Μια επιστήμονας δηλώνει πως δεν είναι κακό ότι παγκοσμίως γεννιούνται λιγότερα παιδιά
Διεθνή

Μια επιστήμονας δηλώνει πως δεν είναι κακό ότι παγκοσμίως γεννιούνται λιγότερα παιδιά

Μια θεωρία που μοιάζει αιρετική για το μέλλον μας, αλλά έχει επιχειρήματα

Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν αιρετική τη θεωρία που εκφράζει μια ειδικός, καθώς δηλώνει πως η μείωση των ποσοστών γονιμότητας σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αποτελεί αιτία για εορτασμό και όχι συναγερμό.

 

Τα παραπάνω δηλώνει μια κορυφαία εμπειρογνώμονας στον Guardian, η οποία προειδοποιεί ότι η εστίαση στην τόνωση των πληθυσμών είναι ξεπερασμένη και δυνητικά κακή για τις γυναίκες.

 

Πρόσφατα στοιχεία αποκάλυψαν ότι, παγκοσμίως, οι γυναίκες γεννούν κατά μέσο όρο 2,4 παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, ενώ σε ορισμένες χώρες το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο - στον Νίγηρα είναι πάνω από επτά - στις μισές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, το ποσοστό των παιδιών έχει πέσει κάτω από δύο.

 

Τέτοιες μειώσεις αντιμετωπίστηκαν με συναγερμό και με ορισμένες προειδοποιήσεις ότι η μείωση θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του πληθυσμού.

 

Αλλά η Sarah Harper, πρώην διευθύντρια του Βασιλικού Ινστιτούτου και εμπειρογνώμονας για την αλλαγή πληθυσμού, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι οι χώρες δεν πρέπει να ανησυχούν εάν ο πληθυσμός τους δεν αυξάνεται.

 

Η επιστήμονας επεσήμανε ότι παράγοντες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μετανάστευση και η υγιέστερη γήρανση, σήμαιναν ότι οι χώρες δεν χρειάζονταν πλέον αυξανόμενους πληθυσμούς για να διατηρηθούν τα ποσοστά τους.

 

«Αυτή η ιδέα ότι χρειαζόμαστε πολλούς ανθρώπους για να υπερασπιστούν τη χώρα και να αυξήσουν την οικονομική της ισχύ, είναι πραγματικά ξεπερασμένη νοοτροπία», είπε.

 

Η ύπαρξη λιγότερων παιδιών είναι επίσης αναμφίβολα θετική από περιβαλλοντική άποψη. Πρόσφατες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ένα παιδί λιγότερο μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα ενός γονέα κατά 58 τόνους CO2 ετησίως.

 

Η κάλυψη των αναγκών κατανάλωσης μας, είπε η Harper, ήταν κρίσιμη, διότι οι χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπου σημειώθηκε η ταχύτερη αύξηση του πληθυσμού, θα χρειαζόταν μεγαλύτερο μερίδιο πόρων, εάν οι παγκόσμιες ανισότητες είχαν περιοριστεί.

 

«Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι η μείωση του συνολικού ποσοστού γονιμότητας  δεν είναι στην πραγματικότητα πολύ κακή, διότι είχαμε τρομάξει πριν από 25 χρόνια ότι ο μέγιστος παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 24 δισ.», δήλωσε και πρόσθεσε πως τώρα οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι ο πληθυσμός θα φτάσει κάπου μεταξύ 10 και 12 δις μέχρι τα τέλη του αιώνα.

 

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μια διακύμανση συναγερμού μεταξύ των χωρών όπου τα συνολικά ποσοστά γονιμότητας έχουν πέσει κάτω από τα λεγόμενα επίπεδα αντικατάστασης, το ποσοστό των 2,1 παιδιών. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

 

Απελπισμένες για την αντιμετώπιση της έλλειψης μωρών εν μέσω φόβων για έλλειψη εργαζομένων και φροντιστών για τους ηλικιωμένους, μερικές χώρες έχουν υιοθετήσει κίνητρα που ελπίζουν να ενθαρρύνουν την αναπαραγωγή, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους.

 

Για παράδειγμα η Νότια Κορέα, που δαπάνησε πολλά εκατομμύρια μεταξύ του 2006 και του 2018 προσπαθώντας να ενθαρρύνει τον πληθυσμό της να αναπαράγει. Ακόμα και στην Κίνα - γνωστή για την πρώην αυστηρή πολιτική της για περιορισμένα παιδιά - εκφράζεται πλέον ανησυχία.

 

«Ένας μικρότερος αριθμός ατόμων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο στην οικονομία της γνώσης της Ευρώπης θα υπερτερεί κατά πολύ της αύξησης του πληθυσμού μας, επειδή η αυτοματοποίηση θα αναλάβει πολλά από τα καθήκοντά μας», δήλωσε η επιστήμονας επισημαίνοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ρομποτική μειώνουν τις βιομηχανικές θέσεις εργασίας και η προσπάθεια αυτή έπρεπε να στραφεί προς την εκπαίδευση των νέων, χωρίς να ενισχύει την αναπαραγωγή.

 

Οι αλλαγές στη στρατιωτική αρένα, όπως είπε, υπονομεύουν επίσης φόβους σε ορισμένες χώρες, ότι η μείωση του συνολικού ποσοστού γονιμότητας θα μπορούσε να τις αφήσει ευάλωτες - ανησυχίες που φαίνεται να αντικατοπτρίζονται στην πρόσφατη άνοδο της μέγιστης ηλικίας για τους νέους στρατιωτικούς στην Ιαπωνία. «Δεν χρειαζόμαστε μεγάλο αριθμό ανθρώπων για στρατούς. Ο σύγχρονος πόλεμος δεν γίνεται έτσι», λέει.

 

Σχετικά με τις γυναίκες δηλώνει πως το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί αν υπήρχε μεγαλύτερη επαγγελματική εξασφάλιση για όσες θέλουν να κάνουν παιδιά. Αν και η ίδια πιστεύει πως πιο ισχυρές οικονομικά γυναίκες δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερα παιδιά. 

 

Η μετακίνηση ανθρώπων είναι κάτι που η Harper δηλώνει πως βοήθησε την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να αντιμετωπίσουν τη γήρανση του πληθυσμού, ενισχύοντας τις οικονομίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Στη Γερμανία, οι γυναίκες είχαν μόλις 1,4 μωρά κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. «Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Μέρκελ δέχτηκε τα εκατομμύρια των προσφύγων ήταν επειδή χρειάστηκε απελπισμένα να ενισχύσει τον ενεργό πληθυσμό της», δήλωσε η Harper.

 

Είναι ένα σημείο που θα μπορούσε να εξοργίσει τους ακροδεξιούς λαϊκίστες, αλλά είναι ισχυρός παράγοντας. «Η μετανάστευση είναι αυτή η υπέροχη πράξη εξισορρόπησης», πρόσθεσε.

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μογκερίνι: Η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη

Διεθνή Μογκερίνι: Η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη

18.11.2019
Έρευνα για την παραπομπή Τραμπ: «Σκέφτομαι σοβαρά να καταθέσω», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή Έρευνα για την παραπομπή Τραμπ: «Σκέφτομαι σοβαρά να καταθέσω», λέει ο Αμερικανός πρόεδρος

18.11.2019
Λιβύη: Αεροπορική επιδρομή σε εργοστάσιο μπισκότων - Δέκα νεκροί και 35 τραυματίες

Διεθνή Λιβύη: Αεροπορική επιδρομή σε εργοστάσιο μπισκότων - Δέκα νεκροί και 35 τραυματίες

18.11.2019
Νιγηρία: Είχε βάλει λιοντάρι να φυλάει το σπίτι του που βρισκόταν απέναντι σε σχολείο

Διεθνή Νιγηρία: Είχε βάλει λιοντάρι να φυλάει το σπίτι του που βρισκόταν απέναντι σε σχολείο

18.11.2019
Πομπέο: Για τις ΗΠΑ οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη δεν είναι παράνομοι

Διεθνή Πομπέο: Για τις ΗΠΑ οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη δεν είναι παράνομοι

18.11.2019
Δυο νεκροί σε κατάρρευση γέφυρας στη Γαλλία - Σκοτώθηκε 15χρονο κορίτσι

Διεθνή Δυο νεκροί σε κατάρρευση γέφυρας στη Γαλλία - Σκοτώθηκε 15χρονο κορίτσι

18.11.2019
Βολιβία: Νέες διαδηλώσεις υποστηρικτών του Μοράλες ενώ η Καθολική Εκκλησία καλεί σε διάλογο

Διεθνή Βολιβία: Νέες διαδηλώσεις υποστηρικτών του Μοράλες ενώ η Καθολική Εκκλησία καλεί σε διάλογο

18.11.2019
Η Γαλλία προτείνει μεταρρύθμιση της ενταξιακής διαδικασίας μετά το «όχι» σε Αλβανία και Β. Μακεδονία

Διεθνή Η Γαλλία προτείνει μεταρρύθμιση της ενταξιακής διαδικασίας μετά το «όχι» σε Αλβανία και Β. Μακεδονία

18.11.2019
Τσαβούσογλου: Θα επαναλάβουμε τις επιχειρήσεις στη Συρία, εάν δεν φύγουν οι Κούρδοι μαχητές

Διεθνή Τσαβούσογλου: Θα επαναλάβουμε τις επιχειρήσεις στη Συρία, εάν δεν φύγουν οι Κούρδοι μαχητές

18.11.2019
Πρωτοφανής υπόθεση παιδεραστίας σοκάρει τη Γαλλία

Διεθνή Πρωτοφανής υπόθεση παιδεραστίας σοκάρει τη Γαλλία

18.11.2019
2 Σχόλια
Lumidy 27.12.2018 | 01:31
Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένας παγκόσμιος νόμος για ένα παιδί ανά οικογένεια.

Είναι καθαρά εγωιστικό να θες 3-4 παιδιά. Δεν έχει να κάνει ούτε με αναπαραγωγή του είδους, ούτε με οικονομικούς ανάπτυξης μιας χώρας.
avatar
blah-blah 27.12.2018 | 13:49
Ελπίζω ότι αυτα τα λέτε ειρωνικά απεναντι στην "επιστήμονα"...