Κορωνοϊός: Οι χρόνιες επιπτώσεις της νόσου Covid-19 και το «σύνδρομο της κόπωσης»
Τech & Science

Κορωνοϊός: Οι χρόνιες επιπτώσεις της νόσου Covid-19 και το «σύνδρομο της κόπωσης»

Ακόμη και μήνες μετά τη μόλυνση, ορισμένοι ασθενείς υποφέρουν από τις συνέπειες του κορωνοϊού

Πονοκέφαλος, δύσπνοια και εξάντληση. Ακόμη και μήνες μετά τη μόλυνση, ορισμένοι ασθενείς υποφέρουν από τις συνέπειες του κορωνοϊού


Η 29χρονη Βάλερι Γκίζεν λαχανιάζει και σωριάζεται σε ένα παγκάκι. Περπατούσε στο δρόμο, δεν έτρεχε. «Αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη προσπάθεια για σήμερα», λέει. Η καρδιά της χτυπά γρηγορότερα, οι αναπνοές της ξαφνικά δυσκολεύουν.
Πριν από οκτώ μήνες, αυτές οι λίγες εκατοντάδες μέτρα δεν ήταν καν άξιες αναφορές. Δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα πήγαινε για χορό, άλλοτε για αναρρίχηση και μερικές φορές στην πισίνα.

 

Η Βάλερι Γκίζεν ενσαρκώνει αυτό που πολλοί γιατροί λένε: «επισήμως έχει αναρρώσει αλλά δεν είναι υγιής». Επέζησε της λοίμωξης από κορωνοϊό πριν από περισσότερο από μισό χρόνο, αλλά δεν είναι σε καλή κατάσταση.


Αρρώστησε στα τέλη Μαρτίου: «Η καρδιά μου χτυπούσε πολύ γρήγορα και αισθανόμουν μεγάλη πίεση στο στήθος. Ποτέ πριν δεν είχα νιώσει τόσο άρρωστη», λέει. Σχεδόν δύο εβδομάδες τις πέρασε μόνο στο κρεβάτι. Μεγάλη εξάντληση και πόνος στους πνεύμονές. Ακόμα και το να πάω στην τουαλέτα ήταν βασανιστήριο. «Έπρεπε να ξεκουραστώ για πολύ ώρα πριν από αυτό», υπογραμμίζει.


Το καλοκαίρι η Βάλερι πήγε με ποδήλατο από την Κοπεγχάγη στο Βερολίνο. Δεν έκανε τεστ τότε, επειδή οι δομές ήταν ανεπαρκείς. «Ήταν το πρώτο κύμα στη Δανία και φοβόμουν ακόμη και να πάω στο νοσοκομείο», λέει. Στη συνέχεια, ένα τεστ τον Ιούνιο επιβεβαίωσε ότι έχει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2.

 

Νέα και αθλητική

Η Γερμανίδα ανθρωπολόγος ζει και εργάζεται στην Κοπεγχάγη. Μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό ήταν και πάλι μια χαρά. «Αυτές ήταν οι καλοκαιρινές μου διακοπές φέτος», λέει και δείχνει φωτογραφίες από βόλτες με το ποδήλατο στον φορητό της υπολογιστή. Πάνω από 400 χιλιόμετρα με το ποδήλατο από την Κοπεγχάγη στο Βερολίνο όπου έμενε παλιά. Όλα ήταν καλά - τουλάχιστον αυτό πίστευε η Βάλερι τότε.


«Ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου», λέει η 29χρονη. Μόνιμη εξάντληση, πίεση στους πνεύμονες, δυσκολία στην αναπνοή. «Δεν μπορούσα να σηκώσω το κεφάλι μου. Ήταν τόσο βαρύ, έτσι το ένιωθα όλη την ώρα», διηγείται. Οι συγκάτοικοί της την υποστήριζαν κάνοντας ψώνια ή μαγείρεμα. Αλλά ήταν δύσκολο για αυτήν να εξαρτάται τόσο πολύ από κάποιον.
Αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα εδώ και περίπου οκτώ εβδομάδες. Τώρα επιστρέφει προσωρινά στο Βερολίνο στους γονείς της. «Ήμουν απελπισμένη στη Δανία», λέει. Ο οικογενειακός γιατρός της στην Κοπεγχάγη δεν μπόρεσε να την βοηθήσει. Τώρα πάντως είναι λίγο καλύτερα, λέει με αισιοδοξία: «Μπορώ να καθίσω και να πω πάνω από δύο ή τρεις προτάσεις».


Σύνδρομο κόπωσης

Στο Βερολίνο πήγε στο νοσοκομείο για αρκετές εξετάσεις. Οι εξετάσεις για την καρδιά ή τους πνεύμονες ήταν καλές. Η διάγνωση είναι «σύνδρομο κόπωσης μετά τον COVID». Αυτό περιλαμβάνει κόπωση, μια μόνιμη κατάσταση εξάντλησης καθώς και διαταραχές στη συγκέντρωση. Η 29χρονη πρέπει να ξαπλώνει για να ξεκουραστεί αρκετές φορές την ημέρα.


Μελέτες από την Ιταλία και την Ιρλανδία έδειξαν ότι ένα μεγάλο μέρος των ασθενών με COVID-19 εξακολουθούν να νιώθουν εξάντληση και δύσπνοια αρκετές εβδομάδες μετά την επίσημη ανάρρωσή τους. Ωστόσο, η επιστήμη δεν έχει ακόμη σαφή ευρήματα σχετικά με τις χρόνιες συνέπειες μιας λοίμωξης από κορωνοϊό. Είναι πολύ νωρίς για αυτό.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει πάντως ότι τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν για μήνες ή ακόμη και να επανέλθουν, ακόμη και αν ο ασθενής δεν είχε σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Αυτό ισχύει και για νέους ανθρώπους όπως η Βάλερι Γκίζεν που δεν ανήκουν σε καμία ομάδα υψηλού κινδύνου. Τώρα όμως φοράει κάλτσες κατά των θρομβώσεων και αναπαύεται πολλές φορές την ημέρα.


Παίρνει διάφορες βιταμίνες και τρώει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυτή τη στιγμή δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή και κάνει ό,τι μπορεί για να αισθανθεί καλύτερα. Η Βάλερι είναι αισιόδοξη και λέει πως κάθε μέρα αισθάνεται λίγο καλύτερα και ελπίζει η ιστορία της να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να καταλάβουν τι μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός ακόμα και εάν είσαι νέος και υγιής.

 

Ο κορωνοϊός μπορεί να «γεράσει» τον εγκέφαλο κατά 10 χρόνια

 

Έκπτωση στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου ενδέχεται να προκαλεί, ο κορωνοϊός, σύμφωνα με νέα μελέτη που επικαλούνται οι «The Times».

 

Συγκεκριμένα, ασθενείς που ανέρρωσαν, ενδέχεται να παρουσιάσουν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών ισοδύναμη, «στις χειρότερες περιπτώσεις» με γήρανση του εγκεφάλου κατά δέκα χρόνια. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε μείωση 8,5 μονάδων του IQ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάσταση που περιγράφεται ως «ομίχλη εγκεφάλου» και αναφέρθηκε από πολλούς πάσχοντες εβδομάδες ή και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από την ασθένεια, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη σοβαρότερων επιπτώσεων.

 

Στην έρευνα συμμετείχαν 84.285 άτομα, επιβεβαιωμένα ή ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού, και βρέθηκε ότι οι εγκεφαλικές βλάβες διαφέρουν ανάλογα με την σοβαρότητα της ασθένειας. Απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθεί η διάρκεια των επιπτώσεων. Ασθενείς που νόσησαν βαρύτερα και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή χρειάστηκαν αναπνευστήρα, υπέστησαν έκπτωση γνωστικών λειτουργιών που ισούται με μείωση 8,5 μονάδων του IQ ή γήρανση του εγκεφάλου κατά δέκα χρόνια.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και The Times

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Τech & Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Αγωγή κατά του Facebook ετοιμάζονται να καταθέσουν πάνω από 40 πολιτείες

Τech & Science ΗΠΑ: Αγωγή κατά του Facebook ετοιμάζονται να καταθέσουν πάνω από 40 πολιτείες

3.12.2020
Το μωρό που γεννήθηκε από έμβρυο που ήταν κατεψυγμένο επί 27 χρόνια - Έσπασε μοναδικό ρεκόρ

Τech & Science Το μωρό που γεννήθηκε από έμβρυο που ήταν κατεψυγμένο επί 27 χρόνια - Έσπασε μοναδικό ρεκόρ

3.12.2020
Η Microsoft ζητά συγγνώμη για εργαλείο που επιτρέπει την «παρακολούθηση» στη δουλειά

Τech & Science Η Microsoft ζητά συγγνώμη για εργαλείο που επιτρέπει την «παρακολούθηση» στη δουλειά

2.12.2020
Μόσιαλος: Πόσο καιρό μετά το εμβόλιο θα είμαστε προστατευμένοι - Η σημασία των τεστ αντισωμάτων

Τech & Science Μόσιαλος: Πόσο καιρό μετά το εμβόλιο θα είμαστε προστατευμένοι - Η σημασία των τεστ αντισωμάτων

2.12.2020
Αμερικανός αστροφωτογράφος κατέγραψε ηλιακή έκρηξη από το σπίτι του

Τech & Science Αμερικανός αστροφωτογράφος κατέγραψε ηλιακή έκρηξη από το σπίτι του

2.12.2020
Για πρώτη φορά εκδίδεται βιβλίο μεταφρασμένο από αλγόριθμο «μέσα σε 40 δευτερόλεπτα»

Τech & Science Για πρώτη φορά εκδίδεται βιβλίο μεταφρασμένο από αλγόριθμο «μέσα σε 40 δευτερόλεπτα»

2.12.2020
«Αυτό αλλάζει τα πάντα»: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης λύνει ένα από τα μεγάλα μυστήρια της βιολογίας

Τech & Science «Αυτό αλλάζει τα πάντα»: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης λύνει ένα από τα μεγάλα μυστήρια της βιολογίας

1.12.2020
Ιστορική προσσελήνωση ρομποτικού σκάφους της Κίνας

Τech & Science Ιστορική προσσελήνωση ρομποτικού σκάφους της Κίνας

1.12.2020
H Google σε πληρώνει για να βγάζεις φωτογραφίες και να ολοκληρώνεις tasks

Τech & Science H Google σε πληρώνει για να βγάζεις φωτογραφίες και να ολοκληρώνεις tasks

1.12.2020
Οι προκλήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς όλων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Τech & Science Οι προκλήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς όλων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

1.12.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια