Συγγενείς θρηνούν σε κηδεία νεαρού υπαλλήλου της France Télécom
Διεθνή

France Télécom: H δίκη του bullying και οι ζοφερές πτυχές της υπόθεσης με τις μαζικές αυτοκτονίες υπαλλήλων

Το φινάλε της δίκης για το «μάνατζμεντ του τρόμου» στην France Télécom

Η δίκη ορόσημο για την εταιρική ευθύνη έληξε με την εταιρία τηλεπικοινωνιών Orange - πρώην France Télécom - να κατηγορείται για «ηθική παρενόχληση» που οδήγησε σε ένα κύμα αυτοκτονιών στη δεκαετία του 2000.

 

Ήταν μια μακρά και γεμάτη αποκαλύψεις δίκη που έφερε στο φως πολλές πτυχές της υπόθεσης και συζητήθηκε διεθνώς. Οι δικαστές γνωρίζουν πως η απόφασή τους θα είναι μεγάλης σημασίας για πολλές επιχειρήσεις και θα αποτελέσει παράδειγμα.

 

Η έδρα του δικαστηρίου άκουσε σπαρακτικές μαρτυρίες από οικογένειες όσων πέθαναν. Συνολικά, οι περιπτώσεις 19 αυτοκτονιών (αν και οι αυτοκτονίες ήταν περισσότερες), συμπεριλήφθηκαν στην υπόθεση, μαζί με 20 ακόμη μαρτυρίες εργαζομένων που κατήγγειλαν ότι υπέστησαν διοικητική κακοποίηση. 

 

«Η France Télécom είναι υπεύθυνη για την αυτοκτονία μου»


Κάθε ιστορία παρουσιάστηκε λεπτομερώς, όπως αυτή του Rémy Louvradoux, ενός 56χρονου εργαζομένου της France Télécom, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε έξω από το γραφείο του τον Απρίλιο του 2011. Η κόρη του, η Noémie, δήλωσε ότι ο πατέρας της έγινε «ο λεκές από κάρβουνο» στο κτίριο της France Télécom στη νοτιοδυτική πόλη Mérignac. Μια άλλη ιστορία ήταν αυτή του Michel Deparis, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2009, αφήνοντας μια επιστολή που έγραφε «Αυτό που οδήγησε στην αυτοκτονία, είναι η δουλειά μου: η France Télécom είναι υπεύθυνη για την αυτοκτονία μου».

 

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και ειδικοί σε θέματα εργασίας ενώ τα ανώτερα στελέχη που κατηγορήθηκαν για την «ηθική παρενόχληση» και τον σχεδιασμό της, είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Didier Lombard, ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Louis-Pierre Wenes και ο πρώην επικεφαλής των ανθρώπινων πόρων Olivier Barberot. Τέσσερα ακόμη στελέχη κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση. Στο εδώλιο κάθισαν συνολικά 7 μοιραία πρόσωπα.

 

Ο Didier Lombard, είναι η κεντρική φιγούρα της δίκης και της εκστρατείας κατά των υπαλλήλων

 

Ο 77χρονος Didier Lombard, είναι η κεντρική φιγούρα της δίκης και φέρεται στο αποκορύφωμα της υπόθεσης και όταν οι καταγγελίες για τις μεθόδους του πλήθαιναν, να έχει πει με κυνισμό πως οι εργαζόμενοι «θα πρέπει να φύγουν είτε από την πόρτα είτε από το παράθυρο» ενώ όταν έγιναν γνωστές οι αυτοκτονίες είχε κάνει λόγο για «μόδα των αυτοκτονιών που πρέπει να σταματήσει».

 

Πριν από πάνω από δέκα χρόνια, η διεύθυνση της France Telecom είχε θέσει σε εφαρμογή ένα τεράστιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης: τα σχέδια NExT και Act που είχαν ως αντικείμενο την μεταμόρφωση της εταιρείας σε διάστημα τριών ετών. Ένας από τους στόχους, η «αποχώρηση» 22.000 από τους 120.000 εργαζόμενους. Περισσότεροι από 10.000 υπάλληλοι επρόκειτο να αλλάξουν πόστο. Και τότε φαίνεται πως τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο να μετατραπεί η εργασία σε «κόλαση».

 

Μεταξύ 2008 και 2009, 35 εργαζόμενοι της France Telecom, η οποία είχε ιδιωτικοποιηθεί το 2004, αυτοκτόνησαν, ορισμένοι στον χώρο εργασίας τους. Τα στελέχη της εταιρίας ήθελαν να μειώσουν τους χιλιάδες εργαζομένους, αλλά δεν μπορούσαν να τους απολύσουν καθώς ήταν κρατικοί υπάλληλοι, νομικά προστατευμένοι. Έτσι, τα στελέχη αποφάσισαν να κάνουν τη ζωή τόσο ανυπόφορη ώστε οι εργαζόμενοι να φύγουν μόνοι τους. Αντ 'αυτού, τουλάχιστον 35 εργαζόμενοι αυτοκτόνησαν, αισθανόμενοι παγιδευμένοι, προδομένοι και απελπισμένοι.

 

Μια 32χρονη εργαζόμενη έπεσε από το παράθυρο στο γραφείο του Παρισιού, μπροστά στα μάτια των συναδέλφων της και τότε κατατέθηκε η πρώτη μήνυση από το συνδικάτο Sud. Ακολούθησαν και άλλες μηνύσεις συνοδευόμενες από μία συντριπτική έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας.

 

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο 28 ετών Nicolas Grenouville, ο οποίος απαγχονίστηκε με ένα καλώδιο του υπολογιστή του σε ένα γκαράζ. Είχε αφήσει ένα σημείωμα απόγνωσης στο οποίο ανέφερε την πίεση που δεχόταν ενώ η εταιρία δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον. Από τεχνικός, που δούλευε μόνος του στις τηλεφωνικές γραμμές, ο Grenouville ξαφνικά βρέθηκε στις πιεστικές πωλήσεις σε πελάτες. «Τον έριξαν στην αρένα χωρίς καμία εκπαίδευση», ειπώθηκε στο δικαστήριο. Την ημέρα πριν από την αυτοκτονία του, είχε δουλέψει 12 ώρες με ένα διάλειμμα 30 λεπτών. 

 

Η Noëlle Burgi, κοινωνιολόγος που εργάστηκε με τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια του αυτοκτονικού κύματος και κατέθεσε στη δίκη, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι ήταν μια διαδικασία ταπείνωσης. Σύμφωνα με τη δίωξη, τα κορυφαία στελέχη δημιούργησαν σκόπιμα συνθήκες που γνώριζαν ότι θα ωθούσαν κάποιους υπαλλήλους στα άκρα. Η διαχείριση εκείνης της περιόδου έμεινε γνωστή ως το «μάνατζμεντ του τρόμου».

 

Η εισαγγελία ζήτησε πρόστιμο 75.000 ευρώ για τη France Télécom και φυλάκιση ενός έτους για τρία κορυφαία στελέχη. Η ετυμηγορία αναμένεται στις 20 Δεκεμβρίου. Οι συγγενείς των θυμάτων θεωρούν τις ποινές πολύ μικρές και ελπίζουν μέχρι τότε να έχουν αλλάξει.

 

Mε πληροφορίες από New York Times / BBC

Διεθνή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώην διευθυντής FBI: Παραδέχτηκε παραλείψεις στην έρευνα για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές

Διεθνή Πρώην διευθυντής FBI: Παραδέχτηκε παραλείψεις στην έρευνα για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές

15.12.2019
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο τρένο: Πρώτη θέση ή κάτω στο διάδρομο; - Η φωτογραφία που προκάλεσε διαμάχη

Διεθνή Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο τρένο: Πρώτη θέση ή κάτω στο διάδρομο; - Η φωτογραφία που προκάλεσε διαμάχη

15.12.2019
Ερντογάν: Δηλώνει έτοιμος για στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη και απειλεί να κλείσει αμερικανικές βάσεις

Διεθνή Ερντογάν: Δηλώνει έτοιμος για στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη και απειλεί να κλείσει αμερικανικές βάσεις

15.12.2019
 New York Times: Οι ΗΠΑ απέλασαν «μυστικά» Κινέζους διπλωμάτες

Διεθνή New York Times: Οι ΗΠΑ απέλασαν «μυστικά» Κινέζους διπλωμάτες

15.12.2019
Η Βρετανία έχει το πιο γκέι κοινοβούλιο στον κόσμο: Νέοι βουλευτές, ανοιχτά ομοφυλόφιλοι

Διεθνή Η Βρετανία έχει το πιο γκέι κοινοβούλιο στον κόσμο: Νέοι βουλευτές, ανοιχτά ομοφυλόφιλοι

15.12.2019
Meteo: Θερμή εισβολή στην Ευρώπη λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Ο καιρός της Δευτέρας

Διεθνή Meteo: Θερμή εισβολή στην Ευρώπη λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Ο καιρός της Δευτέρας

15.12.2019
Λίντσεϊ ντε Φελίς: H διάσημη συγγραφέας βρέθηκε στραγγαλισμένη

Διεθνή Λίντσεϊ ντε Φελίς: H διάσημη συγγραφέας βρέθηκε στραγγαλισμένη

15.12.2019
Airbnb: «Έπεσε» η ιστοσελίδα, καταγγέλλουν χρήστες και ιδιοκτήτες - Αναστάτωση με τις κρατήσεις

Διεθνή Airbnb: «Έπεσε» η ιστοσελίδα, καταγγέλλουν χρήστες και ιδιοκτήτες - Αναστάτωση με τις κρατήσεις

15.12.2019
Ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί το BBC αποποινικοποιώντας τη μη πληρωμή τέλους για τηλεόραση

Διεθνή Ο Μπόρις Τζόνσον απειλεί το BBC αποποινικοποιώντας τη μη πληρωμή τέλους για τηλεόραση

15.12.2019
Οι μισοί απ' όσους πάνε στα φεστιβάλ παίρνουν ναρκωτικά - Η έρευνα που σόκαρε τη Βρετανία

Διεθνή Οι μισοί απ' όσους πάνε στα φεστιβάλ παίρνουν ναρκωτικά - Η έρευνα που σόκαρε τη Βρετανία

15.12.2019
2 Σχόλια
avatar
ΕΛΠΟ 13.7.2019 | 16:16
Την δεκαετία του 2000, είχαν "ανδρωθεί" όλα εκείνα τα στελέχη που είχαν σπουδάσει στα χρόνια του ακραιφνούς θατσερισμού.

Όσοι εργάστηκαν γύρω τους ή υπό αυτούς όταν άρχισαν να παίρνουν ανώτερες και ανώτατες θέσεις, καταλαβαίνουν τι συνέβαινε στην France Telecom, αλλά και σε άλλες πολύ μεγάλες - μερικές πολυεθνικές - εταιρίες.

Ορισμένες βέβαια από τις εταιρίες είχαν "δικλείδες ασφαλείας" στις διαδικασίες Διευθύνσων Προσωπικού, οι οποίες όμως δεν έφερναν αποτέλεσμα, όταν το bullying γινόταν σε ένα μόνον στοχευμένο εργαζόμενο.

Νομίζω κάποιοι καταλαβαίνουν. Και στη χώρα μας είχαμε συγκεκριμένα σχετικά γεγονότα.
avatar
σαλιγκάρι 13.7.2019 | 18:38
στην ελλάδα δεν θα γινόταν ποτέ δίκη με τέτοιους είδους κατηγορίες..