Μόσιαλος: Γιατί κάποιοι νοσούν πιο σοβαρά από τον κορωνοϊό και γιατί οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο
Τech & Science

Μόσιαλος: Γιατί κάποιοι νοσούν πιο σοβαρά από τον κορωνοϊό και γιατί οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE αναλύει τα συγκεντρωτικά δεδομένα των μελετών

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί γιατί κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά από τον κορωνοϊό και ποιοι είναι οι λόγοι που ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες. 

 

Η εξέλιξη των μελετών για τον κορωνοϊό δείχνει πως πρόκειται για μία πολυσυστημική νόσο που σχετίζεται με τον φορέα/ασθενή, με τον ιό και με τους χώρους που αλληλοεπιδρούν οι άνθρωποι.

 

Τα ατομικά γενετικά χαρακτηριστικά ενδέχεται να επηρεάζουν τον ασθενή που νοσεί από τον κορωνοϊό. Γιατί όμως κάποιοι ασθενείς νοσούν πιο σοβαρά ή όχι από τον κορωνοϊό;

 

Πέρα από τα υποκείμενα νοσήματα και την ηλικία, που επηρεάζουν αρνητικά την ανοσοποιητική απόκριση, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες υποθέσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν -εν μέρει- τις σοβαρές περιπτώσεις:
1. αυτοί οι ασθενείς μπορεί να μολύνθηκαν με μεγαλύτερες ποσότητες ιού ή πιο μολυσματικό στέλεχος SARS-CoV-2. Τα υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου συνδέονται γενικά με πιο σοβαρή έκβαση ασθένειας.
3. Το προηγούμενο ιστορικό λοιμώξεων λειτουργεί ως καθοριστικός παράγοντας της σοβαρότητας της νόσου. Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται συχνά, προηγούμενη λοίμωξη με άλλο κορωνοϊό, μπορεί να είναι προστατευτική.
4. Οι αναπόφευκτοι «μετασχηματισμοί» σε κάποια κύτταρα που εμφανίζονται σε μεμονωμένους ανθρώπους παίζουν ρόλο. Τέτοιες γενετικές και επιγενετικές διεργασίες ευθύνονται, για παράδειγμα, για την αύξηση της συχνότητας του έρπητα ζωστήρα άνω των 50 ετών.
5. Η γενετική προδιάθεση μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή νόσο COVID-19 σε υγιή παιδιά και ενήλικες.


Η σοβαρή έκβαση, βέβαια, είναι σπάνια σε προηγουμένως υγιή άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, επηρεάζοντας πιθανώς λιγότερα από 1 στα 1.000 κρούσματα. Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους όμως καταγράφουν χιλιάδες ασθενείς με COVID-19 για να καταλάβουν αν τα κλινικά ευρήματα που προκύπτουν από την ασθένεια έχουν μοριακή ή γενετική βάση.

 

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι ασθενείς που απειλούνται και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω COVID-19 ενδέχεται, να έχουν έλλειψη ιντερφερονών τύπου Ι (IFN-I), οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα του οργανισμού έναντι ιογενών λοιμώξεων. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν αποτελέσματα, από αυτές στοχοποιημένες μελέτες.

 

Δείγματα από εκατοντάδες ασθενείς, και δείχνουν πως COVID-19 ασθενείς που πάσχουν πολύ σοβαρά, ενδέχεται να έχουν και κάποιες μεταλλάξεις σε γονίδια που ευθύνονται τελικά για τη μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Με άλλα λόγια, αυτοί οι ασθενείς μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά λόγω εγγενών γενετικών σφαλμάτων του ίδιου οργανισμού τους και λόγω παραγωγής αυτοαντισωμάτων.

 


Πιο αναλυτικά διερευνήθηκαν κλινικά δείγματα από περισσότερους από 650 ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19, περιλαμβάνοντας σπάνιες περιπτώσεις νέων ασθενών που χρειάστηκαν εντατική φροντίδα ή ηλικιωμένων ασθενών με καλή φυσική κατάσταση αλλά σε απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση λόγω COVID-19.

 

Η ομάδα σύγκρισης περιλάμβανε κλινικά δείγματα άνω των 530 ατόμων με ασυμπτωματική ή ήπια λοίμωξη. Αρχικά αναζήτησαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων σε 13 γονίδια που είναι γνωστό ότι είναι κρίσιμα για την άμυνα του οργανισμού (τα γονίδια που διέπουν τις ιντερφερόνες τύπου Ι).

 

Έγινε σαφές ότι ένας σημαντικός αριθμός ατόμων με σοβαρή ασθένεια έφερε γενετικές αλλαγές σε αυτά τα 13 γονίδια και σε περίπου 3,5% από αυτούς στην πραγματικότητα έλειπε ένα λειτουργικό γονίδιο, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν εγγενή γενετικά σφάλματα.

 

Εξετάζοντας επίσης 987 ασθενείς, με απειλητική για τη ζωή τους πνευμονία λόγω COVID-19, διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 10% είχε αυτοαντισώματα κατά του συστήματος Ι της ιντερφερόνης κατά την έναρξη της λοίμωξης, που προκάλεσε εξασθένιση της ανοσολογικής απόκρισης.

 

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι τα ανοσοκύτταρα από ασθενείς δεν παρήγαγαν ανιχνεύσιμες ιντερφερόνες τύπου Ι σε απόκριση στο SARS-CoV-2. Η πλειονότητα αυτών, το 94%, ήταν άνδρες.


Τι έδειξαν δηλαδή αυτές οι δύο μελέτες;
• περισσότερο από το 10% των ανθρώπων που νόσησαν σοβαρά με COVID-19, ανεξάρτητα από την ηλικία και το προϋπάρχον ιατρικό ιστορικό, είχαν αυτοαντισώματα (που επιτίθενται δηλαδή όχι στον ιό, αλλά στο ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα) μειώνοντας την ανοσολογική απόκριση.
• Σε να άλλο περίπου 3,5%, oι ασθενείς έφεραν συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις, που ταυτοποιήθηκαν.
• Και στις δύο παραπάνω ομάδες, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: οι ασθενείς έχουν μειωμένη απόκριση μέσω του συστήματος ιντερφερόνης τύπου Ι.
• Είτε οι πρωτεΐνες έχουν εξουδετερωθεί από τα λεγόμενα αυτοαντισώματα, είτε δεν παρήχθησαν σε επαρκείς ποσότητες εξ 'αιτίας κάποιου γονιδίου με περιορισμένη λειτουργία, η έλλειψη δράσης τους φαίνεται να είναι ένα κοινό θέμα μεταξύ μιας υποομάδας νοσούντων του COVID-19 των οποίων η ασθένεια μέχρι στιγμής υπήρξε μυστήριο.


Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα αυτοαντισώματα είναι ένας βασικός λόγος που μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν και όχι η συνέπεια της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Επίσης εξηγούν για πρώτη φορά γιατί ορισμένοι πάσχοντες από COVID-19 νοσούν πιο σοβαρά από άλλους ασθενείς στην ηλικία τους. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την εύρεση πιθανής εξατομικευμένης θεραπείας για αυτούς τους ασθενείς.


Τα αποτελέσματα παρέχουν επίσης την πρώτη μοριακή απάντηση γιατί η θνησιμότητα COVID-19 είναι υψηλότερη στους άνδρες από τις γυναίκες. Βρέθηκαν πειστικά στοιχεία ότι η δυσλειτουργία του συστήματος τύπου Ι της ιντερφερόνης είναι συχνά η αιτία που κάποιες περιπτώσεις ασθενών αντιμετωπίζουν απειλητικά για τη ζωή τους συμπτώματα λόγω COVID-19.

 

Θεωρητικά, τέτοια προβλήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με υπάρχουσες φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του καθηγητή

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκύλοι εκπαιδεύονται να «ανιχνεύουν» τον κορωνοϊό - Πώς θα βοηθούσαν στις μετακινήσεις

Τech & Science Σκύλοι εκπαιδεύονται να «ανιχνεύουν» τον κορωνοϊό - Πώς θα βοηθούσαν στις μετακινήσεις

26.11.2020
Στυτική δυσλειτουργία: Οι άνδρες που δεν προσέχουν την διατροφή τους κινδυνεύουν πολύ περισσότερο

Τech & Science Στυτική δυσλειτουργία: Οι άνδρες που δεν προσέχουν την διατροφή τους κινδυνεύουν πολύ περισσότερο

26.11.2020
Κορωνοϊός: Οι ομάδες αίματος που κινδυνεύουν λιγότερο με λοίμωξη ή να νοσήσουν βαριά

Τech & Science Κορωνοϊός: Οι ομάδες αίματος που κινδυνεύουν λιγότερο με λοίμωξη ή να νοσήσουν βαριά

26.11.2020
Αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως εντόπισε το πατρικό σπίτι του Ιησού

Τech & Science Αρχαιολόγος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως εντόπισε το πατρικό σπίτι του Ιησού

25.11.2020
Πάνω από 12.700 μεταλλάξεις - αλλαγές του κορωνοϊού

Τech & Science Πάνω από 12.700 μεταλλάξεις - αλλαγές του κορωνοϊού

25.11.2020
Χάκερς λένε ότι μπήκαν σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Tesla: «Μπορούσαμε να το κλέψουμε σε λίγα λεπτά»

Τech & Science Χάκερς λένε ότι μπήκαν σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Tesla: «Μπορούσαμε να το κλέψουμε σε λίγα λεπτά»

25.11.2020
Επικεφαλής γιατρός της Moderna: Το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσο αλλά όχι απαραίτητα από τη μετάδοση του ιού

Τech & Science Επικεφαλής γιατρός της Moderna: Το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσο αλλά όχι απαραίτητα από τη μετάδοση του ιού

25.11.2020
Αστεροειδής στο μέγεθος ουρανοξύστη θα περάσει «κοντά» από τη Γη

Τech & Science Αστεροειδής στο μέγεθος ουρανοξύστη θα περάσει «κοντά» από τη Γη

24.11.2020
Ο Δίας και ο Κρόνος θα «συναντηθούν» στον ουρανό για πρώτη φορά από το μεσαίωνα

Τech & Science Ο Δίας και ο Κρόνος θα «συναντηθούν» στον ουρανό για πρώτη φορά από το μεσαίωνα

24.11.2020
Τι σημαίνει U=U; Η νέα καμπάνια της Θετικής Φωνής για την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS

Τech & Science Τι σημαίνει U=U; Η νέα καμπάνια της Θετικής Φωνής για την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS

24.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια