ΗΠΑ: Το Οχάιο απαγόρευσε τις αμβλώσεις για τα έμβρυα με καρδιακό παλμό
Διεθνή

ΗΠΑ: Το Οχάιο απαγόρευσε τις αμβλώσεις για τα έμβρυα με καρδιακό παλμό

Σε αναβρασμό βρίσκεται από την Πέμπτη το Οχάιο όπου απαγορεύτηκαν οι αμβλώσεις για τα έμβρυα με καρδιακό παλμό

Σε αναβρασμό βρίσκεται από την Πέμπτη το Οχάιο των ΗΠΑ, μετά την υπογραφή ενός νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις στις περιπτώσεις που το έμβρυο έχει ανιχνεύσιμο καρδιακό παλμό. 

 

Στα έμβρυα, το κυκλοφορικό σύστημα αρχίζει να σχηματίζεται περίπου την 5η εβδομάδα της κύησης και καρδιακός παλμός είναι δυνατόν να καταγραφεί ήδη από την 6η εβδομάδα - δηλαδή στα πρώιμα στάδια που, όπως σχολιάζουν ιατρικοί σύλλογοι, πολλές γυναίκες δεν έχουν καν αντιληφθεί ότι εγκυμονούν. 

 

Στην πλειονότητα των δυτικών κρατών, οι αμβλώσεις επιτρέπονται για διπλάσιο διάστημα - στην Ελλάδα για παράδειγμα, η άμβλωση επιτρέπεται ως την 12η εβδομάδα «σε κάθε περίπτωση» και έως την 19η αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί.

 

Ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Μάικ ΝτεΓουάιν, υπέγραψε την απαγόρευση παρά τα διαδοχικά βέτο από τον προκάτοχο του και επίσης ρεπουμπλικάνο Τζον Κάσιτς, που είχε εμποδίσει δύο φορές την έγκρισή του επίμαχου νόμου, θεωρώντας τον αντισυνταγματικό. 

 

Η εξέλιξη αυτή κάνει πλέον το Οχάιο την πολιτεία με τους αυστηρότερους νόμους κατά της άμβλωσης στις ΗΠΑ .

 

Οι οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών αντιδρούν και διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα, αλλά ο ΝτεΓουάιν υποστηρίζει πως έκανε «αυτό που ήταν σωστό να κάνει». «Είναι καθήκον μας, πιστεύω, και ουσιώδης κυβερνητική λειτουργία, να προστατεύσουμε όσους δεν μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους». 

 

Μίλησε μάλιστα για συνταγματική παράδοση και ανάληψη δράσης «καλή τη πίστει», που πρέπει να τροποποιεί ή να ακυρώνει νομικά προηγούμενα. «Είναι αυτό που είναι», κατέληξε χαρακτηριστικά. 

 

Παρόμοιους νόμους είχαν επιχειρήσει να περάσουν στο παρελθόν πέντε ακόμα πολιτείες στις ΗΠΑ χωρίς επιτυχία: όπου η απαγόρευση δεν απορρίφθηκε από τα δικαστήρια, είτε εκδόθηκε απαγορευτικό ένταλμα είτε «πάγωσε» εν αναμονή της ανάληψης δράσης από τον κυβερνήτη. 

 

Πριν ακόμα υπογραφεί το νομοσχέδιο, η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες είχε διαμηνύσει ότι θα αμφισβητήσει τη συνταγματικότητα του νόμου, για λογαριασμό τεσσάρων κλινικών αμβλώσεων. 

 

Αυτή η αντίδραση πάντως δεν πτοεί τους υποστηρικτές της απαγόρευσης, που επιδιώκουν η υπόθεση να οδηγηθεί στο ανώτατο δικαστήριο, με απώτατο στόχο να τεθεί υπό αμφισβήτηση η δικαστική απόφαση του 1973, που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις έως την 22η εβδομάδα κύησης. 

 

Ο Μάικ Γονιδάκης, πρόεδρος της ένωσης Right to Life που υποστηρίζει το νομοσχέδιο του «καρδιακού παλμού» δήλωσε για την διαφαινόμενη δικαστική διαμάχη: «είναι το επόμενο βήμα στη στρατηγική μας, για να ανατρέψουμε την απόφαση Roe v Wade (σ.σ αναφέρεται στο δεδικασμένο προηγούμενο). Ενώ άλλες πολιτείες υιοθετούν δραστικά μέτρα για να νομιμοποιήσουν τις κατά παραγγελία αμβλώσεις έως τον 9ο μήνα κύησης, το Οχάιο βάζει όρια και προωθεί την προστασία των αγέννητων μωρών». 

 

Από την πλευρά της, η Κέλι Κόουπλαντ, διευθύντρια της Pro Choice που υπερασπίζεται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση κατηγόρησε τα νομοθετικά όργανα της πολιτείας ότι «βύθισαν το Οχάιο σε έναν δυστοπικό εφιάλτη, όπου οι πολίτες εξαναγκάζονται σε υποχρεωτικές εγκυμοσύνες, ανεξαρτήτως της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει αυτό στους ίδιους και στις οικογένειές τους». 

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Τουρκία δηλώνει πως οι Κούρδοι έκαναν βρώμικη συμφωνία και πως θα συνεχίσει την επίθεση, με ή χωρίς τη στήριξη του κόσμου

Διεθνή H Τουρκία δηλώνει πως οι Κούρδοι έκαναν βρώμικη συμφωνία και πως θα συνεχίσει την επίθεση, με ή χωρίς τη στήριξη του κόσμου

15.10.2019
Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη με την κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Συρία

Διεθνή Η Ρωσία έδωσε στη δημοσιότητα χάρτη με την κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Συρία

15.10.2019
Σοκ στην Ολλανδία - Βρήκαν οικογένεια να ζει μέσα σε υπόγειο γιατί περίμεναν το τέλος του κόσμου

Διεθνή Σοκ στην Ολλανδία - Βρήκαν οικογένεια να ζει μέσα σε υπόγειο γιατί περίμεναν το τέλος του κόσμου

15.10.2019
Φεύγουν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από την βορειοανατολική Συρία

Διεθνή Φεύγουν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από την βορειοανατολική Συρία

15.10.2019
Μέρκελ: Να απασχολήσει το ΝΑΤΟ η τουρκική εισβολή στην Συρία

Διεθνή Μέρκελ: Να απασχολήσει το ΝΑΤΟ η τουρκική εισβολή στην Συρία

15.10.2019
Η Ρωσία αποχαιρέτησε τον Αλεξέι Λεόνοφ, τον πρώτο άνθρωπο που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο

Διεθνή Η Ρωσία αποχαιρέτησε τον Αλεξέι Λεόνοφ, τον πρώτο άνθρωπο που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο

15.10.2019
Η Ουγγαρία στηρίζει την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Διεθνή Η Ουγγαρία στηρίζει την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

15.10.2019
Μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Λίβανο και Συρία - Η Ελλάδα έστειλε δύο καναντέρ

Διεθνή Μαίνονται οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Λίβανο και Συρία - Η Ελλάδα έστειλε δύο καναντέρ

15.10.2019
Κύπρος: Υπό την επήρεια κοκαΐνης η 19χρονη Βρετανίδα που είπε ψέματα για τον ομαδικό βιασμό

Διεθνή Κύπρος: Υπό την επήρεια κοκαΐνης η 19χρονη Βρετανίδα που είπε ψέματα για τον ομαδικό βιασμό

15.10.2019
Unicef: Ένα στα τρία παιδιά είναι υποσιτισμένο ή υπέρβαρο - Σοκάρουν τα στοιχεία

Διεθνή Unicef: Ένα στα τρία παιδιά είναι υποσιτισμένο ή υπέρβαρο - Σοκάρουν τα στοιχεία

15.10.2019