EPA
Διεθνή

Δωρεά οργάνων με ρητή ή εικαζόμενη την συναίνεση του δότη;

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας προτείνει κάθε άνθρωπος να είναι εν δυνάμει δωρητής εκτός εάν υπάρχει ρητή διαφωνία του εν ζωή για το αν επιθυμεί μετά θάνατο να διατεθούν όργανά του

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προτείνει κάθε άνθρωπος να είναι εν δυνάμει δωρητής εκτός εάν υπάρχει ρητή διαφωνία του εν ζωή για το αν επιθυμεί μετά θάνατο να διατεθούν όργανά του. Η πρόταση αυτή όμως προκαλεί αντιδράσεις.


Στον ίδιο επίπονο δρόμο που πορεύτηκε η Ελλάδα οδηγείται και η Γερμανία. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, θέλει δια νόμου να θεσπίσει την αρχή της «ρητής αντίρρησης» στην περίπτωση δωρεάς οργάνων. Με αυτόν τον τρόπο θεωρεί ότι θα αντιμετωπιστεί η μεγάλη έλλειψη μοσχευμάτων. 10.000 βαριά ασθενείς περιμένουν στους καταλόγους για τη σωτήρια προσφορά, εξ αυτών μόνο οι 800 βρίσκουν δότη. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 20 χρόνων στη Γερμανία.


Εικαζόμενη συναίνεση του δωρητή
Αλλά τι ακριβώς είναι η λύση της «ρητής αντίρρησης» που προβλέπεται σε νομοθεσίες πολλών χωρών του κόσμου;

 

Ο Γερμανός υπουργός προτείνει κάθε άνθρωπος να είναι εν δυνάμει δωρητής, εκτός εάν υπάρχει ρητή εν ζωή διαφωνία του για το αν επιθυμεί μετά θάνατο να διατεθούν όργανά του. Εάν δεν υπάρχει διαφωνία, εικάζεται η συναίνεσή του, επικρατεί δηλαδή η αρχή της εικαζόμενης συναίνεσής του, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται προηγούμενη συγκατάθεση των οικείων του.

 

Η πρόταση δεν είναι καινούργια, είχε και στο παρελθόν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Μέχρι τώρα ίσχυε το αντίθετο. Όργανα εγκεφαλικά νεκρών μπορούσαν να αφαιρεθούν για μεταμόσχευση, μόνο όταν υπήρχε σαφής συναίνεση του εν δυνάμει δότη με τη μορφή ταυτότητας δότη ή εάν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να ρωτηθούν οι συγγενείς του.

 

Ο Γενς Σπαν παραδέχθηκε ότι με τη λύση που προτείνει το κράτος επεμβαίνει στην ελευθερία του ατόμου, αλλά, όπως διευκρίνισε, από την άλλη, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών που περιμένουν όργανα για μεταμόσχευση. Πολλές και ποικίλες είναι στο μεταξύ οι αντιδράσεις υπό μορφή αντιρρήσεων από το ίδιο το κόμμα του Σπαν.

 

Υπέρ και κατά
Η Κάριν Μαας, εκπρόσωπος σε θέματα υγείας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, επέκρινε τον κομματικό της σύντροφο. Το κράτος πρέπει να προασπίζει την ελεύθερη βούληση και να μην επιτρέπει το καθεστώς της ρητής αντίρρησης, είπε σε δύο εφημερίδες της Στουτγγάρδης.

 

Αυτό ενδέχεται να γεννήσει περισσότερες φοβίες και να μειωθεί η εμπιστοσύνη στη δωρεά οργάνων, επισημαίνει. Αλλά και από το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα εκτοξεύονται βολές. Ο Στέφαν Πίλσιγκερ, ειδικός σε θέματα υγείας του κόμματος, θεωρεί ότι η πρόταση Σπαν δεν λύνει το πρόβλημα έλλειψης δοτών.

 

Απρόσμενη στήριξη βρήκε ο Σπαν από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τη Γερμανική Εταιρεία Νοσοκομείων και την Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων.

 

Και η εκκλησία;

Η Καθολική Διάσκεψη Επισκόπων προέβαλε αντιδράσεις βιοηθικού περιεχομένου. Ο εκπρόσωπός της, Ματίας Κοπ, ανάφερε ότι η δωρεά οργάνων αποτελεί ιδιαίτερη πτυχή της αγάπης προς τον πλησίον και η υπάρχουσα λύση σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

 

Αλλά και ο Μπέρχαρντ Σόκενχοφ, ειδικός σε θέματα βιοηθικής, διαφωνεί με την πρόταση της «ρητής άρνησης». Υποστηρίζει ότι το κράτος δεν μπορεί να γίνει ιδιοκτήτης ανθρώπινων οργάνων, είναι σαν να τα αρπάζει ερμηνεύοντας τη μη ύπαρξη ρητής συναίνεσης ως εικαζόμενη.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΥ: Αναιρεί την απόφασή του και επαναφέρει την υδροξυχλωροκίνη

Διεθνή ΠΟΥ: Αναιρεί την απόφασή του και επαναφέρει την υδροξυχλωροκίνη

3.6.2020
Ρωσία: Διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Νορίλσκ

Διεθνή Ρωσία: Διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Νορίλσκ

3.6.2020
Αναστολή κινεζικών πτήσεων προς και από τις ΗΠΑ από τη διοίκηση Τραμπ

Διεθνή Αναστολή κινεζικών πτήσεων προς και από τις ΗΠΑ από τη διοίκηση Τραμπ

3.6.2020
Ινδία: Οργή για τον θάνατο εγκύου ελεφαντίνας - Έφαγε ανανά που είχε μέσα κροτίδα

Διεθνή Ινδία: Οργή για τον θάνατο εγκύου ελεφαντίνας - Έφαγε ανανά που είχε μέσα κροτίδα

3.6.2020
«Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο» - Η 6χρονη Τζιάνα Φλόιντ φωνάζει χαμογελαστή

Διεθνή «Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο» - Η 6χρονη Τζιάνα Φλόιντ φωνάζει χαμογελαστή

3.6.2020
Κομισιόν: Ο κορωνοϊός δεν είναι απειλή υψηλού επιπέδου για τους εργαζομένους

Διεθνή Κομισιόν: Ο κορωνοϊός δεν είναι απειλή υψηλού επιπέδου για τους εργαζομένους

3.6.2020
Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ: Τουλάχιστον 9.300 συλλήψεις διαδηλωτών στις ΗΠΑ

Διεθνή Θάνατος Τζορτζ Φλόιντ: Τουλάχιστον 9.300 συλλήψεις διαδηλωτών στις ΗΠΑ

3.6.2020
Τζορτζ Κλούνεϊ: Η μεγαλύτερη πανδημία της Αμερικής είναι ο ρατσισμός

Διεθνή Τζορτζ Κλούνεϊ: Η μεγαλύτερη πανδημία της Αμερικής είναι ο ρατσισμός

3.6.2020
Διαμονή κάτω απ'τα αστέρια: «Δωμάτια» που επανακαθορίζουν την ιδέα της φιλοξενίας

Διεθνή Διαμονή κάτω απ'τα αστέρια: «Δωμάτια» που επανακαθορίζουν την ιδέα της φιλοξενίας

3.6.2020
Γαλλία: Πρόταση για φόρο «κακής διατροφής»

Διεθνή Γαλλία: Πρόταση για φόρο «κακής διατροφής»

3.6.2020
2 Σχόλια
alx3 6.9.2018 | 00:06
Σαφώς, κατά της δωρεάς "με το στανιό". Χάνεται έτσι κι η έννοια του όρου "δωρεά"
Καλά το είπε ο Μπέρχαρντ Σόκενχοφ:
" ... το κράτος δεν μπορεί να γίνει ιδιοκτήτης ανθρώπινων οργάνων, είναι σαν να τα αρπάζει ερμηνεύοντας τη μη ύπαρξη ρητής συναίνεσης ως εικαζόμενη."
Μ'αυτό τον τρόπο, θα καταλήξουμε σε σκηνικά σαν εκείνο από την ταινία "Το νόημα της ζωής" των Μούντι Πάιθονς, οπου έρχεται ένα συνεργείο, χτυπάνε το κουδούνι, ανοίγει μια γυναίκα της οποίας τον άντρα-δωρητή σφάζουν μ'ένα μπαλτά επί τόπου και με συνοπτικές διαδικασίες και του αρπάζουν το συκώτι. Στην ταινία ήταν κωμικοτραγική σκηνή και προκαλούσε γέλιο. Τότε κι όχι τώρα, που η υπερβολή τείνει να γίνει πραγματικότητα.
ms12 6.9.2018 | 08:30
Δεν είναι με το ζόρι, δίνεται η δυνατότητα να ζητήσει οποιοσδήποτε την εξαίρεση του και μάλιστα χωρίς αιτιολόγηση. Μια απόλυτα ελεύθερη διαδικασία.
Όσο για την έννοια της δωρεάς. Αν μπορεί το λειτουργικό υλικό κομμάτι μου, πριν να γίνει λίπασμα ή στάχτη, να σώσει μια ανθρώπινη ζωή ας με πουν δότη αντί για μέγα δωρητη. Η ουσία είναι άλλου.
Τελος, η υπερβολή της σάτιρας των Μόντι Πάιθον (αγάπημενη υπέροχη αγγλική σάτιρα) δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα, απεικόνιση της πραγματικότητας. Κατανοώ απόλυτα τις αναστολές, μιλαμε για την νεκρή μας κατάσταση εχοντας αντανακλαστικά ζωντανού, είναι σεβαστό αλλά όχι λογικό.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια