Διεθνή

Ασυνήθιστες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις από ολόκληρο τον κόσμο

Κάθε χώρα έχει και τα δικά της παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα έθιμα που δεν περιλαμβάνουν απαραιτήτως Άγιο Βασίλη, ταράνδους, ξωτικά και στολισμένα έλατα. Και μπορεί κάποια έθιμα να είναι κοινά για τον περισσότερο κόσμο αλλά υπάρχουν και πολλά που ξεφεύγουν κατά πολύ από τα συνηθισμένα. Αυτές είναι μερικές από τις πιο περίεργες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις:

 

1. Ισπανία: Το κούτσουρο που αποπατεί

Στη Βαρκελώνη τα σπίτια γεμίζουν με κορμούς δέντρων που έχουν πόδια, κόκκινη μύτη και ένα κόκκινο καπέλο. Η κατασκευή ονομάζεται «Caga Tio» και για τους Καταλανούς αντιστοιχεί στον Άγιο Βασίλη. Το έθιμο άλλωστε έχει τις ρίζες του σε έναν παλιό μύθο της Καταλονίας. Σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά πρέπει να «φροντίζουν» τον κορμό από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων με αποτέλεσμα να αφήνουν του αφήνουν φαγητό κάθε βράδυ, καθώς και κουβέρτα μη τυχόν και κρυώσει. Οι γονείς κρύβουν τα δώρα κάτω από την κουβέρτα, αφού σύμφωνα με το έθιμο, το δέντρο είναι ιερό και έχει μέσα δώρα.

  

1. Ιαπωνία

Στη δεκαετία του '70, τα KFC της Ιαπωνίας άρχισαν να διαφημίζουν το τηγανητό κοτόπουλο ως χριστουγεννιάτικο γεύμα, στο πλαίσιο της καμπάνιας τους «Kentucky for Christmas». Έκτοτε, έχει γίνει παράδοση το να τρώνε οι Ιάπωνες KFC για δείπνο τα Χριστούγεννα. 

 

 

2. Αργεντινή

Στην Αργεντινή, ένα μέλος της οικογένειας (συνήθως η μητέρα ή η γιαγιά) δωρίζει στις υπόλοιπες γυναίκες ροζ εσώρουχα για να φορεθούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με σκοπό να φέρουν τύχη στην αγάπη. 

 

3. Εσθονία

Στην Εσθονία είθισται να πηγαίνει κάποιος την παραμονή των Χριστουγέννων να κάνει σάουνα, αφού έχει πρώτα ετοιμάσει το σπίτι για το βραδινό εορτασμό. 

 

4. Τσεχία

Στην Τσεχία, τα ανύπαντρα κορίτσια καλούνται να πετάξουν ένα παπούτσι πάνω από τον ώμο τους με κατεύθυνση την πλησιέστερη πόρτα. Αν το παπούτσι προσγειωθεί με την μύτη να δείχνει προς την πόρτα, αυτό σημαίνει γάμο. 

 

5. Ισπανία

Στη Βαρκελώνη τα σπίτια γεμίζουν με κορμούς δέντρων που έχουν πόδια, κόκκινη μύτη και ένα κόκκινο καπέλο. Η κατασκευή ονομάζεται «Caga Tio» και για τους Καταλανούς αντιστοιχεί στον Άγιο Βασίλη. Το έθιμο άλλωστε έχει τις ρίζες του σε έναν παλιό μύθο της Καταλονίας. Σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά πρέπει να «φροντίζουν» τον κορμό από τις 8 Δεκεμβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων με αποτέλεσμα να αφήνουν του αφήνουν φαγητό κάθε βράδυ, καθώς και κουβέρτα μη τυχόν και κρυώσει. Οι γονείς κρύβουν τα δώρα κάτω από την κουβέρτα, αφού σύμφωνα με το έθιμο, το δέντρο είναι ιερό και έχει μέσα δώρα.

 

Την Ημέρα των Χριστουγέννων ή, σε μερικά νοικοκυριά, την Παραμονή των Χριστουγέννων, κάποιος βάζει τη μία άκρη του κούτσουρου να καίγεται μέσα στο τζάκι και το διατάζει να αφοδεύσει. Προϋποτίθεται βέβαια, να έχεις τζάκι, πράγμα που δεν είναι πλέον τόσο διαδεδομένο όσο παλιά, με αποτέλεσμα το μέρος αυτό το εθίμου να μη τελείται στα σπίτια, αλλά συμβολικά σε δημόσιους χώρους.

 

Χτυπώντας το κούτσουρο με μπαστούνια παντός είδους, τα παιδιά τραγουδάνε διάφορα χριστουγεννιάτικο τραγούδια που επωδό έχουν το αθυρόστομο «Χέσε κούτσουρο», παρακινώντας το να αφοδεύσει δώρα, κάτω από την κόκκινη κουβέρτα με την οποία είναι καλύμμένο το άκρο που δεν καίγεται.

 

Για λίγο τα παιδιά πρέπει να φύγουν και να πάνε σε άλλο δωμάτιο, για να μπορέσει το κούτσουρο να κάνει την ανάγκη του. Γυρνώντας, βρίσκουν τα δώρα που οι μεγάλοι έχουν εναποθέσει κάτω από την κουβέρτα.

 

Το έθιμο απαθανατίστηκε και σε ένα σύντομο βίντεο του Άντονι Μπουρντέν, με το ανάλογο χιούμορ.

 

 

6. Ινδία

Στην Ινδία μόνο το 2,3% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί. Επειδή όμως δεν έχουν έλατα ή πεύκα διακοσμούν με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια μπανανιές και μάνγκο στα σπίτια τους και τους δρόμους.

 

 

7. Ουκρανία

Οι Ουκρανοί στολίζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους με ιστούς αράχνης καθώς πιστεύουν πως αυτό θα τους φέρει καλή τύχη και ευημερία στη χρονιά που έρχεται. Σύμφωνα με το μύθο, μία φτωχή χήρα έμενα με τα παιδιά της σε μία κρύα καλύβα και τα παιδιά δεν είχαν τίποτα για να διακοσμήσουν το έλατο που μεγάλωνε έξω από το σπίτι τους. Η μητέρα στεναχωρήθηκε πολύ και κοιμήθηκε κλαίγοντας και οι αράχνες του σπιτιού στόλισαν το δέντρο με τον ιστό τους. 

 

 

8. Γαλλία

Οι Γάλλοι φτιάχνουν παραδοσιακά 13 διαφορετικά επιδόρπια, ώστε να ευχαριστούν τον Ιησού και τους 12 Απόστολους.

 

9. Σουηδία

Ο «Julbock» είναι μια χριστουγεννιάτικη τεράστια κατσίκα από άχυρο που «ζει» στην πόλη Gävle. Κάθε χρόνο από τα τέλη της δεκαετίας του '60 του βάζουν φωτιά ως έθιμο και παράδοση των Χριστουγέννων.

 

 

10. Μεξικό

Τα σκαλιστά ραπανάκια εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του εορτασμού της «Νύχτας για τα Ραπανάκια» στο Oaxaca, Μεξικό. Είναι μια ετήσια παράδοση που έχει ρίζες στην περίοδο της αποικιοκρατίας όταν τα ραπανάκια άρχισαν να εισάγονται από την Ισπανία. Οι αγρότες τότε άρχισαν τότε να τα σκαλίζουν τα ραπανάκια με σκοπό να προσελκύσουν πελάτες κατά την διάρκεια του Χριστουγεννιάτικου παζαριού. 

 

 

11. Λατινική Αμερική

Στις περισσότερες πόλεις της Λατινικής Αμερικής η παράδοση θέλει τα δώρα να παραδίδει το μωρό του Ιησού και όχι ο Άγιος Βασίλης.

 

12. Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία, Σλοβενία

Η Κεντρική Ευρώπη είναι γνωστή για τον Krampus, ένα τρομακτικό θηρίο και τον «σατανικό συνεργάτη» του Άγιου Βασίλη που εμφανίζεται για να τιμωρήσει όσους δεν έχουν συμπεριφερθεί σωστά. Μια πιο σύγχρονη εκδοχή που έχουν ως έθιμο οι άνθρωποι εκεί είναι να ντύνονται σαν δαίμονες και βγαίνουν στους δρόμους τρομάζοντας τα μικρά παιδιά.

 

 

13. Κολομβία

Η Novena είναι μια παλιά παράδοση της Κολομβίας, όπου οι άνθρωποι προσεύχονται εννέα συνεχόμενες μέρες-  από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι τις 24. Μετά την ολοκλήρωση της προσευχής την Παραμονή των Χριστουγέννων απολαμβάνουν τοπικά παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα πιάτα. 

 

14. Νορβηγία

Την Παραμονή Χριστουγέννων, οι Νορβηγοί κρύβουν τις σκούπες γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, τότε βγαίνουν οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα που τις χρησιμοποιούν ως μεταφορικό μέσο.

 

15. Σλοβακία

Στη Σλοβακία ο πρεσβύτερος του σπιτιού παίρνει μια κουταλιά από το παραδοσιακό πιάτο Loksa και να το εκτοξεύει στην οροφή του σπιτιού. Σύμφωνα με το έθιμο, όσο περισσότερο φαγητό κολλήσει, τόσο καλύτερη θα είναι η σοδειά μέσα στο χρόνο.

 

Με πληροφορίες από Buzzfeed

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη, έχουμε συνάψει στρατιωτική συμφωνία

Διεθνή Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη, έχουμε συνάψει στρατιωτική συμφωνία

10.12.2019
Λίβυος Ναύαρχος: Έχω εντολή να βουλιάξω τα τουρκικά πλοία

Διεθνή Λίβυος Ναύαρχος: Έχω εντολή να βουλιάξω τα τουρκικά πλοία

10.12.2019
Πυρά Ερντογάν για το Νόμπελ Λογοτεχνίας: Ανταμείβετε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνή Πυρά Ερντογάν για το Νόμπελ Λογοτεχνίας: Ανταμείβετε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

10.12.2019
Νέα Ζηλανδία: Στους 6 οι νεκροί της ηφαιστειακής έκρηξης - Μάχη για τη ζωή δίνει ζευγάρι νεόνυμφων

Διεθνή Νέα Ζηλανδία: Στους 6 οι νεκροί της ηφαιστειακής έκρηξης - Μάχη για τη ζωή δίνει ζευγάρι νεόνυμφων

10.12.2019
Τσεχία: Αυτοκτόνησε ο δράστης της επίθεσης με έξι νεκρούς στο νοσοκομείο

Διεθνή Τσεχία: Αυτοκτόνησε ο δράστης της επίθεσης με έξι νεκρούς στο νοσοκομείο

10.12.2019
Η Αίγυπτος στηρίζει την Ελλάδα: Το Κοινοβούλιο απέρριψε το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Διεθνή Η Αίγυπτος στηρίζει την Ελλάδα: Το Κοινοβούλιο απέρριψε το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

10.12.2019
Juice WRLD: 30 κιλά μαριχουάνας και κωδεΐνη στο αεροσκάφος που μετέφερε τον νεκρό ράπερ

Διεθνή Juice WRLD: 30 κιλά μαριχουάνας και κωδεΐνη στο αεροσκάφος που μετέφερε τον νεκρό ράπερ

10.12.2019
Ο Ερντογάν προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης - «Η Ελλάδα τρελάθηκε από τη συμφωνία μας με τη Λιβύη»

Διεθνή Ο Ερντογάν προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης - «Η Ελλάδα τρελάθηκε από τη συμφωνία μας με τη Λιβύη»

10.12.2019
Τσέχια - Επίθεση σε νοσοκομείο: 6 νεκροί και ο δράστης ασύλληπτος - Στη δημοσιότητα η φωτογραφία του υπόπτου

Διεθνή Τσέχια - Επίθεση σε νοσοκομείο: 6 νεκροί και ο δράστης ασύλληπτος - Στη δημοσιότητα η φωτογραφία του υπόπτου

10.12.2019
Φονική επίθεση σε νοσοκομείο στην Τσεχία - Πληροφορίες για πολλά θύματα

Διεθνή Φονική επίθεση σε νοσοκομείο στην Τσεχία - Πληροφορίες για πολλά θύματα

10.12.2019