EPA
Διεθνή

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε νοσοκομείο του Κονγκό - Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

Ένοπλοι μέλη παρακρατικής οργάνωσης που εναντιώνονται στην αποστολή ξένων γιατρών εισέβαλαν σε νοσοκομείο του Κονγκό σκοτώνοντας έναν γιατρό του ΠΟΥ και τραυματίζοντας δύο.

Ένοπλοι παραστρατιωτικής οργάνωσης εισέβαλαν σε νοσοκομείο του Κονγκό και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας έναν επιδημιολόγο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τραυματίζοντας άλλους δύο.


Το περιστατικό που έλαβε χώρα σε νοσοκομείο όπου προσφέρονται φροντίδες σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα γνωστοποίησαν αξιωματούχοι της χώρας και επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.

 

Οι τρεις δράστες ανήκαν σε τοπική παραστρατιωτική οργάνωση κι επιτέθηκαν στο νοσοκομείο στην Μπουτέμπο, μια από τις εστίες της δεύτερης χειρότερης επιδημίας του Έμπολα στην ιστορία, δήλωσε ο Πατρίκ Καμπάλε, αντιδήμαρχος της πόλης.

 

Η επιδημία πλέον εξαπλώνεται με τον πιο ταχύ ρυθμό από τη στιγμή που κηρύχθηκε, τον Αύγουστο του 2018, γεγονός που αποδίδεται σε σειρά επιθέσεων παραστρατιωτικών και άλλων, που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τη διεθνή αντίδραση.

 

 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμπάλε, οι δράστες της επίθεσης «αναγνωρίστηκαν» και είναι «αντάρτες Μάι-Μάι που απαιτούν να φύγουν οι απεσταλμένοι της διεθνούς κοινότητας στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της επιδημίας του Έμπολα».

 

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχάνομ Γκαμπριέσους ανέφερε ότι ο γιατρός που έχασε τη ζωή του ήταν ο Ρίτσαρντ Μουζόκο, επιδημιολόγος από το Καμερούν.

 

«Η οικογένεια του ΠΟΥ έχασε έναν αγαπητό συνάδελφο στην επίθεση στην Μπουτέμπο, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό», ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας μέσω Twitter. «Είμαστε αγανακτισμένοι για αυτή την επίθεση. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας δεν είναι στόχος», συμπλήρωσε.

 

Από τον Φεβρουάριο, σωρεία επιθέσεων εναντίον κέντρων θεραπείας ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα, ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και είναι εξαιρετικά θανατηφόρος, επιτάχυνε την εξάπλωση της επιδημίας και ανάγκασε κάποια μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να αποσυρθούν εσπευσμένα από την περιοχή.

 

Οι δράστες των επιθέσεων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρχές, πιστεύεται πάντως πως πρόκειται για μέλη ένοπλων ομάδων και μέλη των κοινοτήτων που εναντιώνονται στην αποστολή ξένων γιατρών.

 

Πολλοί στις περιοχές αυτές πιστεύουν ακράδαντα ότι η επιδημία του Έμπολα αποτελεί συνωμοσία της κυβέρνησης ή ξένων χωρών.

 

Η δέκατη επιδημία του Έμπολα στις επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 855 ανθρώπους (789 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 66 πιθανά), ενώ υπάρχουν άλλα 450 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα ως τώρα.

 

Η τρέχουσα επιδημία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό χαρακτηρίζεται η χειρότερη στην ιστορία έπειτα από εκείνη του 2014 η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 11.000 ανθρώπους, κυρίως σε χώρες της δυτικής Αφρικής.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters /AFP

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή:  Οι Αρχές επιβεβαιώνουν δύο νεκρούς από τις ταραχές στο Σαντιάγο

Διεθνή Χιλή: Οι Αρχές επιβεβαιώνουν δύο νεκρούς από τις ταραχές στο Σαντιάγο

20.10.2019
Απειλές Ερντογάν προς ΗΠΑ: Να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας γιατί θα ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις στη Συρία

Διεθνή Απειλές Ερντογάν προς ΗΠΑ: Να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας γιατί θα ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις στη Συρία

20.10.2019
Τουρκία: Επιβεβαιώνει την αποχώρηση Κούρδων μαχητών από τη Ρας αλ-Άιν

Διεθνή Τουρκία: Επιβεβαιώνει την αποχώρηση Κούρδων μαχητών από τη Ρας αλ-Άιν

20.10.2019
Οι ΗΠΑ απέσυραν δυνάμεις από τη μεγαλύτερη βάση τους στη Συρία

Διεθνή Οι ΗΠΑ απέσυραν δυνάμεις από τη μεγαλύτερη βάση τους στη Συρία

20.10.2019
Στάση αναμονής από ΕΕ για το Brexit - Ζητούν περισσότερη σαφήνεια από τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή Στάση αναμονής από ΕΕ για το Brexit - Ζητούν περισσότερη σαφήνεια από τον Μπόρις Τζόνσον

20.10.2019
Οι Ελβετοί ψηφίζουν νέο κοινοβούλιο - Προβλέψεις για άνοδο των οικολόγων και αποδυνάμωση της δεξιάς

Διεθνή Οι Ελβετοί ψηφίζουν νέο κοινοβούλιο - Προβλέψεις για άνοδο των οικολόγων και αποδυνάμωση της δεξιάς

20.10.2019
Χάος στη Χιλή για τα εισιτήρια του μετρό: Διαδηλώσεις, επιθέσεις, λεηλασίες και νεκροί - Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σαντιάγο

Διεθνή Χάος στη Χιλή για τα εισιτήρια του μετρό: Διαδηλώσεις, επιθέσεις, λεηλασίες και νεκροί - Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σαντιάγο

20.10.2019
Μόνο στο Λίβανο - Η διαδήλωση που μετατράπηκε σε street party μέχρι το πρωί

Διεθνή Μόνο στο Λίβανο - Η διαδήλωση που μετατράπηκε σε street party μέχρι το πρωί

20.10.2019
Ινδία: Μαθητές έδωσαν εξετάσεις με χάρτινα κουτιά στο κεφάλι - Εξηγήσεις από το σχολείο μετά τον σάλο

Διεθνή Ινδία: Μαθητές έδωσαν εξετάσεις με χάρτινα κουτιά στο κεφάλι - Εξηγήσεις από το σχολείο μετά τον σάλο

20.10.2019
Πιέζουν τη Ρώμη να βάλει τέλος στα άλογα που σέρνουν άμαξες μετά την πτώση ζώου στο κέντρο της πόλης

Διεθνή Πιέζουν τη Ρώμη να βάλει τέλος στα άλογα που σέρνουν άμαξες μετά την πτώση ζώου στο κέντρο της πόλης

20.10.2019