαρμογές που προκαλούν ανησυχία. «Το TikTok δεν είναι καν στο top 10 μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Η εφαρμογή που σύμφωνα με τον Stamos πρέπει να ανησυχεί περισσότερο τις ΗΠΑ είναι το WeChat. «Το WeChat είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές μηνυμάτων στον κόσμο. Εταιρείες διευθύνονται μέσω WeChat, διαθέτουν εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες». Ο Πομπέο ανέφερε συγκεκριμένα το WeChat ως πιθανό μελλοντικό στόχο της πολιτικής του.

 

Φυσικά όλο αυτό δεν μπορεί να μη συσχετιστεί με τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς η αντι-κινεζική ρητορική του Τραμπ δεν περιορίζεται σαφώς στον τομέα της τεχνολογίας. Σε περίπτωση ήττας του Τραμπ, βέβαια, οι δημοκρατικοί προφανώς θα ακολουθήσουν μια πιο μετριοπαθή στάση αναφορικά με το ζήτημα. Όμως το όραμα του Τραμπ για το μέλλον του αμερικανικού Ίντερνετ, ενός Ίντερνετ απαλλαγμένου, στην ουσία, από καθετί κινεζικό, φέρει από μόνο του την έννοια της διάσπασης. 

 

Ας πάρουμε για παράδειγμα το ίδιο το TikTok. Αν τελικά η Microsoft αγοράσει το αμερικανικό τμήμα του, θα υπάρχουν τρία TikToks: το TikTok στην Κίνα (που λέγεται Douvin), το TikTok στις ΗΠΑ και το TikTok στον υπόλοιπο κόσμο. Μήπως αυτό το μοτίβο αποκαλύπτει μια γενικότερη εικόνα για το μέλλον του Ίντερνετ;

 

Με πληροφορίες από BBC

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτό αλλάζει τα πάντα»: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης λύνει ένα από τα μεγάλα μυστήρια της βιολογίας

Τech & Science «Αυτό αλλάζει τα πάντα»: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης λύνει ένα από τα μεγάλα μυστήρια της βιολογίας

1.12.2020
Ιστορική προσσελήνωση ρομποτικού σκάφους της Κίνας

Τech & Science Ιστορική προσσελήνωση ρομποτικού σκάφους της Κίνας

1.12.2020
H Google σε πληρώνει για να βγάζεις φωτογραφίες και να ολοκληρώνεις tasks

Τech & Science H Google σε πληρώνει για να βγάζεις φωτογραφίες και να ολοκληρώνεις tasks

1.12.2020
Οι προκλήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς όλων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Τech & Science Οι προκλήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς όλων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

1.12.2020
Κορωνοϊός: Παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων - «Ίσως σώσουν ζωές» μέχρι το εμβόλιο

Τech & Science Κορωνοϊός: Παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων - «Ίσως σώσουν ζωές» μέχρι το εμβόλιο

1.12.2020
Ιταλία: Πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Apple για τα αδιάβροχα iPhone

Τech & Science Ιταλία: Πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Apple για τα αδιάβροχα iPhone

30.11.2020
Ιαπωνία: Η Universal Studios ανοίγει το νέο Super Nintendo World [ΒΙΝΤΕΟ]

Τech & Science Ιαπωνία: Η Universal Studios ανοίγει το νέο Super Nintendo World [ΒΙΝΤΕΟ]

30.11.2020
Έρευνα: Οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν την εξέλιξη του κορωνοϊού στο μέλλον

Τech & Science Έρευνα: Οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν την εξέλιξη του κορωνοϊού στο μέλλον

30.11.2020
Πανσέληνος και τελευταία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης για το 2020

Τech & Science Πανσέληνος και τελευταία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης για το 2020

29.11.2020
Ίντερνετ: Τέλος σε πλασματικές ταχύτητες - Οι πάροχοι θα λένε τις αληθινές

Τech & Science Ίντερνετ: Τέλος σε πλασματικές ταχύτητες - Οι πάροχοι θα λένε τις αληθινές

29.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια