EPA/STEFAN SAUER
Διεθνή

Οι πλούσιες χώρες δαπανούν 100 δισ. δολ. ετησίως στα ορυκτά καύσιμα παρά τις δεσμεύσεις για το κλίμα

Οι μεγαλύτερες βιομηχανικές δημοκρατίες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να σταματήσουν τις επιχορηγήσεις στα ορυκτά καύσιμα ως το 2025

Οι μεγαλύτερες βιομηχανικές δημοκρατίες στον κόσμο δαπανούν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να υποστηρίξουν την κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, παρά τις δεσμεύσεις τους να σταματήσουν τις επιχορηγήσεις στα ορυκτά καύσιμα ως το 2025. 

 

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτει έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ενόψει της συνόδου κορυφής της G7 στον Καναδά.

 

Η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ -γνωστές ως η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη (G7)- δεσμεύτηκαν το 2016 να καταργήσουν σταδιακά την υποστήριξή τους προς τα ορυκτά καύσιμα ως το 2025.

 

Ωστόσο η έρευνα αυτή της οποίας ηγήθηκε το Overseas Development Institute (ODI) της Βρετανίας αποκάλυψε ότι οι χώρες αυτές δαπάνησαν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν τα ορυκτά καύσιμα εντός, αλλά και εκτός των συνόρων τους, το 2015 και το 2016.

 

«Οι κυβερνήσεις λένε συχνά ότι δεν έχουν δημόσιους πόρους για να υποστηρίξουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation η επικεφαλής στη σύνταξη της έκθεσης Σίλα Γουίτλεϊ.

 

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να υπογραμμίσουμε ότι οι πόροι αυτοί υπάρχουν, (αλλά) χρησιμοποιούνται ανεπαρκώς», πρόσθεσε.

 

«Οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν να καταργήσουν σταδιακά τις επιχορηγήσεις στα ορυκτά καύσιμα, αλλά δεν έχουν συστήματα για να λογοδοτούν όσον αφορά στην τήρηση των δεσμεύσεών τους --δεν έχουν οδικούς χάρτες ή σχέδια», πρόσθεσε η Γουίτλεϊ, που είναι επικεφαλής του τμήματος του ODI για το κλίμα.

 

Οι ερευνητές έκαναν έλεγχο και βαθμολόγησαν κάθε χώρα βάσει δεικτών, όπως η διαφάνεια, οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις, αλλά και η πρόοδός τους προς τον τερματισμό της χρήσης, της υποστήριξης και της παραγωγής των ορυκτών καυσίμων.

 

Η Γαλλία είχε την υψηλότερη βαθμολογία, 63 στις 100 μονάδες, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (62), τον Καναδά (54) και τη Βρετανία (47), σύμφωνα με την έκθεση.

 

Οι ΗΠΑ είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία με 42 στις 100 μονάδες λόγω της υποστήριξής τους προς την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και την απόσυρσή τους από την παγκόσμια συμφωνία του 2015 για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πριν από έναν χρόνο ότι εγκαταλείπει τη συμφωνία την οποία έχουν συνάψει σχεδόν 200 χώρες λόγω της αντίθεσης των επιχειρήσεων και συμμάχων των ΗΠΑ.

 

Η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015 δεσμεύει τις χώρες να περικόψουν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να διατηρήσουν την παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασιών «αρκετά κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

 

Η Βρετανία είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά στο θέμα της διαφάνειας επειδή αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή της έδωσε επιχορηγήσεις στα ορυκτά καύσιμα, μολονότι υποστήριξε φοροαπαλλαγές για την εκμετάλλευση πετρελαίου και αερίου από την Βόρεια θάλασσα, σύμφωνα με την έκθεση.

 

«Δεν επιχορηγούμε την παραγωγή ούτε την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών σε σχόλια που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Thomson Reuters Foundation.

 

«Υποστηρίζουμε άλλες χώρες στην σταδιακή κατάργηση των δικών τους επιχορηγήσεων στα ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο της δέσμευσής μας προς την G20 και την G7», πρόσθεσε.

 

Στην έκθεση αυτή, η οποία συντάχθηκε και από τις: Oil Change International, International Institute for Sustainable Development και Natural Resources Defense Council, καλούνται οι κυβερνήσεις της G7 να καταρτίσουν συγκεκριμένα σχέδια για να σταματήσουν οι επιχορηγήσεις στα ορυκτά καύσιμα ως το 2025, όπως έχουν δεσμευτεί.

 

«Αυτό που θα έπρεπε να είναι ένας εύκολος στόχος όσον αφορά στη διακοπή της χορήγησης δημόσιων πόρων στα ορυκτά καύσιμα δεν γίνεται, ή όπου γίνεται, δεν γίνεται αρκετά γρήγορα», επισήμανε τέλος η Γουίτλεϊ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν διαψεύδει τον Ναβάλνι για το «ανάκτορο» στη Μαύρη Θάλασσα: «Δεν μου ανήκει»

Διεθνή Ο Πούτιν διαψεύδει τον Ναβάλνι για το «ανάκτορο» στη Μαύρη Θάλασσα: «Δεν μου ανήκει»

25.1.2021
Τα μαργαριτάρια της Κάμαλα Χάρις είναι κάτι παραπάνω από κοσμήματα - Τι συμβολίζουν

Διεθνή Τα μαργαριτάρια της Κάμαλα Χάρις είναι κάτι παραπάνω από κοσμήματα - Τι συμβολίζουν

25.1.2021
Διερευνητικές επαφές: Αυτά είναι τα θέματα που έθεσε η τουρκική πλευρά στην Ελλάδα

Διεθνή Διερευνητικές επαφές: Αυτά είναι τα θέματα που έθεσε η τουρκική πλευρά στην Ελλάδα

25.1.2021
Κορωνοϊός: Στο Twitter υπήρχαν προειδοποιήσεις για «ύποπτη πνευμονία» πριν το ξέσπασμα της πανδημίας

Διεθνή Κορωνοϊός: Στο Twitter υπήρχαν προειδοποιήσεις για «ύποπτη πνευμονία» πριν το ξέσπασμα της πανδημίας

25.1.2021
Malka Leifer: Εκδόθηκε στην Αυστραλία η καθηγήτρια που φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά 74 μαθήτριες

Διεθνή Malka Leifer: Εκδόθηκε στην Αυστραλία η καθηγήτρια που φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά 74 μαθήτριες

25.1.2021
Η Moderna αναπτύσσει νέο εμβόλιο για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού

Διεθνή Η Moderna αναπτύσσει νέο εμβόλιο για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού

25.1.2021
Ντουμπάι: Εστιατόρια παρέχουν έκπτωση στους πελάτες που έχουν κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού

Διεθνή Ντουμπάι: Εστιατόρια παρέχουν έκπτωση στους πελάτες που έχουν κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού

25.1.2021
Αυστρία: Ούτε υφασμάτινη, ούτε χειρουργική- Υποχρεωτική η μάσκα τύπου FFP2

Διεθνή Αυστρία: Ούτε υφασμάτινη, ούτε χειρουργική- Υποχρεωτική η μάσκα τύπου FFP2

25.1.2021
Robb Report: Τα 10 πιο ακριβά σπίτια στον κόσμο που «ψάχνουν» ιδιοκτήτη

Διεθνή Robb Report: Τα 10 πιο ακριβά σπίτια στον κόσμο που «ψάχνουν» ιδιοκτήτη

25.1.2021
Εμβόλιο κορωνοϊού: Η ΕΕ ζητά απαντήσεις από την AstraZeneca για τη μείωση προμηθειών

Διεθνή Εμβόλιο κορωνοϊού: Η ΕΕ ζητά απαντήσεις από την AstraZeneca για τη μείωση προμηθειών

25.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια