Ανακάλυψη από ερευνητές του Μπρίστολ «αλλάζει το παιχνίδι» στην καταπολέμηση του κορωνοϊού (Eurokinissi/Αρχείο)
Τech & Science

Ανακάλυψη από ερευνητές του Μπρίστολ «αλλάζει το παιχνίδι» στην καταπολέμηση του κορωνοϊού

Το «κλειδί» βρίσκεται στο «λινελαϊκό οξύ» σύμφωνα με τους επιστήμονες

Επιστήμονες από το Μπρίστολ έκαναν επαναστατική ανακάλυψη στο μέτωπο του κορωνοϊού λέγοντας ότι αυτό που εντόπισαν «αλλάζει το παιχνίδι» στον αγώνα κατά της πανδημίας.

 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Christiane Schaffitzel, επικεφαλής της έρευνας, βραχυπρόθεσμα, η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη θεραπεία του Covid-19.

 

Μακροπρόθεσμα, δε, θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι σε θέση να σταματήσουν εντελώς τη μόλυνση του ιού και να «τον σταματήσουν από τα πρώτα ίχνη του».

 

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Science και περιγράφει τη μελέτη της ως «πρωτοποριακή».

 

Η ομάδα, υπό τις οδηγίες της καθηγήτριας Christiane Schaffitzel από τη Σχολή Βιοχημείας του Μπρίστολ και τον καθηγητή Imre Berger από το Κέντρο Minimal Biology του Max Planck χρησιμοποίησε ισχυρά μικροσκόπια που επιτρέπουν την εξέταση του με κάθε μικρή λεπτομέρεια.

 

Ανακάλυψαν ότι θαμμένο βαθιά μέσα στις «ακίδες» που χρησιμοποιεί η πρωτεΐνη SARS CoV-2 για να προσκολληθεί στο εσωτερικό των ανθρωπίνων σωμάτων βρίσκεται ένα μικρό μόριο που ονομάζεται λινελαϊκό οξύ.

 

Αυτό το λιπαρό οξύ είναι εκείνο που χρησιμοποιεί ο ιός για να συνδεθεί με το ανθρώπινο σώμα και στη συνέχεια να εξαπλωθεί. Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική καθώς σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος να διαταραχθεί αυτό το δεσμευτικό λίπος και ενδεχομένως να καταστεί ο ιός μη μολυσματικός.

 

Αυτό θα απαιτούσε την ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων μακροπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα, η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να σημαίνει πολύ καλύτερες θεραπείες, χρησιμοποιώντας το ίδιο το λινολεϊκό οξύ (LA).

 

Το ανθρώπινο σώμα δεν το παράγει φυσικά, αλλά ο άνθρωπος το καταναλώνει σε ειδικές δίαιτές και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων.

 

Η ανακάλυψή του βαθιά μέσα στον κορωνοϊό αρχικά μπέρδεψε τους επιστήμονες.

 

«Η ανακάλυψη αυτή μας προβληματίστηκε. Όπως και οι επιπτώσεις της», δήλωσε ο καθηγητής Berger.

 

«Εδώ έχουμε το LA, ένα μόριο που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των λειτουργιών που προκαλούν αλλοιώσεις στους ασθενείς με COVID-19, με τρομερές συνέπειες. Και ο ιός που προκαλεί όλο αυτό το χάος, σύμφωνα με τα δεδομένα μας, «αρπάζει» και διατηρεί ακριβώς αυτό το μόριο. Επί της ουσίας αφοπλίζει πολλές από τις άμυνες του σώματος», πρόσθεσε.

 

«Η ανακάλυψή μάς παρέχει τον πρώτο άμεσο σύνδεσμο μεταξύ των παθολογικών εκδηλώσεων LA, COVID-19 και του ίδιου του ιού», δήλωσε ο καθηγητής Berger.

 

«Το ερώτημα τώρα είναι πώς να μετατρέψουμε αυτή τη νέα γνώση προκειμένου να την ενσωματώσουμε στον ίδιο τον ιό και να νικήσουμε την πανδημία», πρόσθεσε.

 

Η ανακάλυψη αυτού του λιπαρού οξέος περιγράφεται ως «φαρμακευτική τσέπη» από τους επιστήμονες. Ένας τρόπος δηλαδή για να εισχωρήσουν τα φάρμακα στον ιό και να τον αφοπλίσουν.

 

Η Schaffitzel είπε ότι υπάρχει λόγος να ελπίζουν. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια παρόμοια «τσέπη» στον ρινοϊό και κατάφεραν να σταματήσουν τον ιό από το να είναι μολυσματικός.

 

Η ομάδα του Μπρίστολ είναι αισιόδοξη ότι μια παρόμοια στρατηγική μπορεί τώρα να ακολουθηθεί για την ανάπτυξη μικροϊκών αντι-ιικών φαρμάκων κατά του SARS CoV-2.

 

«Από άλλες ασθένειες γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι με μεταβολικές οδούς LA μπορεί να προκαλέσει συστηματική φλεγμονή, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και πνευμονία. Αυτές οι παθολογίες παρατηρούνται όλες σε ασθενείς που πάσχουν σοβαρά από  COVID-19. Μια πρόσφατη μελέτη ασθενών με COVID-19 έδειξε σημαντικά μειωμένα επίπεδα LA», είπε.

 

Ο COVID-19 συνεχίζει να προκαλεί θανάτους και ελλείψει αποδεδειγμένου εμβολίου, είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε και άλλους τρόπους για την καταπολέμηση της νόσου, επισήμανε.

 

«Αν κοιτάξουμε τον HIV, μετά από 30 χρόνια έρευνας, αυτό που λειτούργησε τελικά είναι ένα κοκτέιλ μικρών μορίων αντι-ιικών φαρμάκων που κρατούν τον ιό σε απόσταση.

 

«Η ανακάλυψή μιας τέτοια «τσέπης» μέσα στην ακίδα της πρωτεΐνης SARS-CoV-2 θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αντι-ιικά φάρμακα για τον τερματισμό και την εξάλειψη του ιού, πριν εισέλθει σε ανθρώπινα κύτταρα, σταματώντας τον σταθερά από τα πρώτα κιόλας ίχνη του» πρόσθεσε.

 

Η επιφάνεια του σωματιδίου του κορωνοϊού έχει πρωτεΐνες, οι οποίες είναι ενσωματωμένες σε μια μεμβράνη. Μοιάζουν σαν μικροσκοπικές κορώνες, δίνοντας στον ιό το όνομά του (κορώνοϊός). Μέσα στη μεμβράνη βρίσκεται το ιικό γονιδίωμα, τυλιγμένο σε άλλες πρωτεΐνες. Το γονιδίωμα περιέχει όλες τις γενετικές οδηγίες για την παραγωγή μαζικών ιών.

 

Μόλις ο ιός προσκολληθεί στο εξωτερικό ενός ανθρώπινου κυττάρου, η μεμβράνη του συγχωνεύεται με την ανθρώπινη κυτταρική μεμβράνη και τις γενετικές του πληροφορίες στο ανθρώπινο κύτταρο.

 

Στη συνέχεια, ο ιός δίνει εντολή στο κύτταρο να αρχίσει να αναπαράγει το γονιδίωμά του και να παράγει τις πρωτεΐνες του.

 

Αυτά με τη σειρά τους, συγκεντρώνονται σε πολλά νέα αντίγραφα του ιού τα οποία, κατά την απελευθέρωσή τους, μπορούν να μολύνουν πολλά περισσότερα κύτταρα. Διευκρινίζεται δε ότι οι ιικές πρωτεΐνες παίζουν διαφορετικούς ρόλους στην παθολογία του κορωνοϊού.

 

Με πληροφορίες του BristolPost

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προκλήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς όλων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Τech & Science Οι προκλήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς όλων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

1.12.2020
Κορωνοϊός: Παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων - «Ίσως σώσουν ζωές» μέχρι το εμβόλιο

Τech & Science Κορωνοϊός: Παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων - «Ίσως σώσουν ζωές» μέχρι το εμβόλιο

1.12.2020
Ιταλία: Πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Apple για τα αδιάβροχα iPhone

Τech & Science Ιταλία: Πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Apple για τα αδιάβροχα iPhone

30.11.2020
Ιαπωνία: Η Universal Studios ανοίγει το νέο Super Nintendo World [ΒΙΝΤΕΟ]

Τech & Science Ιαπωνία: Η Universal Studios ανοίγει το νέο Super Nintendo World [ΒΙΝΤΕΟ]

30.11.2020
Έρευνα: Οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν την εξέλιξη του κορωνοϊού στο μέλλον

Τech & Science Έρευνα: Οι εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν την εξέλιξη του κορωνοϊού στο μέλλον

30.11.2020
Πανσέληνος και τελευταία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης για το 2020

Τech & Science Πανσέληνος και τελευταία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης για το 2020

29.11.2020
Ίντερνετ: Τέλος σε πλασματικές ταχύτητες - Οι πάροχοι θα λένε τις αληθινές

Τech & Science Ίντερνετ: Τέλος σε πλασματικές ταχύτητες - Οι πάροχοι θα λένε τις αληθινές

29.11.2020
ΗΠΑ: Eξαφανίστηκε o μυστηριώδης, μεταλλικός μονόλιθος που βρέθηκε πρόσφατα στη Γιούτα

Τech & Science ΗΠΑ: Eξαφανίστηκε o μυστηριώδης, μεταλλικός μονόλιθος που βρέθηκε πρόσφατα στη Γιούτα

29.11.2020
Βρετανία: Συμφωνία κυβέρνησης - Moderna για 2 εκατ. επιπλέον εμβόλια

Τech & Science Βρετανία: Συμφωνία κυβέρνησης - Moderna για 2 εκατ. επιπλέον εμβόλια

29.11.2020
«Καταστροφή» η τηλεκπαίδευση για πολλά παιδιά - Εμφανίζουν μέχρι σημάδια κατάθλιψης

Τech & Science «Καταστροφή» η τηλεκπαίδευση για πολλά παιδιά - Εμφανίζουν μέχρι σημάδια κατάθλιψης

28.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια