Οι τίγρεις-κατοικίδια στις ΗΠΑ είναι σχεδόν διπλάσιες από εκείνες που ζουν στην άγρια φύση - Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Διεθνή

Οι τίγρεις-κατοικίδια στις ΗΠΑ είναι σχεδόν διπλάσιες από εκείνες που ζουν στην άγρια φύση - Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Τα σοκαριστικά στατιστικά για τους πληθυσμούς των τίγρεων

Οι τίγρεις που ζουν υπό αιχμαλωσία από πολίτες ή ως εξωτικά κατοικίδια μόνο στις ΗΠΑ, είναι περισσότερες -κατά χιλιάδες- από εκείνες που ζουν στην άγρια φύση παγκοσμίως.

 

Τα σοκαριστικά στατιστικά προκύπτουν από τα στοιχεία διάφορων οργανισμών προστασίας της άγριας ζωής, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Smithsonian.

 

Ειδικότερα, υπολογίζεται πως οι τίγρεις - κατοικία στις ΗΠΑ είναι μεταξύ 5.000 και 7.000, σύμφωνα με την οργάνωση Born Free USA. Στο μεταξύ, ο παγκόσμιος πληθυσμός άγριων τίγρεων είναι περίπου 3.900, όπως δείχνουν τα στοιχεία της WWF.

 

Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ και πώς οι ειδικοί γνωρίζουν τον αριθμό των τίγρεων που βρίσκονται υπό την αιχμαλωσία πολιτών, όταν οι περισσότεροι αποκρύπτουν το γεγονός;

 

Σε πολλές αμερικανικές πολιτείες, δεν υπάρχουν νόμοι που να απαγορεύουν τα εξωτικά κατοικίδια, επισημαίνει ο Prashant Khetan, διευθύνων σύμβουλος της Born Free USA. Ακόμη όμως και στις πολιτείες που υπάρχουν τέτοιοι νόμοι, πολλές φορές δεν εφαρμόζονται.

 

Διάφοροι εκτροφείς τίγρεων δραστηριοποιούνται ανενόχλητοι στη χώρα, παρά το γεγονός ότι οι οικότοποι των άγριων αυτών ζώων βρίσκονται υπό απειλή και ο πληθυσμός τους μειώνεται.

 

Ο Khetan εξηγεί στο Live Science πως τα άτομα που έχουν κάποια τίγρη ως κατοικίδιο είναι συνήθως αρκετά πλούσια ώστε να διαθέτουν κάποια μεγάλη έκταση, όπου μπορούν να έχουν ένα περιφραγμένο χώρο για το ζώο. Πιθανότατα είδαν κάποιο φίλο τους να έχει μία τίγρη ή κάποιο άλλο εξωτικό κατοικίδιο, και αποφάσισαν ότι ήθελαν και εκείνοι ένα.

 

Κάποιες φορές, τις αντιμετωπίζουν ως ατραξιόν ή ως κάποιο ακριβό είδος πολυτελείας για να κάνουν επίδειξη στους φίλους τους. Κάποιες τίγρεις καταλήγουν σε τσίρκο ή άλλες ομάδες που χρησιμοποιούν τα ζώα ως ψυχαγωγία με χρηματικό αντίτιμο.

 

Συνήθως, συμπληρώνει ο Khetan, οι περισσότεροι αγοράζουν τις τίγρεις όταν είναι πολύ μικρές, οπότε και είναι πιο χαριτωμένες και η συμπεριφορά τους μοιάζει με μιας γάτας. Έτσι, δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι θα είναι εύκολο να φροντίσουν το άγριο ζώο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, κάτι που δεν ισχύει.

 

Οι τίγρεις καταλήγουν αδύναμες σωματικά, δυστυχισμένες και ανέτοιμες για οτιδήποτε μοιάζει με τη ζωή στην άγρια φύση, επισημαίνει ο Khetan. Το καλύτερο δυνατό σενάριο, για ένα τέτοιο ζώο που διασώζεται από την αιχμαλωσία, είναι η μεταφορά σε κάποιο καταφύγιο.

 

Οι ερευνητές δεν έχουν κάποιο τρόπο ώστε να παρακολουθούν απευθείας τον πληθυσμό των τίγρεων στην κατοχή ιδιωτών, αν και σύμφωνα με τον Khetan ο αριθμός 7.000 βρίσκεται μάλλον κοντά στην αλήθεια.

 

Για να φτάσουν σε αυτόν τον αριθμό, οι ερευνητές ξεκινούν ανάποδα, από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα δημοσίως. Δεκατέσσερις αμερικανικές πολιτείες απαιτούν τη δήλωση των τίγρεων - κατοικίδιων από τους ιδιοκτήτες τους. Πολλοί πιθανότατα είναι εκείνοι που δεν τις δηλώνουν, αλλά αυτοί οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι χρήσιμοι, προκειμένου να βγει ένα συμπέρασμα για τον τελικό πληθυσμό.

 

Παράλληλα, οι εκτροφείς συνήθως δεν δίνουν στη δημοσιότητα τους αριθμούς πωλήσεων. Ωστόσο, διάφορες οργανώσεις έχουν καταφέρει να βρουν αυτά τα στοιχεία, εκμεταλλευόμενες κυρίως τον νόμο περί ελευθερίας της πληροφόρησης, τονίζει ο Khetan.

 

«Η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς ουσιαστικές αλλαγές πολιτικής, θα συνεχίσει να είναι αδύνατο να υπολογιστεί επακριβώς ο πληθυσμός των τίγρεων - κατοικιδίων στις ΗΠΑ», επισημαίνει.

 

Ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση σε πολίτες να έχουν τίγρεις υπό αιχμαλωσία είχε εισαχθεί στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων τον Μάρτιο του 2017, αλλά ακόμη δεν έχει τεθεί υπό ψήφιση.

 

Με πληροφορίες από Live Science

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάιλι Τζένερ: Πόσο χρεώνει μια ανάρτηση στο Instagram - Βαθύπλουτοι influencers εν μέσω πανδημίας

Διεθνή Κάιλι Τζένερ: Πόσο χρεώνει μια ανάρτηση στο Instagram - Βαθύπλουτοι influencers εν μέσω πανδημίας

25.5.2020
Μαδρίτη και Βαρκελώνη επιστρέφουν στην κανονικότητα - Ανοίγουν πάρκα, παραλίες και ταράτσες

Διεθνή Μαδρίτη και Βαρκελώνη επιστρέφουν στην κανονικότητα - Ανοίγουν πάρκα, παραλίες και ταράτσες

25.5.2020
Αϊτή: Ιερείς βουντού προετοιμάζουν ναούς και θεραπείες για τους ασθενείς του κορωνοϊού

Διεθνή Αϊτή: Ιερείς βουντού προετοιμάζουν ναούς και θεραπείες για τους ασθενείς του κορωνοϊού

25.5.2020
Ο πρόεδρος της Αυστρίας παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας με παρέα σε εστιατόριο

Διεθνή Ο πρόεδρος της Αυστρίας παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας με παρέα σε εστιατόριο

25.5.2020
Νέα Ζηλανδία: Η ατάραχη Τζασίντα Άρντερν - Συνεχίζει live συνέντευξη παρά τα 5,6 Ρίχτερ

Διεθνή Νέα Ζηλανδία: Η ατάραχη Τζασίντα Άρντερν - Συνεχίζει live συνέντευξη παρά τα 5,6 Ρίχτερ

25.5.2020
Συγκάλυψη όπως με το Τσερνόμπιλ, λένε οι ΗΠΑ για την Κίνα και τον κορωνοϊό

Διεθνή Συγκάλυψη όπως με το Τσερνόμπιλ, λένε οι ΗΠΑ για την Κίνα και τον κορωνοϊό

25.5.2020
Κορωνοϊός: Πάνω από 40.000 νεκροί στη Λατινική Αμερική - «Στοπ» Τραμπ σε ταξιδιώτες από τη Βραζιλία

Διεθνή Κορωνοϊός: Πάνω από 40.000 νεκροί στη Λατινική Αμερική - «Στοπ» Τραμπ σε ταξιδιώτες από τη Βραζιλία

25.5.2020
Πλησιάζουν τους 100.000 οι θάνατοι από κορωνοϊό στις ΗΠΑ

Διεθνή Πλησιάζουν τους 100.000 οι θάνατοι από κορωνοϊό στις ΗΠΑ

25.5.2020
Κορωνοϊός:  Πάνω από 343.000 οι νεκροί παγκοσμίως - Η Γαλλία σημείωσε την χαμηλότερη ημερήσια αύξηση θυμάτων

Διεθνή Κορωνοϊός: Πάνω από 343.000 οι νεκροί παγκοσμίως - Η Γαλλία σημείωσε την χαμηλότερη ημερήσια αύξηση θυμάτων

24.5.2020
Να ανακτηθεί ο τηλέγραφος από το κουφάρι του Τιτανικού - Νέα απόφαση δικαστηρίου

Διεθνή Να ανακτηθεί ο τηλέγραφος από το κουφάρι του Τιτανικού - Νέα απόφαση δικαστηρίου

24.5.2020
1 Σχόλια
avatar
Προσωρινώς ο Ποκοπίκος 20.6.2018 | 11:52
Ε τι πως εγινε; ο αριθμος τους σε φυσικο περιβαλλον μειωνεται γιατι επεκτηνετε η ανθρωπινη κατοικια, 7 δις νοματεοι χρειαζονται χωρο και πορους. Απο την αλλη το ίδιο δεν συμβαινει και με αλλο πρωην αγρια ζώα; οπως ο σκυλος, το αλογο, τα προβατα κτλ; ή μηπως εχουμε την ψευδαισθηση ότι τα εδω και χιλιαδες χρονια οικοσιτα ζωα δεν επαθαν βιολογικες αλλαγες λογο της κηδεμονιας τους απο τον ανθρωπο; Δεν λεω ότι ενταξει το πραξαμε στα σκυλια κτλ αρα ενα ειδος ακομα τι πειραζει αλλα ότι η συναισθηματικη συνδεση που αποσκοπει η αναφορα μεταξυ πληθυσμων αγρια φυση/κατοικιδια στις τιγρης δεν εχει νοημα καθοτι είναι δυο τελειως διαφορετικα προβληματα, εαν η ελλατωση του φυσικου πληθυσμου ήταν αποτελεσμα της αυξησης του πληθυσμου των κατοικιδιων θα είχε νοημα.

Γενικα εαν ο παγκοσμιος πληθυσμος δεν πεσει σε φυσικους αριθμους η φυση θα αποξηλωνεται, τα νερα θα στερευουν κτλ και τα ζωα θα λιγοστευουν σε βαθμο εξαφανισης.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια