Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής στον Λευκό Οίκο απάντησε μόνο στις προκαθορισμένες ερωτήσεις προκαλώντας τον εκνευρισμό της επιτροπής (EPA)
Διεθνή

Ο Μπάνον κατέθεσε στο Κογκρέσο κεκλεισμένων των θυρών

Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής στον Λευκό Οίκο Στιβ Μπάνον μίλησε στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, για την φημολογούμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016

Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής στον Λευκό Οίκο Στιβ Μπάνον μίλησε στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

 

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Μπάνον είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις και με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, σύμφωνα με το "Politico".

 

Τόσο ο ειδικός ανακριτής, όσο και η επιτροπή ερευνούν το ενδεχόμενο επιρροής της Ρωσίας ή ακόμα και συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Μόσχας.


Η κατάθεση του Μπάνον στην επιτροπή του Κογκρέσου έγινε κεκλεισμένων των θυρών και κράτησε 4 ώρες.

 

Ο ίδιος, αρνήθηκε ν' απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση πλην των 25 προκαθορισμένων ερωτήσεων που είχαν διατυπωθεί από τον Λευκό Οίκο.


Ο Άνταμ Σιφ που ηγείται της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην επιτροπή, υποστήριξε ότι οι ερωτήσεις αυτές, είχαν τόσο αυστηρές προδιαγραφές, που συνιστούν απόπειρα παραπλάνησης της επιτροπής.

 

«Υπήρχαν ερωτήσεις στην λογική: Συναντήσατε ποτέ τον τάδε; Κι επειδή η ερώτηση αυτή είχε προκαθοριστεί από τον Λευκό Οίκο, η απάντηση ήταν ένα ξεκάθαρο "Όχι," είπε χαρακτηριστικά ο Σιφ. "Από την άλλη μεριά, όταν ρωτούσαμε: "Έχετε μιλήσει με τον δείνα;" Η απάντηση ήταν "Ναι." Έτσι, όταν η επιτροπή ρωτούσε για περισσότερες λεπτομέρειες, ο Μπάνον απαντούσε ότι ο Λευκός Οίκος τον είχε συμβουλεύσει να επικαλεστεί τον απόρρητο χαρακτήρα των καθηκόντων του, όσο εργαζόταν για τον Τραμπ».

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τον απόρρητο χαρακτήρα συζητήσεων, από την έρευνα άλλων υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης.


Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε δυσφορία και στους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη της ίδιας επιτροπής. Από την πλευρά του, ο Μάικ Κοναγουέι από το Τέξας, που έχει την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας για την Ρωσία, δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνο Πολ Ράιαν το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών για περιφρόνηση της επιτροπής σε βάρος του Μπάνον.


Από την άλλη μεριά, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι τα παράπονα που εκφράζουν τόσο Ρεπουμπλικάνοι, όσο και Δημοκρατικοί αναφορικά με την κατάθεση του Μπάνον, είναι αβάσιμα. Οι 25 ερωτήσεις, για τις οποίες ο Μπάνον είχε εξουσιοδότηση ν' απαντήσει, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, είχαν καθοριστεί μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ του νομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου και μελών των δύο κομμάτων.

 

Ο ειδικός ανακριτής Μιούλερ, πέρα από τα ανακριτικά, έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ μετά την αποπομπή του Κόμεϊ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο Τραμπ ή υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου.

 

Η έρευνα του, έχει επεκταθεί διερευνώντας το ενδεχόμενο συνωμοσίας πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Ρωσία, ενώ εξετάζονται και οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας, αναφορικά με την εκπροσώπηση ρωσικών ή άλλων συμφερόντων στις ΗΠΑ.


Οι δίκες του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν, του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, αλλά και του συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς, μετατοπίζονται χρονικά, εξέλιξη που σημαίνει ότι η έρευνα Μιούλερ μάλλον θα συνεχιστεί και την άνοιξη.

 

Σε πολιτικό επίπεδο, ο χρόνος πιέζει καθώς οι δίκες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο.

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βάφουν ξανά τη γέφυρα που συνδέει Δανία και Σουηδία- Θα χρειαστούν 13 χρόνια

Διεθνή Βάφουν ξανά τη γέφυρα που συνδέει Δανία και Σουηδία- Θα χρειαστούν 13 χρόνια

20.1.2020
Πλατείες και περιπλανώμενα μοντέλα: To «ηδονοβλεπτικό» ντεφιλέ του οίκου Prada

Διεθνή Πλατείες και περιπλανώμενα μοντέλα: To «ηδονοβλεπτικό» ντεφιλέ του οίκου Prada

20.1.2020
Ρωσία: Έκρηξη σωλήνα σε υπόγειο ξενοδοχείο, πλημμύρισε με καυτό νερό- 5 νεκροί

Διεθνή Ρωσία: Έκρηξη σωλήνα σε υπόγειο ξενοδοχείο, πλημμύρισε με καυτό νερό- 5 νεκροί

20.1.2020
Έκαναν τη γη «σάντουιτς» - Από απόσταση 20.000 χιλιομέτρων

Διεθνή Έκαναν τη γη «σάντουιτς» - Από απόσταση 20.000 χιλιομέτρων

20.1.2020
Οδοντίατρος έκανε εξαγωγή ανεβασμένος σε hoverboard- Βαριά η καμπάνα του δικαστηρίου

Διεθνή Οδοντίατρος έκανε εξαγωγή ανεβασμένος σε hoverboard- Βαριά η καμπάνα του δικαστηρίου

20.1.2020
Τουρκική εφημερίδα: Η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος με αντάλλαγμα τουρκική συνεργασία

Διεθνή Τουρκική εφημερίδα: Η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος με αντάλλαγμα τουρκική συνεργασία

20.1.2020
Πυροβολισμοί έξω από κλαμπ στο Μιζούρι –Δύο νεκροί, 15 τραυματίες

Διεθνή Πυροβολισμοί έξω από κλαμπ στο Μιζούρι –Δύο νεκροί, 15 τραυματίες

20.1.2020
Οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι της Γης κατέχουν περισσότερα από το 60% του πλούτου της ανθρωπότητας

Διεθνή Οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι της Γης κατέχουν περισσότερα από το 60% του πλούτου της ανθρωπότητας

20.1.2020
Μπολόνια: Στον δρόμο 40.000 μέλη του Κινήματος της Σαρδέλας, κατά του Σαλβίνι

Διεθνή Μπολόνια: Στον δρόμο 40.000 μέλη του Κινήματος της Σαρδέλας, κατά του Σαλβίνι

20.1.2020
Σφοδρές αμμοθύελλες κάνουν τη μέρα νύχτα στην Αυστραλία

Διεθνή Σφοδρές αμμοθύελλες κάνουν τη μέρα νύχτα στην Αυστραλία

20.1.2020