Μακρόν και Μέρκελ υπέγραψαν νέα συνθήκη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας
Διεθνή

Μακρόν και Μέρκελ υπέγραψαν νέα συνθήκη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας

Η συνθήκη προκάλεσε την οργή των εθνικιστών των δύο χωρών

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν διακήρυξαν σήμερα τη βούλησή τους για την προσέγγιση Γερμανίας και Γαλλίας και την προώθηση της Ευρώπης, υπογράφοντας μια νέα συνθήκη, που εξόργισε τους εθνικιστές των δύο χωρών.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τους τελευταίους ότι διαδίδουν «επικίνδυνα» ψέματα για το θέμα αυτό.

 

Φτάνοντας σήμερα το πρωί στο Άαχεν της Γερμανίας, την πρωτεύουσα του Καρλομάγνου, μπροστά από το δημαρχείο της πόλης του 14ου αιώνα, τους δύο ηγέτες υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες δεκάδες άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους φορώντας κίτρινα γιλέκα, που φώναζαν «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει» και «Μακρόν, παραιτήσου».

 

Η ακροδεξιά τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία, αλλά και η ριζοσπαστική αριστερά στη Γερμανία, διπλασίασαν τη σφοδρότητα με την οποία επιτίθενται κατά της νέας γαλλο-γερμανικής συνθήκης τις τελευταίες ημέρες, επικαλούμενες τον κίνδυνο να απωλεσθεί κυριαρχία.

 

Αβάσιμες φήμες κυκλοφόρησαν ευρέως, από την πρόθεση της Γαλλίας να μοιραστεί με το Βερολίνο την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια δήλωση της Μαρίν Λεπέν, μέχρι την εκχώρηση της Αλσατίας και της Λορένης στη Γερμανία.

 

«Εκείνοι που ξεχνάνε την αξία της γαλλο-γερμανικής συμφιλίωσης γίνονται συνεργοί στα εγκλήματα του παρελθόντος, εκείνοι που παρωδούν ή διασπείρουν ψεύδη κάνουν κακό στους λαούς που υποτίθεται ότι προασπίζουν και στην Ιστορία μας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Το Ελιζέ έκρινε μάλιστα απαραίτητο να τους διαψεύσει στον ιστότοπό του χθες βράδυ, με ένα κείμενο που εξηγεί ότι θέλει να δοθεί «όλη η αλήθεια» για τη συνθήκη του Άαχεν.

 

Στη Γερμανία, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Αλεξάντερ Γκάουλαντ κατηγόρησε το Παρίσι και το Βερολίνο ότι με τη συνθήκη θέλουν να δημιουργήσουν μια «σούπερ ΕΕ» στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας για τη νέα συνθήκη κρίνοντας ότι δεν συνάδει με το γαλλικό Σύνταγμα.

 

Αψηφώντας τις επικρίσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άγγελα Μέρκελ διαδήλωσαν την πρόθεσή τους για «σύγκλιση» των πολιτικών τους σε όλους τους τομείς, από την οικονομία μέχρι την άμυνα, την παιδεία, την έρευνα, την εξωτερική πολιτική.

 

«Κάνουμε πράξη την οικονομική και κοινωνική σύγκλησή μας, τη σταδιακή προσέγγιση των κοινωνιών μας, την προσέγγιση των μεθοριακών περιοχών, τη δημιουργία μιας νέας δυναμικής», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους για τη δημιουργία εν καιρώ ενός «ευρωπαϊκού στρατού» και κρίνουν πως οι χώρες τους έχουν έναν κινητήριο ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτόν τον τομέα.

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μια «κοινή στρατιωτική παιδεία και μια κοινή βιομηχανία εξοπλισμών» που περιλαμβάνονται στη νέα συνθήκη.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερθεμάτισε από την πλευρά του στη διάρκεια μιας συζήτησης για την Ευρώπη με πολίτες των δύο χωρών. «Υπάρχουν απολυταρχικές δυνάμεις που αναδύονται σχεδόν παντού; Ας φτιάξουμε έναν αληθινό ευρωπαϊκό στρατό για να προστατευθούμε και ας έχουμε μια αληθινή εξωτερική πολιτική».

 

Η νέα γαλλο-γερμανική συνθήκη περιλαμβάνει μια ρήτρα διμερούς αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών σε περίπτωση επίθεσης στη μία ή την άλλη χώρα, η οποία έρχεται ως συμπλήρωμα εκείνης που υπάρχει ήδη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε σε ανακοίνωση την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συνθήκης, εκτιμώντας πως «εδώ και δεκαετίες η γαλλο-γερμανική συνεργασία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».

 

Στο κείμενο αναφέρεται πως οι δύο χώρες «παρέχουν βοήθεια και συνδρομή η μία στην άλλη με όλα τα μέσα που διαθέτουν, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δύναμης, σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της επικράτειάς τους. Θα μπορούν επίσης να αναπτύξουν από κοινού μέσα σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης ή να συνεργαστούν σε μεγάλα στρατιωτικά προγράμματα κατά το πρότυπο των προγραμμάτων τους για τα άρματα μάχης ή τα μαχητικά αεροπλάνα.

 

Προβλέπεται επίσης «η διεξαγωγή επιχειρήσεων κοινής ανάπτυξης» και η εγκαθίδρυση ενός «γαλλο-γερμανικού Συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας».

 

Το Παρίσι και το Βερολίνο ελπίζουν με την επαναβεβαιωθείσα συμμαχία τους να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο, που έχει εξασθενήει λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών, τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

 

«Την ώρα που η Ευρώπη κλυδωνίζεται εξαιτίας του Brexit και απειλείται από τους εθνικισμούς, από προκλήσεις που ξεπερνούν το πλαίσιο των εθνών, η Γερμανία και η Γαλλία οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να δείξουν τον δρόμο», εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Η συνθήκη αναμένεται να «συμπληρώσει» εκείνην του Ελιζέ που υπογράφτηκε το 1963 από τον στρατηγό ντε Γκολ και τον Κόνραντ Αντενάουερ, που υλοποίησαν τη μεταπολεμική γαλλο-γερμανική συμφιλίωση.

 

Η συνθήκη, ωστόσο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, υπογράφεται από δύο αποδυναμωμένους ηγέτες: η Άγγελα Μέρκελ ετοιμάζεται να αφήσει τον θώκο το φθινόπωρο του 2021, και ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

 

Την ίδια ώρα πολλές εφημερίδες χαρακτηρίζουν την πρόοδο που καταγράφηκε στη νέα συνθήκη μέτρια, όπως η γερμανική Handelsblatt που κάνει λόγο για ένα «άτολμο και χωρίς σφρίγος» κείμενο.

 

Για το εβδομαδιαίο Der Spiegel, η «δυσπιστία που εξακολουθεί να υφίσταται ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Άγγελα Μέρκελ δεν είναι κάτι ξένο.

 

«Η Άνγκελα Μέρκελ είδε στον (Γάλλο) πρόεδρο έναν άνδρα που μιλάει για μεταρρύθμιση όταν είναι να υπερασπιστεί τα γαλλικά συμφέροντα και ο Μακρόν είδε στην καγκελάριο μια γυναίκα που προσέχει με φόβο τα γερμανικά χρήματα», εκτιμά η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως η συνθήκη του Άαχεν είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να διασωθεί η δύσκολη σχέση τους».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιταλία θα κινηθεί νομικά κατά της Pfizer για την καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων

Διεθνή Η Ιταλία θα κινηθεί νομικά κατά της Pfizer για την καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων

20.1.2021
Το Μπαλί τιμωρεί με push-ups όσους ξένους δεν φορούν μάσκα για τον κορωνοϊό

Διεθνή Το Μπαλί τιμωρεί με push-ups όσους ξένους δεν φορούν μάσκα για τον κορωνοϊό

20.1.2021
Νεκρή νεογέννητη καμηλοπάρδαλη σε ζωολογικό κήπο- Την ποδοπάτησε η μητέρα της

Διεθνή Νεκρή νεογέννητη καμηλοπάρδαλη σε ζωολογικό κήπο- Την ποδοπάτησε η μητέρα της

20.1.2021
ΗΠΑ: Ο Τραμπ φέρεται να συζητά την ίδρυση νέου κόμματος

Διεθνή ΗΠΑ: Ο Τραμπ φέρεται να συζητά την ίδρυση νέου κόμματος

20.1.2021
Ορκωμοσία Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ σήμερα γυρίζουν σελίδα, όλα όσα θα γίνουν στην τελετή

Διεθνή Ορκωμοσία Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ σήμερα γυρίζουν σελίδα, όλα όσα θα γίνουν στην τελετή

20.1.2021
Έκλεψε αμάξι και γύρισε να βάλει τις φωνές στη μητέρα επειδή άφησε μέσα τον 4χρονο γιο της

Διεθνή Έκλεψε αμάξι και γύρισε να βάλει τις φωνές στη μητέρα επειδή άφησε μέσα τον 4χρονο γιο της

20.1.2021
Ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα επανεμφανίστηκε μετά από μήνες που παρέμενε άφαντος

Διεθνή Ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα επανεμφανίστηκε μετά από μήνες που παρέμενε άφαντος

20.1.2021
Μια πρόταση για τους «αιώνιους φοιτητές»

Διεθνή Μια πρόταση για τους «αιώνιους φοιτητές»

20.1.2021
ΠΟΥ: Το βρετανικό, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 60 χώρες

Διεθνή ΠΟΥ: Το βρετανικό, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 60 χώρες

20.1.2021
Ντράνγκετα: 355 κατηγορούμενοι στη μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας - Πώς έσπασε η «ομερτά»

Διεθνή Ντράνγκετα: 355 κατηγορούμενοι στη μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας - Πώς έσπασε η «ομερτά»

20.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια