Διεθνή

Πώς η Ισλανδία σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα απαιτεί ίσες μισθολογικές αποδοχές για τα δύο φύλα

Η κυβέρνηση δρομολογεί νόμο που θα υποχρεώνει τις εταιρείες να δίνουν τον ίδιο μισθό στους άντρες και τις γυναίκες υπαλλήλους τους

Η Ισλανδία κρίθηκε από το World Economic Forum η καλύτερη χώρα στον κόσμο σε επίπεδο ισότητας των δύο φύλων.

 

«Η ισότητα των φύλων μάς ωφελεί όλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Bjarni Benediktsson, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με την κυβέρνησή του να εργάζεται την ίδια στιγμή πάνω στη θέσπιση νόμων που θα καλούς τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τις γυναίκες και τους άντρες υπαλλήλους τους με τον ίδιο μισθό για την ίδια δουλειά.

 

Ο Benediktsson αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο σχέδιο στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε σε μια σύνοδο για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ο νόμος,που πιστεύεται πως είναι πρώτος του είδους του σε διεθνές επίπεδο, θα αφορά όλες τις εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 25 υπαλλήλους, σύμφωνα με τον ίδιο. Οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλονται σε ελέγχους πιστοποίησης κάθε τρία χρόνια προκειμένου να διασφαλίζεται πως οι πολιτικές τους ακολουθούν τους κανόνες. 

 

Στις ΗΠΑ, έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για να κλείσει το μισθολογικό χάσμα με μερική επιτυχία, αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένει μεγάλο: Πέρυσι τον Ιανουάριο, το Bureau of Labor Statistics είπε πως πρόσφατα στοιχεία διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες κερδίζουν κατά 83% λιγότερα χρήματα από τις αντίστοιχες εβδομαδιαίες απολαβές των ανδρών. Η Πολιτεία της Μινεσότα, από την άλλη, έχει θεσπίσει τον δικό της σχετικό νόμο, τοποθετώντας έναν εξωτερικό σύμβουλο που βοηθά στη ρύθμιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

 

Η Ισλανδία φιλοδοξεί να ένα βάλει σε εφαρμογή τον εξαγγελθέντα νόμο μέχρι το 2020. Η πρόταση αναμένεται δε να τύχει και μεγάλης αποδοχής από το ευρύτερο κοινοβούλιο, που επί του παρόντος απαρτίζεται ισομερώς από άντρες και γυναίκες βουλευτές. 

 

Η Ισλανδία κρίθηκε από το World Economic Forum η καλύτερη χώρα στον κόσμο σε επίπεδο ισότητας των δύο φύλων, αλλά οι γυναίκες της εξακολουθούν να κερδίζουν, κατά μέσο όρο, περίπου 14-18% λιγότερα από τους άντρες. Τον Οκτώβριο χιλιάδες γυναίκες της Ισλανδίας έφυγαν από τις δουλειές τους στις 2:38 μ.μ. και έκαναν πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών υπολόγισαν πως από εκείνη την ημέρα κι έπειτα, για όσες είχαν απομείνει μέχρι το τέλος του έτους, οι γυναίκες ουσιαστικά εργάζονταν δωρεάν.

 

«Μπορεί να είμαστε πρώτοι στον κόσμο αυτή τη στιγμή, αλλά η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε σχετικά ο Ισλανδός πρωθυπουργός. Ενώ βρισκόταν στην Νέα Υόρκη, ο Bjarni Benediktsson επιδόθηκε κάποια στιγμή και στη διακόσμηση ενός κέικ που έφερε το μήνυμα «He For She», το οποίο στη συνέχεια έδωσε στον Phumzile Mlambo, Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού UN WOMEN. Εκείνη το χαρακτήρισε απόδειξη πως τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπορούν ταυτόχρονα να φτιάχνουν κέικ και κυβερνούν μια χώρα. 

 

 

* Με πληροφορίες από NPR

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Η αμήχανη στιγμή που δημοτικός σύμβουλος βγαίνει από το ντους κατά τη διάρκεια live τηλεδιάσκεψης

Διεθνή Ισπανία: Η αμήχανη στιγμή που δημοτικός σύμβουλος βγαίνει από το ντους κατά τη διάρκεια live τηλεδιάσκεψης

5.7.2020
Θα κρίνει η «γενιά Ζ» το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν; Το φιάσκο της τηλεδιάσκεψης με νέους

Διεθνή Θα κρίνει η «γενιά Ζ» το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν; Το φιάσκο της τηλεδιάσκεψης με νέους

5.7.2020
Κορωνοϊός - Έρευνα: Νέο στέλεχος του ιού είναι έως και 6 φορές πιο μολυσματικό

Διεθνή Κορωνοϊός - Έρευνα: Νέο στέλεχος του ιού είναι έως και 6 φορές πιο μολυσματικό

5.7.2020
Le Parisien: Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναλαμβάνει δήμαρχος Χάβρης

Διεθνή Le Parisien: Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναλαμβάνει δήμαρχος Χάβρης

5.7.2020
Ινδία: 3.500 ευρώ για χρυσή μάσκα - «Ο κόσμος μου ζητάει να βγάλουμε σέλφι»

Διεθνή Ινδία: 3.500 ευρώ για χρυσή μάσκα - «Ο κόσμος μου ζητάει να βγάλουμε σέλφι»

5.7.2020
Βαλτιμόρη: Γκρέμισαν άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου και το πέταξαν στο λιμάνι

Διεθνή Βαλτιμόρη: Γκρέμισαν άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου και το πέταξαν στο λιμάνι

5.7.2020
Βρετανία: Οι παμπ άνοιξαν και γέμισαν κόσμο - Εικόνες που προκαλούν ανησυχία

Διεθνή Βρετανία: Οι παμπ άνοιξαν και γέμισαν κόσμο - Εικόνες που προκαλούν ανησυχία

5.7.2020
Ιαπωνία: Τουλάχιστον 16 νεκροί από «πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις» - 200.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Διεθνή Ιαπωνία: Τουλάχιστον 16 νεκροί από «πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις» - 200.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους

5.7.2020
Κορωνοϊός: Πάνω από 11 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως - Ξεπέρασαν τους 527.000 οι νεκροί

Διεθνή Κορωνοϊός: Πάνω από 11 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως - Ξεπέρασαν τους 527.000 οι νεκροί

5.7.2020
Πολωνία: Συνταγματική απαγόρευση των υιοθεσιών από ομόφυλα ζευγάρια προωθεί ο πρόεδρος Ντούντα

Διεθνή Πολωνία: Συνταγματική απαγόρευση των υιοθεσιών από ομόφυλα ζευγάρια προωθεί ο πρόεδρος Ντούντα

5.7.2020
11 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 13.3.2017 | 13:29
Εδω θα διαφωνίσω με όλους.

Εφ'οσον μιλάμε για στατιστικά στοιχεία θα πρέπει να λάβουμε υποψιν παραμετρους όπως χωρα/οικονομικο συστημα.
Στην Αμερικη δεν έχει νόημα να μιλάμε για ψαλίδα την στιγμή που το οικονομικό της σύστημα είναι καθαρα καπιταλιστικό. Στην Ευρώπη; ναι μπορουμε να μιλάμε διότι το οικονομικό συστημα έχει σοσιαλιστική χροια, δηλαδή θεωρουμε ότι το κράτος πρεπει να διασφαλίζει/επεμβαίνει πολυ περισσότερο εναντι της ελευθερη αγορας προσφορας/ζητησης για την προστασία του ατομου. Παραμετρος δευτερος, τα στοιχεία είναι κλαδικά ή διακλαδικά, δηλαδή συγκρίνει μισθους αντρων/γυναικων λ.χ. λογιστες; ή αθροιζει όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτου κλαδου και συγκρίνει; Αυτές οι παραμετροι έχουν σημασία διότι οι υπάλληλοι γραφείου (δουλεια που επιλέγουν οι περισσότερες γυναίκες) είναι σαφως χαμηλότερα αμοιβόμενες από λ.χ. οικοδόμοι (ξεκάθαρα ανδροκρατουμενο επαγγελμα), εαν τα στοιχεία προέρχονται από διακλαδική μεθοδο τότε μιλάμε για παραπλανητικη αναγνωση και αρα η οποιαδήποτε λύση θα είναι προβληματική.

Η ψαλίδα πρέπει να κλείσει (είτε είναι 20% είτε 5% είτε 0,01%) σε κλαδικό επιπεδο, δηλαδή με συγκριση ομοιων, υπάλληλοι γραφείου με υπαλληλους γραφείου, οικοδόμοι με οικοδόμους κτλ. Πως μπορεί να γίνει αυτό; με κλαδικες συμβάσεις εργασίας που όμως δεν θα καθορίζουν μονο κατώτατο μισθο αλλά απολυτο μισθο, αυτό όμως είναι αδικο για τους αντρες και τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν αυτό που λέμε καριερα, δηλαδή μεγαλύτερες αμοιβες από τον βασικό μισθο (ή απολυτο μισθο). Εαν μιλάμε για ισο μισθό ανα κλαδο σε επιπεδό κατωτατου βασικου προφανώς και είναι σωστο και όπου υπάρχει αυτό δεν υπάρχει ψαλίδα , αυτός είναι αλλωστε και ο ρόλος του κρατους (όπως έχει δημιουργηθει στην Ευρωπη), να διασφαλίζει την κατώτατη βαση, από εκει και πάνω ο κάθε εργαζόμενος αντρας/γυναίκα θα πρέπει να κάνει προσωπικές επιλογες και να περνει προσωπικά ρίσκα εαν θέλει κατι παραπάνω (η ελευθερία του ατόμου να επιλεγει). Σχετικά με το τελευταίο υπάρχει η διαμαρτυρία ότι οι αντρες εκπαιδευονται στο να περνουν ρίσκα ενω οι γυναίκες όχι...και έχουν δικιο και οι κύριοι υπευθυνοι αυτής της εμφυλης διακρισης είναι οι γονείς, η αναγνώριση όμως αυτου του γεγονότος δεν σημαίνει ότι θα καταργήσεις την σχεση ρίσκου/οφελος αλλά ότι θα εκπαιδευσεις τις γυναίκες να πέρνουν και αυτες ρισκα και να αναλαμβάνουν τις συνεπειες αυτων (ακομα και στην αποτυχία, απολυση, χρεοκοπία κτλ χωρίς όμως να τρεξεις ως κοινωνία να τις σταθείς όταν συμβει αυτό επειδή είναι γυναίκες). Δίκιο επίσης έχουν και όσοι λένε ότι οι γυναίκες επιλεγουν ασφαλεις δουλειες ενω οι άντρες επικίνδινες (τα στατιστικά εργασιακων ατυχηματων/θανατων είναι τραγικά εμφυλα). Τωρα όσο θα κλεινει η ψαλίδα θα πρέπει να καταργουνται αντιστοιχα επιδόματα, παροχες που δίνονται στις γυναίκες ως υποκατάστατα στην μεχρι τώρα αδικία διαφορετικά θα αντιστρεψεις την αδικία ισος μισθος + extra= παραπάνω.

Τέλος θα πρέπει να δουμε και μια αλλη κοινωνικη παράμετρο που όμως επιρεάζει και σε αυτό έχει να κάνει με τα στατιστικά στοιχεία σε επιπεδο νοικοκυριων όταν συγκρίνουν μονογενεϊκες οικογένιες με δυο γονεις, δηλαδή ένα εισόδημα vs δυο εισοδηματων και με την αυξηση των μονογονεϊκων οικογενιων είναι ενα υπολογίσιμο θεμα. Είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί; εδω έχει να κάνει με τι σχέση έχει κανείς με τις προσωπικες επιλογες και την ατομική ευθυνη, δηλαδή εδω θα πρέπει να τηρηθεί ο επιθυμιτος κανόνας ιση εργασία = ιση αμοιβη και αρα μηδεν επιπροσθετο επιδομα για μονογονεικες οικογένιες καθώς αυτό επι της ουσίας αυξάνει την αμοιβη για την ίδια εργασία λόγω προσωπικών επιλογών; είναι και αυτό ενα ενδιαφερον θεμα που επιρρεαζει.

Όπως βλέπουμε σχόλια τύπου "δεν υπαρχει ψαλίδα" και "οι γυναίκες αδικουνται" είναι απλοϊκες προσεγγίσεις που δεν προσφέρουν τίποτα πέρα από συναισθηματική χειραγώγηση. Στην οικονομική επιστήμη οι λεπτολογικοι παράμετροι είναι το παν, με οικονομικά στοιχεια αμερικής να στοιχειοθετήσεις στην Ευρώπη είναι σημαδι είτε ανόητου είτε λαικιστη. Στην Ευρώπη η ψαλιδα δεν ερχεται από την νομοθεσία τόσο όσο από την διαπαιδαγώγηση που λαμβάνει χωρα εντος των σπιτιων και σε αυτό τα κοινωνικά εργαλεια είναι περιορισμενα (για να εχουμε αμεσα αποτελεσματα) διότι ως κοινωνίες θεωρουμε ότι η κοινωνία έχει περιορισμένη παρεμβατικότητα στην διαπαιδαγωγηση των παιδιων, δηλαδη ο γονέας έχει τον κυρίαρχο λόγο και η κοινωνία μόνο σε περιπτωσεις αμεσου κινδυνου. Ως ανθρωπος που περιβάλεται διαρκως από εκπαιδευτικους στην προσωπική μου ζωή (γονεις, αδερφια, οικογ. φίλοι κτλ) αυτή είναι και η μεγαλύτερη τους δυσκολία, πως να επεμβουν στην διαπαιδαγώγηση των μαθητων χωρίς να τους ωθήσουν να συγκρουστουν με τους γονείς τους και τις αποψεις τους ( αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξει κάποιος αδαης ακτιβιζόπληκτος που θα πει το "ε δε πειράζει εαν οι γονείς είναι ........ καλα να πάθουν").

Νομίζω ότι είναι περιτο να πω πως ολο αυτό το σχόλιο δεν είναι τίποτα αλλο παρα μια απλοϊκη προσεγγιση του προβληματος καθως κάθε μια παράμετρος που ανεφερα επιρρεάζεται από πολλαπλάσιες παραμέτρους από πολλαπλες αρχες, πολιτευμα (και τί περιθωρια δρασης και περιοριστικους κανόνες επιτρεπει), οικονομικά μοντέλα (και τί περιθωρια δρασης και περιοριστικους κανόνες επιτρεπει), κοινωνικές αξίες (λ.χ. ισορροποια μεταξύ ατομου vs συλλογικου καλου και όλα όσα απορρεουν από αυτη).

Γενικά αφοριστικές δηλώσεις "δεν υπάρχει ψαλίδα, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα για αυτό" και "υπάρχει ψαλίδα, ας παλαβόσουμε όλοι εντρομοι" ιδίως όταν ερχονται από ξεκάθαρους ιδεολογικος/πολιτικους/οικονομικους χώρους και σε αυτό το πολυπλοκο πρόβλημα υπάρχουν πολλοι καλοθελητες (ακρατοι καπιταλιστες vs κουμουνιστογενών αριστερων που πνηγουν καθε μετριοπαθη φωνη) που προκυμενου να νικήσουν τον "οχθρο" δεν έχουν πρόβλημα να εθελοτυφλησουν. Η Ισλανδια είναι ένα ωραίο κοινωνικο/οικονομικο πειραμα, να δουμε τα οφελη, τι συνεπειες θα υπαρξουν,και τι νεα προβλήματα θα προκύψουν, αλλά ας δουμε το πρόβλημα για μια φορα ως ορθολογιστες, νηφάλιοι και σοβαροι ενηλικοι μακρια από δεξιες/αριστερες πολιτικές σκοπιμότητες που βασίζονται οι μεν στην απαξιωση του προβληματος και οι δε στην λαικιστική συναισθηματική χειραγώγηση που προσφέρει καθε κοινωνική αδικία διότι από αυτή την προσπάθεια των Ισλανδων θα προκύψει καποιο αποτελεσμα (καλό ή κακό) και μετά θα μπορουμε να ξερουμε τι να αποφύγουμε και τι να προσαρμόσουμε στις δικές μας αναγκες.
avatar
Ανώνυμος/η 13.3.2017 | 15:10
Αχ, τ' ότι καπνίζεις μου χάλασε όλον τον έρωτα, αλλά παραμένεις απίστευτα γοητευτικός ... <3
(Είναι «επηρεάζω» ... Por favor, don't unleash the Kraken, again ... LOL)
avatar
Ανώνυμος/η 14.3.2017 | 09:10
Merci για το κοπλιμαν, σου έχω νεα, αν και δεν το έχω κοψει το έχω ελλατώσει δραματικά ;)
avatar
Ανώνυμος/η 15.3.2017 | 11:25
Προφανώς και ολόκληρη η Δυση αποτελήτε από καπιταλιστικές κοινωνιες, αλλά έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά π.χ. στις ΗΠΑ το κρατος προνοιας είναι τραγελαφικό και αυτό το γεγονος είναι αποτελεσμα της γενικης αμερικάνικης κουλτουρας, στην Ευρώπη σχεδόν όλα τα κράτη έχουν μπολιάσει τον καπιταλισμό με σοσιαλιστικές αρχες για αυτό και έχεις στην Ευρωπη τις χώρες με τα πιο δυνατα κρατη πρόνοιας παραλληλα με την ελευθερη αγορα, το να λές ότι το Ευρωπαικό μοντελο είναι ιδιο (ή και πιο φιλελευθερο) από τις ΗΠΑ είναι αναληθες.

Τώρα όσο για το δευτερο σκελος, το ότι στην αμερική καλιεργήται η κουλτουρα του θυματος δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβλημα αλλά ότι το πρόβλημα δεν είναι τοσο τραγικό όσο παρουσιάζεται για λόγους πολιτικής χειραγωγησης, το ότι στην δυση οι άνθρωποι είμαστε πιο ίσοι από ποτε στην ανθρώπινη ιστορία (εδω είναι που η στοχευμένη ρητορία θυματοποίησης είναι συνειδητά ανηθικη) δεν σημαινει ότι κατακτήσαμε την ιδεατη κατασταση της ισότητας, εξου και η εκκληση για νηφαλιότητα και σοβαρότητα.

Μιλάω για ιδεατη κατάσταση ισότητας διότι η αρχη της ισότητας δεν είναι η μια και μοναδική ανθρωπινη αξια που θα θυσιάσουμε όλες τις αλλές ακριτα προς όφελος αυτης, αλλά μια από τις πολλες ισοδυναμες ανθρώπινες αξιες που αφ'ενος είναι καταδικασμενες να συγκρουονται μεταξύ τους, αφ'ετερου δεσμευεται από το προβλημα της πρακτικης εφαρμογης ιδεατων αξιων (που αλλάζουν κατα τόπο και χρόνο). Αυτός είναι και ο λόγος που αγανακτώ με τους μιμητες/υποστηρικτες της αμερικάνικης κοντρας (και των δύο πλευρών). Την στιγμη που δεν έχεις τα ίδια προβληματα, τους ίδιους περιορισμους, τα ίδια κοινωνικα/πολιτικα/οικονομικά μοντέλα με ποια λογική κάνεις προβολες και μεταφέρεις αυτουσια την μαχη στην Ευρώπη; γιατί επί της ουσίας αυτή είναι η κεκαλημενη μαχη των ευρωπαίων υποστηρικτων και των δύο πλευρών. "Στην αμερική τα στοιχεία είναι παρερμηνευμένα" αρα στην Ευρώπη τι; "Στην αμερική έχουν αυτά τα προβληματα" αρα στην Ευρώπη τι; ακόμη και ο τρόπος σκέψης της διανόησης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης έχει διαφορες, οι αμερικάνοι αντιμετωπίζουν σαν εφηβοι τις Ιδέες, μονοθεματικά, εντυπωσιακά, "επαναστατικά",απλοϊκα και εγωιστικα ενω οι Ευρωπαίοι λιγότερο εντυπωσιακα αλλά πιο ωριμα, πιο πολυθεματικά, πιο συνθετα , αυτή η Ευρωπαικη υπεροχη εκφράζεται και με το γεγονός ότι οι Ευρωπαικες κοινωνιες αν και ατελης είναι μακραν πιο υγιης όχι μονο από την αμερικάνικη αλλά από όλες τις αλλες.

Η ισότητα των ανθρώπων σε απολυτη εφαρμογη έρχεται σε συγκρουση με την ελευθερία επιλογης και αντιστρόφως, και εδω έρχεται η διαφορα ΗΠΑ και Ευρωπης, η αμερική έχει την εφηβική μονοθεματικη προσεγγιση προς την ελευθερια της επιλογης ενω η Ευρώπη την πολυθεματικη ισορροποία των δύο, δηλαδη ενιαίος κατώτατος μισθος (περιορισμένη ισότητα) αλλά ελευθερία επιλογης για παραπάνω από το κατώτατο (περιορισμένη ελευθερια επιλογης, για αυτό και είπα ότι οπου ισχυει κατώτατος μισθος δεν υπάρχει νόημα να μιλάμε για ψαλίδα) στην αμερική σε πόσα επαγγελματα ισχυει κάποιος υποχρεωτικός κατώτατος μισθος που να ικανοποιεί την λογική της χρυσης τομής; αυτή ειναι η υπεροχή του Ευρωπαίκου μοντέλου εναντι των ΗΠΑ.

Γενικά με βρίσκεις συμφωνο με την πολιτικά ανηθικη χρηση φαινομενικά σωστών στατιστικών στοιχείων (φαινομενικά σωστων διότι ναι μεν τα μαθηματικά είναι σωστα η ερμηνία τους όμως όχι) για να διαμονοποιήσουν τις πιο προοδευτικές κοινωνίες στις οποιες ζουμε (και να στρατολογησουν ψηφοφόρους), τό ότι παραποιουν, μεγενθυνουν κτλ υπαρκτά προβληματα δεν αναιρει το γεγονος ότι τα προβληματα είναι υπαρκτα στην νηφάλια τους μορφη (αυτό είναι το λάθος που κάνουν οι πολέμιοι της ψηφοθηρικης υπερβολής της αριστερας).

Για τους παραπάνω λόγους λέω ότι όσοι λένε "τα επιχειρηματα είναι λάθος αρα το προβλημα είναι φαινομενικό" και όσοι λένε "ωωω θεοι υπάρχει ακομα αδικία , είστε όλοι, οι υπολοιποι που δεν έχετε την ίδια με μενα ιδεολογία, απανθρωπα κτηνη" είναι και οι δύο εμποδια στην ουσιαστική ορθολογιστική πρόοδο και βελτίωση της υπάρχουσας κοινωνίας, οι δύο πλευρες νοιαζονται να κυριαρχήσουν η μια εναντι της άλλης παρα να δουν πως θα συνυπάρξουν με τον καλυτερο δυνατον τρόπο. Μην ανησυχεις όμως η ρητορία αυτή είναι καταδικασμένη να καταρευσει και να μεινει μια περιθωριακη φιλοσοφία (π.χ. η επιθεση του "εσωτερικευμενου μισογυνισμου" στις γυναίκες που δεν θέλουν να ασπαστουν την εν λόγο ιδεολογία αλλά θα συνεχίσουν να διεκδικουν τα δικαιώματα τους είναι που θα περιθωριοποιήσουν την αριστερα) σε βάθος χρόνου διότι δίνει αλλοθι και όχι λύσεις στα προβληματα τους και το γεγονος ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων (αντρων/γυναικων ανεξαρτήτου εθνοτικων ομαδων κτλ) αφ ενος τσινάει όταν τους θεωρείς κακορίζικα θυματα και αφ ετερου αντιδρα ασχημα (αλλά δικαίως) όταν τους προσβάλεις διαρκως.

Υ.Γ. Για να ασχοληθουμε και με τα ελληνικά προβληματα, ευτυχώς οι Ελληνες Λοατ και φεμινιστριες ρίξαν μετα την νικη του Συριζα την αμερικάνικη μιμιτικη επιθετικη τακτικη του όσοι διαφωνουν πολιτικά με μας είναι "ομοφοβικοι", "ισλαμοφοβικοι", "σεξιστες", το οποίο θα φανει στις επομενες βουλευτικες εκλογες εαν είναι επειδη επικρατησαν πιο νηφάλιες φωνες ή απλά η αριστερα προς το παρον δεν έχει πολιτικό όφελος από τον σαματα.
avatar
Ανώνυμος/η 16.3.2017 | 14:45
Προφανως και συμφωνουμε στα 1 & 2, μπορει να διαφωνουμε σε πιο σταδιο της ισότητας ειμαστε ως κοινωνίες και με πιο τρόπο θα φτασουμε εκει αλλα ελπιζω να μην δωθηκε η εντυπωση ότι αμφισβητω την υπαρξη των αξιακων σου πεποιθησεων αυτων καθ'αυτων.
SweetDreams 13.3.2017 | 14:22
Δεν υπαρχουν γυναικες στην Ευρωπη που βγαζουν λιγοτερα λεφτα απο τους αντρες ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. Αυτο ειναι παρανομο εδω και πολλα χρονια. Αλλα λεει ο νομος και αλλα εσεις. Σταματηστε να γραφετε πραγματα που δεν ισχυουν επιτελους.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια