Παρελθόν οι φωτογραφίες γυμνόστηθων γυναικών στον βρετανικό Τύπο
Διεθνή

Παρελθόν οι φωτογραφίες γυμνόστηθων γυναικών στον βρετανικό Τύπο

Τέλος μπήκε στις φωτογραφίες των γυμνόστηθων γυναικών στον Βρετανικό Τύπο μετά την απόφαση και της Daily Star να σταματήσει αυτή την πρακτική

Παρελθόν αποτελούν πλέον οι φωτογραφίες γυμνόστηθων γυναικών από τον  Βρετανικό Τύπο.


Η εφημερίδα Daily Star, η μοναδική ταμπλόιντ που εξακολουθούσε να δημοσιεύει φωτογραφίες γυμνόστηθων μοντέλων στην 3η σελίδα της, αποφάσισε να σταματήσει αυτήν την πρακτική που για χρόνια ήταν το «σήμα κατατεθέν» του λαϊκού, κουτσομπολίστικου Τύπου στη Βρετανία.

 

Η διεύθυνση της εφημερίδας επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να δημοσιεύει ολοσέλιδες φωτογραφίες γυναικών όμως, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των αναγνωστών της, δεν θα είναι πλέον ημίγυμνες.

 

Η απόφαση αυτή χαιρετίστηκε από γυναικείες οργανώσεις ενώ ένας ειδικός αναλυτής των μέσων ενημέρωσης τόνισε ότι αντικατοπτρίζει τη σαρωτική αλλαγή στην κουλτούρα.

 

«Είναι εντυπωσιακό που μια εφημερίδα πανεθνικής κυκλοφορίας έβρισκε χώρο για αυτό το ξεπερασμένο περιεχόμενο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», σχολίασε η Ρέιτσελ Κράις, η συνδιευθύντρια της οργάνωσης Συνασπισμός για τον τερματισμό της βίας σε βάρος γυναικών.

 

«Αλλά η σεξουαλικοποίηση και αντικειμενικοποίηση των γυναικών και των κοριτσιών στις ταμπλόιντ συνεχίζεται, τόσο στις εικόνες που χρησιμοποιούνται όσο και στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται σοβαρά θέματα που αφορούν τις γυναίκες», εξήγησε.

 

«Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι μια ένδειξη προόδου», πρόσθεσε η Κράις.

 

Η εφημερίδα Sun ήταν η πρώτη βρετανική ταμπλόιντ που άρχισε την παράδοση να δημοσιεύει καθημερινά τη φωτογραφία μιας γυμνόστηθης γυναίκας στην 3η σελίδα της, τη δεκαετία του 1970. Πολύ σύντομα την ακολούθησαν και άλλες εφημερίδες.

 

Σταδιακά όμως ο Τύπος εγκατέλειψε αυτή τη συνήθεια, αντιμέτωπος με την κριτική εκείνων που υποστήριζαν ότι ήταν μειωτικό για τις γυναίκες και ενθάρρυνε την αντικειμενικοποίησή τους.

 

Η Daily Star ήταν η τελευταία ταμπλόιντ που εξακολουθούσε να δημοσιεύει τέτοιες φωτογραφίες, αφού η Sun είχε σταματήσει, χωρίς τυμπανοκρουσίες, από το 2015.

 

«Πιστεύω ότι ήταν αναχρονισμός επειδή ζούσε σε άλλες εποχές απ' ότι στην περίοδο που ξεκίνησε» αυτή η πρακτική, είπε ο αναλυτής μέσων ενημέρωσης Ρόι Γκρινσλέιντ.

 

«Οι γυναίκες δεν το θεωρούν διασκεδαστικό να τις αντικειμενοποιούν και, όπως έδειξε το κίνημα #MeToo, ζούμε σε έναν καινούριο κόσμο και οι γυναίκες δεν ανέχονται αυτές τις βλακείες», πρόσθεσε.

 

Ο Γκρινσλέιντ παρατήρησε πως όταν η Sun σταμάτησε να δημοσιεύει φωτογραφίες ημίγυμνων γυναικών δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη διαφορά στις πωλήσεις, κάτι που σημαίνει ότι η πρακτική αυτή ίσως να ήταν και «αντιπαραγωγική» για τους ιδιοκτήτες.

 

Η ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων σημαίνει άλλωστε ότι όσοι θέλουν να δουν τέτοιες εικόνες είναι πιο πιθανό να τις αναζητήσουν στο διαδίκτυο.

 

Ο ιδιοκτήτης της Daily Star Ρίτσαρντ Ντέσμοντ –στον οποίο ανήκαν και αρκετά πορνογραφικά έντυπα– την πούλησε πρόσφατα στον όμιλο Reach PLC που εκδίδει την Daily Mirror.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters Thomson Foundation

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συρία: «Επίδειξη δύναμης» από πολεμικό αεροσκάφος των ΗΠΑ

Διεθνή Συρία: «Επίδειξη δύναμης» από πολεμικό αεροσκάφος των ΗΠΑ

16.10.2019
ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Πενς αναχωρεί εντός 24ωρου για την Τουρκία

Διεθνή ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Πενς αναχωρεί εντός 24ωρου για την Τουρκία

15.10.2019
Προς συμφωνία ο Τζόνσον με την ΕΕ για το Brexit

Διεθνή Προς συμφωνία ο Τζόνσον με την ΕΕ για το Brexit

15.10.2019
Η απάτη της τουλίπας με τους τουρίστες στο Άμστερνταμ

Διεθνή Η απάτη της τουλίπας με τους τουρίστες στο Άμστερνταμ

15.10.2019
H Τουρκία δηλώνει πως οι Κούρδοι έκαναν βρώμικη συμφωνία και πως θα συνεχίσει την επίθεση, με ή χωρίς τη στήριξη του κόσμου

Διεθνή H Τουρκία δηλώνει πως οι Κούρδοι έκαναν βρώμικη συμφωνία και πως θα συνεχίσει την επίθεση, με ή χωρίς τη στήριξη του κόσμου

15.10.2019
Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη με την κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Συρία

Διεθνή Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη με την κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Συρία

15.10.2019
Σοκ στην Ολλανδία - Βρήκαν οικογένεια να ζει μέσα σε υπόγειο γιατί περίμεναν το τέλος του κόσμου

Διεθνή Σοκ στην Ολλανδία - Βρήκαν οικογένεια να ζει μέσα σε υπόγειο γιατί περίμεναν το τέλος του κόσμου

15.10.2019
Φεύγουν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από την βορειοανατολική Συρία

Διεθνή Φεύγουν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από την βορειοανατολική Συρία

15.10.2019
Μέρκελ: Να απασχολήσει το ΝΑΤΟ η τουρκική εισβολή στην Συρία

Διεθνή Μέρκελ: Να απασχολήσει το ΝΑΤΟ η τουρκική εισβολή στην Συρία

15.10.2019
Η Ρωσία αποχαιρέτησε τον Αλεξέι Λεόνοφ, τον πρώτο άνθρωπο που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο

Διεθνή Η Ρωσία αποχαιρέτησε τον Αλεξέι Λεόνοφ, τον πρώτο άνθρωπο που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο

15.10.2019