Έρευνα: Ο μισός πληθυσμός της Γης πιστεύει ότι η χώρα που ζει δεν είναι δημοκρατική -Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Διεθνή

Έρευνα: Ο μισός πληθυσμός της Γης πιστεύει ότι η χώρα που ζει δεν είναι δημοκρατική -Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ότι η χώρα που ζει δεν είναι δημοκρατική πιστεύει ένας στους δύο κατοίκους της Γης, σύμφωνα με έρευνα.

Ότι ο μισός πληθυσμός της Γης θεωρεί ότι η χώρα όπου ζει δεν είναι δημοκρατική, δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

 

Ειδικότερα, η έρευνα διενεργήθηκε σε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους από 57 χώρες από το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών Dalia Research and Alliance of Democracies Foundation. Σύμφωνα με αυτή, ακόμη και σε δημοκρατικές χώρες το 38% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο με την κατάσταση των πραγμάτων. «Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις δημοκρατίες είναι το γεγονός ότι η κοινή γνώμη δεν τις θεωρεί πλέον δημοκρατικές», δήλωσε ο Νίκο Γιάσπερς διευθύνων σύμβουλος του Dalia Research.

 

Οι πολίτες των ΗΠΑ είναι διχασμένοι για το αν η χώρα τους είναι δημοκρατική, με το 46% να πιστεύει ότι είναι και το 40% να εκτιμά ότι δεν είναι αρκετά δημοκρατική. Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι οι ΗΠΑ έχουν θετικό αντίκτυπο στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, αν και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε δυτικές χώρες, όπως ο Καναδάς και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, θεωρεί ότι η αμερικανική επίδραση είναι αρνητική.

 

Το 45% των Ελλήνων που ερωτήθηκαν απάντησε ότι εκτιμά πως δεν εισακούγεται η άποψή του σε σημαντικά θέματα όπως η πολιτική, ενώ το 60% δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση ενεργεί προς το συμφέρον των πολιτών.Στην Ιταλία, όπου ευρωσκεπτικιστικά κόμματα κέρδισαν στις εκλογές πέρυσι, το 69% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι αποφάσεις της ΕΕ δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών.

 

Εξάλλου οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι οι τράπεζες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη δημοκρατία στις χώρες τους, με τους Έλληνες να εμφανίζονται πιο επικριτικοί. Συνολικά το 52% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι οι χώρες τους είναι προετοιμασμένες για μία ακόμη δημοσιονομική κρίση. Ενώ περισσότερο από το 40% όσων συμμετείχαν στην έρευνα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστρία, μεταξύ άλλων χωρών, εκτιμά ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, έχουν αρνητική επίπτωση στη δημοκρατία.

 

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Γουάινστιν: «Προσπαθούσα να παλέψω» λέει η Αναμπέλα Σιόρα, ηθοποιός των The Sopranos

Διεθνή Δίκη Γουάινστιν: «Προσπαθούσα να παλέψω» λέει η Αναμπέλα Σιόρα, ηθοποιός των The Sopranos

24.1.2020
Απειλές ΗΠΑ ενάντια στον διάδοχο του Σουλεϊμανί - «Θα έχει την ίδια τύχη»

Διεθνή Απειλές ΗΠΑ ενάντια στον διάδοχο του Σουλεϊμανί - «Θα έχει την ίδια τύχη»

23.1.2020
Το σεξ είναι μόνο για παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια, λέει η Εκκλησία της Αγγλίας

Διεθνή Το σεξ είναι μόνο για παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια, λέει η Εκκλησία της Αγγλίας

23.1.2020
Γκουτέρες: Χάνουμε τον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής - «Θα καταστραφούμε»

Διεθνή Γκουτέρες: Χάνουμε τον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής - «Θα καταστραφούμε»

23.1.2020
ΠΟΥ για κοροναϊό: Νωρίς για να κριθεί εάν υπάρχει θέμα παγκόσμιου συναγερμού

Διεθνή ΠΟΥ για κοροναϊό: Νωρίς για να κριθεί εάν υπάρχει θέμα παγκόσμιου συναγερμού

23.1.2020
Έκοβαν τις φωνητικές χορδές των σκύλων για να μη γαβγίζουν - Σάλος με τα παράνομα εκτροφεία στην Ισπανία

Διεθνή Έκοβαν τις φωνητικές χορδές των σκύλων για να μη γαβγίζουν - Σάλος με τα παράνομα εκτροφεία στην Ισπανία

23.1.2020
Γερμανία: Παράνομο το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης - Παραβιάζει το Δίκαιο Θαλάσσης

Διεθνή Γερμανία: Παράνομο το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης - Παραβιάζει το Δίκαιο Θαλάσσης

23.1.2020
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ απάντησε στον υπουργό του Τραμπ για το «πτυχίο» - Στήριξη από Πωλ Κρούγκμαν

Διεθνή Η Γκρέτα Τούνμπεργκ απάντησε στον υπουργό του Τραμπ για το «πτυχίο» - Στήριξη από Πωλ Κρούγκμαν

23.1.2020
H Ρωσία διαψεύδει: Δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο

Διεθνή H Ρωσία διαψεύδει: Δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο

23.1.2020
Η βασίλισσα Ελισάβετ επικύρωσε το νομοσχέδιο για το Brexit

Διεθνή Η βασίλισσα Ελισάβετ επικύρωσε το νομοσχέδιο για το Brexit

23.1.2020
1 Σχόλια
avatar
Γράφων 25.6.2019 | 11:00
Τα τελευταία χρόνια για πολλούς και διάφορους λόγους βλέπουμε τη γλώσσα να αλλάζει και αυτό να αποτυπώνεται στη σκέψη.

Το "η τάδε χώρα δεν είναι δημοκρατική" με το "οι τράπεζες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη δημοκρατία" δεν έχουν καμία σχέση σαν έννοιες.

Άλλο δεν θέλουμε αστυνομία άλλο θέλουμε καλύτερη αστυνομία. Άλλο "open borders" άλλο "έξω όλοι οι ξένοι" κι άλλο "ρυθμισμένη μετανάστευση". Τις έννοιες τις έχουμε κάνει πολτό, αχταρμά. Όποιος τολμάει βέβαια να το πει κινδυνεύει με επίθεση από όποιους κρατάνε, για δικούς τους λόγους, αυτές τις ατζέντες στην επικαιρότητα.

Η πώληση αγανάκτησης, ευαισθησίας και εν τέλει ακρότητας είναι εύκολη και επικερδής. Η λεπτομερειακή ανάλυση των (σύνθετων) κοινωνιών που ζούμε είναι βαρετή και απαιτεί χρόνο και ειδική γνώση. Πλέον τα ΜΜΕ (+social media) δεν πουλάνε ανάλυση ειδήσεων αλλά συνθήματα. Και αυτό ανατροφοδοτεί ένα αίσθημα ακρότητας, ματαίωσης, αποτυχίας αφού τα συνθήματα δεν αφήνουν χώρο στην κατανόηση.

Κανείς δεν λέει ότι ζούμε στην εποχή με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, με το μεγαλύτερο βιοτικό επίπεδο στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα γεωγραφική εξάπλωση, με τη μεγαλύτερη εξάπλωση δημοκρατίας, με την μεγαλύτερη εξάπλωση ειρήνης. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται τα όπλα έχουν γίνει πιο αποτελεσματικά και επικίνδυνα. Η ειρήνη όμως είναι περισσότερη από ποτέ.

Άπαντες ανατροφοδοτούμε έναν στείρο και φαύλο κύκλο απαξίωσης και απογοήτευσης. Αυτό μας στραγγίζει από ενέργεια και μας αφήνει ανίκανους να επικεντρωθούμε στα πολύ σοβαρά προβλήματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

Αλλά ας τσακωθούμε για τις τουαλέτες των trans παιδιών στα σχολεία των ΗΠΑ ή για τους δολοφόνους που τρώνε μπριζόλες ή για την "χοντροφοβία" (ειλικρινά τι άλλο θα ανακαλύψουμε για να ανακαλύπτουμε εχθρούς). Όλα θα μας πείσουν ότι ζούμε σε μια "φασιστική", μη δημοκρατική, κοινωνία. Φέρνοντας στο προσκήνιο τους πραγματικούς φασίστες που πραγματικά θα θέσουν σε κίνδυνο το δημοκρατικό πολίτευμα.

Αλλά τότε όλοι οι ευαίσθητοι, που μέχρι χθες αγανακτούσαν με τα πάντα, θα κρύβονται και θα αφήσουν άλλους να βγάλουν το φίδι απο την τρύπα. Ως είθισται.