Γαλλία: Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα
Διεθνή

Γαλλία: Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα

Σε ποσοστά ρεκόρ η αποχή-Aπό σήμερα ο νέος Πρόεδρος αναζητά την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Ο κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν εξελέγη χθες πρόεδρος με 66,10% των ψήφων, έναντι 33,90% που συγκέντρωσε η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

 

Η αποχή έφθασε στο 25,44% των εγγεγραμμένων, ποσοστό ρεκόρ. Στον πρώτο γύρο η αποχή είχε φθάσει το 22,23%. Η μεταβίβαση της εξουσίας ανάμεσα στον εκλεγέντα πρόεδρο και τον απερχόμενο αρχηγό του κράτους πρόκειται να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

 

Αυτή την ώρα ο Μακρόν βρίσκεται στο Champs Elysees, όπου θα παρευρεθεί στην πρώτη επίσημη τελετή του, στην εκδήλωση για την παράδοση σαν σήμερα πριν από 72 χρόνια, της ναζιστικής Γερμανίας με την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης. Παρόντες και οι Ολάντ και Σαρκοζί, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, συνεχάρη σήμερα τον Εμμανουέλ Μακρόν «γι' αυτή την ωραία εκλογή» και δήλωσε πως επιθυμεί «από τα βάθη της καρδιάς του το καλύτερο για τη Γαλλία», αν και για τον νέο πρόεδρο «τα δύσκολα τώρα αρχίζουν».

 


 

 

Ο φιλοευρωπαίος  Μακρόν, θα ασχοληθεί από σήμερα κιόλας με τη συγκρότηση του κυβέρνησής του για να αντιμετωπίσει την μάχη των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου και σε μία βαθιά διχασμένη χώρα.

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρευρίσκεται σήμερα στο πλευρό του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στις τελετές για την νίκη της 8ης Μαΐου 1945 στο Παρίσι πριν από την μεταβίβαση της εξουσίας το επόμενο Σαββατοκύριακο.

 

Ο Τύπος υπογραμμίζει την δυσκολία των ημερών που έρχονται. Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberation, πρόκειται για μία «υπό πίεσιν» νίκη, ενώ το μεγάλο ποσοστό αποχής, παρά την απειλή της άκρας δεξιάς, αποτεί ήδη ένδειξη χαμηλού δείκτη ικανοποίησης για τον νέο πρόεδρο.

 

Η εφημερίδα Le Figaro βλέπει από την πλευρά της μία περιορισμένη νίκη, με το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από το 1969 και την διασπορά σε τέσσερα μπλοκ του εκλογικού σώματος. Η συντηρητική εφημερίδα προβλέπει δύσκολες βουλευτικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο, ο οποίος δεν θα έχει περίοδο χάριτος.

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν που θα γίνει στα 39 του χρόνια ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας παραδέχθηκε χθες το βράδυ ότι δεν έχει λάβει λευκή επιταγή από τους ψηφοφόρους, παρά το μεγάλο ποσοστό του (66%) απέναντι στην υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν που καταγράφει ωστόσο, με 34%, ιστορικό σκορ.

 

Ανάμεσα στην αποχή του 24,95% και τον αριθμό ρεκόρ των λευκών και των άκυρων που ξεπέρασαν κατά τι τα 4 εκατομμύρια, πάνω από ένας στους τρεις Γάλλους αρνήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν και την Μαρίν Λεπέν.

«Θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις κατά των διαιρέσεων που μας καταστρέφουν», δεσμεύθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην αυλή του Λούβρου στο Παρίσι, τονίζοντας ότι «άκουσε » την οργή εκείνων που ψήφισαν την αντίπαλό του.

 

Τρία μεγάλα θέματα έχει μπροστά του ο Εμανουέλ Μακρόν: την καταπολέμηση της ενδημικής ανεργίας που βρίσκεται στο 10%, την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και την αναζωογόνηση μίας αποδυναμωμένης Ευρώπης.

 

Τις επόμενες ημέρες ο Μακρόν θα αποκαλύψει το όνομα του πρωθυπουργού της κυβέρνησής του πριν εκκινήσει για την αναζήτηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου, ώστε να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά του: εκτεταμένη μεταρρύθμιση του κώδικα απασχόλησης, περικοπή των δημοσίων δαπανών, ενίσχυση του γαλλο-γερμανικού άξονα.

 

Χθες, μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές, ζήτησε από τους γάλλους ψηφοφόρους να του δώσουν «μία πραγματική, ισχυρή πλειοψηφία για την αλλαγή».

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν Εμπρός! (En Marche!), θα εξασφάλιζε σήμερα το 24%-26% των ψήφων, μπροστά από την γαλλική δεξιά (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%-22%), την ριζοσπαστική αριστερά (13%-15%) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (8%-9%) στις βουλευτικές εκλογές.

 

Μετά τον αποκλεισμό τους στον πρώτο γύρο των προεδρικών, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς έχουν ήδη αρχίσει την ανασύνταξή τους για να πάρουν την εκδίκησή τους.

 

Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που εξασφάλισε το 19,58% των ψήφων στον πρώτο γύρο, κάλεσε επίσης τους Γάλλους να ενωθούν για τις βουλευτικές εκλογές για να αντιταχθούν στο «νέο προεδρικό μονάρχη».

 

Μετά την ήττα της, η Μαρίν Λεπέν, η οποία έκανε προεκλογική εκστρατεία κατά της μετανάστευσης, του ευρώ, της παγκοσμιοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ιστορικό σκορ του κόμματός της.

 

Αυτή που παρουσιάσθηκε ως «η υποψήφια του λαού», ήλπιζε ότι θα παρασυρθεί από το ίδιο κύμα που έφερε μέχρι τον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ Τραμπ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην πόρτα της εξόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά απογοητεύτηκε.

 

Υποσχέθηκε «ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου γύρω από τη διαίρεση ανάμεσα σε πατριώτες και υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης».

 

Το Παρίσι, η κοσμοπολίτικη και πολυπολιτισμική γαλλική μητρόπολη, έδωσε τον Εμανουέλ Μακρόν το 90% των ψήφων.

 

Γιος γιατρών , με εμφάνιση ζεν πρεμιέ, απόφοιτος των σχολών της γαλλικής ελίτ, ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφαλίζει μία πενταετή θητεία στη ηγεσία μίας από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, πυρηνικής δύναμης, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ατμομηχανής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ, Le Monde

 

 

 

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπαμπουίνοι δραπέτευσαν από εργαστήριο στο Σίδνεϊ

Διεθνή Μπαμπουίνοι δραπέτευσαν από εργαστήριο στο Σίδνεϊ

25.2.2020
Guardian: Τα χλωριωμένα κοτόπουλα στο επίκεντρο των συζητήσεων Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή Guardian: Τα χλωριωμένα κοτόπουλα στο επίκεντρο των συζητήσεων Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου

25.2.2020
Μπαρνιέ για Brexit: Δεν θα υπάρξει συμφωνία «με κάθε τίμημα»

Διεθνή Μπαρνιέ για Brexit: Δεν θα υπάρξει συμφωνία «με κάθε τίμημα»

25.2.2020
ΗΠΑ: 19χρονος επιχείρησε να ανατινάξει αυτοκίνητο έξω από το Πεντάγωνο

Διεθνή ΗΠΑ: 19χρονος επιχείρησε να ανατινάξει αυτοκίνητο έξω από το Πεντάγωνο

25.2.2020
Στη φυλακή ο βιβλιοπώλης του Χονγκ Κονγκ που είχε «εξαφανιστεί» το 2015

Διεθνή Στη φυλακή ο βιβλιοπώλης του Χονγκ Κονγκ που είχε «εξαφανιστεί» το 2015

25.2.2020
Πρόστιμο σε κτηνοτρόφο επειδή χτυπούσε τα πρόβατα με γροθιές στο κεφάλι (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Διεθνή Πρόστιμο σε κτηνοτρόφο επειδή χτυπούσε τα πρόβατα με γροθιές στο κεφάλι (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

25.2.2020
Το xHamster προσφέρει δωρεάν premium πρόσβαση στις περιοχές με κοροναϊό

Διεθνή Το xHamster προσφέρει δωρεάν premium πρόσβαση στις περιοχές με κοροναϊό

25.2.2020
Ιταλία: Στους 11 οι νεκροί από τον κοροναϊό - Ανοιχτά αφήνουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες

Διεθνή Ιταλία: Στους 11 οι νεκροί από τον κοροναϊό - Ανοιχτά αφήνουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες

25.2.2020
Γκρέτα Τούνμπεργκ και Μαλάλα Γιουσαφζάι μαζί - Συναντήθηκαν στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Διεθνή Γκρέτα Τούνμπεργκ και Μαλάλα Γιουσαφζάι μαζί - Συναντήθηκαν στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

25.2.2020
Βραζιλία: Καρναβάλι με πρόστιμα για όσους ουρούν δημοσίως

Διεθνή Βραζιλία: Καρναβάλι με πρόστιμα για όσους ουρούν δημοσίως

25.2.2020
3 Σχόλια
avatar
σαλιγκάρι 8.5.2017 | 12:44
τελικά δεν είναι όλος ο κόσμος σαν κι εμάς (τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμμύδια;)
υπάρχουν πολύ καλύτεροι από εμάς σε επίπεδο καθημερινών ανθρώπων

skeletor 8.5.2017 | 12:57
Η καρπαζιά στον σβέρκο των αγράμματων συριζαίων, των δραχμιστών, των αριστερών και δεξιών φασισταριών, των λαϊκιστών, των ψεκασμένων, των αντισυστημικών και των παπαδημούληδων είναι πολύ δυνατή. Και μπορεί σήμερα, μετά από αυτή τη συντριβή να κολλάνε έμπλαστρα και να ρουφάνε θυμωμένα τον φραπέ τους, αλλά αύριο μεθαύριο, στο πρώτο στραβοπάτημα του Μακρόν θα είναι εκεί να μας θυμίσουν ότι αυτοί "το είχανε προβλέψει".

Δεν μας παρατάτε ρε τούβλα.

=====
Hristoss1 8.5.2017 | 13:09
Αριστερουληδες ολου του κοσμου φατε ξυδακι. Τελικα υπαρχουν πολιτικοι που δεν ταζουν ευκολες λυσεις και λαοι που δεν τρωνε αμασητα την προπαγανδα περι φιλελεδων και δεν κλεινουν το ματι στην ακροδεξια. Η ευρωπη αλλάζει ετοιμαστειτε...