Αυτό είναι το plan Β της Κύπρου
Διεθνή

Αυτό είναι το plan Β της Κύπρου

Προβλέπει μικρό κούρεμα, κλείνει τη Λαϊκή

Με νέο σχέδιο το οποίο προβλέπει μικρότερο κούρεμα των καταθέσεων καθώς φαίνεται να μην ευοδώνονται οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία επανέρχεται η πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

 

Η πρόταση αυτή τίθεται αυτή την ώρα ενώπιον της σύσκεψης Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο και σύμφωνα με το Sigmalive προβλέπει τα εξής:  

 

Προνοεί διαδικασία δημιουργίας νέας καλής τράπεζας για τη Λαϊκή, η οποία μάλλον οδηγείται σε αναδιάρθρωση. Με αυτό τον τρόπο θα βρεθούν 2 δις και παραμένουν υγιείς, η Ελληνική και η Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες δεν θα συμπαρασυρθούν.

Δεσμεύονται επίσης 2,8 δις από ταμεία προνοίας ημικρατικών οργανισμών και τραπεζών. Το σχέδιο αυτό φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα, η οποία δεσμεύεται ότι θα στηρίξει το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η οδυνηρότατη πρόταση για «κούρεμα» 10%

Παρόλα αυτά, υπολείπεται ένα δις και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί το οποίο κούρεμα αλλά αν δεν εξασφαλιστεί το ένα δις, τότε θα γίνει κούρεμα 1,5% κάτι όμως που δεν χαρακτηρίζεται ως οδυνηρό επειδή καλύπτεται από τους τόκους.

 

Επιπλέον, διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100 000 ευρώ αλλά υπάρχει πληροφορία ότι μπορούν να διασφαλιστούν και οι καταθέσεις μέχρι 200,000, από τυχόν αναδιάρθρωση Λαϊκής.

 

Παρόλα αυτά η Γερμανία φαίνεται να επιμένει σε κούρεμα των υψηλών καταθέσεων, ουσιαστικά των ρωσικών.

 

Πάντως, έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας, διέψευσε φήμες περί κλεισίματος της. Η ίδια πηγή δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

4 Σχόλια
Βαγγέλης 21.3.2013 | 10:59
Για να το δούμε απ'την αρχή: πρόταση της Γερμανίας ήταν το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000, στη λογική πως το υψηλότερο επιτόκιο σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο, κι αν είναι να καλύψει τελικά η Ευρώπη τον κίνδυνο αυτό, ένα κούρεμα 10% ουσιαστικά δε στερεί από τον καταθέτη κεφάλαιο, αλλά τη συσσωρευμένη διαφορά επιτοκίων. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, εκούσια ή ακούσια, προτίμησε να σπάσει το όριο των 100.000 και να κουρέψει και μικροκαταθέτες. Και αφού τελικά η Βουλή είπε Όχι και σ'αυτό το σχέδιο, κι αφού κάποιοι πρόλαβαν να πανηγυρίσουν, το Plan B, όπως παρουσιάζεται σήμερα, είναι.. τα χρήματα να παρθούν από τα ταμεία προνοίας!
ιάσονας κάναλης 21.3.2013 | 13:46
Πες τα φίλε. Προτιμούν να πάρουν το πόσο απ' τα ταμεία προνοίας και απ' τα αποθέματα των ασφαλιστικών, αντί να το πάρουν απ' τις αιματοβαμμένες και υπέρογκες καταθέσεις, των Ρώσων που επωφελήθηκαν τα μάλιστα απ' το κυπριακό τραπεζικό σύστημα,
κι εδώ πέρα οι θα τα πάρουμε απ΄τους πλούσιους τους επαινούν.
Ishkandar Raskolnick 21.3.2013 | 12:32
Το βέβαιο είναι ότι η Κύπρος, ως φορολογικός παράδεισος, θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα και μια σπουδαία πηγή εισοδήματος ενδέχεται να χαθεί οριστικά για την Κύπρο, από την ανικανότητα του κυπριακού πολιτικού συστήματος να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του και μαζί, την υπόστασή αυτού του φορολογικού παραδείσου, τον οποίο όλοι οι Κύπριοι μαζί, μονιασμένοι άρμεγαν. Μοιραία, αναμένεται να βελτιωθούν οι δουλειές κατά Λουξεμβούργο μεριά κι ακόμα παραπέρα. http://my-pillow-book.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html

Astrea 21.3.2013 | 17:29
Αναρωτιέμαι και λέω. Η Κυπριακή Βουλή απέρριψε πανηγυρικά το σχέδιο για "κούρεμα" (στην πραγματικότητα φορολόγηση) των καταθέσεων, για να βάλει χέρι στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων???? Και είναι αυτή η λύση πιο φιλολαϊκή? Μη τρελλαθούμε εντελώς. Μια φορολόγηση των μεγαλοκαταθετών (άνω των 100.000€) είναι σαφώς πιο συμφέρουσα για το λαό της Κύπρου. Έτσι κι αλλιώς τα μεγάλα κεφάλαια είναι έτοιμα να φύγουν, γιατί να μη φορολογηθούν?
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια