Καταδίκη της Ρωσίας για το νόμο της ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας
Διεθνή

Καταδίκη της Ρωσίας για το νόμο της ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε τις ρωσικές αρχές να τους καταβάλουν συνολικά 43.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση σε 3 ενάγοντες ομοφυλόφιλους

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα τη Ρωσία για έναν νόμο του 2013 που τιμωρεί επιβάλλοντας πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για κάθε ομοφυλοφιλική «προπαγάνδα» μπροστά σε ανήλικους.


Ο νόμος αυτός που επιπλήττει «την προώθηση των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων στους ανήλικους» «ενίσχυσε τον στιγματισμό» των ομοφυλοφίλων και «ενθάρρυνε την ομοφοβία, που είναι ασύμβατη με τις αξίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας».


Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει τρεις ρώσοι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε πρόστιμα βάσει του νόμου αυτού, κυρίως γιατί ξεδίπλωσαν μπροστά σε ένα λύκειο ένα πανό που έγραφε πως η ομοφυλοφιλία είναι «κανονική» και «όχι μια διαστροφή».


Οι ενάγοντες είχαν χάσει και τις τρεις προσφυγές τους στη Ρωσία κατά της καταδίκης τους, ακόμη και στο ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε πως η απαγόρευση αυτή δικαιολογείται από τον κίνδυνο «να δημιουργηθεί μια διαστρεβλωμένη εντύπωση κοινωνικής αντιστοιχίας ανάμεσα στις παραδοσιακές και τις μη παραδοσιακές συζυγικές σχέσεις» και να προσανατολιστούν τα παιδιά στον δρόμο των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων.


Το ΕΔΑΔ, αντίθετα, τους δικαίωσε: έκρινε πως ήταν θύματα μιας παραβίασης του δικαιώματός τους στην έκφραση, καθώς και μεροληψίας και διέταξε τις ρωσικές αρχές να τους καταβάλουν συνολικά 43.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.


Η ρωσική κυβέρνηση «δεν κατέδειξε πώς η ελευθερία της έκφρασης στα θέματα ΛΟΑΤ έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν οι υπάρχουσες 'παραδοσιακές οικογένειες', τους προκαλεί βλάβη με άλλον τρόπο ή αμφισβητεί το μέλλον τους», εκτίμησαν οι ευρωπαίοι δικαστές.


Το ΕΔΑΔ «εξακολουθεί να αρνείται να εγκρίνει πολιτικές και αποφάσεις που μεταφέρουν τις προκαταλήψεις από μια ετεροφυλόφιλη πλειονότητα σε μια ομοφυλόφιλη μειονότητα», εξήγησε.


Το Δικαστήριο σημειώνει εξάλλου πως η Μόσχα «δεν ήταν σε θέση να παράσχει οποιαδήποτε εξήγηση όσον αφορά τον μηχανισμό με τον οποίο ένας ανήλικος παρακινείται να υιοθετήσει έναν 'ομοφυλοφιλικό τρόπο ζωής' και ακόμη λιγότερο επιστημονικές αποδείξεις που να καταδεικνύουν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός προσώπου μπορεί να αλλάξει από μια εξωτερική επίδραση».


«Το (ρωσικό) υπουργείο Δικαιοσύνης εκφράζει τη διαφωνία του με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, όπου προστίθεται πως θα κατατεθεί έφεση εντός τριών μηνών. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε πει πως η απόφαση του ΕΔΑΔ θα μελετηθεί. «Η απόφαση θα μελετηθεί ασφαλώς», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως μιλάμε για (απαγόρευση της προώθησης της ομοφυλοφιλίας σε) ανήλικους. Ακόμη και όταν κάνετε μια ερώτηση είναι πολύ σημαντικό να το ξεκαθαρίζετε αυτό», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Metropolitan Opera ακυρώνει όλες τις παραστάσεις του φθινοπώρου

Διεθνή Η Metropolitan Opera ακυρώνει όλες τις παραστάσεις του φθινοπώρου

2.6.2020
Ιαπωνία: Ταυτόχρονα σόου με πυροτεχνήματα σε όλη τη χώρα, για να ευθυμήσουν οι πολίτες εν μέσω κορωνοϊού

Διεθνή Ιαπωνία: Ταυτόχρονα σόου με πυροτεχνήματα σε όλη τη χώρα, για να ευθυμήσουν οι πολίτες εν μέσω κορωνοϊού

2.6.2020
Βραζιλία: Ερήμωσε η Copacabana -Αντί για πάρτι και μουσικές, περιπολίες και μάσκες

Διεθνή Βραζιλία: Ερήμωσε η Copacabana -Αντί για πάρτι και μουσικές, περιπολίες και μάσκες

2.6.2020
Αυτό το πάρκινγκ της Νέας Υόρκης απέκτησε ένα τεράστιο mural ως φόρο τιμής σε έναν γιατρό που πέθανε από κορωνοϊό

Διεθνή Αυτό το πάρκινγκ της Νέας Υόρκης απέκτησε ένα τεράστιο mural ως φόρο τιμής σε έναν γιατρό που πέθανε από κορωνοϊό

2.6.2020
Έριξαν δακρυγόνα σε ειρηνικούς διαδηλωτές για να φωτογραφηθεί ο Τραμπ με τη Βίβλο σε εκκλησία

Διεθνή Έριξαν δακρυγόνα σε ειρηνικούς διαδηλωτές για να φωτογραφηθεί ο Τραμπ με τη Βίβλο σε εκκλησία

2.6.2020
Ανθρωποκτονία ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ- Η έκθεση του ιατροδικαστή

Διεθνή Ανθρωποκτονία ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ- Η έκθεση του ιατροδικαστή

2.6.2020
ΗΠΑ: Άλλος ένας νεκρός στις διαδηλώσεις- Από αστυνομικά πυρά

Διεθνή ΗΠΑ: Άλλος ένας νεκρός στις διαδηλώσεις- Από αστυνομικά πυρά

2.6.2020
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ο Τραμπ απειλεί με στρατό - Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη

Διεθνή Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ο Τραμπ απειλεί με στρατό - Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη

2.6.2020
Βρετανία: «Απαγορευτικό» στο σεξ για ζευγάρια που δεν μένουν μαζί - Λόγω κορωνοϊού

Διεθνή Βρετανία: «Απαγορευτικό» στο σεξ για ζευγάρια που δεν μένουν μαζί - Λόγω κορωνοϊού

2.6.2020
Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη - Με απόφαση ντε Μπλάζιο

Διεθνή Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη - Με απόφαση ντε Μπλάζιο

1.6.2020
1 Σχόλια
avatar
Takis 20.6.2017 | 22:27
Κάποιος, λοιπόν, πρέπει να πει στους κυρίους της Ρωσίας, ότι η ομοφυλοφιλία δε διδάσκεται και σύμφωνα με όλες τις κοινά αποδεκτές επιστημονικές προσεγγίσεις, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου δε γίνεται να αλλάξει, ό,τι και να πει κάποιος.
Η "έκθεση" λοιπόν των ανηλίκων σε άλλες -έστω και μειοψηφικές- ερωτικές και σεξουαλικές συμπεριφορές θα καταφέρει αφενός να κάνει τα ετεροφυλόφυλα άτομα ανοιχτά και δεκτικά σε κάθε είδους ερωτικό προσανατολίσμό χωρίς να γίνουν ρατσιστές, αφετέρου τα ομοφυλόφιλα άτομα να μην έχουν πάσης φύσεως ενοχές και να μη θεωρούν τους εαυτούς λάθη της φύσης!
Παρεπιπτόντώς να πούμε ότι η Ρωσία του Πούτιν δεν διαφέρει καθόλου από την Τουρκία του Ερντογάν σε θέματα δημοκρατίας, ισότητας, ελευθερίας έκφρασης, δικαιώματα μειονοτήτων. Είναι απλώς το "ειδικό της βάρος" που κάνει τη δύση να εθελοτυφλεί..
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια