DW: Πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα;

DW: Πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα;

Σαφείς αντισημιτικές τάσεις στην Ελλάδα, ειδικά στη γλώσσα και τη ρητορική πολιτικών, δημοσιογράφων αλλά και εκπροσώπων της Εκκλησίας διαπιστώνει γερμανική έρευνα

Σαφείς αντισημιτικές τάσεις στην Ελλάδα, ειδικά δε στη γλώσσα και τη ρητορική πολιτικών, δημοσιογράφων αλλά και εκπροσώπων της Εκκλησίας διαπιστώνει έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Χάινριχ-Μπελ.

 

Το 2014 η αμερικανική οργάνωση Anti-Defamation League δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας που έβαλε στο μικροσκόπιο το πώς αντιμετωπίζονται σε όλο τον κόσμο οι Εβραίοι. Ένα από τα πιο ίσως ενδιαφέροντα στοιχεία που είχαν προκύψει για την Ευρώπη ήταν ότι σε καμία άλλη χώρα, ο αντισημιτισμός, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις έναντι των Εβραίων δεν ήταν τόσο διαδεδομένα όσο στην Ελλάδα. Ακόμη και σε Πολωνία, Ουγγαρία και Ουκρανία τα σχετικά ποσοστά ήταν χαμηλότερα. Στην ίδια την Ελλάδα είχαν εκφραστεί τότε επιφυλάξεις για τη σοβαρότητα της εν λόγω έρευνας.

 

Νέα έρευνα όμως που έγινε και με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αλλά και της Οξφόρδης επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που καταχωρούν τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα ως ιδιαίτερα υψηλό. Η έρευνα "Αντισημιτισμός στην Ελλάδα σήμερα: εκφάνσεις, αίτια και αντιμετώπιση του φαινομένου" έγινε για λογαριασμό του γερμανικού Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ που πρόσκειται στο κόμμα των Πρασίνων και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Βερολίνο.

 

Οι Εβραίοι "έχουν εξουσία"

Την έρευνα απασχόλησαν τρία βασικά ζητήματα: το 75% των 1.000 περίπου συμμετεχόντων δηλώνουν βέβαιοι ότι οι Εβραίοι εκμεταλλεύονται το Ολοκαύτωμα για ίδιον όφελος, το 65% ότι το Ισραήλ μεταχειρίζεται τους Παλαιστίνιους όπως ακριβώς και οι Ναζί τους Εβραίους ενώ το 71% δηλώνουν βέβαιοι ότι οι Εβραίοι "έχουν εξουσία", είτε ως πολίτες, είτε ως κράτος ή ως επιχειρηματίες. Η έρευνα κατέδειξε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις αντιλήψεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Εντούτοις όσο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι κανείς, τόσο πιο βαθιά ριζωμένος είναι ο αντισημιτισμός ενώ αντιθέτως, όσο μεγαλύτερο είναι το μορφωτικό επίπεδο, τόσο λιγότερα τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις.

 

Αρκετά διαδεδομένος είναι ο αντισημιτισμός και σε ανθρώπους που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Επίσης, όσο περισσότερο πιστεύει κανείς σε θεωρίες συνομωσίας, τόσο περισσότερο πιστεύει επίσης ότι οι Εβραίοι "ελέγχουν τον κόσμο". "Ο αντισημιτισμός είναι δημοφιλής στην Ελλάδα", λέει ο Λεόν Σαλτιέλ, ένας εκ των τεσσάρων συντακτών της έκθεσης. "Όταν μπαίνεις σε ταξί ακούς συχνά να βρίζουν τους Εβραίους".

 

Οι ερευνητές έθεσαν στο επίκεντρο και προκαταλήψεις σε βάρος των Εβραίων στα συμφραζόμενα πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Πρόσφορο έδαφος βρίσκει ο αντισημιτισμός κυρίως στα πολιτικά άκρα (ακροαριστερά και ακροδεξιά) ενώ τη μικρότερη απήχηση έχει στο χώρο του πολιτικού κέντρου και κυρίως σε εκείνον της μετριοπαθούς αριστεράς.

 

Αντισιωνισμός

Και ενώ ο αντισημιτισμός είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ακροδεξιάς ιδεολογίας, στους αριστερούς, οι αντισημιτικές τάσεις απορρέουν περισσότερο από τη στάση έναντι του Ισραήλ. "Η κριτική κατά του εβραϊκού κράτους στην Ελλάδα είναι μερικές φορές απροκάλυπτη", λέει ο Λεόν Σαλτιέλ. "Κάθε φορά που ξεσπά κρίση στη Μέση Ανατολή οι Ισραηλινοί προβάλλονται από τα ΜΜΕ ως ναζί. Έτσι σχετικοποιείται το Ολοκαύτωμα και υποβαθμίζεται η σημασία του. Η κριτική στο Ισραήλ είναι θεμιτή. Όταν όμως εξομοιώνονται οι Εβραίοι με τους ναζί, τότε πρόκειται για αντισημιτισμό".

 

Ένα από τα θετικά στοιχεία της έρευνας πάντως είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων ότι τα τελευταία χρόνια ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις παίρνουν ξεκάθαρες θέσεις κατά του φαινομένου ενώ οι αρμόδιες αρχές κινούνται αποφασιστικά κατά αντισημιτικών δράσεων και δηλώσεων. Το Ολοκαύτωμα είναι βασικό κεφάλαιο της διδακτικής ύλης στα σχολικά βιβλία ενώ ο αριθμός των μαθητών που επισκέπτονται εβραϊκά μουσεία στην Ελλάδα αλλά και το Άουσβιτς έχει αυξηθεί σημαντικά.

 

Σε αυτή τη θετική εξέλιξη συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η άνοδος της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας αντελήφθησαν ότι θα πρέπει να καταπολεμήσουν την απάνθρωπη ιδεολογία της, λέει ο Λεόν Σαλτιέλ. Ένας ακόμη λόγος που ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα χάνει έδαφος είναι η αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ. Ενώ παραδοσιακά η Ελλάδα διατηρούσε στενές σχέσεις φιλίας με τις αραβικές χώρες, τα τελευταία χρόνια η Αθήνα προσεγγίζει όλο και περισσότερο το Τελ Αβίβ. Η έρευνα συμπεραίνει, ότι οι όλο και πιο στενές διμερείς σχέσεις αντικατοπτρίζονται και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τους Εβραίους και το Ισραήλ, η ελληνική κοινή γνώμη.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός: Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με έρευνα

Διεθνή Κορωνοϊός: Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με έρευνα

29.5.2020
Οι φονικές γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες προκαλούν ανησυχία και στον Καναδά - ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή Οι φονικές γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες προκαλούν ανησυχία και στον Καναδά - ΒΙΝΤΕΟ

29.5.2020
Χάος στη Μινεάπολη: Φωτιές, λεηλασίες και καταστροφές μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Διεθνή Χάος στη Μινεάπολη: Φωτιές, λεηλασίες και καταστροφές μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

28.5.2020
Ο Τραμπ κλιμακώνει τον πόλεμο με το Τwitter- Διάταγμα για αλλαγή της νομοθεσίας για τα social media

Διεθνή Ο Τραμπ κλιμακώνει τον πόλεμο με το Τwitter- Διάταγμα για αλλαγή της νομοθεσίας για τα social media

28.5.2020
Διάσημος Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής έφτιαξε 10.000 μάσκες για φιλανθρωπικό σκοπό

Διεθνή Διάσημος Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής έφτιαξε 10.000 μάσκες για φιλανθρωπικό σκοπό

28.5.2020
Πέθανε ο γηραιότερος άντρας στον κόσμο - Είχε αρνηθεί ευχετήρια κάρτα γενεθλίων από την Ελισάβετ

Διεθνή Πέθανε ο γηραιότερος άντρας στον κόσμο - Είχε αρνηθεί ευχετήρια κάρτα γενεθλίων από την Ελισάβετ

28.5.2020
Ισλαμικό Κράτος: «Ο κορωνοϊός είναι η τιμωρία του Θεού στην Δύση»

Διεθνή Ισλαμικό Κράτος: «Ο κορωνοϊός είναι η τιμωρία του Θεού στην Δύση»

28.5.2020
Μια νέα «ειδικότητα» στο Χόλιγουντ- Αναζητούν συμβούλους κορωνοϊού, για γυρίσματα με ασφάλεια

Διεθνή Μια νέα «ειδικότητα» στο Χόλιγουντ- Αναζητούν συμβούλους κορωνοϊού, για γυρίσματα με ασφάλεια

28.5.2020
Τεράστια πτώση στις πωλήσεις σαμπάνιας: «Ο κόσμος δεν έχει λόγους να γιορτάσει»

Διεθνή Τεράστια πτώση στις πωλήσεις σαμπάνιας: «Ο κόσμος δεν έχει λόγους να γιορτάσει»

28.5.2020
Γερμανία: Δασκάλα κατηγορείται για τον θάνατο 3χρονου κοριτσιού - Ύποπτη και για άλλες επιθέσεις σε νήπια

Διεθνή Γερμανία: Δασκάλα κατηγορείται για τον θάνατο 3χρονου κοριτσιού - Ύποπτη και για άλλες επιθέσεις σε νήπια

28.5.2020
4 Σχόλια
Κωτσοβασιλιάς 16.9.2017 | 11:27
Αυτές οι έρευνες είναι λίγο tricky... Το να λέει κάποιος ότι οι εβραίοι δεν φέρονται σωστά στους παλαιστίνιους δεν σημαίνει πως είναι αντισημιτισμός. Ούτε το να λέει κάποιος πως οι εβραίοι εκμεταλλεύονται το ολοκαύτωμα (καλά κάνουν) σημαίνει πως δεν πιστεύει στο ολοκαύτωμα και είναι αντισημιτιστής. Αυτά είναι θέματα που χωράνε κουβέντα και δεν περιορίζονται σε μία έρευνα με ερωτήσεις που δεν απαντώνται με μία φράση προκειμένου να βγάλουμε ταμπέλες. Δηλαδη ή ελλαδα είναι περισσότερο αντισημιτική χώρα από αυστρια τσεχια ή ουγγαρια όπου οι αντίστοιχες χαυγες εκεί έχουν πιο ψηλά ποσοστά. Δεν νομίζω...
Δον Ιδιώτης 16.9.2017 | 12:31
Δυστυχώς στην Ελλάδα ο αντισημιτισμός είναι βαθύτερος από αυτό που περιγράφεις. Πάρα πολλοί Έλληνες πιστεύουν πως οι Εβραίοι κυβερνούν τον κόσμο, πως κρύβονται πίσω από τις Τράπεζες, πως σώθηκαν όσοι εργάζονταν στους δίδυμους πύργους γιατί τους ειδοποίησαν και άλλα τέτοια. Και το χειρότερο είναι πως αυτά δεν τα πιστεύουν μόνο χρυσαυγίτες εδώ.
Jobsworth 20.9.2017 | 23:28
Έτσι ακριβώς. Τη δεκαετία του '00 που ζούσα και πήγαινα σχολείο στην Ελλάδα άκουγα συχνά πυκνά αντισημιτικά σχολια και θεωρίες συνομωσίας ακόμη και από άτομα που κατά τ' άλλα θα περίμενες να έχουν ένα στοιχειώδες επίπεδο. Θυμάμαι ένας καθηγητής θρησκευτικών στο λύκειο μας έλεγε ότι η εισροή μεταναστών στην Ελλάδα είναι ένα σχέδιο των Εβραίων και ότι όταν οι μετανάστες φτάσουν να αντιπροσωπεύουν το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας θα ιδρύσουν δικό τους πολιτικό κόμμα και θα ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις. Τρικυμία εν κρανίω αλλά η θλιβερή αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιοι τύποι διαμορφώνουν συνειδήσεις στην Ελλάδα και δυστυχως τέτοιου είδους πεποιθήσεις είναι αρκετά συνηθισμένες σε ολα τα στρώματα της κοινωνίας.
avatar
billSKP 18.9.2017 | 15:59
Γερμανοί ξεσκεπάζουν τους αντισημίτες Έλληνες? Ποιοι? Αυτοί των οποίων οι παππούδες και οι πατέρες εξολόθρευσαν εκατομμύρια Εβραίους. Ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέματα είναι οι αριθμοί και οι έρευνες της πλάκας.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια