Ελβετία: Κρίσιμο δημοψήφισμα για την οπλοκατοχή
Διεθνή

Ελβετία: Κρίσιμο δημοψήφισμα για την οπλοκατοχή

Η Ελβετοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες σε ένα δημοψήφισμα που αφορά τον περιορισμό της οπλοκατοχής

Ένα κρίσιμο δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα στην Ελβετία με θέμα την οπλοκατοχή και την οπλοχρησία. 

 

Οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να αποφασίσουν αν συντάσσονται με την σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία. Η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως συμμετέχει στη Συνθήκη Σένγκεν. 

 

Αν η ευρωπαϊκή οδηγία υιοθετηθεί τότε οι Ελβετοί θα μπορούν να αγοράζουν ημιαυτόματα μόνο με ειδική άδεια. Όσοι ανήκουν σε κυνηγετικά κλαμπ θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι είναι μέλη. Οι κάτοχοι όπλων πρέπει να είναι καταχωρημένοι και να μπορούν να αποδείξουν ότι τα όπλα τους φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος.

 

Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι πρέπει να το κάνουν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Οι υποστηρικτές του νέου νόμου τονίζουν πόσο σημαντική είναι η ευρεία συμμετοχή των πολιτών.Εάν η Ελβετία καταψηφίσει την νομοθεσία τότε δεν θα ανήκει πλεόν στα κράτη μέλη της Συνθήκης του Σένγκεν.

 

Η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη διαπραγματευτεί με την ΕΕ καθώς θέλει να διατηρήσει τη μακρά παράδοση των κλαμπ που υπάρχουν. Οι στρατιωτικοί θα μπορούν πάντως, να παίρνουν τα όπλα τους στο σπίτι μετά το τέλος της υπηρεσίας τους.

 

Παρά την παραδοσιακή σχέση των Ελβετών με τα όπλα, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος έτοιμα να υιοθετήσουν την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας στο δημοψήφισμα, το οποίο έχει δεσμευτική ισχύ.

Διεθνή