Κρίσιμη εβδομάδα για το Brexit - Υπό μεγάλη πίεση η Τερέζα Μέι
Διεθνή

Κρίσιμη εβδομάδα για το Brexit - Υπό μεγάλη πίεση η Τερέζα Μέι

Το Brexit βρίσκεται στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου

Η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα είναι κρίσιμη για το Ηνωμένο Βασίλειο και τους ευρωπαίους εταίρους του, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

 

Ειδικότερα, το Brexit βρίσκεται στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «θα παρουσιάσει την πρότασή της για την συμφωνία με την ΕΕ», εξηγεί το Φόρεϊν Όφις.

 

Αυτή η σύνοδος κορυφής μπορεί να είναι αποφασιστική για την διευθέτηση των όρων του διαζυγίου. Αρχικά ήταν προγραμματισμένη για να σημάνει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμερα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

 

Όμως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «σημαντική πρόοδος» είναι ακόμη ανάγκη να γίνει και ότι μία νέα σύνοδος κορυφής μπορεί να πρέπει να συγκληθεί τον Νοέμβριο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

 

Ασκώντας πίεση προς τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ότι η υπογραφή μίας συμφωνίας για το Brexit είναι κρίσιμη «για την ασφάλεια της Ευρώπης».

 

«Μία συμφωνία είναι ουσιαστική για την ασφάλειά μας διότι οι οικονομικές μας σχέσεις βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ζωτικών συνεργασιών, των συμμαχιών που έχουμε με τους φίλους μας στην Ευρώπη», είπε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

 

Ο Τζέρεμι Χαντ συμμετέχει σήμερα στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο. Πρόθεσή του να προωθήσει την αναγκαιότητα μία «στενής συνεργασίας» ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για να οχυρωθούμε συλλογικά κατά των «νέων παγκόσμιων απειλών, όπως η μετανάστευση ή οι κυβερνοεπιθέσεις», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Παράλληλα, ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και εκ των επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ της εξόδου της χώρας του από την Ένωση, γράφει στην εβδομαδιαία του στήλη στην εφημερίδα Telegraph πως η Βρετανία πρέπει να αντισταθεί στο μπούλινγκ της ΕΕ και να πιέσει για μία σούπερ συμφωνία ελευθέρου εμπορίου κατά το πρότυπο εκείνης που συνδέει την ΕΕ με το Καναδά, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις του Brexit έχουν φθάσει σε «κρίσιμο σημείο» και ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να αλλάξει ρότα.

 

Ο Τζόνσον, τον οποίο τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν ως τον πιθανότερο να αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι, γράφει στο σημερινό του άρθρο: «Έρχεται μία στιγμή που πρέπει να υψώσεις το ανάστημά σου απέναντι στο μπούλινγκ. Μετά από περισσότερο από δύο χρόνια αδίστακτου εκφοβισμού εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ώρα για το Ηνωμένο Βασίλειο να αντισταθεί», γράφει εντείνοντας την πίεση των ακραιφνών υποστηρικτών του Brexit προς την πρωθυπουργό για να εγκαταλείψει το σχέδιό της για την έξοδο.

 

«Υπάρχει καλύτερο... Είναι το "Super Canada" μηδέν δασμοί, μηδέν ποσοστώσεις, συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στον πυρήνα μίας βαθιάς και ειδικής σύμπραξης. Είναι το σωστό και για τις δύο πλευρές και είναι η ώρα να την επιδιώξουμε».

 

Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων βρέθηκε σε αδιέξοδο ως προς τη διευθέτηση (backstop) που προτείνεται για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, για να προληφθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, και σύμφωνα με την οποία η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει σε τελωνειακή ένωση.

 

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να φθάσουν σε κοινό τόπο σχετικά με την πρότασή του σύμφωνα με την οποία η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει στην οικονομική ζώνη της Ένωσης, την ώρα που το Λονδίνο απορρίπτει την εγκαθίδρυση οποιωνδήποτε εμπορικών ελέγχων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία.

 

Οι ακραιφνείς υποστηρικτές του Brexit σαν τον Τζόνσον φοβούνται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συμφωνήσει ένα backstop χωρίς χρονικό περιορισμό που θα διατηρήσει την χώρα στην τελωνειακή ένωση επ' αόριστον, ενώ η Μέι επιμένει ότι οι τελωνειακές διευθετήσεις που περιλαμβάνονται στο σενάριο του backstop πρέπει να είναι προσωρινές, όμως η Ενωση έχει αρνηθεί να ορίσει καταληκτική ημερομηνία μέχρι στιγμής.

 

«Αποπειρώμενη να αλλάξει τις συνταγματικές ρυθμίσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ μάς συμπεριφέρεται με απροκάλυπτη περιφρόνηση», γράφει ο Τζόνσον. «Είναι καιρός να πετάξουμε το backstop και να συμφωνήσουμε απλώς το προφανές- ότι κανείς δεν θέλει νέους ελέγχους στα βορειοϊρλανδικά σύνορα και ούτε υπάρχει κανείς που να τα χρειάζεται».

 

Στο μεταξύ, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), από τις ψήφους του οποίου εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, θεωρεί ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι «πιθανόν αναπόφευκτο».

 

«Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο έχει συμπεριφερθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και με δεδομένο ότι έχουν βάλει την Μέι στην γωνία, δεν βλέπω να υπάρχει συμφωνία που θα μπορεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία στην Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του DUP στη Belfast News Letter. «Κατά συνέπεια είναι πιθανώς αναπόφευκτο να καταλήξουμε σε σενάριο χωρίς συμφωνία».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters - AFP

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: 760 νεκροί και 4.668 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Διεθνή Ιταλία: 760 νεκροί και 4.668 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

2.4.2020
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση ζητά από το Πεντάγωνο 100 χιλ. σάκους πτωμάτων για τις υπηρεσίες υγείας

Διεθνή ΗΠΑ: Η κυβέρνηση ζητά από το Πεντάγωνο 100 χιλ. σάκους πτωμάτων για τις υπηρεσίες υγείας

2.4.2020
Ανοίγουν συνεχώς τάφους στο μεγαλύτερο νεκροταφείο της Βραζιλίας - Αποκαλυπτικές εικόνες από drone

Διεθνή Ανοίγουν συνεχώς τάφους στο μεγαλύτερο νεκροταφείο της Βραζιλίας - Αποκαλυπτικές εικόνες από drone

2.4.2020
ΠΟΥ: Κινδυνεύουν εξίσου και οι νέοι από τον κορωνοϊό

Διεθνή ΠΟΥ: Κινδυνεύουν εξίσου και οι νέοι από τον κορωνοϊό

2.4.2020
WSJ: O αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερος

Διεθνή WSJ: O αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερος

2.4.2020
Πορτογαλία: Παράταση 15 ημερών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού

Διεθνή Πορτογαλία: Παράταση 15 ημερών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού

2.4.2020
Κορωνοϊός: Η Καταλονία ζητά βοήθεια από τον ισπανικό στρατό

Διεθνή Κορωνοϊός: Η Καταλονία ζητά βοήθεια από τον ισπανικό στρατό

2.4.2020
Κορωνοϊός: Σαρωτική ανεργία στις ΗΠΑ - 6,6 εκατ. αιτήσεις για επίδομα σε μία εβδομάδα

Διεθνή Κορωνοϊός: Σαρωτική ανεργία στις ΗΠΑ - 6,6 εκατ. αιτήσεις για επίδομα σε μία εβδομάδα

2.4.2020
Κορωνοϊός: 569 νεκροί σε ένα 24ωρο στη Μεγάλη Βρετανία - 2.921 συνολικά

Διεθνή Κορωνοϊός: 569 νεκροί σε ένα 24ωρο στη Μεγάλη Βρετανία - 2.921 συνολικά

2.4.2020
Η στρατηγική του Μπιλ Γκέιτς ενάντια στον κορωνοϊό - Τα τρία αναγκαία βήματα

Διεθνή Η στρατηγική του Μπιλ Γκέιτς ενάντια στον κορωνοϊό - Τα τρία αναγκαία βήματα

2.4.2020