Διεθνή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισμα στήριξης στις χώρες "πρώτης γραμμής" Ελλάδα και Ιταλία για το προσφυγικό

Καλεί τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες για να τις ανακουφίσουν από τις μεταναστευτικές πιέσεις

 

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, προκειμένου να ανακουφίσουν τις δύο αυτές χώρες «πρώτης γραμμής» από τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχονται και παράλληλα να αποθαρρύνουν την παράνομη είσοδο μεταναστών με το άνοιγμα νόμιμων και ασφαλών οδών προς την ΕΕ. Αυτά υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου.

 

Με ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταφερθούν 54.000 από τις 120.000 θέσεις υποδοχής του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων (μεταφορά προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία προς άλλες χώρες της ΕΕ) το οποίο συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία (εισδοχή), βάσει της συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να υπολογίζουν τον αριθμό των Σύρων προσφύγων τους οποίους δέχονται απευθείας από την Τουρκία και να τους προσμετρούν στις ήδη υπάρχουσες θέσεις μετεγκατάστασης από Ελλάδα και Ιταλία, για τις οποίες είχαν δεσμευθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 (αντικατάσταση των θέσεων υποδοχής από Ελλάδα και Ιταλία με πρόσφυγες απευθείας από Τουρκία).

 

Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ προβλέπει ότι η ΕΕ θα δέχεται έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία, για κάθε Σύρο πρόσφυγα που επιστρέφεται από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

 

Το ΕΚ δηλώνει αντίθετο με τη συγκεκριμένη πρόταση, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αφορά την ΕΕ και δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, το οποίο αφορά μια χώρα εκτός ΕΕ. «Η επανεγκατάσταση δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε βάρος της μετεγκατάστασης», αναφέρει το κείμενο της εισηγήτριας Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία).

 

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η ανάγκη για την άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, επισημαίνοντας την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης στην Ιταλία.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια, η κ. Keller υπογράμμισε ότι το καθεστώς μετεγκατάστασης αποτελεί ένα πραγματικό εργαλείο αλληλεγγύης το οποίο «πρέπει να ενισχυθεί, και όχι να αποδυναμωθεί». Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι «τα κράτη μέλη δεν κάνουν αρκετά», και τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη χώρες που δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα.

 

Με το ψήφισμα τους οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι παρά τις δεσμεύσεις των χωρών της ΕΕ για την μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 αιτούντων άσυλο μέσα σε δύο χρόνια (ελήφθησαν δύο ξεχωριστές αποφάσεις το 2015, για 40.000 και 120.000 θέσεις αντίστοιχα), μόνο ένα μικρό ποσοστό ατόμων έχει μέχρι στιγμής μεταφερθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία (βλ. επικαιροποιημένα στοιχεία). Ζητούν λοιπόν από τις χώρες της ΕΕ να διαθέσουν τουλάχιστον το ένα τρίτο των θέσεων μετεγκατάστασης, για τις οποίες έχουν ήδη δεσμευθεί, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

 

Το ΕΚ ζητά, επίσης, να καταστούν επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση εντός της ΕΕ οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ερυθραία. Σημειώνει ότι το 2015, οι Αφγανοί ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων που έφθασε στην ΕΕ, φθάνοντας τον άνευ προηγουμένου αριθμό των περίπου 180.000 ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ήταν ασυνόδευτα ανήλικα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισλανδία: Είσοδος στη χώρα χωρίς καραντίνα για όσους έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό

Διεθνή Ισλανδία: Είσοδος στη χώρα χωρίς καραντίνα για όσους έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό

2.12.2020
Γερμανία: 45χρονος Έλληνας και η 2 μηνών κόρη του ανάμεσα στους νεκρούς στο Τρίερ- Τραυματίες η σύζυγος και ο γιος

Διεθνή Γερμανία: 45χρονος Έλληνας και η 2 μηνών κόρη του ανάμεσα στους νεκρούς στο Τρίερ- Τραυματίες η σύζυγος και ο γιος

2.12.2020
Βρετανία: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Διεθνή Βρετανία: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

2.12.2020
Ο «μανιακός του Βόλγα»: Συνελήφθη στη Ρωσία 38χρονος για 26 δολοφονίες ηλικιωμένων γυναικών

Διεθνή Ο «μανιακός του Βόλγα»: Συνελήφθη στη Ρωσία 38χρονος για 26 δολοφονίες ηλικιωμένων γυναικών

2.12.2020
SOS από Interpol: Το οργανωμένο έγκλημα μπορεί να βάλει στο στόχαστρο τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Διεθνή SOS από Interpol: Το οργανωμένο έγκλημα μπορεί να βάλει στο στόχαστρο τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

2.12.2020
Νοσοκόμα είπε στο TikTok ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες για κορωνοϊό - Οργή στα social media

Διεθνή Νοσοκόμα είπε στο TikTok ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες για κορωνοϊό - Οργή στα social media

2.12.2020
Τεχνητό κρέας για πρώτη φορά προς πώληση- Πήρε «πράσινο φως» στη Σιγκαπούρη

Διεθνή Τεχνητό κρέας για πρώτη φορά προς πώληση- Πήρε «πράσινο φως» στη Σιγκαπούρη

2.12.2020
Σεξ πάρτι Βρυξέλλες: «Είχαμε όλοι ήδη κορωνοϊό» - Από την υδρορροή πήγε να διαφύγει ο ευρωβουλευτής

Διεθνή Σεξ πάρτι Βρυξέλλες: «Είχαμε όλοι ήδη κορωνοϊό» - Από την υδρορροή πήγε να διαφύγει ο ευρωβουλευτής

2.12.2020
Το γιγάντιο τηλεσκόπιο του Αρεσίμπο κατέρρευσε πριν από την προγραμματισμένη κατεδάφιση

Διεθνή Το γιγάντιο τηλεσκόπιο του Αρεσίμπο κατέρρευσε πριν από την προγραμματισμένη κατεδάφιση

2.12.2020
ΗΠΑ: Έρευνα του υπ. Δικαιοσύνης για σχέδιο δωροδοκίας «με αντάλλαγμα προεδρική χάρη»

Διεθνή ΗΠΑ: Έρευνα του υπ. Δικαιοσύνης για σχέδιο δωροδοκίας «με αντάλλαγμα προεδρική χάρη»

2.12.2020
1 Σχόλια
Διογένης Κυνικός 16.9.2016 | 16:32
''Με ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα'': νομίζω ότι η ανάγνωση του άρθρου σταματά σε αυτές τις λέξεις.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια