EPA
Διεθνή

Η σκοτεινή πλευρά του μαζικού τουρισμού - Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον

Έως το 2030 οι τουρίστες αναμένεται να διπλασιαστούν. Τι σημαίνει όμως αυτό για τα οικοσυστήματα;

Κάθε χρόνο η τουριστική κίνηση σπάει ρεκόρ. Περίπου 1,3 δισεκκατομύρια άνθρωποι ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο, ολοένα περισσότερο, ολοένα και πιο μακριά, ενισχύοντας μεν την ανάπτυξη και την πολιτιστική ανταλλαγή, αλλά σε βάρος του οικοσυστήματος.

 

Είναι η εποχή του χρόνου, που ο κόσμος ταξιδεύει και οι τουριστικές περιοχές είναι ασφυκτικά γεμάτες, στο Μπανγκόκ, στη Μεσόγειο ή σε κρουαζιέρες. Στη Γερμανία ένας στους τρεις πηγαίνει δύο φορές διακοπές τον χρόνο, τουλάχιστον επτά ημέρες. Ένας στους έξι πηγαίνει ακόμη πιο συχνά. Οι Γερμανοί είναι πρωταθλητές στα ταξίδια, πιο πολλά, πιο μακριά.


Όλος ο κόσμος ένα «χωριό»

Η αύξηση του τουριστικού κύματος οφείλεται και στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Αυτό έχει σαν συνέπεια όλο και περισσότεροι να μπορούν να χρηματοδοτούν τα ταξίδια τους σε μακρινούς προορισμούς, όπως στην Ινδία ή την Κίνα.

 

Το 1995 ταξίδεψαν σε άλλες χώρες 531 εκατομμύρια άνθρωποι, πέρυσι ήταν 1,3 δισεκατομμύρια. Υπάρχουν τα πάντα, παντού και για κάθε τύπο και γούστο. «Τα ταξίδια έχουν γίνει σημαντικό συστατικό του πώς αναπροσδιορίζεται κανείς» λέει ο Τιμ Φρέιταγκ, καθηγητής ανθρώπινης γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

 

«Ορισμένοι μάλιστα δίνουν την εντύπωση ότι επιλέγουν τα ταξίδια τους αναλόγως του κατά πόσο οι φωτογραφίες και τα βίντεο έχουν πέραση στο Instagram». Ιδιαίτερα όμως σε πολύ αγαπημένους προορισμούς, όπως η Βενετία, που οι τουρίστες θέλουν να αποτυπώσουν στην αιωνιότητα το πέρασμά τους, οι κάτοικοι εκνευρίζονται από την πολυκοσμία. Το ίδιο συμβαίνει και στη Μαγιόρκα.

 

Πέρυσι μάλιστα διοργανώθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση εναντίον του μαζικού τουρισμού που έχει ποτέ γίνει. Αλλά και ο τουρισμός στις μεγάλες πόλεις έχει αυξηθεί. «Το αποτέλεσμα είναι να έχουν αυξηθεί τα νοίκια» λέει ο Φρέιταγκ. «Τα φτωχά στρώματα εκτοπίζονται και οι γειτονιές γίνονται κοινωνικά πιο ομοιογενοποιημένες».


«Ο τουρίστας καταστρέφει αυτό που βρίσκει» έγραφε ο συγγραφέας Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ, τέλη της δεκαετίας του '50. Το ότι ο πολιτισμός καταστρέφεται από τη μαζική παρουσία τουριστών, επιβεβαιώνει και ο Φρέιταγκ, αλλά με περιορισμούς. «Ως ένα βαθμό η αυθεντικότητα χάνεται, αλλά παραμένει στη ματιά του παρατηρητή», υποστηρίζει.

 

Σε βάρος του περιβάλλοντος

Ο μαζικός τουρισμός πλήττει και το οικοσύστημα. Ο Γίργκεν Σμούντε, ερευνητής σε θέματα τουρισμού, υποστηρίζει ότι ο τουρισμός ευθύνεται για το 5% των εκπομπών αερίων παγκοσμίως που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Κυρίως η αναχώρηση και η επιστροφή που γίνεται συνήθως με αεροπλάνο προκαλούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

 

Αν και υπάρχει τρόπος κάλυψης των ζημιών με την καταβολή χρηματικού ποσού από τον επιβάτη στην αεροπορική εταιρεία, δεν γίνεται χρήση αυτού του τρόπου». Στις τουριστικές περιοχές οι επισκέπτες προκαλούν οικολογικές καταστροφές με σκουπίδια, πλαστικές σακούλες, υπερβολική κατανάλωση νερού και με απροσεξίες στις καταδύσεις. Αλλά και ο τουρισμός με κρουαζιέρες δεν είναι βιώσιμος.


Παραμένει ο εντοπισμός των συνεπειών από τον μαζικό τουρισμό. Ο Σμούντε λέει ότι δεν υπάρχει συνταγή, αλλά βασικά η πολιτική και οι τουριστικοί πράκτορες θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα. Να προσπαθούν να ενισχύουν τον τουρισμό σε εποχές μικρότερου τουριστικού ενδιαφέροντος ή να περιορίσουν τον αριθμό των καταλυμάτων.

 

Εάν οι δυνατότητες παρέμβασης είναι περιορισμένες, πώς άραγε θα διαμορφωθεί το μέλλον;


Το 2030 προβλέπεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των τουριστών από ό,τι σήμερα. «Ενδέχεται να αποτελέσει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που σήμερα δεν υπάρχει απάντηση» επισημαίνει ο Σμούντε. «Βέβαια, προστίθενται συνεχώς νέοι τουριστικοί προορισμοί, αλλά δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν το αυξανόμενο αριθμό των τουριστών».

 

Παρά τα ανησυχητικά μηνύματα ο Φρέιταγκ δεν θέλει να βλέπει τον τουρισμό με αρνητική ματιά. Γιατί ο κλάδος φέρνει ανάπτυξη σε μερικές περιοχές και ανταλλαγές σε πολιτιστικό επίπεδο. Το μήνυμα είναι «ήπιος τουρισμός» ή οικοτουρισμός. Ο κάθε τουρίστας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Το διαζύγιο έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία

Διεθνή Έρευνα: Το διαζύγιο έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία

2.12.2020
Εμβόλιο Pfizer - Βρετανία: «Δεν έγιναν εκπτώσεις» - Γερμανία: Εγκρίνατε ένα ευρωπαϊκό εμβόλιο

Διεθνή Εμβόλιο Pfizer - Βρετανία: «Δεν έγιναν εκπτώσεις» - Γερμανία: Εγκρίνατε ένα ευρωπαϊκό εμβόλιο

2.12.2020
Ισλανδία: Είσοδος στη χώρα χωρίς καραντίνα για όσους έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό

Διεθνή Ισλανδία: Είσοδος στη χώρα χωρίς καραντίνα για όσους έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό

2.12.2020
Γερμανία: 45χρονος Έλληνας και η 2 μηνών κόρη του ανάμεσα στους νεκρούς στο Τρίερ- Τραυματίες η σύζυγος και ο γιος

Διεθνή Γερμανία: 45χρονος Έλληνας και η 2 μηνών κόρη του ανάμεσα στους νεκρούς στο Τρίερ- Τραυματίες η σύζυγος και ο γιος

2.12.2020
Βρετανία: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Διεθνή Βρετανία: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

2.12.2020
Ο «μανιακός του Βόλγα»: Συνελήφθη στη Ρωσία 38χρονος για 26 δολοφονίες ηλικιωμένων γυναικών

Διεθνή Ο «μανιακός του Βόλγα»: Συνελήφθη στη Ρωσία 38χρονος για 26 δολοφονίες ηλικιωμένων γυναικών

2.12.2020
SOS από Interpol: Το οργανωμένο έγκλημα μπορεί να βάλει στο στόχαστρο τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Διεθνή SOS από Interpol: Το οργανωμένο έγκλημα μπορεί να βάλει στο στόχαστρο τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

2.12.2020
Νοσοκόμα είπε στο TikTok ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες για κορωνοϊό - Οργή στα social media

Διεθνή Νοσοκόμα είπε στο TikTok ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες για κορωνοϊό - Οργή στα social media

2.12.2020
Τεχνητό κρέας για πρώτη φορά προς πώληση- Πήρε «πράσινο φως» στη Σιγκαπούρη

Διεθνή Τεχνητό κρέας για πρώτη φορά προς πώληση- Πήρε «πράσινο φως» στη Σιγκαπούρη

2.12.2020
Σεξ πάρτι Βρυξέλλες: «Είχαμε όλοι ήδη κορωνοϊό» - Από την υδρορροή πήγε να διαφύγει ο ευρωβουλευτής

Διεθνή Σεξ πάρτι Βρυξέλλες: «Είχαμε όλοι ήδη κορωνοϊό» - Από την υδρορροή πήγε να διαφύγει ο ευρωβουλευτής

2.12.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια