Ανησυχητική έκθεση της UNAIDS: Kίνδυνος αναζωπύρωσης του AIDS λόγω νέων κρουσμάτων στη Ρωσία
Διεθνή

Ανησυχητική έκθεση της UNAIDS: Kίνδυνος αναζωπύρωσης του AIDS λόγω νέων κρουσμάτων στη Ρωσία

Ποιες είναι οι χώρες που σημειώνουν αύξηση κρουσμάτων και γιατί τα νούμερα στη Ρωσία είναι άκρως ανησυχητικά

Η επιδημία του AIDS, η οποία εδώ και πολλά χρόνια βρισκόταν σε υποχώρηση διεθνώς, υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρωθεί λόγω της σημαντικής αύξησης των νέων κρουσμάτων στη Ρωσική Ομοσπονδία, προειδοποίησε σε έκθεσή του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.


Στο κείμενο αυτό, έκτασης 286 σελίδων, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Κοινό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV και το AIDS (UNAIDS), ο αριθμός των ενηλίκων που έχουν προσβληθεί από τον ιό ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας από το 2010 ως το 2015 υπολογίζεται πως ανήλθε σε 1,9 εκατομμύριο.


Παρά τη σταθερή υποχώρηση της επιδημίας μετά την «κορύφωσή» της το 1997, υπάρχουν ακόμη 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που ζουν με τον ιό, στην πλειονότητά τους στην υποσαχάρια Αφρική.


Θετικό στοιχείο χαρακτηρίζεται πάντως ότι η μόλυνση παιδιών μειώθηκε κατά 70% και πλέον από το 2001 και συνεχίζει να υποχωρεί.
Ο ΟΗΕ είχε θέσει στόχο να τερματιστεί η επιδημία το 2030. Όμως μετά το 2010, η πτωτική τάση επιβραδύνθηκε σημαντικά, ενώ σε ορισμένες περιοχές του κόσμου αντιστράφηκε.


«Αυτή η κατάσταση μου προκαλεί φόβο και πρέπει να δράσουμε γρήγορα», υπογράμμισε ο Μισέλ Σιντιμπέ, ο εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. Σε διαφορετική περίπτωση, «η επιδημία μπορεί για άλλη μια φορά να προκαλέσει τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες», πρόσθεσε ο ίδιος.


Στην Ανατολική Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καταγράφει εκρηκτική αύξηση (+57%) μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια: το 80% αναφέρθηκε στη Ρωσία, το 10% στην Ουκρανία.


Οι ρωσικές αρχές μοιάζουν στην πράξη να προτιμούν να επικεντρώνονται στη θεραπεία του AIDS, παρά στην πρόληψή του. Η Ρωσία έχει απαγορεύσει τη μεθαδόνη, υποκατάστατο της ηρωίνης, κάτι που σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης των τοξικομανών. Η Ρωσία εξάλλου πατάσσει την ομοφυλοφιλία.


Το 2015 ο αριθμός των οροθετικών στη Ρωσία ξεπέρασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου και πάνω από 200.000 από αυτούς είναι ήδη νεκροί, σύμφωνα με το ρωσικό Ομοσπονδιακό Κέντρο Καταπολέμησης του AIDS.


Στην έκθεση του UNAIDS υπενθυμίζεται ότι οι άνθρωποι που είναι οι πιο εκτεθειμένοι στον HIV είναι οι ομοφυλόφιλοι, οι ιερόδουλες και οι πελάτες τους, οι διαφυλικοί, οι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών και οι φυλακισμένοι.


«Εάν δεν ελέγχετε την επιδημία σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού, διότι τις περιθωριοποιείτε, διότι τις αποκλείετε, διότι τις ποινικοποιείτε (...) η μόλυνση θα επεκταθεί στον γενικό πληθυσμό», προειδοποίησε ο Σιντιμπέ, απευθυνόμενος προφανώς στις ρωσικές αρχές.


Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του HIV αυξήθηκε επίσης στην Καραϊβική (+9%), στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική (+4% σε αμφότερες αυτές τις περιοχές) και στη Λατινική Αμερική (+2%) μεταξύ 2010 και 2015.


Αντιθέτως, μειώθηκε κατά 4% στην Ανατολική Αφρική και στη Νότια Αφρική και κατά 3% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ενώ η μείωση παρέμεινε οριακή στη δυτική και κεντρική Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.


Αφότου ενέσκηψε η επιδημία πριν από 30 χρόνια και πλέον, 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από ασθένειες που συνδέονται με τον HIV.


Η πρόληψη συνεχίζει να είναι ο μόνος τρόπος περιορισμού της επιδημίας, εν αναμονή ενός εμβολίου ή μιας θεραπείας, σύμφωνα με την έκθεση του UNAIDS.


Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, οι άνδρες που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις και οι τοξικομανείς που κάνουν χρήση ενέσιμων ουσιών διατρέχουν 24 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον υπόλοιπο, γενικό πληθυσμό. Τα πρόσωπα που επιδίδονται σε πορνεία διατρέχουν εξάλλου δεκαπλάσιο κίνδυνο.


Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα τρία τέταρτα των νέων κρουσμάτων μεταξύ των νέων 15 ως 24 ετών στην υποσαχάρια Αφρική αφορούν έφηβες ή νέες γυναίκες, που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης του AIDS και στιγματίζονται.


«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας διάρκειας πέντε ετών. Εάν το χάσουμε, θα δούμε την επιδημία να αναζωπυρώνεται και δεν θα είμαστε σε θέση να την τερματίσουμε ως το 2030», υπογράμμισε ο Σιντιμπέ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοροναϊός: Οι κάτοικοι της Γουχάν τραγουδούν στα μπαλκόνια τους - Τα συγκλονιστικά βίντεο

Διεθνή Κοροναϊός: Οι κάτοικοι της Γουχάν τραγουδούν στα μπαλκόνια τους - Τα συγκλονιστικά βίντεο

27.1.2020
Ο πρώην βασιλιάς Αλβέρτος παραδέχτηκε τελικά  ότι είναι βιολογικός πατέρας της γλύπτριας Ντελφίν Μποέλ

Διεθνή Ο πρώην βασιλιάς Αλβέρτος παραδέχτηκε τελικά ότι είναι βιολογικός πατέρας της γλύπτριας Ντελφίν Μποέλ

27.1.2020
Μπαρνιέ για Brexit: Η ΕΕ δεν θα κάνει συμβιβασμό ποτέ για την ενιαία αγορά της.

Διεθνή Μπαρνιέ για Brexit: Η ΕΕ δεν θα κάνει συμβιβασμό ποτέ για την ενιαία αγορά της.

27.1.2020
Κόμπι Μπράιαντ: Ανασύρθηκαν τρεις σοροί από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

Διεθνή Κόμπι Μπράιαντ: Ανασύρθηκαν τρεις σοροί από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

27.1.2020
«Πράσινα» Όσκαρ: Με χορτοφαγικά μενού και χωρίς πλαστικά μπουκάλια η φετινή τελετή

Διεθνή «Πράσινα» Όσκαρ: Με χορτοφαγικά μενού και χωρίς πλαστικά μπουκάλια η φετινή τελετή

27.1.2020
Στην αντεπίθεση η Ιζαμπέλ ντος Σάντος για τα «Luanda Leaks» - Στρέφεται κατά των δημοσιογράφων

Διεθνή Στην αντεπίθεση η Ιζαμπέλ ντος Σάντος για τα «Luanda Leaks» - Στρέφεται κατά των δημοσιογράφων

27.1.2020
Πεντάγωνο: Επιβεβαίωσε τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στο Αφγανιστάν

Διεθνή Πεντάγωνο: Επιβεβαίωσε τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στο Αφγανιστάν

27.1.2020
Κόμπι Μπράιαντ: Ο πιλότος βασιζόταν στην όρασή του κι όχι στα όργανα - Εν μέσω πυκνής ομίχλης

Διεθνή Κόμπι Μπράιαντ: Ο πιλότος βασιζόταν στην όρασή του κι όχι στα όργανα - Εν μέσω πυκνής ομίχλης

27.1.2020
Σεισμός στην Τουρκία: 41 οι νεκροί - Τερματίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης

Διεθνή Σεισμός στην Τουρκία: 41 οι νεκροί - Τερματίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης

27.1.2020
Γκιουλέν για Ερντογάν: «Θα έχει το τέλος του Χίτλερ ή του Στάλιν»

Διεθνή Γκιουλέν για Ερντογάν: «Θα έχει το τέλος του Χίτλερ ή του Στάλιν»

27.1.2020
3 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 12.7.2016 | 23:38
Αφήστε τις ιερόδουλες και τους πελάτες τους στην απέξω. Παντού και πάντα επιβάλουν στον πελάτη τους να παίρνει προφυλάξεις, αλλιώς αρνούνται να συνευρεθούν, ακόμη και του οι του δρόμου στα όρθια. Μόνο σε εντελώς τριτοκοσμικές χώρες δε συμβαίνει κάτι τέτοιο και η Ρωσσία, μα και η Ουκρανία, δεν είναι τέτοια. Απλώς αυξήθηκαν πολύ, τελευταία, οι χρήστες ναρκωτικών και όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, αν και με τον αδόκιμο όρο του "πατάσσεται", ενώ θα έπρεπε να είναι "περιορίζεται", η κοινονικότητα των LGBT ατόμων.

Ανέκαθεν το HIV ήταν σχεδόν συνηφασμένο με την ομοφυλοφιλική δραστηριότητα (σε κοινότητες ομοφυλοφίλων πάντα υπήρχαν πολλαπλάσια κρούσματα από ότι σε στρέητ), όμως οι ακτιβιστές, έστω και την απλή αναφορά στο γεγονός αυτό, τη βάφτισαν "φοβία" προς την ομάδα τους και τροχοπέδη στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, πετυχαίνοντας να σωπάσαει έκτοτε διά παντός αυτή η πικρή μεν, αλήθεια δε που στέκει τόσο επιστημονικά, όσο και στατιστικά.

Τα φάρμακα (Ρετροϊικά) έχουν αποτέλεσμα, όμως είναι ακριβά. Και τελευταία που ένας απαίσιος επιχειρηματίας τα αγόρασε και τα ακρίβυνε, το πράμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Ας ελπίσουμε να βρεθεί λύση, γιατί ήταν, και όπως φαίνεται είναι, παραμένει και θα είναι για πάρα πολύ καιρό, "Μάστιγα". Το πιο όμορφο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής, να καταλήγει σε μαρτύριο και αργό θάνατο... Τραγικό, αλήθεια...
avatar
Ανώνυμος/η 13.7.2016 | 06:51
Τα φάρμακα κατά του HIV λέγονται αντι-(ρ)-ρετροϊκά.
Η δαραπρίμη (daraprim), της οποίας η τιμή εκτοξεύθηκε, είναι αντιπαρασιτικό και όχι αντιρρετροϊκό φάρμακο.
Η έκθεση δε για την αύξηση των κρουσμάτων στη Ρωσία και στη Κεντρική Ασία τη συνδέει με την αντι-ομοφυλοφιλική στάση των χωρών αυτών.
Για την επιδημία στο Καζακστάν και στις λοιπές τουρκόφωνες χώρες της Κ. Ασίας ομολογώ, δεν ξέρω πολλά, πάρα μόνο ότι ο ιός is on the rise.
Για την επιδημία στη Ρωσία ξέρω αρκετά παραπάνω. Η συσχέτιση της αντι-ομοφυλοφιλικής, ομοφοβικής πολιτικής των Ρώσων με την αύξηση των κρουσμάτων είναι από ανύπαρκτη έως ασθενής. Σε αντίθεση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, οι MSM στη Ρουσσίγια έχουν μικρότερο μερίδιο (<30%, επίσημα κατέχουν μετά βίας το 10%, εγώ εκτιμώ ότι είναι γύρω στο 20% των φορέων, δλδ 2-3x μικρότερο ποσοστό απ' ότι στην Ελλάδα ή στις Η.Π.Α.). Αυτοί που πλήττονται κυρίως είναι οι IDUs (>50%), οι sex workers (10-20% αυτών είναι φορείς στη Ρουσσίγια) και οι φυλακισμένοι.
Το θέμα, κύριοι που συντάξατε και δημοσιεύσατε την αναφορά αυτή, δεν είναι το πόσο gay-friendly είναι η Ρωσία. Η Ολλανδία gay-friendly είναι, αλλά τα νέα κρούσματα κάθε χρόνο παραμένουν.
Τ' ότι ακόμη και μέσα από την αναφορά αυτή προσπαθούν μερικοί να ασκήσουν κριτική είναι απαράδεκτο.
Ναι, τ' ότι ο ιός βρίσκεται σε έξαρση σημαίνει ότι η Ρωσία έχει αποτύχει να τον αντιμετωπίσει.
Ο γκέι γάμος, όμως, δεν θα φέρει καμία αλλαγή βραχυπρόθεσμα.
Αυτοί που πρέπει να θωρακισθούν άμεσα είναι οι χρήστες και οι ιερόδουλες/ιερόδουλοι. Όχι, ν' αποκτήσουν δικαίωμα γάμου οι γκέι.
Σόρρυ, δηλαδή...
Αλλά μας έχετε πρήξει με την εμμονική παρουσίαση της Ρωσίας ωσάν το τέρας του κόσμου τούτου. Για χαλαρώστε λίγο και κάντε σωστά και αμερόληπτα τη δουλειά σας, λέω εγώ.
(κρατώ μικρό καλάθι για το αν θα δημοσιευθεί, η αλήθεια πονά)

Pat Poker 13.7.2016 | 00:05
Και θυμάμαι την εποχή, δεν παν και πολλά χρόνια, που στα ελληνικά κανάλια έβγαιναν "αρνητές" του AIDS και έλεγαν τις "τρέλες" τους...

Και δεν παρενέβει εισαγγελέας...