Έξι στους 10 Αυστριακούς «αποθεώνουν» την κυβέρνηση Κουρτς ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία της
Διεθνή

Έξι στους 10 Αυστριακούς «αποθεώνουν» την κυβέρνηση Κουρτς ένα χρόνο μετά την ορκωμοσία της

Οι πολίτες στην Αυστρία δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από την εικόνα της χώρας και τις ενέργειες της κυβέρνησης

Μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες της Αυστρίας χαίρει η κυβέρνηση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, έναν χρόνο μετά την ορκωμοσία της, σύμφωνα με δημοσκόπηση. 

 

Η πρώτη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση με την ευκαιρία της επικείμενης πρώτης επετείου, που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Heute, διαπιστώνει πως η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, χαίρει μεγάλης αποδοχής από τον πληθυσμό

 

«Η κυβέρνηση εργάζεται καλύτερα ή χειρότερα από ό,τι αναμένατε;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε, και σε αυτό σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (ποσοστό 66%) απαντούν ότι έχουν εκπληρωθεί οι προσδοκίες τους.

 

Από αυτούς, σε ποσοστό 22% αναφέρουν πως ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες τους και ένα 44% πως το έργο της κυβέρνησης ανταποκρίθηκε ακριβώς στις προσδοκίες τους, ενώ ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δηλώνει πως η κυβέρνηση εργάστηκε χειρότερα από τις προσδοκίες του.

 

Στην ίδια δημοσκόπηση, το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είχε κερδίσει τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, στις 15 Οκτωβρίου 2017, εξακολουθεί να εμφανίζεται σταθερά πρώτη πολιτική δύναμη στην χώρα, με αυξημένο το ποσοστό του στο 33%, έναντι του 31,5% του εκλογικού του αποτελέσματος.

 

Στην δεύτερη θέση παραμένει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης -το οποίο, ως πρώτο κόμμα, βρισκόταν επικεφαλής των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια- με ποσοστό 26%, έναντι του 26,9% στις εκλογές, ενώ μειωμένο στο 22% (26% στις περυσινές εκλογές) είναι στη δημοσκόπηση το ποσοστό του Κόμματος των Ελευθέρων.

 

Η δημοσκόπηση φέρει ως τέταρτο κόμμα το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 9% έναντι του 5,3% στις εκλογές, και ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 6% (3,8%) και η «Λίστα Πιλτς» -που πρόσφατα μετονομάστηκε σε «Τώρα»- με 3% (4,4%).

 

Η «Λίστα Πιλτς» είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές εξασφαλίζοντας την είσοδό της στη Βουλή, σε αντίθεση με τους Πράσινους που βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν εκπροσωπούνται πλέον στη νέα Βουλή, για πρώτη φορά έπειτα από την επί 31 χρόνια εκεί παρουσία τους.

 

Επίσης στην ίδια δημοσκόπηση, και στο ερώτημα ως προς μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση, με ποσοστό 37%, σε μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη, τη νέα αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ (ποσοστό 17%), η οποία στις αρχές Οκτωβρίου είχε διαδεχθεί στην αρχηγία τους τον Κρίστιαν Κερν, που διατελούσε καγκελάριος της Αυστρίας, μέχρι τον περυσινό Δεκέμβριο.

 

Ακολουθούν, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε με ποσοστό 13%, ο Πέτερ Πιλτς, ιδρυτής και πρώην αρχηγός της ομώνυμης Λίστας, με 5% και η αρχηγός του ΝΕΟΣ Μπεάτε Μάινλ-Ρίζινγκερ με 4%.

 

Στη δημοσκόπηση διαπιστώνεται πως, έναν και πλέον χρόνο από τις τελευταίες εκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν βελτιώσει τη θέση τους, ενώ από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, που εμφανίζονται προς τα έξω με μία πρωτοφανή ενότητα και αρμονία, το Λαϊκό Κόμμα έχει μάλιστα βελτιώσει το ήδη καλό ποσοστό του.

 

Και αυτό, παρά τις διάφορες αμφιλεγόμενες υποθέσεις, σκάνδαλα ή ολισθήματα που υπήρξαν τους τελευταίους μήνες αφορώντας κυβερνητικά στελέχη, κυρίως τον υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του Κόμματος των Ελευθέρων, που έπρεπε να αντιμετωπιστούν από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

 

Από την άλλη πλευρά, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα, σήμερα και τα τρία κόμματα να έχουν άλλες ηγεσίες από εκείνες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν από έναν χρόνο, και αυτές οι ηγεσίες να είναι γυναίκες και στα τρία κόμματα, με την Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ να ηγείται πλέον των Σοσιαλδημοκρατών, του ΝΕΟΣ αρχηγός να είναι η Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ και της Λίστας Πιλτς (Τώρα) η Μαρία Στερν.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για ομάδες της Φόρμουλα 1 που θα οδηγήσουν σε προστατευόμενη παραλία της Ολλανδίας

Διεθνή Οργή για ομάδες της Φόρμουλα 1 που θα οδηγήσουν σε προστατευόμενη παραλία της Ολλανδίας

28.2.2020
Πάπας Φραγκίσκος, Microsoft και IBM: Κοινό μέτωπο για μία ηθική Τεχνητή Νοημοσύνη

Διεθνή Πάπας Φραγκίσκος, Microsoft και IBM: Κοινό μέτωπο για μία ηθική Τεχνητή Νοημοσύνη

28.2.2020
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για τη Συρία

Διεθνή Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για τη Συρία

28.2.2020
Γαλλία: Μεγάλη πυρκαγιά στην Γκαρ ντε Λιόν - Εκκενώνεται ο σταθμός

Διεθνή Γαλλία: Μεγάλη πυρκαγιά στην Γκαρ ντε Λιόν - Εκκενώνεται ο σταθμός

28.2.2020
Τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ θύμα του κοροναϊού - Σε «καραντίνα» στην Ιαπωνία

Διεθνή Τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ θύμα του κοροναϊού - Σε «καραντίνα» στην Ιαπωνία

28.2.2020
Bild: Η Ελλάδα στέλνει 50 πολεμικά πλοία στα νησιά για την προστασία των συνόρων της

Διεθνή Bild: Η Ελλάδα στέλνει 50 πολεμικά πλοία στα νησιά για την προστασία των συνόρων της

28.2.2020
Η Κένυα απαγόρευσε την σφαγή γαϊδουριών που προορίζονται για την κινεζική ιατρική

Διεθνή Η Κένυα απαγόρευσε την σφαγή γαϊδουριών που προορίζονται για την κινεζική ιατρική

28.2.2020
Κύπρος: Κλείνουν οδοφράγματα προληπτικά λόγω κοροναϊού

Διεθνή Κύπρος: Κλείνουν οδοφράγματα προληπτικά λόγω κοροναϊού

28.2.2020
«Ναι, είναι χειρότερος από την εποχική γρίπη»: Μύθοι και αλήθειες για τον κοροναϊό

Διεθνή «Ναι, είναι χειρότερος από την εποχική γρίπη»: Μύθοι και αλήθειες για τον κοροναϊό

28.2.2020
Η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ έσφαξε δεκάδες κοτόπουλα επειδή έκαναν πολύ θόρυβο

Διεθνή Η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ έσφαξε δεκάδες κοτόπουλα επειδή έκαναν πολύ θόρυβο

28.2.2020